Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Завршен први дан Вучићеве посете КиМ: Далеко смо од договора са Албанцима, али стижу бољи дани за наш народ (ФОТО/ВИДЕО)

08.09.2018. 06:57 22:00
Пише:
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Први дан посете, председник је завршио обраћајући се политичким представницима на КиМ у Звечану

Председник Србије Александар Вучић почео је данас дводневни боравак на Косову и Метохији обиласком Зубиног Потока и бране Газиводе. Иако је посета председника јужној српској покрајини била доведена у питање, Вучић је одлучио да упркос претњама и притисцима оде на КиМ и буде уз српски народ када је најтеже.

Вучић је данас прво обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста, где је саопштио да ће изградити интернат за 200 деце. Посету је наставио обиласком бране Газиводе, након чега је обишао газдинство породице Ковачевић и разговарао са мештанима слеа Ибарско Постење.

Председника је у Лешку дочекао огроман број грађана и Вучић је сам рекао да је изненађен да види толико људи у Лешку. Обишао је пољопривредну школу чију је обнову финансирала Влада Републике Србије.

Вучић је био и на Бизнис форуму у Лепосавићу и обратио се присутнима најавивши инвестициони план за сваку општину на северу Косова.

Први дан посете, председник је завршио обраћајући се политичким представницима на КиМ у Звечану.

Други дан боравка на Косову, председник ће започети обиласком Клиничког центра у Косовској Митровици у 8.00 часова. Након тога обићи ће у Звечану урбанистичко насеље "Сунчану долину", након чега ће се председник запутити ка месту Бање.

Ту ће посетити домаћинство Милана Ковачевића, обићи предшколску установу и разговарати са мештанима.

За 12.00 сати заказан је говор председника на тргу Шумадија у Косовској Митровици, где Вучић завршава дводневни боравак на КиМ.

Наше новинарске екипе биће и сутра на лицу места и моћи ћете да пратите уживо, из минута у минут, други дан посете председника јужној српској покрајини.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

21:25 - Завршен део разговора који је био отворен за јавност

Вучић ће иза затворених врата још кратко поразговарати са политичким представницима Срба на КиМ. После тога ће отићи на заслужен дмор у Косовску Митровицу. У пролазу нам се пожалио да је "врло уморан". Овом информацијом и закључујемо блог посвећен првом дану посете председника Александра Вучића КиМ. Будите са нама и сутра.

20:50 - Вучић са политичким представницима Срба на КиМ

- Хоћу све да поздравим и да вам се захвалим што сте дошли и да се извиним што сте чекали. Имао сам дуг разговор са Турским председником Ердоганом. Покушаћу у неколико речи да вам представим детаље политичких садржаја са Приштином. Шта је то што мислим, шта очекујем и чему не можемо да се надамо - рекао је Вучић.

Како је рекао, важно је да по први  пут можемо да помогнемо више народу на КиМ.

- Иако то, многи од нас неретко потцењују, то је од кључног значаја за јачање и позицију Србије и нашег народа у будућности - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је управо зато спреман да вечерас чује представнике општина и наших јавних компанија, јер  је јасно да ће се од улагања у Трепчу, Газовде, и многих других улагања променити положај нашег народа. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Наши разговори су тешки, има вас који сте у свакодневном контакту са албанским представницима, ја нисам неко ко би могао да да оптимиситчну прогнозу, а оптимистична прогноза је да бисмо могли да дођемо до решења које не би унизило ни једну ни другу страну. Мислим да смо далеко од решења због међусобно удаљених ставова и ставова једног дела међународне заједнице. Нама остаје да се боримо и да добро разумему позицију у којој се налазимо и да знамо колико би нас драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на овом подручју – истакао је Вучић. 

Како каже, нагледао се много јунака, који би живот дали за КиМ, али не би ни дана живели на Космету. 

- Најмање у јавности има оних разумних Срба који добро знају колико је комплексно питање на КиМ, јер нит је све наше нит је све њихово. Зато је свако решење тешко и компликовано за свакога – изјавио је Вучић.

Он је рекао да је наше да се боримо за опстанак нашег народа на КиМ. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Ја се надам и зато сам задовољан што сте унутра Српске листе успели да опстанете као јединствени и да добро одговорите свима на нападе против Српске државе. И вама не морам да говорим о њима, јер их ви добро знате. Сваки дан их у медијима представљају као представнике Срба са Косова. А шта мислите ко је то одредио - питао је Вучић. 

Он је рекао да су поједине стране силе одредиле и рекле ко ће бити ти који ће да наводно заступају српске интересе у страним и албанским медијима, и то да би се, како је рекао, помогли тим земљама.

- Ја мислим да је важно да се Срби и Албанци договоре. Ако будемо чекали поједине западне силе нећемо се договорити ни за пет милиона година. Нисам сигуран да друга страна то разуме, и нисам сигуран да наша борба ће у овом смислу уродити плодом. Све сам уверенији да је то немогуће постићи - рекао је Вучић.

- Готово је немогуће пронаћи решење, али хоћу да буде забележено да смо желели договор са Албанцима, било да због њих или других нисмо успели да се договоримо. Ми смо разграничени од 2008. године, само то неће да кажу, лажу народ да имамо све и да хоће да немамо ништа, и да то раде за интерес туђих земаља, можете три зуба да им исчупате, они неће рећи да је КиМ српско – рекао је Вучић.

Како додаје, некима је тешко да разумеју да Албанци којих је 94 одсто имају своје интересе.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Као да они не знају о чему се ради. Ја нећу да позивам на “пушке” је нећу да вас отерам у смрт, а моја је обавеза да размишљам о вашој деци. Овде се живи реалан живот, а не бајковит. Недавно преминули Владета Јеротић је 1997. године написао текст у ком је рекао како се ми не упитамо да ли смо криви због тога што нам се десило – подсетио је Вучић и запитао колико смо кућа на КиМ и станова продали.

- Вучић је крив због свега тога, па неће бити. 1991. смо имали 17 одсто Срба у покрајини, а онда смо остали и без Книна, Срба у Сарајеву је од 150 хиљада, остало хиљаду, у Приштини од 40 хиљада Срба, сада их нема ни 10, не рачунајући Грачаницу, а не 10 хиљада, него десет. Није Милошевић за све крив, тешке околности, мораш добро да рачунаш какво је стање у свету. Мислите да не бих добио поене да кажем “ма каква Меркел”, нећу, требају нам инвестиције од Немачке, морам добро да рачунам – казао је Вучић.

Како додаје, морамо да се понашамо како су се Албанци понашали 70их, 80их, да се држимо чврсто.

- Поносан сам на Српску листу, на њено држање. Држимо се као снажна организација која се јединствено супротставља истима. Људи у Београду не сањају какве сте притиске доживели. Ја сам добио 50 позива и порука, ја сам то издржао, али сам схватио како је вама. Наша Листа је због негласања за један предлог оптужена за дестабилизацију Косова, као да немате демократско право да гласате – казао је Вучић.

20:25 - Обраћање Вучића у Звечану касни, председник телефоном разговара са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом

19:40 - Вучић: Плаћамо цену лоших одлука од 1999. до 2011. године

- Ја сам увек срећан када сам са својим народом на КиМ. Када сам питао откуда оволико људи у Лешку рекли су ми да је свако дошао да ме дочека. Очекују ме вечерас не лаки разговори са свим стварним представницима српског народа на КиМ. Народ на КиМ не живи онако лепо као ми, они знају са којим се мукама сусрећу. Сад је требам да дођем да се јуначим и говорим свашта да бих зарадио неки политички поен од неких људи у Београду, на штету свог народа на КиМ, то нећу да радим. Хоћемо економски снажнијег Србина на КиМ, хоћемо да Србија помаже нашем народу јер ми то можемо - рекао је председник.

- Радим оно што могу за Србију, за Србе. После НАТО агресије коју смо доживели и повукли своју војску КиМ имали смо тежак погром 2004. године, 2008. године проглашење независности, 2010.године имамо кретене који су изашли пред Међународни суд правде са погрешним питањем, грешке које смо направили се плаћају - рекао је Вучић.

19:05 - Вучић обраћањем затворио бизнис форум у Лепосавићу

Вучић је на почетку обраћања рекао да је посебно обрадован што може да поздрави бројне привреднике како са овог подручја, тако и из централне Србије.

- Драго ми је што сам видео и две домаће банке, наше најбоље компаније, што су показале интересовање за улагање на КиМ и срећан сам што сте показали како се на најбољи начин борите за наш народ за КиМ. Молим привреднике из централне Србије да сагледају могућност улагања у 10 српских општина на КиМ. За то држава Србија даће посебне субвенције - навео је председник.

Он је навео да постоје два проблема, проблем субвенција и мало сложенији проблем, проблем правне исгурности њиховог улагања.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Много тога што направите завршава на српском тржишту али и у иностранству. Улажите и у албанске средине на КиМ, правите новац, правите бизнис - рекао је Вучић привредницима.

Вучић је навео да га зове Ердоган и да мора да пожури да би му се јавио, јер се, како каже, он њему увек јави. Обраћајући се грађанима, председник је изнео инвестициони план улагања за сваку општину појединачно и добио аплауз присутних.

18:33 - Председник Србије је стигао на бизнис форум у Лепосавић

Председник Србије Александар Вучић посетио је бизнис форум у Лепосавићу, где се данас састало више од 100 привредника из централне Србије и са Косова и Метохије. Вучић је обишао штандове српских општина на КиМ и погледао њихову понуду. 

На бизнис форуму су представљене фирме на штандовима 10 општина: Ранилуг, Ново Брдо, Клокот, Лепосавић, Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток, Штрпце, Грачаница и Партеш. 

Вучић ће затим погледати промо филм Инвестициони потенцијали Косова и Метохије и обратити се учесницима форума. 

18:03 - Вучић је посетио Пољопривредну школу у Лешку која је реновирана из буџета Владе Србије

Председник се захвалио окупљенима на величанственом дочеку. Само за њега је на виолинама одсвирана нумера "Свилен конац".

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

17:50 - Председник стигао у Лешак: Нисам ни сањао да ће ме оволико људи дочекати

 Председник се обратио великом броју окупљених грађана у Лешку. Он је на почетку захвалио грађанима који су у толиком броју дошли.

- Не само да ћемо да направимо интернат, него ћемо моћи да примимо 200 деце. Најкасније за 10 дана, машине крећу да раде путеве, хоћемо да помогнемо да ви осетите бригу државе Србије, да се осећате сигурније и живите безбедније - рекао је Вучић.

Lešak
Лешак / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председник је рекао да ће уложи огроман новац овде, 13 милиона евра и да ће то то значити дугорочан опстанак и останак људи овде.

- Прихватите ово као моје обећање, хоћемо да отворимо фабрику батерија овде у Лепосавићу, да запослимо 300 људи. Мислим да би смо тиме много урадили за овај крај. Даћемо значајне субвенције фирмама из централне Србије које хоће да улажу у фирме овде на КиМ. Ако ово све урадимо, сигуран сам да ћете се ви у Лешку и Лепосавићу осећати много боље него данас. Хвала вама што бринете о нашој отаџбини, нашем огњишту, а ми ћемо уз вашу помоћ и подршку умети да бринемо о вашој деци и о вашој будућности и будите сигурни да ћемо се понашати озбиљно и одговорно. Делимо заједничку судбину са вама, тако ће бити тако ће и остати - закључио је Вучић.

17:45 - Дачић: Тачи схватио да без Београда нема решења

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је косовски председник Хашим Тачи током дугодишњих преговора схватиобар бар једну ствар, а то је да целовитог решења за Косово нема без пристанка Београда. 

- Тачи се показао позитивније, него неко други из Приштине. Са њим ипак може да се разговара. Он зна да целовито решења, да би се дошло до њега, мора бити прихваћено и у Београду, а они други мисле да би требало да се реши тако што би се Косову придодало и Прешево и Бујановац - рекао је Дачић за ТВ Прва, коментаришући посету председника Србије Александра Вучића Косову.

17:30 - Преко 300 акредитованих новинара и сниматеља

Председника Србије Александра Вучића у посети на Косову и Метохији дочекало је и око 300 новинара, сниматеља и фоторепортера.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Међу њима су дописници светских агенција, телевизија, медија из региона, Хрватске, Тиране, Турске...

17:20 - Вучић на КиМ главна вест у приштинским медијима: "Док Вучић обилази Газиводе, Тачи спава"

Сви медији на албанском језику у Приштини и у Тирани преносе информације о посети председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији и цитирају његове речи да је језеро Газиводе од посебног значаја за Србе и Албанце, али и да је та брана и спорна тачка у односима Срба и Албанаца. 

Широко цитирајући прву изјаву председника Вучића по доласку у Зубин Поток, Љами наводи речи председника Србије да је идеја Србије одржавање мира, стабилности и тежња ка успостављању бољих односа између Срба и Албанаца. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Коха је пренела и да је Вучић грађанима који су га дочекали поручио да ће га више волети од Слободана Милошевића, јер је Србија под његовом влашћу дала више средства Зубином Потоку.

Приштинска Бота сот је пренела да је Тачи "једва преживвео" Вучићево одбијање да разговара са њим јуче у Бриселу. А данас, кажу, док Вучић на северу КиМ обилази Газиводе, Тачи "спава".

О посети Вучића северу КиМ извештава и портал Зери који тврди да ће председник Србије преспавати у Звечану.

Напомињу да посету председника Србије обезбеђују припадници полиције и да до сада није забележен ниједан инцидент.

17:00 - Вучић стигао у Лешак: Разговара са мештанима Ибарског Постења

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Председника је дочекао огроман број људи, уз много српских застава које се вијоре.

- Хоћу да се боримо за сваког Србина који живи на КиМ - рекао је Вучић мештанима.

- Оваква нам домаћинства требају, вредна, која могу да запошљавају људе. Ово прелепо изгледа - рекао је Вучић, обилазећи газдинство Ковачевић.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Браћа Милутин и Иван Ковачевић су успешни привредници који су 2001. изградили базен за све мештане јер ниједан није постојао у општини Лепосавић. Баве се производњом бетонских елемената.

Милутин је рекао да му је ово велика част и да то много значи његовој породици, али и целом селу за које је најважније, како каже, останак и опстанак на КиМ.

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

- Много нам значи посета председника Вучића. То је велика част, не само за нашу породицу, него за цело село и цео крај - рекао је он и нагласио да је за њега и његову породицу најважније да остану и опстану на Косову и Метохији.

Посети породици Ковачевић присуствује и Вучићев син Данило. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Код Ковачевића су дошле и комшије и мештани села, али и из суседног, бошњацког Рватцка, сви мање - више пољопривредници. 

vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Димитрије Goll

Вучић је разговарао и са припадницима бошњачке заједнице, којих је било око 15 домаћинстава. Они су рекли да живе у слози са Србима и да никада није било проблема.

16:40 - Трепча ускоро прави фабрику батерија и акумулатора у Звечану

Рударско - металуршко-хемијски комбинат олова и цинка Трепча би ускоро требало да започне изградњу фабрике батерија и акумулатора у Звечану, што ће бити прва велика инвестиција после вишедеценијског застоја у финансирању производних програма на КиМ, изјавио је данас генерални директор комбината Трепча Јован Димкић. 

Он је на бизнис форуму у Лепосавићу, на коме учествује више од 100 привредника из централне Србије и са КиМ у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ, рекао да је идеја за пројекат изградње фабрике потекла приликом претходне Вучићеве посете Косову и Метохији. 

15:50 - На иницијативу председника Вучића више од 30 компанија из централне Србије на бизнис форуму у Лепосавићу жели да склопи уговоре са заинтересованим српским произвођачима воћа на КиМ и да уложи у прерађивачке капацитете.

Више о томе читајте ОВДЕ.

15:45 - Вучић обишао брану Газиводе: Језеро од великог значаја за све нас

Председник је на почетку обраћања рекао да је читаво језеро од великог значаја за све нас.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Преко овог језера, хидроелектране,можете да видите тежину и дубину наших спорова и неслагања. Држава Србија је уложила 127 милиона у одржавању ове бране, подићи ћемо једно одмаралиште код Црвеног крста, које треба да буде место за најбоље ђаке из Србије и ту смо уложили 125 милина евра. Дошао сам и у Зубин Поток као што ћу обићи сва места на северу КиМ.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Он је навео да је дошао пре свега да каже шта је идеја, а то је мир, стабилност и да за будућа времена прави мир.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Дошли смо са конкретним стварима и мерама да обновимо оно што треба. Приредили смо посебан инвестициони план и програм за сваку од десет општина са српском већином - рекао је Вучић.

На питање новинара како се осећа, Вучић је рекао да се осећа дивно и да је видео како су девојке и дечаци били срећни кад су разговарали.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ја сам срећан када видим све наше људе, наше запослене и њихове руке као лопате овде у предузећу Ибар. За нас је важно да кроз ту поруку мира и Албанцима, јер смо са њима све покушавали, све пробали, али то није донело много среће ни нама ни њима. Треб да разговарамо са много више респекта и поштовања, а да ли ћемо успети да тим разговорима склопимо пријатељство, било би дивно, али је потребно време. Носим поздраве сваког грађанина Србије овде људима на КиМ - рекао је Вучић.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник је коментарисао приштинску штампу која је писала да је Вучић понизио Тачија два пута у једном дану.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Мој циљ није био да било кога понизим, ја то нисам урадио. Ја нисам неко коме је Тачи пријатељ и пријатан саговорник, али је наш посао да решавамо проблеме. Лепо је нама да се јуначимо и говоримо како смо некога победили, а сутрадан наша деца ће живети овде. Најмоћније силе су против било каквог договора и биће јако тешко постићи споразум, али је наш посао пре свега да чувамо мир и да е приближимо некој врсти мира у будућности. Морамо да живимо, да гледамо у будућност - навео је председник.

vucic
вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

15:00 - Завршена посета Центру за екологију и развој спорта: Вучић кренуо ка Газиводама

 Како наши новинари јављају Вучић је завршио обилазак Центра Црвеног крста АП КиМ и упутио се ка брани Газиводе.

14:35 - Председник Вучић стигао у Зубин Поток. Почела посета.

Председник тренуто обилази простприје Центра за екологију и развој спорта као и Центра Црвеног крста АП КиМ који се налазе у истој згради.

Вучић је запосленима пожелео срећан рад. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Срећан сам што сам овде, дивно се осећам, прва је изјава председника Александра Вучића на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста. 

- Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја - рекао је Вучић.

Опширније можете прочитати  ОВДЕ

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14:15 - Вучић стигао на Косово: Прва станица Зубин Поток

Како сазнајемо од наших новинара са терена председник Вучић прешао је административну границу око 2.15 преко прелаза Брњак у Општини Зубин Поток.

Општина Зубин поток је прва тачка његове посете. 

14:10 - Очекује се Вучићев долазак у општину Зубин Поток

У општини Зубин Поток председник ће обићи Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста АП КиМ.

Gazovode
Газоводе / Извор: Србија Данас

KIM
КИМ / Извор: Србија Данас

KiM
КиМ / Извор: Србија Данас

 

KiM
КиМ / Извор: Србија Данас

13:15 - На Газиводама све спремно за долазак Вучића

Наши новинари са лица места јављају да је на Газиводама све спремно за долазак председника Вучића. Полицијске снаге су на својим положајима како би омогућиле безбедан долазак Вучића. На брани хидроцентрале  постављена је огромна српска тробојка, али и транспарент "Добро дошао на Газиводе председниче Вучићу". Како сазнајемо на брану долазе и грађани околних места. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

13:00 - Председник Српске листе за Србију Данас: Посета важна, председник Вучић добродошао у српску Косовску Митровицу

Председник Српске листе Горан Ракић у ексклузивној изјави за портал Србија Данас причао је о атмосфери која влада на Косову уочи доласка председника Србије Александра Вучића.

 Грађани жељно чекају долазак председника Вучића. Свима нама је лакнуло због његове одлуке да дође без обзира на претње које последњих дана долазе из Приштине – рекао је Ракић.

Rakić
Ракић / Извор: Србија Данас

Председник Српске листе рекао нам је да не очекује инциденте.

Опширније можете прочитати ОВДЕ

12:50 - Ситуација на Косову мирана и стабилна

Ситуација на Косову и Метохији је мирна и стабилна, изјавио је заменик регионалног командира полиције на Косову Бесим Хоти.

- Полиција је у комплетном саставу,  од свих полицијских командира је затражено да прекину одморе за овај викенд како би на терену био комплетан састав полиције. На терену за сада све тече по плану и тренутно нема никаквих оперативних или обавештајних информација о било каквим нередима или непредвиђеним ситуацијама. Очекујемо да све протекне мирно и да иде све по плану” – рекао је Хоти.

12:40 - Србија Данас ексклузивно сазнаје: Вучић се сутра у 12х обраћа Србима на Косову

Како Портал Србија Данас незванично сазнаје председник Србије Александар Вучић одржаће сутра у 12х говор пред Србима у Косовској Митровици. 

Опширније можете прочитати ОВДЕ

12:15 - Албанци побеснели због посете Вучића Косову

Приштински медији, после бурног дана у којем су опширно и детаљно писали о предстојећој посети председника Србије Александра Вучића Косову, као и свим контроверзама које она носи, данас су, судећи по њиховим онлајн издањима, извештавање свели на готово техничке информације шта је на агенди Вучићеве посете, са изузетком Кохе, која пребацује влади да је попустила и сагласила се са свим.

Опширније можете прочитати ОВДЕ

11:45 - На Газиводама мирно, конвој КПС ка прелазу Брњак

- На путевима ка хидроелектрани Газиводе, у општини Зубин поток, првој тачки посете председника Александра Вучића КиМ, данас пре подне нема видљивог присуства припадника косовске полиције, али је према административном прелазу Брњак прошао један конвој КПС, јавља Танјугов извештач са лица места.

На брани хидроелектране Газиводе се, иначе, приводе крају припреме за дочек председника. 

Zubin Potok
Зубин Поток / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

11:00 - Јовичић: Вучићева посета Косову је лекција из достојанства, патриотизма и државништва!

Члан Председништва Српске напредне странке Александар Јовичић поручио је да Председник Србије Александар Вучић у својој борби за српски народ на Косову није сам и да има снажну подршку како грађана Србије, тако и Српске напредне странке

- Председник Србије Александар Вучић још једном је јуче у Бриселу, по ко зна који пут одржао лекцију из достојанства и државништва, како Албанским политичарима са Косова, тако и међународној заједници и у једном од најтежих тренутака у новијој историји Србије, учинио да се сви грађани Србије осећају поносно - рекао је Јовичић.

Опширније прочитајте ОВДЕ

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић/СДилустрација

10:20 - Новинари портала СрбијаДанас у Косовској Митровици: У граду је мирно

Наши новинари са лица места извештавају да је у граду мирно и да су у току последње припреме за долазак председника као и да влада свечана атмосфера.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

09:40 - Митровица спремна за дочек: Добро дошао, председниче

Припреме за долазак председник Александра Вучића на Косово су у току, и цела Косовска Митровица је окићена српским тробојкама.

Такође су постављени велики натписи на којима пише: "Добро дошао председниче", што показује колико се наш народ на Косову радује доласку свог председника.

Осећа се узбуђење међу људима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Детаљније можете прочитати ОВДЕ

09:15 - Стефановић послао јасну поруку Албанцима: Нећемо седети скрштених руку, Вучића неће нико да хапси

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су све међународне институције упозорене и знају да ће председник Србије доћи на КиМ, али и да наше службе неће "седети скрштених руку", те да може да гарантује да се "тамо неће појавити нико ко ће моћи да хапси Александра Вучића". 

Опширније можете прочитати ОВДЕ

09:00 - Вулин: Посета КиМ велика међународна победа Вучића

Александар Вулин је, гостујући на РТС-у, навео да је "председник Вучић лично храбар човек и он увек просто занемари оно што се зове безбедност и занемари опасности које њему лично прете".

- Тако и овај пут, ситуација јесте веома сложена. Ми будно пратимо шта се дешава на терену, у оној мери наравно у којој је то могуће с обзиром да ми не контролишемо у фактичком смислу територију КиМ, али ћемо свакако учинити апсолутно све да не дође до било каквог угрожавања безбедности председника Републике Србије -  рекао је Вулин.

08:45 - Албански медији на Косову са посебном пажњом прате долазак Вучића

 Албански медији пратиће кретање председника Вучића по јужној српској покрајини. У албанским медијима је изашао распоред посете Вучића као и локације које ће он посетити.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/gazetaexpress.com

Опширније можете прочитати ОВДЕ

08:20 - КФОР: Све неопходне мере за безбедну посету Вучића

Главни портпарол КФОР-а Винћенсо Грасов изјавио је да ће КФОР преузети све неопходне мере да се омогући безбедна посета Косову.

Грасов је казао да је безбедносна ситуација на Косову мирна и стабилна и да нема никаквих знакова потенцијалних тензија.

КФОР остаје спреман да пружи безбедно окружење за све грађане Косова, у складу са својим мандатом. КФОР ће предузети све неопходне мере да се омогући безбедна посета српског председника Александра Вучића, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и ЕУЛЕКС - поручио је Грасов.

Kfor
Кфор / Извор: Профимедиа

08:00 - Под притиском САД Приштина одобрила Вучићев план посете

Под притиском Сједињених Америчких Држава, приштинска влада одлучила је да ипак омогући председнику Србије Александру Вучићу и обилазак бране Газиводе.

Како је синоћ пренео портал Koha.net, до ове промене става приштинске владе је дошло на, како се наводи, предлог САД приштинским институцијама да "не би дошло до тензија између две државе".

Више можете прочитати ОВДЕ

 

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије
"Zastava 2024"

МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије

20.09.2024. 13:27
"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове

20.09.2024. 13:24
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити
Najnovija vest

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити

20.09.2024. 17:32
ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу
Hitna pomoć

ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу

20.09.2024. 17:23
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)
Novi helikopter

СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)

20.09.2024. 17:00
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије
Miljan Amanović, Goran i Novak Đoković

Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије

20.09.2024. 15:00
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07