Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Палмер најавио ХИТНУ СТВАР у дијалогу са Приштином: САД стао на страну ЕУ, критика лажној држави поново на списку!

06.03.2021. 09:55
Metju Palmer
Метју Палмер / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Палмер је рекао да САД подржавају процес који води Европска унија и њен изасланик Мирослав Лајчак

-Сједињене Америчке Државе неће наметати решења Београду и Приштини, а споразум о нормализацији односа мораће да буде прихватљив руководству и грађанима Србије и Косова- изјавио је Метју Палмер, специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан.

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ? Амерички дипломата открио циљеве Бајденове агенде

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ДИЈАЛОГА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ? Амерички дипломата открио циљеве Бајденове агенде

ГРЕНЕЛ "ОПЛЕО" ПО ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Брисел треба да престане да прича и да почне да ради, Космет је у проблему

ГРЕНЕЛ "ОПЛЕО" ПО ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Брисел треба да престане да прича и да почне да ради, Космет је у проблему

И НА КИМ СКОЧИЛЕ БРОЈКЕ: Преминуло седам пацијената, више од 500 новооболелих

И НА КИМ СКОЧИЛЕ БРОЈКЕ: Преминуло седам пацијената, више од 500 новооболелих

- То је потпуно нормално - рекао је Палмер.

Упитан да ли постоји рок за постизање споразума, он је казао да "не верује да имамо рок" али да САД сматрају да је "ствар хитна".

- Време није на нашој страни. Што дуже будемо чекали то ће бити теже и сви изазови ће бити компликованији - додао је Палмер.

Metju Palmer
Метју Палмер / Извор: Профимедиа

Палмер је рекао да САД подржавају процес који води Европска унија и њен изасланик Мирослав Лајчак, као и да се нада да ће две стране брзо наставити да преговарају. Истакао је важност спровођења Бриселског споразума, укључујући оснивање Заједнице српских општина, што је "потребно урадити кроз дијалог".

- Ми то јасно кажемо нашим партнерима у Београду и Приштини… Постоји обавеза са обе стране да се имплементира Заједница српских општина и то мора да се деси - казао је он.

Нема контрадикције између преговора и Куртијевих приоритета

Амерички изасланик за Западни Балкан прокоментарисао је и изјаву лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија да дијалог није међу његовим приоритетима.

- Чуо сам приоритете које је господин Курти истакао - транспарентност, добро управљање, борба против корупције, сређивање ситуације на Косову… то су и наши приоритети, ми желимо да се све то деси на Косову - казао је.

Metju Palmer
Метју Палмер / Извор: Профимедиа

Али додаје да ће тзв. Косово морати да се бави и спољном политиком и сарађује са суседима.

- Косово може на конструктиван начин да учествује у овом дијалогу бавећи се домаћим реформама. Не видим никакву контрадикцију између тих приоритета - рекао је Палмер.

Оценио је да се у дијалогу "не креће од нуле", да су многи аспекти споразума из Брисела спроведени и да су променили живот људи на боље, а као примере је навео правосуђе, слободу кретања, енергетику и потрагу за несталим особама.

На Србији је да одлучи где ће јој бити амбасада у Израелу

Упитан да ли САД и даље очекују да Србија пресели амбасаду у Израелу у Јерусалим, што је договорено Вашингтонским споразумом из септембра прошле године, Палмер је подсетио на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена да "поздравља све што је урађено између Србије и Косова у последње четири године".

- То је на крају крајева одлука Србије, где ће се амбасада налазити. Наша је у Јерусалиму и тамо ће остати - казао је.

На питање о могућој ревизији Вашингтонског споразума и деловима који се односе на 5Г мрежу и диверзификацију извора снабдевања енергијом, Палмер је одговорио да ће се "још разговарати о свим тим питањима".

Чланство Србије у ЕУ захтева више од нормализације односа

Говорећи о извештају Европског парламента, у ком се тражи да Србија реши афере Јовањица, Крушик и Телеком, Палмер је рекао да такве случајеве треба решити "у складу са европским вредностима и основима европског права". За владавину права залажу се и ЕУ и САД, а то је област где је забележен напредак али је пуно посла остало да се уради, казао је.

Палмер је одговорио на наводе да су САД и ЕУ спремне да због нормализације односа са тзв. Косовом "зажмуре" на кршења основних права.

- Чланство Србије у ЕУ захтеваће много више од нормализације односа са Косовом - рекао је Палемер и додао:

Metju Palmer
Метју Палмер / Извор: Профимедиа

- Стандарди за улазак у ЕУ - то је 80 хиљада страница. Правила су сложена и захтевна али то је услов за чланство у том ексклузивном клубу - рекао је.

Додао је да ће то ће захтевати реформе и напредак у областима као што су слобода медија, демократске реформе, изборне реформе, транспарентност, добра управа.

- Много земаља је прошло тим путем пре приступања ЕУ. Требало би да дође до промена у Србији, те промене треба да буду доследне обавезама које је Србија својом вољом преузела у поступку европских интеграција - рекао је он.

Изразио је "дубоко разочарање" тиме што је већина опозиционих странака одабрала да не учествује на последњим изборима.

- Верујемо да бојкот никад није право решење за демократске реформе, то политичке странке избацује из игре - рекао је амерички изасланик за Западни Балкан.