Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Протест Срба у Северној Митровици: За нас је овај мост симбол опстанка! (ВИДЕО)

07.08.2024. 16:44
Protest
Протест / Извор: Србија Данас

Срби са севера Косова одржали су данас на Тргу Браће Милић у Северној Митровици миран протест поводом најава Приштине да ће отворити главни мост на Ибру и једногласно поручили да не прихватају отварање моста, јер се не осећају безбедно. Истакли су да протест и поруке са њега нису позиви на рат, него на мир.

Протест је почео у 11 часова на тргу у близини моста на Ибру. Међу окупљенима су били и председници привремених органа Косовске Митровице, Зубиног Потока и Звечана - Иван Запорожац, Срђан Вуловић и Иван Тодосијевић.

Окупљени су носили транспаренте "На мосту смо опстанак бранили, сад бранимо нестанак", "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни" и "Док ЕУ и САД пишу саопштења, нас протерују".

Први се окупљенима обратио некадашњи судија Вишег суда у Косовској Митровици Никола Кабашић. Он је оценио да је над српским народом, посебно у последње две године, започета бесомучна агресија и отимачина.

- Од тада је кренула серија акција у којој ће Срби изгубити све услове да опстану или да се створе сви услови да оду. Све активности владе Аљбина Куртија усмерене су ка етничком чишћењу Срба - изјавио је Кабашић.

Он је оценио да се данас понавља ситуација из 1999. године када су се Срби сабрали зато што тадашња држава није била спремна да им помогне због чега су сами почели да се самоорганизују.

- Морали смо да се саморганизујемо да бисмо опстали и успели смо. Мост је тада сачувао заправо мултиетничност на Косову. Јер овај град и овај мост су имали ту срећу да је на њему престало етничко чићење Срба које је трајало 1999. и 2000. године. За Србе је овај мост – симбол опстанка - нагласио је Кабашић.

Општина узурпирана

Он је позвао на јединство Срба на Косову, посебно на северу.

„Морамо или да се заједнички организујемо или ћемо бити отерани један по један. Имам где да одем, али нећу. Планирао сам да овде останем и овде да умрем. И не може нико из Србије да дође и да живи овде, или да школује своју децу. То морамо ми, ослоњени смо на себе. И зато сви морамо да се окупимо. Јер, за Свечљу смо сви ми исти“, истакао је Кабашић.

Сваки пут када узурпатори у Општини одрже неку седницу, доћи ћемо и ми овде да расправљамо о томе, па ако то није у нашем интересу, одбацићемо ту одлуку јер је нелегитимна, навео је.

"Општина не може имати снагу јер је нелегитимна и не представља људе овде.  Порука је да сви пренесу да ми са Албанцима проблема немамо. Они раде овде, длака са главе им није фалила. Добро њима, добро нама. Пут помирења је у трговини... То треба да нас интересује. Економија треба да нас споји, а политика нас раздваја", рекао је Кабашић.

Овај протест је, поручио је, против мера Владе која је тренутно у Приштини.

"Полиција је на северу изашла из Устава и закона Косова. Хапсе раднике комуналних предузећа... Хапсе људе који мењају сијалице на уличној расвети. То није посао полиције. Полиција не сме да шпијунира Србе. Мислим да је ово почетак нечег новог. Српски народ мора да се представи као политички субјекат који ће једним гласом говорити према Приштини, али и Београду", закључио је Кабашић.

До данас 126 инцидената на мосту

Кабашић је навео да је до данас забележено 126 озбиљних сукоба и упада на мосту са људским жртвама, много повређених.

- Толико пута су Унмик снаге и Кфор реаговале да спрече упад и окупацију севера. Иницијативу су отворили они који су окупирали општину тврдећи да је то жеља свих грађана Митровице - истакао је Кабашић.

- Ми смо под агресијом зато што смо српски народ, не би ли напустили Косово. Ми треба да станемо на лопту, да прекинемо са самосажаљењем и очекивањем да ће неко други уместо нас да дође овде и да уради нешто. Неће - додао је он.

Ослоњени смо на себе, поручио је судија.

- Што се тиче Свечље, ми смо њему сви исти - поручио је Кабашић.

Он је поручио да се сада "враћамо на почетак демократије".

- Позваћу Вас на плебисцит, јер сте сада сви овде. Питаћу вас ко је за то да се отвори мост. Нека дигну руку. А питаћу вас ко је за то да се не отвори мост. Сви дижу руку. Снимите ово, новинари. Није у нашем интересу да се отвори мост, не осећамо се безбедно. Како може да се отвара мост и прича о помирењу? Нас нико не мири. Слобода кретања постоји, то је лажни изговор. Зашто слободе кретања нема у Ђаковици? Зашто наши људи не могу у Ђаковицу на Задушнице? Где је ту слобода кретања? О каквој слободи кретања причамо кад нас на сваких пет или десет метара дочекује патрола полиције? Ми нисмо за отварање моста. О томе може само да се говори у Бриселу - рекао је Кабашић окупљенима. 

Апел међународној заједници

Он је рекао да општина није у рукама већинских грађана, већ у рукама 300 грађана који су доведени.

"Доведени су специјалци који ће овде радити против српских интереса. Када будемо имали институције и кад будемо ослобођени овог снимања, биће све другачије. Бројност полиције и опрема коју имају није сразмерна ситуацији. Овде је најмања стопа криминала. Искрено верујем у то да можемо да се скупимо, нађемо интерес и будемо заједно. Међународној заједници упућујем апел: Немојте се саглашавати са било каквим акцијама на терену, јер то може довести до насиља. Наша безбедност је у питању. Ако сте се борили да сачувате мултиетничност Косова, сада то морате да сачувате", истакао је Кабашић.

Он је замолио руководство у Србији да настави са помоћи, да она буде правичнија и равномернија.

"Још једна молба за Србију: Морате нас салушати, можда се не слажете са нама, али ми имамо право да то кажемо. Бојим се да некад немате прави увид у све шта се дешава. Салушајте нас", поручио је.

Зид ћутања

Новинарка "Јединства" Рада Комазец поручила је да "када сте на страни истине и правде, немате чега да се плашите". На страницама Јединства је исписана историја Косова коју нико не може избрисати, поручила је она и подсетила да је тај лист истеран из Приштине 1999. године, а комплетна имовина узурпирана.

- Узалуд су била наша писања међународним организацијама, наилазимо само на зид ћутања - подсетила је Комазец.

Након што су нашли уточиште, прогнани су, како каже, и из зграде у Митровици.

- Одржавали смо узалуд састанке са Кфором, са Унмиком, само су слегали раменима - рекла је Комазец.

Ми смо овде аутохтони и своји и пружамо руку Албанцима да живимо у миру, додала је она.

Она је поручила да нема права да ћути због свих оних новинара који су страдали и нападнути на Косову.

- Сада хоће да отворе мост на коме се десило хиљаде етничких напада - истакла је Комазец.

У сећању Срба је и 13. фебруар 2000. године, када је више од 40.000 Албанаца из јужне Митровице под некаквим називом марш мира хтело да заузме и упадне у северни, српски део, подсетила је и додала да је француски Кфор спречио тај упад.

- Молимо власт у Приштини да преиспитају своје одлуке, јер знамо да су они наложили нелегалним одборницима у скупштини општине Северна Митровица да донесу такву одлуку. Молим и међународну заједницу да зауставе паклени план Приштине - поручила је Комазец, оцењујући да је у питању стара тактика не би ли се Срби сами иселили.

Последњи ударац за све Србе

Пензионерка Душанка Влаховић поручила је у име пензионера да међу њима влада страх и немоћ.

- Затворили су поште, укинули динар и тиме смо и ми затворени овде. Морамо да идемо у Рашку да подигнемо пензије. Нико нас не пита колики су нам трошкови. Бринемо за будућност наших породица. Отварањем моста страх би се само повећао. Ако Кфор и међународна заједница отворе мост, онда су дали дозволу за етничко чишћење. Сви се сећамо шта се догађало на мосту. То би после укидања динара, био последњи ударац за све Србе. Апелујем на јединство како бисмо пребродили ове тешке дане - рекла је Влаховић.

"Отварање моста - нови прогон"

Директор Поште на КиМ Иван Милојевић казао је да долази из полицијске станице где је управо завршено саслушање после тешког јучерашњег дана.

- Затворили су Поште на северу, а очекујем да то ураде и на југу. Од њих само затварање очекујемо, најсрећнији би били кад би сами себе затворили. Али ми то не можемо да урадимо због себе и својих потомака. Хоће да отворе мост. Ја као директор Поште видим да је једини начин да заједно станемо и супротставимо им се. Знам шта ћу ја да урадим и многи од вас ако Курти отвори мост. Стаћу мирно и демократски и лећи ћу на асфалт, па нека нас ухапсе. Отварањем моста, чека нас само даљи прогон. 
Кад су донели мере да зауставе динар, имали смо редовну линију из Грачанице до Гораждева и у комбију је био новац за Србе и Албанце. Ухапсили су два радника, истраумирали нашу колегиницу. Знате ли који је члан за који их терете? Прање пара, иако је новац легално ушао у земљу. И мене оптужују, рекао сам да сам преузео личну одговорност за све, стојим испред својих запослених. Ако треба некога да терете, нека терете мене, могу ићи и у затвор ако треба - казао је Милојевић.

Позив на мир

Професор историје са Филозофског факултета Универзитета у Северној Митровици Лука Јовановић изјавио је да је гледати како Србима на Косову већ годинама отимају цркве и манастире, забрањују и укидају право на рад и слободну кретања, ускраћују право на живот.

- Отимају наша имања у Лепосавићу и Зубином Потоку и причају да су им преци оставили Газиводе. А, најтеже је како нам убијају и хапсе браћу. Историја нас никада није преварила, када је тиранија оваква, то је знак да јој је крај - поручио је Јовановић.

Он је додао да би отварање главног моста на Ибру померило границу српског јединства и историје.

- Како ћемо сутра да погледамо у очи деци Јелене Тучев или унуцима Боривоја Спасојевића који су мучки убијени када су Албанци покушали да етнички очисте Косовску Митровицу. Зато не смемо да ћутимо и да очекујемо да ће неко други да реши наше проблеме. Ако данас и наредних дана будемо ћутали сутра ће да нам уђу у школе, окупирају цркве и манастире, у болнице да нам уђу. Што је најгоре, наша деца сутра неће знати ни ко су, ни шта су ни одакле су. И само зато, али и због оних људих који су пре 20 година стали због наших очева и браће, и одбранили овај град да ми данас можемо да стоји и да учинимо исто као они да би наша деца могла да се играју овим улицама као ми - нагласио је Јовановић.

Јовановић се осврнуо на историјиске  чињенице и поручио да протест и поруке са њега нису позиви на рат, него на мир.

- Ово није позив на рат. Ово је позив на мир, на разговор, суживот и договор. Нисмо ми ти који су икада позивали на рат. Курти и Свечља позивају на рат зато што се плаше мира са српским народом. У том миру Косовска Митровица је град са највише деце, са највише студената. У том миру Косовска Митровица је град за све и за такву Митровицу се ми боримо - закључио је Јовановић.

Извор: Србија Данас/КосовоОнлине

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО
Ivica Dačić

Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО

17.09.2024. 17:32
ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО
Petar Petković

ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО

17.09.2024. 16:29
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима
Danka Ilić

ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима

19.09.2024. 21:02
Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38