Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У СКУПШТИНИ: "Компромис је једино решење Косова - сви смо заједно у овоме" (ВИДЕО)

22.06.2021. 12:08 13:55
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник је пре неколико дана најавио да ће 22. јуна у парламенту говорити подробно, детаљно и темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и о објективној ситуацији са којом се суочавамо у међународној заједници.

Председник Србије Александар Вучић представља данас посланицима у парламенту извештај о току преговора са Приштином и о стању на Косову и Метохији.

ШЕШЕЉ РАСКРИНКАО АМЕРИКАНЦЕ: ДЕА жели да преузме монопол над трговином дрогом на Балкану

ШЕШЕЉ РАСКРИНКАО АМЕРИКАНЦЕ: ДЕА жели да преузме монопол над трговином дрогом на Балкану

Премијерка у Луксембругу са Борељом - битни разговори за Србију: Могу ли се преговори о приступању ЕУ покренути са мртве тачке

Премијерка у Луксембругу са Борељом - битни разговори за Србију: Могу ли се преговори о приступању ЕУ покренути са мртве тачке

ПОСЛЕ 185 ДАНА У ОРБИТИ ПРВО ЈЕ ПОСЕТИО СРБИЈУ: Председник Вучић угостио руског астронаута Сергеја Куд - Сверчкова (ФОТО)

ПОСЛЕ 185 ДАНА У ОРБИТИ ПРВО ЈЕ ПОСЕТИО СРБИЈУ: Председник Вучић угостио руског астронаута Сергеја Куд - Сверчкова (ФОТО)

Обраћање Вучића

Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је данас председник Србије Александар Вучић обраћајући се Скупштини.

Вучић, подносећи извештај о КиМ, рекао је да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у сладу са реалношћу која нас окружују.

Захвалио се свима који су свесни важности питања КиМ за Србију и наш народ у целини.

- Реч је о питању која је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље сустинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања - објаснио је он.

Вучић је казао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо решити то питање, морам казати проблем нисмо решили.

- Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледном у будућност и свести о томе како желимо земљу да оставимо потомцима - рекао је он.

Вучић је истако да је то дуг према сваком припаднику нашег народу у земљи и расејању.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Ми смо урадили добар посао, ми смо правили добре рачунице и са Србима на Косову и са Албанцима. Ми умемо да претерамо у броју наших и њихових становника, ми смо у пописима после ратова имали око 23% српског живља на Косову. Данас на Косову и Метохији је однос 1 према 15 одсто када је реч између Срба и Албанаца - истиче Вучић.

Председник је додао да је много проблема, да је Србија многе решила и много урадила за народ на Косову, улагао се новац, улагала су се знања и инвестиције... Али да ли смо урадили нешто добро за наше људе доле.

- Наша деца, наш народ доле сваког дана је шиканиран. Без обзира на привилегован положај који смо ми дали нашем народу на Косову, у виду плата, пензија, и свих примања. Ми тај тренд нисмо променили, али ипак људи иду у Србију, иду за бољим животом након чега се поставља питање "Имамо ли права да им замеримо?" - упитао је Вучић и додаје:

- Нама није потребан замрзнут конфликт, нама у Београду лепо, али није исто тако лепо и у Грачаници, Ораховцу... Њима и није лепо, они не живе као ми, они живе много лошије. Зато морамо да било када у будућности дођемо до било ког компромисног решења да се такав конфликт не би разбуктио.

Вучић наглашава у Скупштини да велике светске силе свој став неће никада променити, оне ће наставити да улажу у независно Косово.

Председник Србије истакао је да ми немао право на бахат, арогнтан став за политичаре привремених институција на Косову, без обзира на то што се они супротно понашају према нама.

Вучић се осврнуо и на улагања која су завршена на Косову, и она која се приводе крају, али и која ће тек бити у фази израде.

- КЦ Косовска Митровица добио је нова реновирања, реконструисане су школе у Лешку и Лепосавићу, посебну бригу исказали смо кроз буџет за све прираднике нашег народа, а поготову за људе са Косова. Реконструисаће се и дечје болнице, у току је изградња КБЦ Приштина у Грачаници, како би људи имали где да се лече, КБЦ Косовска Митровица биће један од најмодернијих, гради се факултет у Митровици, реализовани су пројекти прве фазе градње а ускоро улазимо у другу фазу изградње... Следи санација након поплава, превенција од поплава, када је реч о корона вирусу ми смо им обезбеђивали вакцине као и за централну Србију, више од 22 хиљаде људи примило је обе дозе вакцине против covid 19... То смо све морали да радимо уз тешке услове које су нам пружали Албанци - истиче председник Вучић.

av
ав / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић је додао да је сваком грађанину обезбеђена новчана помоћ 200 плус 100 евра и 3.000 динара за све вакцинисане. 

- Улажемо у домове културе, у манастире, народних кухиња... Милионе улажемо у Косово, у СПЦ, у епархију и свештенство. 

Председник Србије истиче да је ситуација на Косову много тежа и озбиљнија и за нас и за њих. 

- Није могуће одговорити другачије на провокације са њихове стране и на основу тога донети компромисно решење, али све што је одлучно не може да се мења. Уставни суд Косова, као одбија овакво решење, хоће поделу Косова, али не и стварање етничког друштва. Они који су етничка друштва стварали, сада кажу да нису за то - рекао је Вучић и додаје да је тада схватио да Србија са опасним људима има посла.

Председник Вучић истиче да са свих страна долазе претење Србији, сада и тужбама за геноцид, али без икаквог основа и могућност за страх у нашем народу.

- Остало нам је мало Срба на Косову, али њих је све мање доле, и то је једини проблем. Све остало ће се лако решити. Ми морамо да будемо рационални, не због нас, него због младих људи који ће сутра засновати своје породице, имати своју децу, а ја не желим да њихови родитељи иду у рат или им се враћају у ковчегу. Ја имам троје деце, двојицу синова и не бих волео да ми се врате у ковчегу, а исто тако не бих волео ни туђу децу да тако враћамо кући - рекао је одлучно Вучић.

Он је истакао да је Војска Србије данас јача него икад! 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Ја сам разговарао са херојима и војницима са Кошара који су етикетирани као убице и људи који имају "досије" због кривичних дела... А када је требало да се боре, тада нису били криминалци и тада смо их волели. Ја имам списак људи који су преживели Кошаре, сви су били позвани на Пештер на приказивању војне вежбе и хоћу да они буду поред мене и да им укажем част и поштовање, да им покажем да их се не стидимо и шта све данас ново имамо од оружја, колико је Србија јака и да виде за шта су се и они борили. Ово сам рекао само да бисмо били поштени према будућим генерацијама зато што не желим да нашу децу шаљемо више икада у рат. Желим да деца уживају у економском напретку, у миру и љубави у нашој земљи - рекао је Вучић.

Председник наглашава да ми не смемо бити арогантни, али да сигурно нећемо бити од оних којима ће други говорити шта треба да ради.

- Србија ће бити самостална при одлучивању, самостална у креирању своје политике. Само замислите да се сада догађа оно што се раније догађало, да ме неко позове и нареди кога ћу изабрати за мандатара, за посланика и какве ћемо законе уводити. Нећемо! Ми хоћемо да дижемо споменике нашим јунацима, правимо филмове о њима, будимо успомене и сећања, да чувамо индентитет и поштовање, не само према нама него и према другима. И да нам то не буде тешко, никада! Наше је да без обзира на њихове захтеве не одустанемо од истине, кајања и да опростимо све злочине. Нама Србима једино даје снагу када поштујемо друге, поштујемо жртве других народа... Не може се заборавити Јасеновац! Дакле, ми Срби да очекујемо правду, не можемо и не треба. Плаћамо цену некадашње политике, и хоћемо, не бежимо од тога, али када другој страни поставите питање о њиховом поштовању, давању независности Косовоа... Они ћуте - наглашава Вучић.

Он додаје да се само Србији одузима оно што вреди и историја. Вучић наводи да се Србија залаже за очување идентитета и суверенитета.

- Нема смисленог одговора за оно што се Србији дешава, ми не смемо да гледамо правду и смислен одговор и да радимо на томе да нама буде боље! Морамо да радимо на наталилтету, да радимо на томе да нам народ не одлази, морамо да чувамо свој образ, земљу и нацију, да улажемо у децу, да улажемо у економију. Џаба нам све ако не будемо имали деце! - истакао је председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник додаје да ми као народ морамо пронаћи пут озбиљности и стабилности, а како год да се све заврши, питање је само једно "како ћемо изаћи из ове борбе?".

- Ако ћемо да брутално нападамо било кога, имајте у виду да ја у томе нећу да учествујем. Ја знам шта све шта они планирају и више пута сам им рекао, чак и замолио да то не раде. Има много ризика и проблема и зато наше понашање мора бити озбиљније и искреније.

Вучић додаје да се народ не сме лагати, мора занти истину, иде време избора и све виси о концу, али се отвореност, транспарентност и демократија морају поштовати.

- Не смемо да имамо људе који нису озбиљни, са обе стране, морамо озбиљније и боље! - рекао је Вучић и наглашава да је Србија спремна увек за разговор са Албанцима. 

- Србија неће дозволити нову Олују и Бљесак свом народу! - истиче председник.

Председник наводи да је задовољан досадашњим радом Владе и свом доприносу до сада.

- Ми смо суверена држава и тога се нећемо одрећи свиђало се то неком или не. Ми хоћемо да играмо политичку утакмицу по правилима и принципима који важе за свеч. То је једини услов за развитак осталих утакмица. Србија нуди само то, и ништа више од тога. За сада нема иницијативе за споразум и сарадњу, а више пута сам срео и Куртија и Вљосу... Наша понуда су разговори и компромисно решење, јер, Србија неће да урадити оно што не може, само оно што може! Живео народ на Косову, живела Србија! - рекао је Вучић у Скупштини на крају свог излагања.

Након говора председника Србије Александра Вучића и његовом темељном објашњењу о ситуацији на Косову и шта чека Србију у даљем периоду када је реч о борби за независност Косова, настављена је седница Скупштине у Београду.

Ситуација на Косову и Метохији

Вучић је на посебној седници парламента, представио Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

Подсетимо, председник је пре неколико дана најавио да ће 22. јуна у парламенту говорити подробно, детаљно и темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и о објективној ситуацији са којом се суочавамо у међународној заједници.

Дијалог Београда и Приштине на политичком нивоу, настављен је 15. јуна након вишемесечног застоја, а у Бриселу су разговарали председник Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Вучић је рекао да је то била до сада најчуднија фаза, а да су представници Приштине желели да наведу београдску делегацију да разговоре напусти и инсистирали су само на теми признања тзв. Косова.

Иначе, председник Србије поднео је парламенту извештај о Косову и Метохији 27. маја 2019. године, а од тада до данас у разговорима под окриљем Брисела, готово се ништа није променило, осим представника приштине за преговарачким столом.

Приштина и даље одбија да испуни обавезу из Брислеског споразума и формира Заједницу српских општина, а једино конкретно питање око којег се може рећи да је дошло до неког помака су нестале особе.

У мају 2019. дијалог је био блокиран, након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије крајем 2018. године.

Таксе су укинуте готово годину и по дана касније, тек у априлу 2020, да би средином јула те године дијалог у Бриселу био настављен - 20 месеци након прекида.

То је био први састанак председника Србије Александра Вучића и тадашњег приштинског премијера Авдулаха Хотија у Бриселу, а домаћини су били шеф европске дипломатије Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Том сусрету претходио је видео-самит о КиМ у Паризу, 10. јула, чији су домаћини били председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, као и трилатерални видео-састанак представника Београда, Приштине и ЕУ.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
Александар Вучић и Ивица Дачић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Када је у октобру 2019. председник САД Доналд Трамп поставио је Ричарда Гренела за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине, и уз његово посредовање, Београд и Приштина договорили су да обнове авиолетове, чинило се да ће доћи до извесног помака у односима Београда и Приштине, пре свега у успостављању сабраћајних, економских веза и решавању проблема везаних за живот грађана.

Тако су, захваљујући овој иницијативи Вучић и Хоти потписали су 4. септембра прошле године, у присуству председника САД Доналда Трампа, у Вашингтону Споразум о економској нормализацији. Тада су потписана два засебна документа - један је потписао Вучић, а други Хоти.

Вучић и Хоти после Вашингтона, 7. септембра срели су се и у Бриселу, где је договорен наставак дијалога за 28. септембар, који је потом отказан због пандемије корона вируса.

У међувремену је на председничким изборима у Сад победио Џозеф Бајден, а на КиМ на месту премијера привремених институција у Приштина, наместо Хотија, поново се нашао Аљбин Курти, чија је неконструктивност у преговорима са Београдом била често критикована из САД.

Ту неконструктивност је Аљбин Курти показао и у Бриселу, где се први пут нашао за преговарачким столом са председником Вучићем 15 јуна - са једним захтевом да Србија призна независност Косова и без икакве намере да примени било шта од до сада постигнутих споразума.

Тако да када је реч о резултатаима званичних преговора са Приштином председник Вучић неће имати много шта да пренесе посланицима у парламенту. Али треба очекивати да ће са њима поделити и искуство у вођењу преговора, притисцима и захтевима којима је Србија изложена, очекивањима и ставовима које он као председник Србије заступа и за које тражи подршку.

 

ПРЕМИЈЕР ОШТРО ОДГОВОРИО ЋУТИ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге
Predsednik Vlade Miloš Vučević

ПРЕМИЈЕР ОШТРО ОДГОВОРИО ЋУТИ: Ваша политика о КиМ може бити издаја или рат, не живите ви од посланичке плате, то знају и ваше колеге

23.09.2024. 13:04
"ОНА НИЈЕ САМО МОЈ ПОСАО, СРБИЈА ЈЕ МОЈ ЖИВОТ" Снажна порука Вучића из Њујорка (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

"ОНА НИЈЕ САМО МОЈ ПОСАО, СРБИЈА ЈЕ МОЈ ЖИВОТ" Снажна порука Вучића из Њујорка (ВИДЕО)

23.09.2024. 08:18
"СРБИЈА И КЕНИЈА СУ ИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ" Председник Вучић разговарао са Рутоом, позвао га у посету (ФОТО)
Vučić i Rute

"СРБИЈА И КЕНИЈА СУ ИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ" Председник Вучић разговарао са Рутоом, позвао га у посету (ФОТО)

22.09.2024. 22:26
ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА ПРОТИВ "WOKE" ПОКРЕТА: Србија је модерна земља, али није спремна да жртвује сопствене традиционалне вредности (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА ПРОТИВ "WOKE" ПОКРЕТА: Србија је модерна земља, али није спремна да жртвује сопствене традиционалне вредности (ВИДЕО)

22.09.2024. 21:45
"ЈАВЉАМО ТУЖНУ ВЕСТ..." Сутра сахрана настрадалих у тешкој несрећи код Ушћа, отац и троје мале ДЕЦЕ заједно на умрлици - ТУГА ДО НЕБА!
nastradala porodica kod Ušća

"ЈАВЉАМО ТУЖНУ ВЕСТ..." Сутра сахрана настрадалих у тешкој несрећи код Ушћа, отац и троје мале ДЕЦЕ заједно на умрлици - ТУГА ДО НЕБА!

23.09.2024. 15:13
ЛАНЧАНИ СУДАР У БЕОГРАДУ Удес више возила код Сава Центра, стварају се ОГРОМНЕ гужве, полиција на терену - испливали снимци (ВИДЕО)
Saobraćajna policija

ЛАНЧАНИ СУДАР У БЕОГРАДУ Удес више возила код Сава Центра, стварају се ОГРОМНЕ гужве, полиција на терену - испливали снимци (ВИДЕО)

23.09.2024. 15:07
ДРАМА У СУБОТИЦИ Након тренинга на базену, ДЕВЕТОРО ДЕЦЕ хитно примљено у болницу - огласили се надлежни
hitna pomoć

ДРАМА У СУБОТИЦИ Након тренинга на базену, ДЕВЕТОРО ДЕЦЕ хитно примљено у болницу - огласили се надлежни

23.09.2024. 14:49
СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ Мотоциклиста тешко повређен, мотор потпуно СМРСКАН - испливао СТРАШАН снимак (ВИДЕО)
Teška saobraćajka kod Petrovca na Mlavi

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ Мотоциклиста тешко повређен, мотор потпуно СМРСКАН - испливао СТРАШАН снимак (ВИДЕО)

23.09.2024. 14:38
САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити
Tragedija kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ ОКЛОПНОГ ВОЗИЛА које је учествовало у ТРАГЕДИЈИ КОД УШЋА: Ево шта је Виши суд одлучио и за шта ће га теретити

23.09.2024. 13:30
НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"
edi rama

НА МАЊЕ ОД 400 КМ ОД БЕОГРАДА НАСТАЈЕ НОВА ДРЖАВА! Да ли је ово порука за цео свет? "Ми то заслужујемо"

23.09.2024. 13:05
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ НА ПУТУ ЗЛАТИБОР-УЖИЦЕ! Дечије ствари расуте по путу, аутомобил ЗГУЖВАН до непрепознатљивости (ФОТО)
nesreća Užice-Zlatibor

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ НА ПУТУ ЗЛАТИБОР-УЖИЦЕ! Дечије ствари расуте по путу, аутомобил ЗГУЖВАН до непрепознатљивости (ФОТО)

23.09.2024. 14:28
Хвала за све: Преминула музичка легенда, сурова болест га је однела
Najnovija vest

Хвала за све: Преминула музичка легенда, сурова болест га је однела

23.09.2024. 14:36