Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шта чека Србију до 2025. године? Народни посланици Бурсаћ и Недовић откривају које реформе следе

24.11.2020. 10:39
Narodni poslanici i funkcioneri SNS Boris Bursać i Vesna Nedović
Народни посланици и функционери СНС Борис Бурсаћ и Весна Недовић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић/СД/Илустрација

Посланица Недовић сагласна је са паролом да је родна равноправност тековина савременог друштва, а самим тим и Српске напредне странке као једне модерне политичке опције

Народни посланици и функционери СНС Борис Бурсаћ и Весна Недовић говорили су за портал СрбијаДанас о економском напретку Србије, плану председника Вучића до 2025. године, о промени закона, корона вирусу, као и о проблемима данашњице.

Као народни посланик у Скупштини и докторанд Факултета политичких наука Борис Бурсаћ је апострофирао да је наставак процеса реформи, које је започео Александар Вучић док је био председник Владе Републике Србије, најважнија ствар која може да се учини за побољшање живота грађана Србије. 

- Наставак процеса реформи подразумева велике инфраструктурне пројекате, изградњу ауто-путева, изградњу железничке инфраструктуре, гасне инфраструктуре, изградњу болница, предшколских установа, повећање плата и пензија. Када говоримо о функцији народног посланика по својој дефиницији она значи бити представник грађана, самим тим дужност нас посланика јесте да активно учествујемо у раду Скупштине, да предлажемо законе и расправљамо о истим и да доносимо одлуке по свом уверењу, али увек у интересу грађана који су нас изабрали. Бити народни посланик, значи пре свега бити одговоран, а изабрани смо управо са тим задатком да будемо одговорни и савесни, не због нас лично, већ због Србије и њених грађана - рекао је наш саговорник и додао:  

Boris Bursać
Борис Бурсаћ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Немам намеру да се бавим овим послом уколико не успем да урадим нешто више за своје суграђане, свој народ, за своју земљу. Као народни посланик, али и локал патриота, посебно сам поносан на чињеницу да у Народној скупштини Републике Србије представљам Општину Земун, трудићу се да, иако су услови отежани због корона вируса, будем у сталном контакту са грађанима, да саслушам њихове ставове, предлоге и иницијативе и исте представим у Народној скупштини, као највишем законодавном телу. С обзиром на то да сам у Српској напредној странци од њеног оснивања и да сам прошао скоро све нивое политичког деловања, од активисте, председника Месног одбора, председника омладине Општинског одбора, врло добро знам шта су проблеми грађана, знам шта их мучи и тишти, увек сам био спреман да саслушам и да делујем на најбржи могући начин. То ћу радити и сада само на вишем нивоу, а упорним радом и одговорношћу постићи ћемо најбоље резултате не само за Земун и Београд већ и Србију у целини.

Да је најважнији стратешки задатак борба за очување живота и здравља грађана Србије, али и ублажавање негативних ефеката по економију сагласна је и народна посланица Весна Недовић.

- Цео свет, па тако и Србија, суочава се са највећом пошасти данашњице, епидемијом корона вируса која представља озбиљну претњу не само по здравствени систем ове земље већ и државу у целини. Најважнији стратешки циљ који садржи план "Србија 2025" је низ инвестиционих пројеката за даљи развој земље у наредних пет година. Држава ће издвојити додатно 700 милиона евра за помоћ младим брачним паровима, а поред свих редовних давања из буџета 500 милиона евра. Србији је најважнија борба за младе људе, да лакше дожу до свог стана и раније стварају своје породице. Због тога држава даје субвенције у виду давања за новорођену децу, изградњом нових јаслица и обданишта, за биомедицински потпомогнуту оплодњу, додатна стредства за заштиту деце и превенцију оболелих од аутизма и других болести - рекла је Весна Недовић и додала да је циљ овог плана смањити одлазак младих из наше земље:

Narodni poslanik i funkcioner SNS Vesna Nedović
Народни посланик и функционер СНС Весна Недовић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Млади треба да остану у нашој земљи. Побољшање животног стандарда пензионера, одржање финансијске и економске стабилности, изградња школа, болница, путева, изградња индустријских зона, индустријских паркова, то је оно што додатно даје замајац привредном расту. Важно је навести да се у стратешком програму "Србија 2025" настављају реформе школства, најављено је улагање 100 милиона евра за науку и образовање. Наставља се реформа јавних предузећа за бољу ефикасност и конкурентност, бржи и бољи раст плата и у приватном и јавном сектору. Јасно је као дан да нам је управо сада потребна јака и енергична Влада као што нам је потребна јака и енергична Скупштина, која је способна да се одупре свим притисцима и подржи и усмери Владу у овој тешкој борби која је пред нама - рекла је Недовић.

Посланица Недовић сагласна је са паролом да је родна равноправност тековина савременог друштва, а самим тим и Српске напредне странке као једне модерне политичке опције. 

- Од 23 министра, 10 су припаднице лепшег пола, ово представља јако битан тренутак за наше друштво јер је остварен огроман помак на пољу родне равноправности и јасан је доказ зрелости наше државе. Српска напредна странка се поноси листом која има велики број жена. Нема земље у региону која има толики број жена на свим нивоима власти и за то је заслужан наш председник Александар Вучић. Он је нагласио да су жене смиреније, успешније и више воде рачуна о будућности - рекла је Весна.

Као тренутни проблем број један код нас као и у свету докторанд Факултета политичких наука Борис Бурсаћ наводи кризу са корона вирусом која не личи ни на једну коју смо доживели.

- Колико је озбиљна пандемија корона вируса говоре нам ставови највиших светских званичника и стручњака, наиме генереални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да корона вирус "претња број један по глобалну безбедност у данашњем свету и да представља кризу која не личи ни на једну коју смо доживели". Председник Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус корона вирус види као "незапамћену претњу и непријатеља човечанства". Када говоримо о нашем здравственом систему он се тренутно налази у тешкој ситуацији, али је она далеко боља од ситуације у региону и неких држава у Европи. Доказ овој мојој констатацији говори чињеница да је Србија остварила огроман напредак на светским и европским здравственим ранг листама, успели смо да претекнемо чак 14 земаља чланица Европске уније и то све захваљујући одговорној политици наше државе која се односи на реконструкцију клиничко болничких центара у Нишу, Београду, Војводини, изградњу нових ковид болница у Земуну и Крушевцу, као и кроз улагања у медицинску опрему - рекао је Борис Бурсаћ и додао:

Narodni poslanik i funkcioner SNS Boris Bursać
Народни посланик и функционер СНС Борис Бурсаћ / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Када говоримо о новом сету мера он је донет како би се спровела боља контрола противпандемијских мера и наравно спречило даље ширење епидемије. Оно што је јако битно напоменути и око чега се дигла велика прашина јесу вакцине. Дакле, нико није приморан да прими вакцину уколико то не жели и сам председник Вучић је изјавио да људи који не буду хтели неће морати да приме вакцину, али исто тако постоје они који то желе и којима је вакцина од животног значаја и за њих је потребно обезбедити вакцину. У том погледу из света нам стижу добре вести, Фајзерова вакцина потврдила је ефикасност од 92 одсто, у последњој фази тестирања у Шпанији је одобрена последња фаза испитивања вакцине компаније Џонсон и Џонсон, а у Русији вакцина Спутник В потврдила је ефикасност од 90 одсто. Држава даје све од себе у борби са овим невидљивим непријатељем, здравствене установе су добиле све што су тражиле рендгене, скенере, респираторе, превозна средства. Здравствени радници су нам на ивици снаге, зато молим грађане Србије да помогну у овој борби и поштују донете мере, а нашим здравственим радницима, нашим херојима желим рећи велико хвала, да истрају у борби и да имају пуну подршку државе.

Такође, посланица Весна Недовић је нагласила да је поносна на чињеницу што нови састав српског парламента подразумева и велики број нових младих лица и припадница лепшег пола.

- Председник Србије Александар Вучић је донео праву одлуку у том погледу, он је на својеврстан начин реформисао Српску напредну странку, али и политичку сцену Србије. Дакле, Српска напредна странка је једина политичка опција која је на свим нивоима довела нова, млада лица пуна елана и енергије. Становишта су била различита, континуитет треба да постоји, али потребна је свежа крв, потребни су енергични млади људи који ће бити стуб ове државе и овог друштва и ту политику и поруку је народ препознао на изборима, препознао је промене, препознао је снагу, енергију и младост. Око 57% нових лица ушло је у парламент са листе “Александар Вучић - За нашу децу”, а већина њих су младе особе. Када говоримо о припадницама лепшег пола, наша странка се одувек залагала за родну равноправност, сећате се да је управо председник Вучић за мандатара 2017. године предложио Ану Брнабић, која је тада постала прва жена премијер у историји Србије, на челу Народне Банке налази се Јоргованка Табаковић, дакле ово је само наставак те политике. Две петине од 250 посланичких места у Скупштини Србије чине управо припаднице лепшег пола, захваљујући тој политици, према подацима Бломберга Србија се налази међу првих 10 земаља које су уједначене по родној припадности - рекла је Весна Недовић.

Narodna poslanica i funkcionerka SNS Vesna Nedović
Народна посланица и функционерка СНС Весна Недовић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Као највеће проблеме српског друштва које би требало приоритетно решавати у наредном периоду кроз доношење и измену постојећих законских аката посланици Српске напредне странке наводе: 

  1. Борба против корона вируса и јачање здравства
  2. Борба за интересе нашег народа на Косову и Метохији
  3. Борба против организованог крминала и корупције
  4. Очување независности и самосталног одлучивања Србије
  5. Владавина права и убрзање реформи на нашем европском путу
  6. Економски прогрес Србије

Посланик Бурсаћ објаснио је да је веома важно благовремено мењати законске акте у складу са актуелном ситуацијом.

- До сада су кроз скупштинску процедуру прошле измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести о којој смо предходно говорили као и ребаланс буџета. Када говоримо о ребалансу буџета на њега треба гледати као на прелазан корак ка буџету 2021. године. Разлог за то је врло јасан, дакле овај ребаланс буџета обухвата све капиталне инвестиције, као и сву планирану помоћ и подршку здравственом систему - који укључује изградњу и опремање ковид болница у Београду и Крушевцу, реконструкцију постојећих болница, набавку опреме и лекова, једнократну новчану помоћ запосленима у здравству јер су управо они ти који трпе највеће притиске и само њима, херојима ове борбе против невидљивог непријатеља Србија је одвојила 1.4 милијарде динара. Такође, морамо напоменути да је укупан обим мера економске помоћи ове године достигао 12.5 % БДП-а односно 690 милијарди динара - рекао је Бурсаћ.

И поред свега тога у време највеће економске кризе, поједини политичари негативно коментаришу овај ребаланс. 

- Пазите исти они који су нас довели до руба провалије, исти су они који су само у Граду Београду оставили дефицит од 20 %. Ова власт данас када смо суочени са највећом пошасти данашњице, када смо суочени са једном од највећих економских криза, дефицит је 8.75% и то уз наставак свих планираних пројеката и по правилима које прописује Мастрихт (да је јавни дуг испод 60% БДП) и да нам је пројекција привредног раста ревидирана на -1.5 %, дакле међу најбољим ако не и најбољи у Европи. На томе нећемо стати већ 2021. године Србију очекује снажан опоравак и економски раст од 6%. То није насумична прогноза већ званичан податак свих релевантних организација почев од ММФ-а, Светске банке, Европске комисије. Дакле у наредном периоду када највеће светске економије очекују раст од 3.4 % БДП Србија опет обара рекорде и иде ка расту од 6% БДП. И што је најбитније не одустајемо од плана "Србија 2025", пуном паром радићемо на улагању у инфраструктурне пројекте, привлачићемо нове стране инвестиције, повећавати плате и пензије, трудићемо се да изградимо бројне саобраћајнице, реконструишемо железничку инфраструктуру, трудићемо се да свако село у Србији добије канализациону мрежу, улагаћемо у нове спортске центре, трудићемо се да динар остане стабилан, здравство квалитетније, а образовање савременије и даћемо све од себе да будемо најбољи у региону, али и да претекнемо неке државе чланице ЕУ - рекао је Бурсаћ.

СНС има јасно постављене циљеве и у складу са њима радиће на доношењу нових, али и измени постојећих закона и то у најбољем интересу грађана Србије. Као што је већ познато апсолутна већина народних посланика је из Српске напредне странке, а због чега је то добро за српску законодавну власт посланица Недовић је објаснила да је то конструктивније за доношење одлука.

Boris Bursać i Vesna Nedović
Борис Бурсаћ и Весна Недовић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

- Више од две трећине листе мандата грађани Србије поверили су листи “Александар Вучић - За нашу децу”. То је огромно поверење народа у једну политичку опцију, највеће икада забележено у Србији. То је доказ да смо у прошлости доносили добре и државотворне одлуке и да смо бринули о нашим грађанима. Подршка више од 2.000.000 гласача самим тим и апсолутна већина у Скупштини омогућава нам да будемо конструктивнији у доношењу одлука, да немамо изговоре зашто нешто не можемо да урадимо, али нас обавезује да будемо још одговорнији, још упорнији, још енергичнији, још марљивији како би остварили добре резултате за наш народ и нашу државу. У претходна три изборна циклуса такође смо имали већину, али смо увек пружили руку другим политичким опцијама, а све у циљу очувања политичке и економске стабилности - рекла је Весна Недовић.

Непостојање опозиционих политичких партија у посланичким клупама и њихово бојкотовање последњих парламентарних избора према мишљењу посланика Бурсаћа јесте немање јасног политичког програма. 

- Опозиција у парламенту постоји, а да ли је остали опозициони лидери признају то је друга страна медаље. Када немате јасан политички програм, када немате подршку грађана, када не идете у народ и не ослушкујете шта их мучи, не покушавате да решавате њихове проблеме, када вам се кампања своди на острашћене нападе на председника, министре, посланике, активисте Српске напредне странке тада бирате као последње уточиште бојкот. Они се нису ни охладили од "бојкота", а већ размишљају о новим изборима, о новим начинима како у фотеље мимо воље грађана. Српска напредна странка је учествовала у дијалогу са опозицијом, у року од седам дана прихватила је већи део њихових захтева, такође цензус је спуштен на 3% и ништа, њима ни то не одговара, они би на власт, али без избора, они би да им се власт поклони - е па не може. Те политичке опције не заслужују да буду у Народној скупштини, не заслужују поверење грађана које су више пута до сада изневерили, они су тачно где треба, на сметлишту политичке историје - рекао је функционер СНС Борис Бурсаћ.

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38