Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СВЕ КУЋЕ ВУЧИЋА СУ ДЕВЕДЕСЕТИХ СПАЛИЛИ" Председник о скандалозној забрани хрватске владе да посети Јасеновац: Разумем зашто ме мрзе

18.07.2022. 18:00
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности у Председништву Србије

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности на конференцији за новинаре у Председништву Србије. Оно о чему ће Вучић говорити јесте о току консултација са представницима изборних листа о формирању Владе, али и о забрани хрватских власти да приватно посети логор Јасеновац и ода пошту жртвама усташких злочина.

Подсетимо, хрватски режим по сваку цену жели да спречи председника Србије да ода пошту жртвама усташких кољача и не дозвољавају Вучићу да говори истину о страдању Срба у Јасеновцу.

Вучић је желео да ода пошту стотинама хиљада побијених, прекланих жртава у Јасеновцу, али уместо тога уследила је хајка ондашњих медија називајући Вучића "провокатором", а све под палицом хрватског режима Андреја Пленковића! Подсетимо, у логору Јасеновац су хрватске усташе, према извештајима независних комисија, од 1941. до 1945. године убиле 700.000 Срба, Јевреја и Рома, а логор је био место масовних страдања жена и деце.

Од овога не може грђе: Н1 позива Хрвате да коментаришу забрану посете Вучића Јасеновцу!

Од овога не може грђе: Н1 позива Хрвате да коментаришу забрану посете Вучића Јасеновцу!

Новинарка Миња Милетић прва јавна личност која се огласила на тему Јасеновца и пита: ЗАШТО СВИ ЋУТЕ?

Новинарка Миња Милетић прва јавна личност која се огласила на тему Јасеновца и пита: ЗАШТО СВИ ЋУТЕ?

СКАНДАЛ НА Н1: Вређају "Дару из Јасеновца", а српску владу називају ФАШИСТИЧКОМ (ВИДЕО)

СКАНДАЛ НА Н1: Вређају "Дару из Јасеновца", а српску владу називају ФАШИСТИЧКОМ (ВИДЕО)

Питања новинара

Формирање владе

Како је истакао што се тиче формирања нове Владе да ће се за десетак дана знати више информација. 

- Јасно је ко може да формира нову владу, за десетак дана знаћемо нешто више. Биће мандатар или са листе СНС или са листе коалиционих партнера. 

Позив Милановића

Како каже није контактирао ни са једним представником власти у Хрватској, осим Пуповца. 

- Нећу да идем да се купам да би се неком додворавао. Мене занима моја земља и мој народ, и партнерски односи са њима. Ми ћемо увек да гледамо другачије и на НДХ и на оно што се дешавало деведесетих година. Они ће увек Олују да славе, ми да тугујемо - навео је он. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Нота из Грчке 

- Не знам којим поводом они могу да уложе протест, малопре ме позвао Стефановић и рекао да је све поштовано и да је чисто као суза - рекао је Вучић.

Хрватски званичници у Србији без посебне процедуре

На питање зашто није поштован протокол и приликом трећег покушаја посете у Јасеновцу, Вучић је навео ко је све од хрватских званичника дошао у Србију у последње време, да се ништа није десило по процедури, али да им улазак у земљу није забрањен. 

- Када вам одговара да одем у Јасеновац. Дајте дан, ја нећу имати ништа прече. За мене је одавање почасти српским мученицима од највећег значаја. Ниједан састанак ми неће бити важнији од тог. Кад год ми одобре, али се плашим да од тог посла нема ништа - наводи Вучић. 

- Да ли је требало да било коме од ових хрватских званичника кажемо не можете у земљу? Када тражите разлог да нешто не дозволите, можете наћи хиљаду ствари - каже Вучић. 

- Молим да ми људи који летују у Хрватској не замерају што сам уместо у Ровињ хтео да идем у Јасеновац. Јер ја поштујем њихову жељу да иду у Ровињ - каже Вучић. 

- Обожавам Јадранско  море, то није хрватско море, већ Јадранско, али не љутите се, Јасеновац ми је важнији од сваког мора. Ја обожавам Јадранско море и у Словенији, Италији, Хрватској, али ми је важнији Јасеновац и обележавање српских жртава - наводи Вучић као одговор на питање новинара. 

Каже да трећи пут није желео да прихвати да није време да оде у Јасеновац. Каже да је тамо био са 6 или 7 година и други пут 2011. године, кад није био у влади, али снимци постоје. 

- Урамићу све ово, за децу, за унуке, који ће надам се да се доче својим дедом који није поклекао пред лажима и који је бранио своју Србију и чувао свој српски народ, и који је штитио образ српског рода и државе. Зато смо ћутали и овоме. Зато смо ми ћутали, ми смо штитили њихов образ, а не свој. Ја ћу наставити тако да се понашам, а рекао сам одавно шта је лек, а тада ћу сам да се склоним, другог лека нема против таквих као што сам ја. Предстоји нам много инвестирања у очување наше традиције и културе заједно са Републиком Српском. Убрзаћемо пројекте и радове да бисмо могли децу и унуке да учимо шта те то што никада не сме да се понови - закључио је председник. 

Скандалозно извештавање РТС-а

На крају обраћања, Вучићевић је поставио питање.

- Јавни медијски сервис Србије је синоћ известио на скандалозан и срамотан начин. Виђе од пола времена прилога дато је Грлићу Радману, министру спољних послова Хрватске, да бесомучно лаже о Србији. Морам нешто да вас питам у име грађана Србије који плаћају претплату РТС. Ја вас питам као председника да ли мислите да је добро, као иницијатива, да ли је време да укинемо претплату на такав јавни медисјки сервис Србије, већ Хрватске или било кога. Да се, ако је немогуће да се укине, да се бар стави као опционо плаћање за грађање? - питао је Вучићевић.

Председник је одмах одгворио.

- Ја сам крив за ту претплату. Зато што би, и опвако или онако, морали да палтите ту претплату. Ја мислим да је РТС у начелу пристојна телвизија. Ја сам јутрос видео Днвеник,нисам видео синоћ. Имао бих примедбе, моћда не као ви, али бих имао. То је део нашег васпитања и наше културе. Ја ћу да поновим, да Гага Антонијевић није скупио храбрости да направи филм о Јасеновцу, нико никада не би смео. Он је хтео и смео, не само да сам га наградио орденом, да постоји обичај да му се за живота направи споменик, ја бих му направио споменик. А шта је спорно у филму? Што смо могли да чујемо глас Вјекослава Лубурића и шта је имао да поручи. Да ли вам је то засметало. Ја сам крив за претплату, не мислим да  би требало да укинемо претплату, разумео сам ваше питање, гледаћемо шта можемо да урадимо да људи мање пара дају - одговорио је предесник Вучић.

Вучић о забрани хрватске владе да посети Јасеновац

- Приметили сте да први пут ова информација се није појавила у српским медијима, то говорим због оних који су претходних дана говорили како сам правио сиркус и "представу"; тату информацију обхјавио је Јутарњи лист у 7 и 29. То се дешава зато што су они мислили да ћемо ми изаћи у јавност, иако смо ми желели да ноту предамо у тишини, већ је био заказан разговор. Зато су кренули у напад са суманутим аргументима "Вучић је хтео да дође на нашу територију да упали свећу и положи свеће. Замислите тај хаос који то може да изазове - можда што би моја трака била црвено-плаво-беле боје, у складу са страдалним народом. То нисам могао ни да замислим. Исти наслов је ишао у свим медијима. Све насловне стране говоре о мени и Србији. Они су рекли желео сам да банем и дођем у тајну посету - наводи Вучић уз показивање насловних страна хрватских медија са поменутим насловима. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Кажу да сам то желео да провоцирам због годишњице Олује. У више наврата, директно и индиректно нам је стигла порука да померимо посету, молба је услишена. Нисмо са тим изашли у јавност. Нама је сарадња са Хрватском важна. До 2012. године смо имали велики дефицит увоз-извоз, а сада ће бити покривен преко 120 посто. Гледали смо да спустимо тензије. То није било све. 1. марта 2022. године поновили смо захтев и контакт, поновљена је моја молба да посетим јасеновац 5. амрта 2022., након два дана добили смо поруку "посјет није добордошао у овом тренутку". Дакле, 4. марта сам донео одлуку да нећу ићи у Јасеновац. Нисмо се обраћали у јавности, били смо фер пратнери. Дошао је трећи пут, када сам обавестио потпредседника хрватске владе Пуповца и рекао сам му "како год хоћеш", да обавести кабинет Пленковића, он је очигледно до учинио. "Олују" су они некако подсвесно повезали са Јасеновцем. Ја нисам никада, али они јесу. Чини ми се да то говори о њима а не о нама. Ја га обавештавам да ћемо поћи и доћи у Јасеновац, бићемо коректни, поћи ће једна камера, само да обавестимо јавност да смо били тамо. Ја сам био у Јасеновцу, али не као председник. Нико као српски председник није био у посети Јасеновцу и то је срамота - каже председник.

- Ја сам им рекао да желим да одем у време мандата, да покажем да нећемо заборавити наше жртве, али ни друге жртве. И ништа више од тога. И онда у четвртак 14. јула, дошли су да нам пренесу молбу премијера Пленковића да ја не идем у Јасеновац. Рекли су да су збуњени, да су за посету чули неслужбено. Послушао сам то, и рекао да сам намеравао да идем у приватну посету. Ја сам био крив и рекао сам да ми не пада на памет више да слушам те бесмислице да није време у ово или оно доба године, да само желим да идем да положим цвет и ништа више, а онда смо добили овај циркус. Тај логор никада није био ослобођен. Много се чудних ствари дешавало око Јасеновца, али и других логора смрти на територији НДХ.  Интересантно је да нико из Србије није изразио жељу да оде у Јасеновац. Ја сам коначно одлучио да или да ми забране или да уђем и положим цвеће. Дакле, море и Јасеновац поредити није умесно. Није ми стало до мора, али ми је стало до Јасеновца. Кажу "Вучић је у Јасеновац желео да уђе као у Ниш". Па ми смо на европском путу, ваљда је слобода кретања приоритет. Ја сам спремио и обичан и дипломатски пасош, дођем до границе и дам им да провере, ако што се нормално улази у неку земљу.

- Што се нас тиче, увек ћемо ћемо желети да имамо цивилизовану комуникацију. Немам ја проблем што ме нечији медији не подносе што ме доживљавају као велику опасност. Све куће Вучића су деведесетих спалили, ми ниједну њихову нисмо спалили. О свим другим бесмисленим лажима којих сам се наслушао сам спреман да објасним. Када кажу неки медији у Србији да је због Русије, па 2. септембра није тога било. Какве везе има авион са посетом. Нажалост догодила се трагична саобраћајна несрећа, није било ко зна каквог опасног материјала. бангладешка влада је потврдила да је све било дозвољено. То је наш посао 14.000 људи директно живи од тога. Шта смо хтели да сакријемо? Осим што неко у Србији мора да пронађе кривца за нешто. Разумем ја Хрвате зашто сам им ја крив, разумем зашто ме мрзе. Србија је била до колена Хрватској увек, сви су им служили, морали су да их слушају. Никоме није пало на памет да пусти судије да раде како треба да раде. Кажу то је провокација подизања оптужнице против оних који су убли децу на Петровачкој цести, а није ужасно то што сте убили ту исту децу. Ћутимо када говорите о великосрпској агресији, али је зато Јасеновац забрањен, не сме да се прича о томе. Ми ћемо да радимо на томе да у главама српске деце то не буде забрањено место. БИће велике и системсек и систематске промене у нашем образиовном систему, улагаћемо доста новца у нове филмове, серије, књиге. Улагати новац у обнављање старих издања да би људи могли да знају шта се догодило у Јасеновцу. Као што ми не смемо да ниподаштавамо жртве других народа, тако ни наше жртве неће нико бацати под ноге - рекао је Вучић.

Истиче да кад год је ишао у БиХ увек је обавестио све о свом доласку, иако није имао обавезу. 

- И сада сам покушао исто, али никада није било време за одлазак у Јасеновац, и никада неће бити - каже председник. 

- Немам намеру да се склањам и повлачим пред 300 текстова који су објављени против мене. Овим у Београду сам крив што је Београд и даље космополитски град, али није антисрпски и што се не стиди чињенице да је српски град. Зато вам смета и споменик Сртефану Немањи и обала Јасеновачких жртава. Променила су се времена. 77 година се ниједна градска власт није сетила Јасеновца и наших жртва. Извињавам се што сам то променио, наставићу да утичем да и даље будете љути на мене, јер ће Београд остати и космополитски и српски град - наводи Вучић. 

Jasenovac
Јасеновац / Извор: Профимедиа

Вучић о енергетици и храни

- Утискујемо гас у наша складишта. Складиштимо гас и у Мађарској како бисмо покрили наше потребе на дневном нивоу. Видите да се данас Гаспром позвао на "вишу силу" у снабдеваеу неке земље. грађани морају знати колико напора педузимамо да се најбоље припремимо за зиму. Још увек нисмо разматрали смањење температуре у становима, али може доћи до тога ако се неко позове на "вишу силу". Нисмо договарали да смањујемо температуре, али имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси. Боримо се на дневном нивоу да бисмо обезбедили енергентне - навео је Вучић. 

Како каже набавка угља тренутно иде мало убрзано и очекује се и помоћ кинеских партнера. 

- Боримо се за нафту, разговарамо са НИС-ом. Забранили смо извоз да бисмо омогућили нормалне цене. Што се хране тиче, крајем септембра или почетком октобра ћемо омпогућити извоз житарица како би и пољопривредници могли да зараде. Забрињавајућа је суша - навео је Вучић. 

Гледаћемо да повећање цена електричне енергије и гаса не иде преко 10 посто, што је велики успех, навео је председник уз напомену да Србија до сада није одустала ни од једног великог пројекта што је јако важно. 

Навео је и који све велики пројекти ће бити завршени у будућности, а тичу се пре свега изградње путева. 

- Радићемо и даље и градити и метро, јер је то од суштинског значаја за грађане Србије - истиче Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Вучић о консултацијама за формирање Владе

Председник је, говорећи о консултацијама, изјавио да су оне обављене са 11 изборних субјеката, те да верује да је уставна улога обављена и да су успели да сазнају нешто више о програмима политичких странака и односу државе према појединим питањима, што су листе могле да чују од њих.

- Разговарали смо прво са представницима мањинских странака, а захтеви су различити. Албанска политичка партија жели интеграцију, али не и учешће на републичком нивоу. СВМ жели да настави сарадњу која је била досад. Исту жељу имали су људи са листе "Муфтијин аманет". Разговарали смо и са представницима хрватске мањине у Србији, и са њима смо имали коректан разговор - рекао је Вучић.

Било је разговора и, додаје, са другим листама, различитих програма и опредељења. Неке захтеве ових странака су, каже, прихватили али друге нису.

Разговарали смо и са представницима коалиције коју предводи Мариника Тепић и имали смо коректан однос, упркос неслагањима. Изразили су жељу да остану у опозицији, што смо и знали и очекивали. Са посланицима ДСС-а смо разговарали и они су имали слично виђење као Двери и Заветници, посебно по питању КиМ. Са посланицима ПОКС-а смо имали посебне разговоре, а изразили су жељу за државотворним приступом.
Додаје да је данас разговарао са представницима листе Ивице Дачића, са којима је разговор био коректан, а разговори између СНС и СПС тек треба да почну.

- Данас ме је СНС обавестио да већ има већину у Скупштини, али да се она креће од 130 до 160 народних посланика. Замолио сам их када буду сигурни, да ме обавесте, да бих могао, у складу са Уставом, мандат да поверим лицу које СНС предложи - каже председник.

Додаје да му је жао што једна и по листа није била заинтересована да учествује у грађењу институција и уставној одговорности.

- Задовољан сам конструктивношћу, коректношћу и релативно добрим нивоом одговорности - каже Вучић.

 

 

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године

07.09.2024. 20:53
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!

07.09.2024. 18:58
"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА
Direktor Rio Tinta

"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА

07.09.2024. 15:56
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено
Nestali Aleksandar

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено

07.09.2024. 22:25
ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете
hitna pomoć

ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете

07.09.2024. 21:57
Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"
Nestala Ratka Jovanović

Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"

07.09.2024. 21:48
Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

ПОТРЕСНИ ПРИЗОРИ

Reka Ibar

Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

07.09.2024. 21:03
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић
Anđela Đuričić, Dušica Jakovljević

Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић

07.09.2024. 21:57
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)
Smederevo

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)

07.09.2024. 21:59
Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ
Anita Stanojlović

Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ

07.09.2024. 22:19