Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЕВРОПА МОРА ДА ЗАУСТАВИ РАТ, О ТОМЕ ЋУ ГОВОРИТИ УВЕК!" Вучићева јака порука из Њујорка: "И Шолц и Макрон су то јасно разумели"

22.09.2024. 16:34

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Њујорка, где ће наредних недељу дана учествовати у раду Генералне скупштине Уједињених нација.

Обраћање Вучића

Председник каже да је Самит о будућности нешто за шта су многи мислили да неће моћи да функционише.

- Антонио Гутереш је поставио пет тачака, а то су одрживи развој, два су мир и безбедност, па енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, и последња је трансформисање управљања. Кроз резолуције које су доносиле УН дошло се до тога да сви опет траже решења о мултилатерализму. Али оно што ја могу да кажем је да постоји глобални југ, и велике западне силе. Велике су разлике између њих, па и око начина финансирања. Запад неће да руши своју финансијску архитектуру - истакао је он.

Истиче да постоје и разлике по питању мира и безбедности, као и око владавине права и управљања државама.

- Западне земље инсистирају на вредностима које су добре и прихватљиве, али има делова који вуку на воук (woke) покрет. И постоје друге земље које би да истакну породичне вредности. Биће и Шолц на овом самиту, говорићу и ја. Верујем да ће ми пет минута бити довољно да искажем све што ми је потребно. После тога ћу имати билатералу са Ердоганом, после дуго дуго времена. Постоје ствари због којих нисмо срећни, али постоји и много добрих ствари које развијамо. Наша размена је 2023. изашла на 2,3 милијарде - рекао је председник.

Вучић каже да није сигуран да ли ће се састати са Нетањахуом, пошто је померио долазак у Њујорк.

- Имаћемо и пословне разговоре, и са Филипом Морисом, и другим компанијама које раде у Србији а седишта су им у САД. Главни део за нас је 24, у уторак, негде око 19 и 30 или 20 часова по српском времену. Не могу баш тачно да кажем када. Имаћемо много сусрета, а ја у понедељак крећем и са одликовањима онима који су нам помогли по питању Резолуције о Сребреници. Сусрешћу се и са Ванг Јием, и Мицотакисом, и Христодулидисом. Много, много важних разговора - казао је он.

Председник додаје да ћемо данас видети само део његовог говора, и да ће говорити о позицији Србије, њеном погледу у будућност, о економији, али и о рушењу свих принципа међународног јавног права.

- Трагикомично је када ти велики једни другима пребацују ко је погазио које норме, а сви су газили. А ми мали морамо да се везујемо за то и да гледамо како да преживимо и гледамо напред - нагласио је Вучић.

Он је говорио и о даљим састанцима, и каже да ту нису мере које ће решити наше проблеме, већ су то мере које се морају предузети како би се решили основни проблеми нашег народа.

- Једина даска на којој можемо да стојимо је Бриселски споразум, а они хоће да га укину! Како људи ништа не разумеју, и праве се да не разумеју ништа. То вам је као када је свима у спорту крив некакав Вучић, ал не могу да објасне како то и у Европи губе сваку утакмицу. Па како је и тада Вучић крив - додаје председник.

Истиче да верује да ће му говор бити интересантан, и да је сигуран да ће као и претходних пута бити најгледанији и најчитанији.

- Од јутрос рано смо радили на свему, видели смо се са многим људима. Причали смо и са људима из ИКТ сектора, то нам је важно због нашег развоја. Видео сам и да је Ана имала добре састанке, и са људима из BMW-a. Имаћемо те велике политичке разговоре, али и запажен део економских консултација. Мислим и да се са Кристалином Георгијом састајем вечерас. То нам је страшно важно, са њом имамо изузетан однос, она је на челу ММФ, најважније институције - нагласио је председник.

Додаје да су одличне вести што народне банке широм света спуштају каматне стопе, и да пад цене нафте снижава инфлацију.

- Али и даље нема раста. Европа мора да завршава рат, о томе ћу говорити на сваком месту! Мислим да су и Шолц и Макрон то јасно разумели. Поједе нас рата, имали бисмо преко пет стопу раста, боље бисмо живели сви. Глобални југ се консолидовао, Кина јача, Руси су се стабилизовали. Не знам да ли ће бити консензуса на Самиту о будућности, увек се неко буни. Нико није сагласан са папиром, Руси сматрају да ће то учврстити додану супремацију великих над малима. Нико не зна да ли ће бити усвојено. Али да, Косово и Метохија ће бити најважнији део мог говора - истакао је он.

Вучић каже да ће подсетити на речи које су наши представници говорили у УН 1999. године.

- Ми их често нисмо ценили, али су то биле пророчке речи у много чему - казао је председник.

Он истиче да многи опозициони политичари из Србије који претендују да реше проблем КиМ, уопште и не желе и не могу то да ураде.

Председник је казао да ће пажљиво пратити ко о чему говори, и да ако Бајден говори 25 минута, може и он.

- Србија ће бити једнака, ако могу Лавров и Ердоган да причају дуже, могу и ја. То што искључују, неће моћи да ме искључе. Људи заборављају да Приштина по Резолуцији 1244 нема право на било какве оружане снаге. Тамо се говори о укидању тзв. ОВК, а они су из тога направили своју војску. Видели сте јуче Вјосу Османи на Вест Поинту, како јој кличу амерички војници, што баш није пријатно за нас Србе да гледамо. Али добро, само мирно и стрпљиво - истиче он.

Додаје да ће се састати са најважнијим америчким званичницима, и запитао је како Запад тумачи када их питамо зашто крше Резолуцију 1244.

- Они нама увек кажу да се променила ситуација, а ја их питам када се то променило, када је укинута резолуција. Дакле они отворено кажу да их је баш брига за међународни поредак и право, и поручују нам да ко је јачи, тај и тлачи. Не брините, Американци, Енглези и Турци им школују људе, имају добре и обучене кадрове. Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али да може да угрози опстанак Срба на КиМ, ту нема никакве сумње - нагласио је председник.

Вучић је рекао да не би посебно да одговара Радомиру Лазовићу, који је коментарисао политику према Србима са КиМ.

- Сваки пут сам дошао у Скупштину и убедљиво их победио! Морам да вам одговорим нешто што ми је важно да људи у Србији чују, ни сви ти који саобраћајне несреће користе и злоупотребљавају у политичке сврхе. Људи, 2000. долазе на власт они који су рекли да ће Косово вратити у оквире Србије. 2001. и 2002. лично сам причао са Ђинђићем, био је ту и Чедомир Јовановић, да не буде да измишљам. Он је поменуо две западне земље које хоће да нам узму не само Косово него и све даље. 2003. и 2004. године нам организују погром због лажне вести, униште преко 30 цркава и манастира. Ми ништа не радимо, правимо се да не видимо - подсетио је он.

Додаје да су затим 2006. године почели преговори у Бечу, са Тачијем, и да нам у том тренутку организују отцепљење Црне Горе.

- Пре тога нам причају све време стандарди пре статуса. Никакви стандарди нису достигнути, али је статус решен по њима? 16 година после тога, када све то издржавате, и пронађете 28 земаља које повуку признање. И борите се и даље у немогућим условима, да сачувате свој народ и да сачувате мир. Па нисам ја извукао из УН преговоре о КиМ, него они, 2010. године - рекао је председник.

Рекао је да је данас још једна недеља коју неће провести са својом породицом, и да се он није обогатио од борбе за Србију.

- Ја позивам, спреман сам да дођем да причам о КиМ, па и о литијуму, са опозицијом. Па сада кажу да сам увредио 80 одсто људи зато што сам рекао да им је предлог закона имбецилан. Не, ја сам увредио 80 људи који су написали тај неписмени предлог закона. Појма немају, цитирају гинекологе... На дан да им оставите државу, упропастили бисте је. Ево ја питам вас новинаре, када смо ми имали стабилан курс динара у историји? Не можете да се сетите јер никада није било. Плате и пензије не касне, чекамо инвеситициони рејтинг први пут у историји да добијемо. Имамо 550.000 људи више формално запослених. Ако то не ваља, па није проблем. Изаберите ове стручњаке, нека реше Косово сутра. Ја не могу да га решим, могу да се борим храбро и снажно - истакао је Вучић.

Чекам да ме позовете у Скупштину, растурићу вас као Панта питу, поручио је председник поводом позива опозиције.

Каже да је од суштинског значаја да се успостави мир у Европи, и да Немачка и Француска крену брже напред.

- За нас је мир од пресудног значаја. Отвориће нам нову врсту сарадње са Руском Федерацијом. Пошто сада ако извезете три кутије шибица оптужиће нас да смо им послали нуклеарну бомбу. Нападали су нас због 13 милиона евра, а такве суме се троше на дневном нивоу у разним институцијама - казао је председник.

Вучић додаје да се нада да ће на Блиском истоку остати мир, и каже да се по његовом мишљењу не иде у отворени рат.

- А у Украјини ако се настави овако сви ћемо бити на губитку, то ће бити најгори могући сценарио. Ми имамо много ствари да гурамо напред, морамо и у енергетици ствари драматично да мењамо, као и у другим секторима - закључио је председник.

Завршава се у понедељак, 30. септембра. Међу учесницима 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација је и председник Србије Александар Вучић, који ће у Њујорку боравити до 27. септембра и имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера.

"НАРОДУ У СРБИЈИ МОГУ ДА ОБЕЋАМ БОРБУ, ИСКРЕНУ И ПОСВЕЋЕНУ" Вучић пред велике наступе у УН: Јутарњи чај у Њујорку, све покушавајући да победим трему и нервозу
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НАРОДУ У СРБИЈИ МОГУ ДА ОБЕЋАМ БОРБУ, ИСКРЕНУ И ПОСВЕЋЕНУ" Вучић пред велике наступе у УН: Јутарњи чај у Њујорку, све покушавајући да победим трему и нервозу

22.09.2024. 17:19
ВИДЕЛИ СТЕ КАКО ВЈОСИ КЛИЧУ АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ Вучић: То не може да нас угрози, навикли смо на те ствари
Vučić

ВИДЕЛИ СТЕ КАКО ВЈОСИ КЛИЧУ АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ Вучић: То не може да нас угрози, навикли смо на те ствари

22.09.2024. 17:19
"ИМАЋЕМО МНОГО СУСРЕТА" Вучић: Говорићу у УН у уторак о нарушавању међународног права и КиМ
Vučić u Njujorku

"ИМАЋЕМО МНОГО СУСРЕТА" Вучић: Говорићу у УН у уторак о нарушавању међународног права и КиМ

22.09.2024. 17:08
Вучевић: Влада Србије разматра кључне измене закона и буџетске планове за 2024. годину - стижу лепе вести за грађане Србије!
Miloš Vučević

Вучевић: Влада Србије разматра кључне измене закона и буџетске планове за 2024. годину - стижу лепе вести за грађане Србије!

22.09.2024. 14:31
НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА О НЕСТАЛОЈ ДЕВОЈЧИЦИ ИЗ НОВОГ САДА Хитно се огласила њена мајка, ево шта се дешава
najnovija vest, najnovija

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА О НЕСТАЛОЈ ДЕВОЈЧИЦИ ИЗ НОВОГ САДА Хитно се огласила њена мајка, ево шта се дешава

22.09.2024. 17:59
"ШТА ЋЕ МИ ЖИВОТ БЕЗ ЊИХ" Мајка страдалих малишана испричала све детаље ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ код Ушћа, а онда кроз плач изустила - "Камо среће да ме нису извукли!"
Majka stradale dece

"ШТА ЋЕ МИ ЖИВОТ БЕЗ ЊИХ" Мајка страдалих малишана испричала све детаље ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ код Ушћа, а онда кроз плач изустила - "Камо среће да ме нису извукли!"

22.09.2024. 17:35
"НАРОДУ У СРБИЈИ МОГУ ДА ОБЕЋАМ БОРБУ, ИСКРЕНУ И ПОСВЕЋЕНУ" Вучић пред велике наступе у УН: Јутарњи чај у Њујорку, све покушавајући да победим трему и нервозу
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НАРОДУ У СРБИЈИ МОГУ ДА ОБЕЋАМ БОРБУ, ИСКРЕНУ И ПОСВЕЋЕНУ" Вучић пред велике наступе у УН: Јутарњи чај у Њујорку, све покушавајући да победим трему и нервозу

22.09.2024. 17:19
ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану, испливали снимци (ВИДЕО)
Napad u Pakistanu

ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану, испливали снимци (ВИДЕО)

22.09.2024. 17:14
"ШТА ЋЕ МИ ЖИВОТ БЕЗ ЊИХ" Мајка страдалих малишана испричала све детаље ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ код Ушћа, а онда кроз плач изустила - "Камо среће да ме нису извукли!"
Majka stradale dece

"ШТА ЋЕ МИ ЖИВОТ БЕЗ ЊИХ" Мајка страдалих малишана испричала све детаље ЈЕЗИВЕ НЕСРЕЋЕ код Ушћа, а онда кроз плач изустила - "Камо среће да ме нису извукли!"

22.09.2024. 17:35
"ЕВРОПА МОРА ДА ЗАУСТАВИ РАТ, О ТОМЕ ЋУ ГОВОРИТИ УВЕК!" Вучићева јака порука из Њујорка: "И Шолц и Макрон су то јасно разумели"
Aleksandar Vučić

"ЕВРОПА МОРА ДА ЗАУСТАВИ РАТ, О ТОМЕ ЋУ ГОВОРИТИ УВЕК!" Вучићева јака порука из Њујорка: "И Шолц и Макрон су то јасно разумели"

22.09.2024. 16:34
ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану, испливали снимци (ВИДЕО)
Napad u Pakistanu

ПРАТЊА ДИПЛОМАТСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСИЈЕ И БиХ НАЛЕТЕЛА НА МИНУ Има погинулих и повређених, огласила се руска амбасада - хорор у Пакистану, испливали снимци (ВИДЕО)

22.09.2024. 17:14
"БАР ДА НАМ ЈЕ ЈЕДНО УНУЧЕ ОСТАВИО..." Породице страдалих у тешкој трагедији код Ушћа не могу да дођу себи од шока - све време ПОНАВЉАЈУ само једно
Tragedija kod Ušća

"БАР ДА НАМ ЈЕ ЈЕДНО УНУЧЕ ОСТАВИО..." Породице страдалих у тешкој трагедији код Ушћа не могу да дођу себи од шока - све време ПОНАВЉАЈУ само једно

22.09.2024. 16:39