Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛИЦЕМЕРЈЕ, БЕЗИДЕЈНОСТ, НЕРВОЗА: Филм "Прогон" РАЗОТКРИО "Владаоца" ком је мета био Вучић!

24.02.2020. 21:32
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Сврха филма била дехуманизација личности председника Србије

Телевизија Пинк емитовала је филм "Прогон", чији су саговорници, говорећи о филму "Владалац", оценили да је председник Србије Александар Вучић представљен као оличење зла, као ђаво и непријатељ, те да је стављена етикета на све оне који су гласали за њега - готово целу Србију.

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже да емисија "Владалац" креће описом карикатуре Вучића и она у суштини до краја после три сата не даје одговор на питање ко је Вучић, већ како изгледа његова карикатура. 

- Било би занимљиво консултовати и гугл и Вујаклију и Ивана Клајна и питати стручњаке да ли су за дисквалификацију Вучића употребљени сви епитети у српском језику, све ружне речи које могу да га дисквалификују или је остала нека неупотребљена – наводи Крстић и додаје: 

- Негативан рођен, рођен лош је један од архетипова рокенрола која у тој музици постоји као позитивно одређење тог неког бунтовника, борца против система. Овде није употребљена у ту сврху, већ у сврху дехуманизације личности – наводи Крстић.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СНС: Ево шта је одлучено! Вучић најавио нова лица! (ВИДЕО)

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СНС: Ево шта је одлучено! Вучић најавио нова лица! (ВИДЕО)

КОЛИКО новца је потребно за оснивање странке, а КОЛИКО кошта сам излазак на изборе? У игри су ОГРОМНЕ цифре

КОЛИКО новца је потребно за оснивање странке, а КОЛИКО кошта сам излазак на изборе? У игри су ОГРОМНЕ цифре

ДЕМОКРАТИЈА НА УДАРУ: Бојкотом неће успети да делегитимишу априлске изборе - Вучић о удару лидера опозиције

ДЕМОКРАТИЈА НА УДАРУ: Бојкотом неће успети да делегитимишу априлске изборе - Вучић о удару лидера опозиције

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац каже да стварно не може да коментарише овај филм јер сматра да су то три изгубљена сата у његовом животу.

- То је као да ми неко тражи да коментаришем норвешки филм на норвешком без титлова о размножавају парамецијума – каже Тасовац.

Према његовим речима, та врста двоструких стандарда у коме су њихове увреде и вређање саговорника урбана духовитост, а било какав одговор удар на демократију представља заправо реалност нашег јавног живота.

- Идеје не могу бити ничије власништво и нове идеје су, заправо, само добро заборављене старе – оцењује Тасовац.

Ivan Tasovac
Иван Тасовац / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Додаје да му се чини да постоји група људи која је одавно прогласила свој приватни интерес за јавни, а онда када је њихов приватни интерес на било који начин угрожен, они се понашају управо овако.

Тасовац каже да му је интересантно то што у изјавама учесника филма "Владалац" види врсту досаде, будући да годинама понављају исте флоскуле.

- Више ни они сами у њих не верују – наводи Тасовац. 

Медијски консултатнт Иван Радовановић подсећа су у Првом светском рату када су се правиле плакате против непријатеља, непријатељи цртани као карикатура и горе је писало ово је непријатељ.

- И мислим да је да је то све што треба о овоме да се каже, а највише ми се свидео онај део у којем наратор говори да му наочери неприродно штрче преко ушију. Од прилике има рогове и човек је сам ђаво. И то је наш непријатељ, то је то зло. Посебан део је тај у којем кажу да је то наше лице и да смо ми његово лице и да свако ко има било какве везе са њим је чист сатаниста – наводи Радовановић.

Ivan Radovanović
Иван Радовановић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Како каже, постоји једна пропагандна техника и њу помињу често у Америци, а зове серитуално клеветање и оно се увек своди на нечију личност, какав је неко и то без расправе о томе шта он ради и како, да ли је нешто постигао, да ли има неки резултат.

- Ритуално клеветање се своди на то да је он зао, гадан, покварен и буквално се дешава кроз нон - стоп понављање које направи од тог човека оно што су они хтели овде да направе од Вучића – некога када чујеш његово име ухватиш се за пиштољ – наводи Радовановић.

Како каже, ђаво је у Библији грешан од почетка и зато је он ђаво.

- Ту је требало да заврше филм. Негативан је рођен, немамо шта да причамо више и расправљамо. Негативан је хајде да га поништимо и истерамо – додао је он.

Принципи му били важни све док фотеља није почела да се дрма: Зеленовић озваничио почетак распада Ђиласовог савеза

Принципи му били важни све док фотеља није почела да се дрма: Зеленовић озваничио почетак распада Ђиласовог савеза

"НИСАМ ЛУД ДА БЕЖИМ!" Овако је Шешељ пре тачно 17 година кренуо у растурање Хашког трибунала! (ВИДЕО)

"НИСАМ ЛУД ДА БЕЖИМ!" Овако је Шешељ пре тачно 17 година кренуо у растурање Хашког трибунала! (ВИДЕО)

Весић: Вучић најбрже може да створи Србију из које наша деца неће одлазити!

Весић: Вучић најбрже може да створи Србију из које наша деца неће одлазити!

Коментаришући то што је Вучић у филму "Владалац" оцењен као деструктиван и без резулатата, те је питање како може бити вођа, Радовановић је рекао: 

- Они су најгори на свету, а ови су најбољи. Ипак, на сваким изборима он (Вучић) их масакрира – наводи Радовановић.

Коментаришући цитат из документарца "Владалац": „Вучић завршио факултет, а онда шта?!",Радовановић каже да је успех само оно што су "они" урадили.

- "Пу" на твој успех! Ти завршио факултет? Ти председник?! Ти премијер? Ти си, бре, кретен и то ти ништа не важи – каже Радовановић

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Коментаришући настанак СНС и коментар да је 2/3 гласача Српске радикалне странке било за чланство у ЕУ, Радовановић се насмејао, па поручио: "дакле, 2/3 "неписмених и крезубих" је ипак за Европу? Па, лепо! Ово је врх". 

Новинар Политике Александар Апостоловски каже да га филм подсећа на истеривање ђавола, али да мисли да егзорцисти нису били у најбољој форми.

- Вређањем њега, потцењујете и оне који су гласали за њега – истиче Апостоловски.

Aleksandar Apostolovski
Александар Апостоловски / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, сматра да ова количина негативних дисквалификација на овако малом простору у малом временском периоду постаје контрапродуктивна.

- Каже Коко Шанел кад се скоцкате погледајте се у огледало и прву ствар коју видите скините са себе. Мислим да они ништа од тог теста нису урадили пре него што су ову емисију емитовали – наводи Милић.

- Чини ми се да овај филм артикулише њихову немоћ, немоћ да схвате 21. век, како се политичари понашају и шта се очекује од њих. Губе корак и не морате сваки пут да идете испред камере, ако немате шта да кажете – истакла је она.

- Постоји врста дволичности - наводи Милићева, која подразумева да су ствари дозвољене„мени који сам фин, образован, самопроглашен“, али не и „крезубима, који неумеју да користе покретне степенице у граду“.

Аја Јунг је навела да је тешко и застрашујуће погледати један овакав материјал.

- Заправо тај говор јесте оно што мене плаши. Колико мржње и злобе истаћи усвакој речи и зарезу плаши сваког човека – каже Аја Јунг.

РАДОСЛАВ МИЛОЈИЧИЋ КЕНА: Где је нестало 300.000 евра из ДС које је Ђилас наводно вратио

РАДОСЛАВ МИЛОЈИЧИЋ КЕНА: Где је нестало 300.000 евра из ДС које је Ђилас наводно вратио

Јешић одбрусио Лутовцу: "Није ти крива власт, него она твоја будала, која лаже као пас!"

Јешић одбрусио Лутовцу: "Није ти крива власт, него она твоја будала, која лаже као пас!"

"Још нисам донео одлуку" Пауновић и даље вага да ли да откаже послушност и изађе на изборе у Параћину

"Још нисам донео одлуку" Пауновић и даље вага да ли да откаже послушност и изађе на изборе у Параћину

На коментар да је "Вучић такав јер већина у земљи жели таквог вођу", саговорници у филму "Прогон" од срца су се насмејали.

- Свиђа ми се ово релативизовање изборног процеса. То одсад неће да се зове"избори" него "теза", пошто у филму "Владалац" кажу да "постоји теза да јевећина за Вучића". Дакле, избори нису избори на којима је добио већину, већ суони теза – каже Радовановић.

Крстић каже да не постоји озбиљније истраживање јавног мњења од избора, те му није јасно како људи који себе сматрају интелектуалцима то не разумеју и мисле дасу избори ирелевантни. 

- У политици побеђује онај ко има одличне резултате, и остаје на власти све докима резултате – каже професор ФПН Драган Симеуновић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

На коментаре да се „Косово не посматра са становишта живота“, Крстић подсећа да јеВучић први политичар који је довео инвестиције у јужну српску покрајину. Управо ова чињеница, како каже, обара тезу изнету у филму "Владалац". 

- Шта је Косово ако не територија, и то територија са којом имамо озбиљанпроблем. Стога је нормално да ће се Вучић њиме бавити. У земљи која се зове Србија претходних 30 година само је један председник тамо отишао и рекао „нећу да вам шаљем оружје, муницију, већ лекове, књиге, инвестиције, новац, све оношто вам треба да живите и радите“. И тај човек је негативац за ове овде, он је зло, он је вирус – каже Радовановић.

- Вучић не занемарује животе Срба ни јужно, ни северно од Ибра и јако је доброшто су нови инфраструктурни пројекти усмерени тако да помажу и једнима и другима. Рекла бих да, покушајем да направи компромис, он брине и о Албанцима на Косову, јер његова политика није изолација Косова – наводи Милићева. 

Истина је да тренутно у Србији постоји само један политичар који не манипулише Косовом и који је спреман да грађанима каже непопуларну истину, оцењује Крстић. Вучић је, каже, преузео на себе да не убира политичке поене на најјачем и најмалигнијем националном и државном проблему.

- Они који су себе до јуче звали демократама и либералима, данас манипулишу тако да то постаје болно, и за гледање, и за слушање, а чекају да профитирају на било чему што ће бити исход Вучићевог напора око Косова – наводи Крстић. 

Nebojša Krstić
Небојша Крстић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Када је реч о изјави да је "Вучић камелеон који се никада није променио", а која је изречена у филму"Владалац", Радовановић оцењује да је онда реч о првом камелеону на свету који се никада није променио. 

- Ово је још једна од контрадикторности. Наводе да се Вучић мења како му одговара, а онда тврде да је остао исти. Не може бити тачно и једно и друго –каже Крстић. 

- Како је Вучић од промотера великосрпског национализма постао политичар о којем нови владар ЕУ Емануел Макрон каже да сјајно ради свој посао? – запитао је Апостоловски. Обавеза сваког интелектуалца је да се мења, да ослушкује и да се прилагођава времену, каже Тасовац. 

 "Вучић обећава искључиво оно што не може да испуни", кажу саговорници у филму "Владалац". Саговорници "Прогона" подсећају на досад урађено и питају се како је оваква изјава уопште могућа.

- Вучић се хвата у коштац са проблемима и ставља главу тамо где његови противници нису смели ногу – оцењује Крстић. У том смислу, како каже, рећи даје такав политичар "шибицар" поприлично је некоректно и крајње неистинито. 

У филму "Владалац" омаловажавају се и учестали сусрети Вучића са "аутократом" Владимиром Путином, "шовинистом Виктором Орбаном", Реџепом Тајипом Ердоганом... Милићева каже да је посао председника да из сваког билатералног односа извуче максимум за своју земљу.

- Још један сладак детаљ који говори о томе да је председник крив када се састаје са лидерима света, а то му је и посао – каже Радовановић.

- Овако нешто може да тврди само човек који не разуме ништа о свету у којем се налази, или се разуме, али му треба оваква врста инсинуације како би показао почетну тезу да је Вучић најгори човек, тирарин, деспот и аутократа – наводи Крстић.

ЗЕЛЕНОВИЋ ИПАК ИЗЛАЗИ НА ИЗБОРЕ! Из Градског одбора СНС поручују: Без срама и образа - само да се дође на власт!

ЗЕЛЕНОВИЋ ИПАК ИЗЛАЗИ НА ИЗБОРЕ! Из Градског одбора СНС поручују: Без срама и образа - само да се дође на власт!

РАСКОЛ КОД ЗЕЛЕНОВИЋА: Донео одлуку о изласку на изборе, почела ИСКЉУЧЕЊА ИЗ СТРАНКЕ

РАСКОЛ КОД ЗЕЛЕНОВИЋА: Донео одлуку о изласку на изборе, почела ИСКЉУЧЕЊА ИЗ СТРАНКЕ

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: "Одлучује се о БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ, нећу дати ТАЈКУНИМА да се врате на власт!"

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА: "Одлучује се о БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ, нећу дати ТАЈКУНИМА да се врате на власт!"

СРБИЈА У ОПАСНОСТИ: Непријатељи кују ВЕЛИКУ ЗАВЕРУ! Шешељ о БОРБИ у којој морамо победити!

СРБИЈА У ОПАСНОСТИ: Непријатељи кују ВЕЛИКУ ЗАВЕРУ! Шешељ о БОРБИ у којој морамо победити!

ПОЛИТИЧАР У ПОКУШАЈУ СЕ ПОНОВО ИЗБЛАМИРАО: Никад краја Сергејевим глупостима!

ПОЛИТИЧАР У ПОКУШАЈУ СЕ ПОНОВО ИЗБЛАМИРАО: Никад краја Сергејевим глупостима!

РАКЕТНИ КИШОБРАН: Овако на делу изгледа "ПАНЦИР", ПВО систем који стиже у Србију (ВИДЕО)