Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АНА БРНАБИЋ СЕ САСТАЛА СА ГУТЕРЕШОМ: Премијерка Србије дала изјаву за медије из Њујорка, став Приштине према Србима на КиМ је ужасан

24.10.2023. 01:16
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Премијерка је присуствовала седници Савета безбедности УН на којој се расправљало о извештају УНМИК-а о КиМ

Премијерка Србије Ана Брнабић борави у Њујорку, где је присуствовала седници Савета безбедности УН на којој се расправљало о извештају УНМИК-а о КиМ. Након обраћања и седнице, премијерка се састала са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом у згради УН-а.

ПРОТЕРАЛИ СУ ИГУМАНА МАНАСТИРА "ДЕВИНА ВОДА" Премијерка разоткрила још једно непочинство лажне државе

ПРОТЕРАЛИ СУ ИГУМАНА МАНАСТИРА "ДЕВИНА ВОДА" Премијерка разоткрила још једно непочинство лажне државе

ПРЕМИЈЕРКА НИЈЕ ЗАБОРАВИЛА ДУШАНА: Причу о младом Обреновићу вечерас је чуо цео свет

ПРЕМИЈЕРКА НИЈЕ ЗАБОРАВИЛА ДУШАНА: Причу о младом Обреновићу вечерас је чуо цео свет

ДАЉЕ НЕЋЕШ МОЋИ! Кина показала шта значи челично пријатељство: "Територијални интегритет Србије мора да се поштује!"

ДАЉЕ НЕЋЕШ МОЋИ! Кина показала шта значи челично пријатељство: "Територијални интегритет Србије мора да се поштује!"

У обраћању након састанка, премијерка је рекла да разуме да наши људи нису имали прилике да погледају читаву седницу до самог краја, и истакла да је у једној реплици изнела читаву суштину о односима Приштине и ставу међународне заједнице.

- Видите да и у овако озбиљном форуму, на месту где морате да будете искрени и одговорни где ствари које кажете остају за читав свет, морају да буду тачне јер могу да буду проверене - рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је Вјоса Османи показала "плитку пропаганду", да је изнела низ неистина.

- Бруталне лажи је причала пред форумом, где имате највеће светске силе. Она говори о томе како уствари ми из Београда малтретирамо и тероришемо Србе, а они их бране. Онда сам ја рекла, па добро ево, ваљда се сви ви сада чули, и Бразил као председавајући, представници Кине, Француске, УАЕ, Јапана...свих велики сила и осталих чланова чули сте да ми тероришемо Србе, а они их бране. Али, од маја ове године је 2.000 српских породица напустило КиМ. Где су отишли? Ко ових који их тероришу или код ових који их бране - питала је Брнабић.

Премијерка је рекла да је друга, невероватна ствар, у коју нико не би требало да поверује јеесте да Срби на Косову и Метохији имају право вета.

- Како је она рекла кад чак и 95 одсто посланика нешто одлучи, ако представници српског народа на КиМ каже не, онда је то не. У то чак не верује ни Албанија, а она жена се дрзне да тако нешто каже - рекла је премијерка.

Она је навела пример тренутка оснивања КБС, наводећи да по њиховом уставу нису могли да формирају ако представници српског народа за то не гласају.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

- Представници српског народа нису за то гласали, а они су ипак формирали КБС - рекла је Брнабић. Премијерка је подсетила и на изјаве Османи о заштити верских објеката.

- Ни у једном тренутку није изговорила српска православна црква, само православна, ја сам морала у реплици да додам. Они не могу да изговоре српска, они једноставно не могу себе да натерају, чак и у форуму кад им је важно да покажу колико су отворени не могу да кажу српска - рекла је премијерка. Брнабић је подсетила да приштинске власти већ десет година прича да су посвећени дијалогу.

- Причају да су посвећени, а ЗСО није основан - рекла је премијерка. Брнабић је рекла да не може да каже да је срећна након СБ УН.

- Нисам видела ни трунку воље представника Приштине да виде ситуацију у којој се налазе Срби и рецимо Роми на Косову и да промене нешто - рекла је председница Владе Србије. Премијерка Србије је рекла да је чињеница да су се догодили ужасни инциденти у Бањској и да се знало да ће се о њима причати на СБ УН.

- Ако сте слушали излагања свих чланица могли сте да чујете само Вљосу Османи да је за то окривила Београд, никог другог - рекла је Брнабић.

Подсетимо, на седници Савета безбедности Уједињених нација премијерка Брнабић је упитала због чега Приштина више од 10 година не имплементира Бриселски споразум и не формира Заједницу српских општина, додавши да је Београд имплементирао све из тог споразума.

- Приштина није ништа. Толико су конструктивни - поручила је премијерка, након што се јавила за реплику после говора свих представника земаља чланиц СБ УН.

Говорећи о праву Срба на вето на КиМ, указала је да је парламент у Приштини изгласао формирање тзв. косовских безбедносних снага и поред тога што Срби нису гласали о томе.

- Срби, који би требало да гласају, нису гласали, а безбедносне снаге су формиране. Тако изгледа право на вето у пракси - навела је премијерка.