Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"БОРИЋЕМО СЕ ЗА МИР У ОВИМ ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА" Брнабић послала важну поруку: Србија ће увек бити уз свој народ на КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

05.09.2022. 10:14
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ/СЛОБОДАН МИЉЕВИЦ/ бг

Председница Владе Србије Ана Брнабић борави данас у једнодневној посети Косову и Метохији.

Премијерка Ана Брнабић посету је почела током преподнева, у Косовској Митровици, обиласком првог мултимедијалног центра на северу Косова и Метохије и Духовне академије.

"СХВАТАЈУ ДА НЕМАЈУ ПОДРШКУ" Европа и САД напуштају Куртија? Стручњаци сагласни: Србија не попушта

"СХВАТАЈУ ДА НЕМАЈУ ПОДРШКУ" Европа и САД напуштају Куртија? Стручњаци сагласни: Србија не попушта

ДАНАС ЈЕ ВАЖАН ДАН: Премијерка Брнабић у једнодневној посети Косову и Метохији

ДАНАС ЈЕ ВАЖАН ДАН: Премијерка Брнабић у једнодневној посети Косову и Метохији

"СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА И ЗАПАЉИВА" Ко су Макронови и Шолцови "ВАТРОГАСЦИ" за ситуацију на Косову: ОВО ће бити једини циљ

"СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА И ЗАПАЉИВА" Ко су Макронови и Шолцови "ВАТРОГАСЦИ" за ситуацију на Косову: ОВО ће бити једини циљ

То је њена прва посета јужној покрајини од 2017. године, када је први пут изабрана за премијерку.

Брнабић ће током посете обићи Косовску Митровицу, Звечан и Лепосавић.

Заједно са премијерком у посети су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Премијерка се обратила грађанима путем Инстаграма

Премијерка Брнабић је након завршене посете Косово и Метохији, на Инстаграму написала:

- Изузетно ми је драго што сам данас обишла прелепи манастир Бањска, задужбину српског краља Стефана Уроша II Милутина, заједно са Епископом рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем.

Нигде се тако снажно не види присуство и трајање српског народа на Косову и Метохији као што је то на нашим светињама.

Још једном желим да пренесем поруку мира и стабилности. За то ћемо се борити у овим тешким и изазовним временима.

Морамо да очувамо јединство нашег народа и наше цркве јер само јединствени имамо снагу да се боримо са свим недаћама и изазовима. Чувајте јединство јер нам то даје снагу.  

Спремни смо за наставак разговора и за тешке одлуке како би наш народ на Косову и Метохији остао и опстао. Тражићемо решење кроз дијалог и компромис а црвена линија је безбедност нашег народа на КиМ.

Нашем народу преносим поздраве председника Србије Александра Вучића . Србија ће увек бити уз свој народ на КиМ.

 

Ана Брнабић у Лепосавићу

Велики број грађана општине Лепосавић на Косову и Метохији дочекао је премијерку Србије Ану Брнабић Окупљени житељи Лепосавића носе транспаренте: "Косово и Метохија су Србија", "Премијерко ваша посета за нас је велика част", "Срби са Косова Метохије увек уз своју државу"...

Брнабић је у посети породици браће Радосављевић у Лепосавићу којима је саграђена кућа средствима Канцеларије за КиМ и Владе Републике Србије.

Брнабић је предала кључеве од нове куће породици браће Радосављевић, а затим се обратила окупљенима:

- Хвала вам што сте се окупили у оволиком броју да ме дочекате и да се видимо. Данас ми је један од најлепших дана на месту председнице Владе, и уопште откад се бавим политиком.

- Ова посета ми даје додатну енергију да се даље боримо у овим тешким временима, посебно изазовним овде на Косову и Метохији, али ви сте навикли на изазове. Као што сам рекла када смо били у манастиру Бањска, овде тешки изазови не трају само последњих година или последњих деценија, овде тешка времена и изазови трају последњих векова.

- Ја вам се захваљујем што ви остајете овде и што се борите са свим изазовима, јер једино ваш останак овде на Косову и Метохији значи Србију на Косову и Метохији. Као председница владе Републике Србије, тј мандатарка за састав нове треће Владе, могу да вам обећам да ћу заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем наставити да дајем све од себе да осетите да је ваша Србија уз вас и да ћемо увек бити уз вас. - закључила је премијерка Брнабић.

Посету општини Лепосавић, премијерка Ана Брнабић ће завршити обиласком породичног пољопривредног газдинства.

Брнабић у обиласку манастира Бањска

 Како је додала, само је у реконструкцију манастира Бањска уложено 620.000 евра.

- Дајемо све од себе да наш народ на КиМ осети присуство државе Србије и да осети да смо увек њега и да ћемо увек бити уз њега - навела је Брнабић за Пинк и додала да су ово тешка и изазовна времена.

- Ова година је посебно тешка - додала је она.

Даље се боримо око таблица, то је борба која траје. Настављамо да инсистирамо на формирању ЗСО и пуној промени Бриселског споразума. Разумем да Приштина бежи од тога - истакла је Брнабић.

- Мир и стабилност су најважнији и за Србију и за српски народ на КиМ. У овим турбулентним временима се трудимо да сачувамо мир и стабилност како би обезбедили боље услове за живот - истакла је Брнабић.

- Овде сам и да пренесем поруку Вучића да ћемо увек бити уз народ на КиМ - истакала је мандатарка за састав нове владе.

Питања новинара

Напади на Србе на КиМ

- Ја морам да констатујем ту чињеницу да се повећава број напада на наше људе и на њихову имовину. Рекла бих да се погоршавају и њихови услови, као што су владавина права. Манастир Дечани остаје једини манастир на свету или верско наслеђе које се две деценије чува од наоружаних формација и то све говори колико је тешко нашем народу. Ја сам поносна што сам део тима Александра Вучића који покушава да нађе компромисе за безбедност - истакла је премијерка.

Дијалог Београда и Приштине

- Важан је и дијалог између Београда и Приштине. Ми смо увек били и бићемо спремни за дијалог, ја се надам да ће институције у Пртиштини бити искрено посвећене том дијалогу и налажењу компромиса, који је потребан за нормализацију односа. Компромис свакако јесте битан и ми морамо да будемо за преговарачким столом, али морамо да апелујемо на државе чланице ЕУ, да инсистирају на примени Бриселског споразума - истакла је Брнабић.

Отворени Балкан

- Долазим овде дан након што се затворила највећа манифестација, а то је сајам вина и долазим са прелепим утисцима и показали смо све. Отворени Балкан је за све, и то је најбољи начин за све нас и да је квалитет живота за људе најважнији, а када све то заједно направимо, онда можемо лакше да разговарамо око питања о којима се не слажемо или имамо супротне ствове - рекла је Ана Брнабић.

Ана Брнабић о забрани уласка на Косово и Метохију

- Мени је одређени временски период била забрањена посета КиМ јер сам давала све од себе да се борим за наш народ на Ким и нисам се либила да говорим о неправди која је почињена нашем народу и која се чини. То што физички нисам била присутна на КиМ ме није спречило да помажем нашем народу кроз институције Владе Србије - рекла је премијерка.

- Претпостављам да у тренутку да када је било забрањено пристуство на КиМ, да сам тада кренула, да би ме ваши медији оптужили да нарушавам мир и безбедност на КиМ - рекла је Брнабић одговарајући на питање Н1. 

- Да, био ми је забрањен улазак на територију КиМ. Жао ми је што је то тако било, али то показује колико су Срби на КиМ дискриминисани. Ако желите да кажете да морамо да идемо и да пробијамо барикаде, да идемо алтернативним правцима... Подсетићу вас ша је било са Марком Ђурићем. Верујем да не желите да се неки такав сценарио десио.

Писмо Шолца и Макрона

- Писмо је упућено председнику Вучићу. Ми никада нисмо бежали од тешких одлука, доносили смо их кад год смо мислили да су у интересу наших грађана. Неки други су бежали од њих.

Долазак на Косово ми је емотиван

- Долазак овде ми је био веома емотиван - рекла је премијерка.

- Како сам се осећала кад сам прешла административну линију... Са вам најискреније кажем, осећала сам се као свој на своме - истакла је одговарајући албанском новинару.

Обраћање премијерке

Она обилази Мултимедијални центар који се налази надомак Цркве Светога Димитрија у Митровици. Грађани носе плакате на којима пише “Добро дошли на свету српску земљу – на Косово и Метохији”.

- Огромно ми је задовољство и част што сам данас на Косову и Метохији. Желим да пошаљем јасно у једноставну поруку мира, стабилност и толеранције, поруку председника Александра Вучића да ћемо увек бити уз свој народ, поготово имајући у виду да се Косово и Метохија налазе у тешкој и комплексној ситуацији. Интерес српског народа јесте мир и стабилност. Ми смо последњих пет година инвестирали много више него ранијих година - казала је Ана Брнабић.

Истиче да је битно да деца остају, да виде будућност у својој земљи.

- За мене лично овде је ово место битно јер не желим да људи са Косова и Метохије заостају за оним прогресом који имају људи у централној Србији - казала је она.

Она је поручила да је најважнија тема, што ће, каже, свуда понављати и од које неће одустати - Заједница српских општина.

Ана Брнабић стигла на Косово

Брнабић је посету започела обиласком Мултимедијалног центра у Косовској Митровици, где су је дочекали градонацелник Милан Радојевић, представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић, као и велики број окупљених грађана са заставама Србије и транспарентима подршке.

 

Велики број грађана на дочеку спрске премијерке. Премијерка је дочекана громогласним аплаузом.

Појачано присуство косовске полиције на Јарињу

На Јарињу је јутрос појачано присуство косовске полиције, а како наводи Репортери присутан је и контрадиверзиони тим К-9, који учествује у провери подручја уочи најављене посете председнице Владе Србије Ане Брнабић општинама на северу Косова. 

Репортери преноси и да посета премијерке Републике Србије Ане Брнабић Косову има за циљ да пошаље "поруке за очување мира и стабилности, што је једини начин да се оствари опстанак Срба на Косову".

Jarinje
Јариње / Извор: Профимедиа
Премијерка стиже у посету Косову и Метохији

Брнабић ће у Косовској Митровици обићи први мултимедијални центар на северу Косова и Метохије и Духовну академију, после чега је предвиђена посета манастиру Бањска, у општини Звечан.

После тога, у општини Лепосавић, председница Владе ће посетити социјално угрожену породицу браће Радосављевић, која се званично усељава у нову кућу изграђену средствима Владе Србије, а преко Канцеларије за Косово и Метохију.

Премијерка ће посету Косову и Метохији завршити у општини Лепосавић, где ће обићи породично пољопривредно газдинство.
Посета премијерке Косову и Метохији најављена је у четвртак, 1. септембра, у складу са Споразумом о званичним посетама, саопштила је раније Влада Србије.

Како се наводи, посета има за циљ да пренесе поруке за очување мира и стабилности, у оквиру којих се једино може остварити останак и опстанак Срба на Космету.

ОПАСНЕ ФАНТАЗИЈЕ КУРТИЈЕВИХ ТЕРОРИСТА Желе да набаве флоту хеликоптера и да праве "војску", противно Резолуцији 1244
Parapolicijske snage lažne države

ОПАСНЕ ФАНТАЗИЈЕ КУРТИЈЕВИХ ТЕРОРИСТА Желе да набаве флоту хеликоптера и да праве "војску", противно Резолуцији 1244

22.09.2024. 22:22
ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)
Radoica Radomirović

ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)

21.09.2024. 18:22
ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"
Aljbin Kurti

ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"

21.09.2024. 10:16
"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)
opljačkan Dejan Radić

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:49
ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)
Rat u Libanu
УЖИВО

ЛИБАН ЗАСУТ БОМБАМА, СНИМЦИ СУ ЈЕЗИВИ: Десетине хиљада људи напушта земљу, број мртвих скочио на 274! АМЕРИКА ШАЉЕ ДОДАТНУ ВОЈСКУ (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:11
ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА
Eksplozija u Italiji

ЕКСПЛОДИРАЛА ПЛИНСКА БОЦА У НАПУЉУ: Од силине експлозије срушио се цео спрат - Настрадала четири члана породице, међу њима и ДЕЦА

23.09.2024. 19:06
ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!
Termometar

ОВО МЕСТО У СРБИЈИ НОЋАО ОКОВАО МИНУС: Овде је забележена најнижа температура на нашим просторима икада!

23.09.2024. 18:46
ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
najnovija vest, najnovija

ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

23.09.2024. 18:34
(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:0
Večiti derbi
УЖИВО

(УЖИВО) СУПЕРЛИГА: Партизан - Црвена звезда 0:0

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
Саслушан возач борбеног возила којим је прегазио петочлану породицу: Прво се бранио ћутањем, а онда у Тужилаштву изустио само ОВО
Sudar kod Ušća

Саслушан возач борбеног возила којим је прегазио петочлану породицу: Прво се бранио ћутањем, а онда у Тужилаштву изустио само ОВО

23.09.2024. 18:22
ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
najnovija vest, najnovija

ГОРИ ВРТИЋ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ: Одјекују сирене, густ дим куља у небо - објављени ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

23.09.2024. 18:34