Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДВЕ ВЕРЗИЈЕ О ПРОПАЛОМ ДОГОВОРУ "ДЕСНЕ" ОПОЗИЦИЈЕ: Да ли блокаде рачуна, ликвидације и судски спорови Заветника коче сваки договор?

11.11.2023. 14:12
zavetnica
заветница / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Jutarnji Програм ТВ Happy

Изгледа да иза промена назива "фирме" стоје финансијски проблеми.

Били су “Српски сабор Заветници”, а сада су “Српска странка Заветници”. Како су Заветници неопажено прешли пут од српског сабора до српске странке и шта се крије иза промене назива? Медији откривају да је ово удружење деснице у блокади и ликвидацији и да је досад имало 47 судских спорова као дужник - што суђења, принудних наплата или блокада.

ОПРЕМАЊЕ МЕДИЦИНСКОМ ОПРЕМОМ ДОБРО ЗА СВЕ СЕМ ЗА ЗАВЕТНИКЕ Петковић: Њихове јефтине и бомбастичне предизборне пароле штетне по СрбијуPetar Petković

ОПРЕМАЊЕ МЕДИЦИНСКОМ ОПРЕМОМ ДОБРО ЗА СВЕ СЕМ ЗА ЗАВЕТНИКЕ Петковић: Њихове јефтине и бомбастичне предизборне пароле штетне по Србију

"ЂИЛАСОВИМА БИТНА САМО ЕЛИТА ИЗ КРУГА ДВОЈКЕ" Брнабићева загрмела из Љубовије: "Све ћемо успети ако Србија не стане!"Foto: SNS

"ЂИЛАСОВИМА БИТНА САМО ЕЛИТА ИЗ КРУГА ДВОЈКЕ" Брнабићева загрмела из Љубовије: "Све ћемо успети ако Србија не стане!"

"ЖЕЛИМО ДА PPOBEDIMO У ОВОЈ УТАКМИЦИ" Спортисти са изборне листе СНС послали јасну поруку: Победнички низ не смемо да прекидамоSNS

"ЖЕЛИМО ДА PPOBEDIMO У ОВОЈ УТАКМИЦИ" Спортисти са изборне листе СНС послали јасну поруку: Победнички низ не смемо да прекидамо

“Српски сабор заветници”, поред чега се у званичним подацима наводи да су “скраћено Заветници”, имају блокиране рачуне и у процесу су ликвидације. Регистровани као удружење, према доступним подацима "саборним Заветницима" рачун је у блокади више од 600 дана. Дуг према држави од 185.524 динара, како званично пише, још није плаћен иако није нерешива сума, посебно за парламентарну странку - нешто више од четири минималца или две и по просечне плате.

Законски заступник саборних Заветника, формираних још 2012, јесте Стефан Стаменковски, муж много познатије Милице Ђурђевић Стаменковски. Под именом Српски сабор заветници ово удружење и њен најпознатији лик Милица Заветница учествовали су на изборима закључно са 2018. годином.

Српски сабор заветници је пре процеса ликвидације имао неколико блокада рачуна. Посматрано од 2020. године, прва забрана располагања новчаним средствима је била 22. марта 2022, потом изнова 30. септембра 2022 и 13. фебруара 2023 године. Датум почетка ликвидације саборних Заветника је 22. мај ове године.

Са Вождовца на Теразије

Упоредо док тече блокада рачуна саборних Заветника, којима је званична адреса била на Вождовцу, у Римској улици, формира се 2019. године “Српска странка заветници”. Са новим именом Заветници наступају под редним бројем седам на прошлогодишњим априлским изборима. Седиште странке помера се са Вождовца у строги центар Београда, на Теразије.

И “Српској странци заветници” испрва је законски заступник био Стефан Станковски, муж Милице Заветнице. То право, међутим, формално преноси на супругу децембра прошле године.

И наследнику саборских Заветника, Српској странци Заветници, "предузеће" је доспевало у блокаде. Имају, према расположивим подацима, три активна рачуна, а два су угашена. Тренутно нису у блокади, али јесу били двапут досад “по основу принудне наплате”.

Заветнике прате и врло динамична дешавања под ставком судски спорови. Према расположивим подацима, Заветници су досад имали 47 судских спорова - што суђења, принудних наплата или блокада. Највише спорова је у Београду, а потом пред нишким судовима.

Иако су доступни подаци веома штури, па се не могу побројати сви износи, чињеница је да се Заветници по разним основама појављују као тужени дужници. Примера ради:

Основни суд Београд - Други основни суд

Датум покретања: 14. децембар 2021

Страна: дужник

Износ спора: 135.750 динара.

Заветници имају и нереализована три извршења од 154.463 динара, те накнаду штете, од којих је једна 110.000 динара. У једној од ставки се наводи “тужени износ” који је негативно решен по Заветнике у износу од 446.000 динара.

Две верзије о пропалом удруживању десне опозиције

У јавности се тек пре неколико дана име Стефана Стаменковског, мужа Милице Заветнице, конкретније поменуло да је био баријера удруживању десне опозиције.

Круже две верзије скупа деснице одржаног 29. октобра. Према првој верзији, после вишечасовних разговора била је готово постигнута сагласност да у једној колони 17. децембра марширају Нова ДСС, ПОКС, Народна странка, Двери и Заветници. У том тренутку, при самом крају састанка, дошао је муж Стаменковски и стопирао договор.

Према другој верзији, састанак деснице је био на корак до успеха кад су се Милош Јовановић и Стефан Стаменковски осамили на консултацијама, а убрзо је све пропало и сви су се разишли без договора.