Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СНС ПРЕДСТАВИЛА ПРОГРАМСКА НАЧЕЛА Брнабић: Циљ је Србија која је данас јача него јуче, а нешто слабија него што ће бити сутра (ФОТО)

26.11.2021. 17:21
SNS
СНС / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Српска напредна странка представља Програмска начела странке, у Дому омладине, уочи скупштине СНС која је најављена за сутра.

Председник Александар Вучић најавио је раније да ће у петак бити представљена програмска начела, а да ће претходно бити одржано неколико пленарних седница.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Скупштина СНС-а биће сутра, у суботу, 27. новембра, а више страначких одбора донело је до сада одлуку да на заседању тог тела за председника СНС-а предложи Александра Вучића.

Брнабић: Демографија је приоритет

Ана Брнабић представила је четири најважније поруке странке:

- Стално политичко, друштвено, глобално јачање Србије.

- Државна Стабилност

- Пуна самосталност у одлучивању.

SNS
СНС / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Сарадња и европске интеграције, али и отвореност и сарадња са партнерима који Србије желе и могу да донесу добро.

- Циљ је Србија која је данас јача него што је била јуче, а нешто слабија него што ће бити сутра - рекла је Брнабић.

Она је истакла "да су нам деца потребна и да је демографија апсолутни приоритет".

Рекла је да ће се мењати закон о финасијској подрши породицама са децом како би посебно наградили мајке предузетнице, како би се подржала предузетничка кулутра.

- Вратићемо се и урадићемо то боље, нама је у реду да кажемо када нешто нисмо довољно добро урадили и то је политичка одговорност.

SNS
СНС / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Говорећи о образовању и науци, рекла је да некада наше школе нису биле повезане на интернет, да нисмо имале нормалне тоалете у школама.

– У Србији смо увели фонд за науку. Запослили смо првих 1.000 младих доктораната. Изгурали смо то политичком вољом. Направили смо простор за младе научнике. До 2030. то је веома важан план како би ишли брже од осталих. Смејали су се, а увели смо дигитализацију, електронску управу, али морамо да идемо даље. Вештачка интелигенција и биоекономија, су две важне ствари. Направили смо институт у Новом Саду за развој вештачке интелигенције. Звали смо неке од наших људи из дијаспоре да се врате и сви су се вратили.

Говорила је и о култури и нагласила колико је ова област битна за нашу државу.

- Ово је сегмент друштва који је био девастиран. Петнаест година је "Народни музеј" био затворен, "Бора Станковић" позориште у Вању смо реновирали, такође позориште у Суботици. Нови музеј "Николе Тесле" који је огромна инвестиција, око 40 милиона евра, музеј "Историје Србије" и музеј "Историје Београда".

Мали: Желимо да убрзано подижемо животни стандард грађана Србије

Синиша Мали представио је економску политику Српске напредне странке.

- Не можете успешно да спроводите политику уколико немате чиме. Када говоримо о економској политици СНС и економским успесима Србије говоримо о сновима једног Човека Александра Вучића, који је имао сан да од разорене Србије направи економског лидера у региону.

- Желимо да јачамо привреду, економију и да убрзано подижемо животни стандард грађана Србије и одржимо макроекономску и финансијску стабилност.

Siniša MAli
Синиша МАли / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- 2012. оставили су нам уништену државу, нисмо имали новца ни да платимо пензије, високу инфлацију, стотине фабрика које су биле затворене, једном речју - Банкрот. Али нисмо се  уплашили изазова, донели смо хитне мере фискалне консолидације, стабилизовали курс и инфлацију, кренули у нешто што је представљало основу за даљи раст наше економије - рекао је Мали.

- Бићемо једна од три најбоље и најуспешније земље у Европи.

Мали је говорио и о инфраструктури и радовима који су некада били незамисливи.

SNS
СНС / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Имамо девет ауто-путева и брзих саобраћајница које градимо у овом тренутку. На пролеће ћемо се возити брзим возом од 200 км на час до Новог Сада.

Говорио је и о фабрикама које су отворене, а које са сосбом носе нова радна места, и веће плате за грађане Србије.

- Ми не пропуштамо четврту индуистријску револуцију, ИТ сектор нам је најбрже растући сектор, а то је велика шанса за младе и предузетнике. Можда смо неку претходну револуцију прескочили, али четврту не смемо и то јесте економски основ нашег програма.

Шапић: Србија води политику стабилности и мира

Александар Шапић истакао је да је "Србија данас економски стабилна, војно све јача, дипломатски изузетно поштована и земља која после дужег времена има пријатеље и на западу на истоку.

- СНС можете да волите или не, као и Вучића, али не можете да не констатујете да је у току стварање нове српске политике, нове савремене Србије, као и да је творац тога Александар Вучић. Политика почиње да се кристалише. Прошли век је био специфичан по разним уједнињенима Срба, Хрвата Словенаца и питање је да ли је Србија имала прилике да буде креатор специфичне српске независне суверене слободарске политике. Са историјске дистанце ћемо увидети колико је Вучић важан. Србија је земља која има председника који је поштован у сваком делу света - истакао је Шапић.

Шапић каже да му је част што је Вучићев савременик и савременик СНС јер по његовом мишљењу Србија по први пут после Обреновића има прилику да води сопствену политику.

Аплауз за представнике СНС

Пред окупљенима су сели Ана Брнабић, Синиша Мали, Александар Шапић, Дејан Ђурђевић.

Публика је громогласним аплаузом поздравила представнике СНС-а на бини.