Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић је трн у оку западним силама: УГЛЕДНИ КИНЕСКИ ЛИСТ ОБЈАВИО КО СТОЈИ ИЗА ПРОТЕСТА У СРБИЈИ

25.07.2020. 19:52
Foto: Profimedia/Printscreen
Фото: Профимедиа/Принтсцреен / Извор: Фото: Профимедиа/Принтсцреен

Слика са демонстрација у Београду, када су хулигани насилно упали у Народну скупштину Србије и брутално нападали српску полицију обишла је свет. Стигла је чак и у Кину. 

Наши "челични пријатељи" одмах су препознали шта и ко стоји иза ових протеста и схватили да су субверзивни елементи убачени у Србију да делују само са једним циљем - да дестабилизују државу и позицију председника Вучића у свету.

Угледни часопис из Хонг Конга је објавио опширну анализу о ситуацији у нашој земљи, председнику Вучићу и деловању страних сила које покушавају да наруше равнотежу и мир у Србији.

ПРЕДСЕДНИК СУТРА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Александар Вучић ће обићи тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске

ПРЕДСЕДНИК СУТРА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Александар Вучић ће обићи тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске

СРБИЈА ДОБИЈА ВОЈНО ПОЈАЧАЊЕ НА НЕБУ? На иницијативу председника Вучића: Наша земља набавља 20 БОМБАРДЕРА

СРБИЈА ДОБИЈА ВОЈНО ПОЈАЧАЊЕ НА НЕБУ? На иницијативу председника Вучића: Наша земља набавља 20 БОМБАРДЕРА

Одређен нови распоред седења у Скупштини: За демократе више нема СПАСА, а ево ко ће на њихова места

Одређен нови распоред седења у Скупштини: За демократе више нема СПАСА, а ево ко ће на њихова места

Текст чланка преносимо у целости:

- Међународна сарадња и европска солидарност су бајка на папиру. У борби против ковид епидемије само Кина може искрено да нам помогне. Замолићу брата Сија за помоћ. - То је изречено искрено, са сузама у очима. Када је кинеска помоћ са медицинским експертима стигла у Београд, човек који је то изрекао лично је дошао на аеродром да их дочека и тада је пољубио кинеску и српску заставу. Тај човек био је председник Србије Александар Вучић. Многи Кинези веома емотивно су реаговали на гест српског председника. Од тог тренутка, иако је Србија географски хиљадама километара далеко, кинески народ је доживео Србију као да је ту поред нас. Многи су пожелели да када се окончају ова проблематична времена, дођу да посете Србију. 

Али неочекивано, почетком јула месеца, после кратког затишја, вирус ковид је поново угрозио Србију и балкански регион. Почело је тако што је готово сваког дана потврђено по 300 нових случајева заразе, а неколико великих градова у Србији су постали најтеже погођена подручја. Председник Вучић је 06. јула саопштио да ће држава морати да прдузме привремене ригорозне мере заштите становништва у трајању од више дана. 

Међутим, српски председник, кога ми овде у Кини веома ценимо и поштујемо, вероватно није предпоставио да ће због тог председничког саопштења настати грађнски немири. Већ наредног дана, 07. јула, у касним вечерњим сатима, окупило се испред Скупштине Србије у Београду око 600 демонстраната, под изговором да су против нових мера реаговања на епидемију. Насилно су упали у скупштину и групно нападали полицију циглама и камењем, што се претворило у сукоб између демонстраната и полиције. Полиција је, као крајњу меру, употребила сузавац за разбијање демонстрација. Преко 20 насилних демонстраната је ухапшено, 46 полицајаца је том приликом повређено, 5 полицијских возила је спаљено, а неколико јавних објеката претрпело је штету. Црни дим се надвио над овим лепим белим градом. Бодеж насиља је збијен у груди Србије и она је почела поново да крвари. 

Председник Вучић се 08. јуна преко ТВ - а обратио народу. Упутио је критике на рачун насилних демностраната. Апеловао је да грађани поштују закон. Нагласио је да нема ништа против грађанских протеста али и да стриктно осуђује насиље на улицама. Замолио је грађане да у условима епидемије остану у кућама забог заштите личног здравља и здравља својих породица и да избегавају масовне скупове. Наиме, као лидер једне државе, Вучић јако добро зна да су здравље и благостање народа на првом месту, па је у овој ситуацији најважнији задатак да се заједничким снагама превазиђе епидемија и нормализује економска ситуација. Јасно је било да ће непримерене грађанске демонстрације успорити процес опорављања и угрозити напоре медицинског особља и Владе да се епидемија превазиђе.

Нажалост, љубазан апел председника Вучића није успео да смири "спонтано незадовољство" дела становништва. Ситуација се погоршала, а прави захтеви насилних демонстраната су изасли на видело. У наставку грађанских протеста, окупило се око 5000 демонстраната. Појавили су се међу њима и лидери прозападне опозиције са захртевима да се пониште резултати парламентарних избора и да председник Вучић поднесе оставку. Међу транспарентима које су демонстранти носили уочена је и подршка антикинеским демонстрантима у Хонгконгу. Према званичним подацима полиције, током демонстрација је повређено више од 120 полицајаца. Код ухапшених демонстраната, приликом претреса су пронађени пиштољи са пригушивачима, ножеви и упутства за шифровану комуникацију. У демонстрацијама је евидентирано и учешће странаца из Црне Горе, Велике Британије, Тиниса и Босне и Херцеговине. Међу ухапшенима двојица су имали израелске пасоше, један је имао има туниски и један британски.

Део западних политичара је јавно подржао демонстранте величајући њихова "демократска права" и за насилну ситуацију сву одговорност приписао српској полицији, која је, иначе, само у складу са законом извршавала своју дужност. Водећи западни медији су чак известили да демонстранти у Србији као разлог истичу незадовољство мерама Владе око сузбијања ковид епидемије и неповерење у спољнополитичку стратегију која не стоји довољно чврсто на путу еврепских интеграција. 

Foto: Printscreen
Фото: Printscreen / Извор: Фото: Printscreen

Ти сигнали са Запада пробудили су и нас у овм делу света.  Значи, насилни демонстранти, који пале, руше и нападају полицију, представљени су као заштитници демократије и националних интереса. Све то неодољво подсећа на дешавања из 2000-те године у Беогрду, када су насинли демонстранти уз отворену помоћ својих западних налогодаваца, успели да оборе власт Слободана Милошевића. Наставак тог тренда могли смо видети у "обојеним револуцијама" у земљанам бивсег СССР-а, где су прозападне "демократске" снаге направиле хаос. Ту није био крај. Уследило је такозвано "арапско пролеће" на Блиском Истоку и Северној Африци, где су државе пропадале узрокујући умнутрашње и спољне ратове који трају до данас. Те прозападне квазидемократске тенденције, које су у међуверемену мењале називе и модалитете деловања, појавиле су се и код нас у Хонгконгу. Сви ти, такозвани борци за напредак, данас су пред целим светом разоткривени као национални издајници у служби страних господара.

Република Србија, предвођена председником Вучићем, одржава војну неутралност и једина је држава у Источној Европи која одбија захтеве за чланство у НАТО пакту. Србија води независну спољну политику. Залаже се за придруживање ЕУ и унапређење односа са САД, али у исто време придаје велики значај развоју пријатељских кооперативних односа са Русијом и Кином. Баш зато што одбија да се повинује само западним интересима, Србија је постала "трн у оку" креатора обојених револуција. Зато се реално може очекивати да ће они покушати да искористе сваку прилику за субверзивно деловање.

За Кину, Србија је посебан и драгоцен пријатељ. Србија чврсто и јавно подржава принцип "једне Кине", прва је европска држава која је успоставила безвизни режим са Кином и веома активно учествује у иницијативи "Један појс - један пут". Наше две државе су оствариле дубоку сарадњу у областима изградње инфраструктуре, енергетике и осталих значајних области. Посебно нас је обрадовало што је српски председник Вучић упутио писмо подршке председнику Сију у вези спровођења Закона о националној безбедности у Хонгконгу, са жељом да се ситуација у Хонгконгу што пре стабилизује. Ми то оцењујемо као је реаговање праведног народа. Наравно, западни свет је веома незадовољан пријетељством између Кине и Србије. Јавно оптужују Србију да "седи на две столице". Председник Вучић је на то одговорио - Србија седи само на једној столици. Та столица се зове Србија. 

Крајем јуна ове године, на парламентарним изборима у Србији, 70% бирачког тела изгасало је поверење владајућој партији СНС и њеним коалиционим партнерима. Дефинитивно, народ је одлучио да и надаље верује председнику Вучићу. Тај ниво поверења, не може пореметити мизерна скупина уличних прозападних неистомишљеника. Срби схватају која зла сила стоји из насилних уличних демонстрација, мноштво народа одбија да буде у функцији спољних фактора и прозападне опозиције. Одзив грађана на демонстрацијама свео се на минимум од пар десетина учесника. И даље постоје људи који преко друштвених мрежа покушавају да анимирају народ да изађе на улице и тако парализује државу, али народ такве позиве игнорише. Довољно је погледати структуру демонстраната у Београду и Новом Саду да би се закључило како се све то претворило у примитивну "ријалити забаву".

Медицински стручњаци констатују да је врхунац другог таласа ковид епидемије у Србији прошао и да ће се ситуација стабилизовати за неколико недеља. Епидемија је српском народу донела доста потешкоћа. Искрено бих хтео да поручим српским завереницима који желе да поткопају стабилност државе да од таквих намера одустану. Ваша "лоса представа" нема гледаоце на нивоу који сте прижељкивали и сигурно неће успети. Надам се да ће међународна заједница, укључујући и Запад, поштовати изборне жеље српског народа, пружити им слободан простор за миран развој, подршку у превзилажењу корона епидемије и ревитализацији привреде. Искрено желим пријатељској Србији све најбоље.  

АУСТРИЈА ШАЉЕ 10 ПОЛИЦАЈАЦА У СРБИЈУ: Ово су проблеми који морају да буду решени

АУСТРИЈА ШАЉЕ 10 ПОЛИЦАЈАЦА У СРБИЈУ: Ово су проблеми који морају да буду решени

ВУЧИЋ НА САМИТУ АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Међу лидерима Западног Балкана и представник ЛАЖНЕ државе, разматра се битна тема

ВУЧИЋ НА САМИТУ АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Међу лидерима Западног Балкана и представник ЛАЖНЕ државе, разматра се битна тема

"СВАКОГ ДАНА МИ ЈЕ СВЕ ГОРЕ" Младић: Чини ми се да неко манипулише информацијама о мом здрављу

"СВАКОГ ДАНА МИ ЈЕ СВЕ ГОРЕ" Младић: Чини ми се да неко манипулише информацијама о мом здрављу

СМАТРАЈУ ДА НИЈЕ СПОСОБАН ДА ПРАТИ СУЂЕЊЕ: Одбрана Ратка Младића тражила одлагање жалбене расправе

СМАТРАЈУ ДА НИЈЕ СПОСОБАН ДА ПРАТИ СУЂЕЊЕ: Одбрана Ратка Младића тражила одлагање жалбене расправе

Премијерка проговорила о УДАРИМА НА СРБИЈУ: На делу је покушај ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ наше земље!

Премијерка проговорила о УДАРИМА НА СРБИЈУ: На делу је покушај ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ наше земље!