Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПРАГА: Иницијативу Хрватске подржале две земље - одлука о увозу нафте одложена (ФОТО/ВИДЕО)

06.10.2022. 12:45 18:17
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTV Пинк

У главном граду Чешке, која тренутно председава ЕУ, Прагу, данас се одржава први састанак такозване Европске политичке заједнице, која треба да окупи чланице Уније и друге европске земље.

Ради се о новом неформалном формату, који је први пут поменуо председник Француске Емануел Макрон, а који ће окупити, између осталих, и ранију чланицу ЕУ Велику Британију, вишедеценијског кандидата за приступ Турску, али и новог кандидата Украјину, те и кандидате и оне које нису са Западног Балкана.

Према ранијим медијским најавама у Праг ће допутовати иницијатор Макрон, али и немачки канцелар Олаф Шолц, нова британска премијерка Лиз Трас, те председници и премијери осталих земаља учесница скупа, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије обраћа се из Прага. Он је говерећи о забрани увоза руске нафте рекао да се она догодила на захтев Хрватске. Две земље подржале су предлог Хрватске, од њих је једна балтичка.

Председник Вучић је рекао да је разговарано са представницима Норвешке, на основу чијих савета правимо енергетску стратегију.

- Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергетнти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам се Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском - казао је он.

Вучић је рекао да очекује председника Азербејџана Илхама Алијева ускоро у Београду, како би се осигурали нови извори гаса.

- Ово што смо са Русима радили било је по добрим ценама. Желели смо да наставимо, али нисмо успели да се договоримо. Желим људима и да објасним шта се ово десило са нафтом. Јуче, на том састанку, када је већ све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од стране две земље, једне балтичке, и једне недалеко од балтичких земаља, са дневног реда је скинула та тема. Хрватски премијер је изашао са тезом да није фер да Србија има ту цену нафте.

Вучић се захвалио председнику Бугарске Радеву и премијеру Грчке Мицотакису, који су истакли да није фер то што је предложено.

- Морам да кажем да сам на другом панелу добио информацију да су своје незадовољство изразили и Орбан и Рама. Није лоше што је та одлука за сада одложена. Ми смо мањи потрошач и од Мађарске, Чешке и Бугарске, па би то сада ваљда сметало, а ови троше више руске нафте па не сметају. Никакве ту жеље није било него да се напакости Србији - каже он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTV Пинк

Председник каже да га чека билатерални састанак са Педром Санчезом, док право са обраћања медијима иде на састанак са Шолцом и Макроном.

- Са Урсулом фон дер Лајен вечерас билатерални састанак. Добио сам информације да ће тема разговора са Шолцом и Макроном бити Косово и Метохија. Разговарао сам са много лидера европских, и о посетама - каже Вучић.

Он је додао да ће и председник Чешке Милош Земан доћи у Србију, и да му је државник рекао да се нада да ће му то бити последња посета.

Председник Вучић је рекао да се није свађао са хрватксим новинарима, већ је одговарао на њихова добацивања.

- Када немате аргументе морате да упадате некима у реч и да вичете. Нажалост има медија у Србији који су једва чекали да на такав начин пренесу. Постоји та мрежа људи који се радују сваком неуспеху Србије, мислећи да је то неуспех Вучића - каже председник.

- Да покушам да одговорим на то. Србија може да увози сваку нафту осим руске. Па у праву сте. Свако може да оде у Јасеновац, ако се не зове Александар Вучић, и ако није председник Србије. Свако може да користи ћирилицу, али искључиво у четири зида. Свако може да каже шта год пожели, осим Срба, који не могу да подигну глас ни по питању свог броја, права - каже он.

Председник је запитао ко даје за право Хрватима да одређују чију ће нафту Србија куповати.

- И када су све то радили, и забрањивали приступ Јасеновцу, ја сам и тада говорио да нисмо имали проблема са коришћењем Јанафа, нафтовода који смо заједно градили у Југославији. Били су поуздан снабдевач. Али то више нису, а притом 70 одсто бизниса Јанафа се заснива на Србији. Никада не каснимо ни дана са плаћањем - рекао је Вучић.

Он каже да нам је само ово фалило са свим проблемима.

- Они су интервенисали да то не буде пуштено. Нема објашњења. Чинило ми се у једном тренутку да је покушао да прича, али ја нисам желео да причам.

Вучић је појаснио да је одлука одложена до 1. децембра, до дана када је важила стара одлука.

- Уколико не дође до промене, остаје стара одлука. Пазите, ми наравно можемо да увозимо Киркук. Али није то само платити 20 одсто више, држава то преузме на себе. Тешко је, али бисмо преживели. Видите сада тензије између Саудијаца и Американаца. Оптужују Ријад да ради са Русима, а сада се очекује и да Американци ваде своју нафту. И биће енорман раст цена нафте - казао је председник.

Он додаје да и Украјина више неће извозити струју, што ће створити велики притисак на европске земље.

- Сада ја питам, како да преживимо ако ћемо себи унутар Европе да саплићемо ногу, зато што је неки Вучић хтео да оде да положи цвет у Јасеновац. Не постоји ниједно рационално објашњење. Ми смо сву ту нафту плаћали. И складиштење, и траснпорт и таксе, све. Шта још хоћете од нас. Ко сте ви да нам одређујете од кога ћемо да купимо а од кога не. Сада већ имамо проблем и са дизелом, али о томе ћу причати више - рекао је Вучић.

Вучић се састао са Земаном

- Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Чешке Милошем Земаном током Самита у Прагу.

Са драгим и поштованим пријатељем @hradofficial разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље.

Разговарали смо и о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији, којој се унапред радујем - објавио је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Вучић затражио да се још једном размотри одлука о увозу нафте

Председник Александар Вучић данас је на почетку Самита у Прагу изнео проблем Србије и замолио да се још једном размотри одлука о забрани увоза нафте из Русије.

Уз нас су снажно стали председник Бугарске Румен Радев и премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, а немачки канцелар Олаф Шолц је пажљиво слушао.

Атмосфера пред почетак дискусије у Прагу

- Председник Републике Србије Александар Вучић пред учешће на Округлом столу на тему: Енергетика, климатска питања и економска ситуација у оквиру Самита у Прагу о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице.

- Лидери на окупу пред почетак дискусије о најбитнијим питањима која оптерећују цео свет. Као и увек и на сваком месту, заступаћу позиције Србије озбиљно и одговорно, јер је то једини прави пут и приступ за решавање све већих проблема у Европи - написао је Вучић на свом Инстаграм профилу.

Вучић са светским лидерима

Председник Србије данас се уочи самита у Прашком замку срдачно поздравио са лидерима двеју водећих земаља Европске уније - немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном као и председником Турске Реџипом Тајип Ердоганом.

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се и са председницом Владе Републике Финске на отварању Самита у Прагу о иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице.

Председник Србије стигао на Самит

Председник је прокоментарисао нови пакет санкција ЕУ на основу ког је Србији забрањен увоз руске нафте. Такође је прокоментарисао и натписе у хрватским медијима.

- Хрватска само ради свој, као што ради већ деценијама, ми ћемо свој, уопште не кривим Хрватску. Људи су измислили моју изјаву... Уопште их не кривим, што се нас тиче ја ћу говорити о одређеним важним и стратешким одлукама у наредном периоду. Ми ћемо морати да се снађемо на други начин, да платимо већу цену. Мој одговор ће бити пристојан одговоран, озбиљан, далекосежан - истакао је председник Србије.

Председник се захвалио комшијама који су по ко зна који пут показали шта желе нашој земљи и народу.

 

 

 

На састанак Европске политичке заједнице који ће бити одржан у Прашком дворцу који ће бити отворен у 13 часова, позване су искључиво европске државе - 27 земаља чланица ЕУ, Велика Британија, Украјина, Турска, Албанија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора, Србија, тзв Косово, земље источног партнерства Јерменија, Азербеџан, Грузија, Молдавија, Швајцарска, Лихтенштајн, Исладан и Норвешка.

Изузимајући најмање државе, само Русија и Белорусија са европског континента нису позване на скуп у Праг.

На крају дана је остављен простор за билатералне састанке, а како је оценио председник Александар Вучић овај скуп ће бити и прилика да се чују разноврсни предлози, јер ће на једном месту бити представници из различитих делова Европе али и шире, те најавио да ће се у Прагу састати са председницом Европске Комисије Урсулом Фон Дер Лајен, као и са председником Француске Емануелом Макроном.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: АП Пхото/Петр Давид Јосек

Завршна пленарна седница одржаће се за вечером, а иако је раније најављивано да је планирано усвајање заједничке декларације, ње, како је указао председник Савета ЕУ Шарл Мишел, неће бити.

У позивном писму за скуп он је најавио да ће у фокусу састанка бити теме попут мира и безбедности, економска ситуација, енергија и клима, те и миграција и мобилност.

Истакао је да је циљ да се окупе европски политички лидери на равноправној основи и ради заједно на промовисању дијалога и сарадње о питањима од заједничког интереса, као и да се ојача безбедност, стабилност и просперитет Европе у целини.

Нова платформа, наглашено је, неће бити нова организација, нити ће заменити постојеће структуре или процесе, односно створити нове.

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима
Dani Amerike u Srbiji

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима

20.09.2024. 21:40
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28