Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Крај седнице СБ УН о Косову: Зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће! (ВИДЕО)

10.06.2019. 06:57 20:59

Савет безбедности Уједињених нација у Њујорку разматрао је данас Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК.

У фокусу заседања је била последња брутална акција тзв. косовских специјалних јединица на северу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.

19:23
КРАЈ СЕДНИЦЕ ОБЕЛЕЖИО НЕМАЧКИ БЕЗОБРАЗЛУК

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц је на крају излагања узео реч само да би осудио излагање заменика амбасадора Русије при УН Дмитрија Поланског, али није смислио ништа паметно за своју реплику, те је убрзо завршио говор. Овим својеврсним инцидентом завшрена је данашња расправа о јужној српској покрајини пред СБ УН.

КОСОВО У ЦЕЛИНИ ОСТАЈЕ СРБИЈА, САМО ТО ПОДРЖАВАМО - Путинов коначни став о дијалогу са Приштином!

КОСОВО У ЦЕЛИНИ ОСТАЈЕ СРБИЈА, САМО ТО ПОДРЖАВАМО - Путинов коначни став о дијалогу са Приштином!

РУСИЈА У УН БРАНИЛА СРБИЈУ КАО МОСКВУ: ВЉОРА ЛАЖЕ! Американци, шта то спремате Србима у Бондстилу!?

РУСИЈА У УН БРАНИЛА СРБИЈУ КАО МОСКВУ: ВЉОРА ЛАЖЕ! Американци, шта то спремате Србима у Бондстилу!?

19:03
Русија: Вљора лаже, уместо да се извињава

Заменик амбасадора Русије при УН Дмитри Полански се захвалио Дачићу и Танину на информацијама, али је рекао да је слушао Вљору Читаку, али да њој нема на чему да се захвали, те да је лагала, уместо да се извињавала.

Русија је изјавила да је РОСУ извршила инвазију на север Косова и Метохије и да Вљора Читаку не верује ни сама себи у вези са оптужбама против руског члана УНМИК-а, те је питао да каже да ли је тачно да је он био претучен, а истакао је и да не знају ни презиме да му изговоре!

Dmitri Polanski
Дмитри Полански / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Унитед Натионс

Представник Русије каже да није случајно одабран датум за инвазију јер је управо у том тренутку председник Србије Александар Вучић говорио о компромису.

Полански је осудио таксе које је Приштина увела на српску робу, те рекао да албански представници не желе компромис са Београдом. 

Полански је, такође, оштро замерио америчком амбасадору што ни једном речи није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН. Подсетио је да припадници мисија УН не подлажи међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

Руски дипломата је припаднике тзв. косовске полиције назвао полицијским одметницима.

- Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима - рекао је руски дипломата.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Руски дипломата је, такође, поставио питање о тајновитим активностима које се одвијају унутар америчке базе Бондстил, те упозорио да Приштина саботира спровођење договора постигнутим у претходних шест година.

Полански је на концу рекао да је развој догађаја најбољи доказ потребе за даљим међународним мониторингом стања на Косову. 

19:00
Белгија чека Париз

- Важно је да УНМИК може да настави своју мисију. Важно је за обе стране да се суздрже од било каквих акција које могу да упосре договоре. У то име позивамо Приштину да укину таксе. И позивамо обе стране да искористе прилику у Паризу да дођу до заједничког језика - изјавио је амбасадор Белгије при УН. 

18:45
Доминиканска Република против такси

- Позивамо обе стране да се уздрже провокативних акција које могу отежати наставак дијалога. Позивамо обе стране да наставе дијалог, а самим тим Приштину да укине таксе на српске производе, које отежавају дијалог - рекао је представник Доминиканске Републике.

18:38
Франуцска против, Екваторијална Гвинеја и Индонезија уз Србију

Француска амбасадорка изразила је подршку албанским лидерима у Приштини. 

Говорећи о насиљу на КиМ, рекла је да Француска подржава "борбу против криминала и корупције уз поштовање владавине права".

18:18
Немачка лицемерно напала Србију

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц позвао је на укидање такси на српску робу и осудио најаве Велике Албаније, али је онда напао Србију због повлачења признања лажне државе! 

Наставак говора представника Немачке је такође у непријатељском тону према Србији, те је изјавио и да треба преиспитати улогу УНМИК-а на Косову и Метохији.

Говорећи о пребијању службеника УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима УНМИК-а мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се "они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има".

18:13
Велика Британија поново против Србије

Представник Велике Британије подржао насилну акцију РОСУ, као "борбу против организованог криминала".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Подсећамо, РОСУ је у ту "борбу против криминала" кренула са 67 оклопних возила, али то није сумњиво Великој Британији, која је поново устала против Србије!

18:09
Америка подржала насиље!

Амерички амбасадор при УН Џонатан Палмер тврди да је "независност Косова реалност". Позвао је обе стране на дијалог, те рекао да то значи да је потребно да Приштина укине царине на српску робу, а да "српска страна прекине "агресивну реторику". Он је покушао да оправда насилну акцију РОСУ као "легитимну"!

- САД подржава акцију косовске полиције и изражавају жаљење због тога што је током те акције дошло до блокада и пуцњаве - изјавио је Палмер. 

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Палмер је, суштински, подржао верзију догађаја коју је представила Вљора Читаку.

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

18:03
Јужна Африка за компромис

Амбасадор Јужне Африке при УН рекао је да је та земља за компромис Београда и Приштине. Јужна Африка је осудила хапшење службеника УНМИК-а.   

18:00
Кина уз Србију

Представник Кине Ву Хаитау је позвао на дијалог и рекао да Кина подржава територијални интегритет Србије.

- Кина је забринута због опструкција рада мисије УН и сматра да је то неприхватљиво - рекао је кинески дипломата.

17:55
Читаку лажно оптужила Ану Брнабић пред СБ!

Вљора Читаку је лажно интерпретирала изјаву председника Владе Србије Ане Брнабић о лидерима косовских Албанаца, те је слагала УН да је Брнабић мислила на грађане Косова"!

ana-brnabic
ана-брнабиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

17:49
Читаку почела да оптужује УНМИК!

Читаку је оптужила руског службеника УНМИК-а Михаила Красношенка да је "користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио да (тзв.) косовска полиција испуни задатак". Она је рекла да је Красношенко "донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције".  

- Оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље УНМИК-а су несхватљиве. До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања - рекла је Читаку.

Читаку је и признала да је фотографија коју је Бровина показала била лажна, али и даље тврди да је било "масовних силовања Албанки". 

ВЉОРУ БОЛИ ИСТИНА! Читаку ЗАКУКАЛА на српске медије: Правдала се да није ЛЕЗБЕЈКА, а онда ШОК ПРИЗНАЊЕ!

ВЉОРУ БОЛИ ИСТИНА! Читаку ЗАКУКАЛА на српске медије: Правдала се да није ЛЕЗБЕЈКА, а онда ШОК ПРИЗНАЊЕ!

17:32
Реч добила Вљора Читаку 

Читаку говор почела лажима о "етничком чишћењу Албанаца од стране српских снага" и о "20.000 силованих жена".

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

Читаку је изјавила да је "независност Косова резултат деколонизације"!? Такође, пита се шта ће УНМИК данас на Косову и Метохији.  

Vljora Čitaku
Вљора Читаку / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Унитед Натионс

Читаку покушава да оправда акцију тзв. косовске полиције, а премлаћивање припадника УНМИК-а је описала као "ништа озбиљно".

Њен говор је изразито дефанзиван, што је велика предност Србије.

17:31
Дачић завршио говор

- Поштовани председниче, 

Као што сам рекао у свом излагању у Савету у фебруару, ја нисам овде зарад реторичког надмудривања. Дошао сам да допринесем постизању дуго жељеног мира и нормалног живота свих људи на Косову и Метохији. Не смемо их изневерити и морамо се посветити дијалогу и постизању компромиса. Препуцавања неће донети бољи живот и просперитет ни Србима ни Албанцима на Косову и Метохији, неће донети безбедност Србима, неће им омогућити повратак кући и вратити имовину, неће спречити физичке нападе на њих, нити ће им омогућити миран и спокојан живот, достојан човека. Морамо бити храбри и снажни и укључити све; морамо се постарати да се оно што се одлучи  поштује и одражава на терену. Јер то се тиче судбине многих људи и говори нам ко смо и шта смо. 

ХИЛАРИ ДОЛАЗИ ПО СВОЈ ТАЛ Архитекте НАТО агресије профитирале формирањем ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

ХИЛАРИ ДОЛАЗИ ПО СВОЈ ТАЛ Архитекте НАТО агресије профитирале формирањем ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

Не смемо дозволити да се ова тема "охлади" или да је замене неки други горући политички проблеми са којима се међународна заједница суочава, јер питање Косова још увек није решено, као што то Приштина настоји да прикаже.  

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Унитед Натионс

Зато још једном позивам Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер то је једина алтернатива за српски и албански народ. Србија је спремна да путем преговора дође до трајног решења.

Захваљујем на пажњи - изјавио је Дачић, који је завршио своје излагање пред СБ УН.

17:25
О повлачењу признања лажне државе

Цењене чланице Савета безбедности, 

Очигледно је да је, због неиспуњавања и кршења одредби Резолуције од стране Приштине, наставак мандата УНМИК од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији. Србија је уверена да Мисија мора у потпуности да остане ангажована по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом. У супротном, послала би се порука Србима да неће моћи да остану и да живе на тлу својих предака, а расељенима да тамо нису добродошли, што би представљало испуњење циљева Приштине. У исто време, међународна заједница, Уједињене нације и Савет безбедност признали би да немају снагу и механизме да спроведу своје одлуке које су усмерене ка очувању мира и стварању амбијента за мирно решавање конфликта. Ми смо уверени да то није случај и да ће УНМИК остати ангажован на Косову и Метохији у свом пуном капацитету. 

Господине председниче, 

Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује и чврсто смо уверени да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања. Међутим, наша преданост дијалогу и конструктивно залагање за изналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије у овом тренутку очигледно није довољна за наставак дијалога. Као што сам рекао, ми немамо партнера за озбиљан и одговоран дијалог. 

На обе стране, и на Београд и на Приштину, сада се апелује да наставе преговоре и тако се релативизује одговорност за блокаду дијалога, иако је та одговорност само на страни Приштине. Јер, како да се преговара ако, уместо да уклања препреке, друга страна чини све да подигне нове?

Незадовољна због неуспешног исхода гласања о чланству у Интерполу и повлачења признања Косова од стране 13 држава, Приштина је у новембру прошле године увела стопроцентне таксе на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, што није забележено нигде у свету. И данас, након шест месеци, упркос осуди готово свих међународних актера и позивима да повуче ову неразумну одлуку, Приштина нема намеру да то учини. И не само да о томе не размишља, већ и наставља са сталним провокацијама и унилатералним потезима, који нас неизбежно доводе до једног очигледног закључка – да Приштина систематски предузима кораке управо с циљем онемогућавања било каквог дијалога. Како другачије разумети усвајање тзв. платформе за дијалог, у марту ове године, којом Приштина одређује да је једини циљ и коначни исход дијалога "признавање независности Косова од стране Србије". 

Пошто Приштина и неке од чланица СБ отворено негодују што је 13 држава повукло признање Косова, уз оптужбе да Србија својим активностима у вези са тим угрожава дијалог, желим да вас подсетим да су од почетка Бриселског дијалога 23 државе признале Косово, након жестоког лобирања Приштине и притисака неких од чланица Савета безбедности. Албански министар спољних послова Гент Цакај, који је иначе са КиМ, изјавио је да је Албанија формирала специјални тим за лобирање за нова признања и учлањење Косова у међународне организације. Даме и господо, ја на овим седницама учествујем седам година. Колико сам само пута од неких од вас чуо позиве, у мом присуству, да све земље признају независност Косова и гласају за пријем у Интерпол, Унеско и друге међународне организације. Како ви то право имате, а ми немамо? И како то сада иритира Приштину, Тирану и неке од вас, а када је погађало Србију никога за то није било брига. Сматрали сте то нормалним. 

Приштина се жали да је Србија спречила њено чланство у Интерполу. У Дубаију, на Генералној скупштини Интерпола, за пријем Косова гласало је свега 75 од укупно 194 чланице ове организације. Где је тих 116 држава за које Приштина тврди да су признале Косово? Према вашим речима, испада да је ова мала Србија толико моћна да може да утиче на овакву одлуку чланица Интерпола.

Приштинске власти недавно су усвојиле и резолуцију о наводном "геноциду Србије на Косову". Такве мере представљају играње међународним правом, подижу тензије између заједница и не доприносе враћању поверења и стварању климе за наставак дијалога. У том смислу, илустративан је и скандал у вези са оптужбом коју је изнела косовска посланица Фљора Бровина, која је иначе у Србији осуђена за намеру извршења терористичких активности и која је актом добре воље Србије амнестирана 2001. године. Фљора Бровина је у тзв. Скупштини Косова, 16. маја, показала медијима  фотографију као доказ наводног силовања Албанке од стране српских снага на КиМ. Тврдила је да је реч о жени чији идентитет зна и која и сада живи на Косову. „Специјално тужилаштво Косова“ је након спроведене истраге и експертизе "Косовске агенције за судску медицину" и других доказа, 5. јуна 2019. године, закључило да је фотографија коју је представила Фљора Бровина лажна, док су приштински медији пренели да та фотографија нема везе са Косовом, већ да је скинута са интернета и потиче из Ирака. Да ли стварно мислите да се остваривање правде за жртве и преживеле постиже суровом злоупотребом трагедије и изношењем лажних доказа? Госпођа Бровина је овим потезом у "Скупштини Косова" дубоко увредила све жртве и њихове породице. Цитираћу поново америчког амбасадора у Приштини који је рекао да "Косовски лидери треба да помогну жртвама, а не да их користе у политичке сврхе". 

Fljora Brovina
Фљора Бровина / Извор: Фото: Facebook/KosovaPost

У вези са овим осетљивим питањем желим да будем потпуно јасан. Србија осуђује сваки акт сексуалног насиља у конфликтима и залаже се за остваривање правде за све жртве. У том циљу неопходан је рационални, аргументован приступ и избегавање политизације, што је предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва. Поновићу још једном, број жртава не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваку жртву појединачно, али исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења. Подаци из Извештаја о раду УНМИК који се позивају на Комисију за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на Косову и Метохији, говоре о 982 пријаве од којих је 308 прихваћено, док представници Приштине не престају да понављају да се ради о 20.000 силованих Албанки. Као да у рату на КиМ није било силовања Српкиња, због којих је, измећу осталих, оптужен и Фатмир Љимај, и то на основу изјава Албанаца, браће Мазреку, сведока и саучесника у том злочину. Фатмир Љимај се данас, на основу одлуке тзв. Владе Косове, налази на челу преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом - каже Дачић.

17:21
"Спречите ново крвопролиће!"

- Господине председниче, 

Резолуцијом 1244 предвиђа се да ће међународно војно присуство остваривати безбедност за све житеље Косова и Метохије. Приштина је још једном прекршила Резолуцију одлуком из децембра прошле године, упркос упозорењима УН, ЕУ и НАТО, када је донела једнострану одлуку о формирању "Министарства одбране" и отпочињању процеса трансформације "Косовских безбедносних снага" (КБС) у "Војску Косова". Овај опасан маневар угрожава безбедност у Покрајини и шире и још више отежава положај српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији. 

Приштина је и раније предузимала овакве акције које, на жалост, нису наилазиле на адекватну осуду од дела међународне заједнице, што је очигледно створило перцепцију код Приштине да такве акције може да настави да спроводи и да за то има неку врсту прећутне сагласности. Управо због тога је неопходна недвосмислена осуда једностраних потеза. КФОР мора да делује превентивно и одврати сваки наговештај акција косовских снага које представљају најгрубље угрожавање мира и безбедности грађана и имају потенцијал за дестабилизацију. 

Желим још једном да пред највишим телом светске орагнизације упозорим да, према нашим сазнањима, приштинске власти спремају напад на север КиМ. Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће. И да вас подсетим да је задатак КФОР да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на КиМ. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не. Пошто сам сигуран да можете. Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење - изјавио је Дачић.

17:17
Дачић о етничком чишћењу на Косову и Метохији

- Двадесет година касније једино што са сигурношћу можемо да кажемо је да су највеће жртве сукоба на Косову и Метохији и бомбардовања СРЈ недужни цивили, како страдали, тако и протерани, без обзира да ли су Срби, Албанци или припадници неке друге националности. Иако постоје разлике у ставовима, не може се оспорити да су све стране чиниле злочине и да на свим странама постоје жртве. Њих, на жалост, не можемо вратити, али можемо научити из сопствених грешака и не дозволити да се понове. Зато је важно да се осуде сви злочини, да се саосећа са свим жртвама, да се искључи рат као средство решавања спорова и да се постизањем компромисног и одрживог решења крене путем трајног помирења и економске и политичке стабилности. 

Харадинај тражи од Ватикана да призна независно Косово

Харадинај тражи од Ватикана да призна независно Косово

Зоран први Србин коме ће за наводне ратне злочине на КиМ судити АЛБАНЦИ

Зоран први Србин коме ће за наводне ратне злочине на КиМ судити АЛБАНЦИ

ШЕЈ НАМ ПРЕТИ И ПОСЛЕ 20 ГОДИНА "Америка треба да примора Србију да призна Косово"

ШЕЈ НАМ ПРЕТИ И ПОСЛЕ 20 ГОДИНА "Америка треба да примора Србију да призна Косово"

На данашњи дан пре двадесет година усвојена је и Резолуција Савета безбедности 1244 (1999). Дозволите ми да искористим ову прилику и у свом излагању рекапитулирам сагласје појединих њених одредби с чињеницама на терену. Стање у том погледу говори много о томе колико су Резолуција 1244 и УНМИК значајни и релевантни, и колико је тога пред нама на чему морамо радити. 

Креирајући мандат УНМИК-а, Савет безбедности је потврдио „обавезу свих држава чланица да поштују суверенитет и територијални интегритет Савезне Републике Југославије“, наводећи с тим у вези и Завршни документ из Хелсинкија. Међутим, ову одредбу Резолуције су скрнавили многи, а све да би се скрила чињеница да је једна етничка мањина, албанска, која има своју матичну државу Албанију, покушала да изврши сецесију и отме део територије једне суверене земље. 

У Анексу 2, тачка 5. Резолуције, Савет безбедност, између осталог, позива на „успостављање привремене управе (…) да би се обезбедили услови за миран и нормалан живот свих житеља Косова“. 

Многим својим одредбама Резолуција позива и на успостављање „безбедног окружења како би се избеглице и расељена лица безбедно вратили својим домовима“. У том погледу учињени су извесни напори и неки се јесу вратили. Али само је 1,9 одсто Срба остварило одрживи повратак. И после дугих 20 година, 200.000 њих је и даље далеко од својих домова и нема изгледа да ће се ускоро вратити кући. А знамо и зашто. Реците ми, шта ти људи могу да очекују када их сваке године организовано каменују и нападају чак и када посећују гробове својих ближњих у време хришћанских празника. 

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа/илустрација

Каталогу непоштовања људских права на Косову и Метохији готово да нема краја те их је немогуће све и набројати. У једном другом извештају који није предмет данашњег разматрања се каже: „Безбедносни инциденти усмерени против косовских Срба се настављају, (…) У првих седам месеци (2018. године) било је више од 100 изгреда, укључујући крађе, провале, вербално злостављање и штете нанете имовини косовских Срба и Српске православне цркве. (…) Етничке мањине (…) суочавале су се с различитим нивоима институционалне и друштвене дискриминације у запошљавању, образовању, социјалним услугама, употреби језика, слободи кретања, праву на повратак (расељених лица) и другим основним правима“. Цитирани наводи се налазе у Извештају Стејт департмента о стању људских права на Косову и Метохији за 2018. годину. 

Сурова је истина да је, за протеклих 20 година, Косово и Метохија од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија. Поновићу податак да од око 427 насеља на Косову и Метохији у којима су Срби живели до 1999. године, данас они живе само у 116. Другим речима, за протеклих 20 година, 311 градова и села у којима су живели Срби постали су етнички чисти, тј. у њима сада живе само Албанци.  Шта је то него етничко чишћење? И то је најбоља потврда лажи о наводном геноциду над Албанцима, јер какав је то геноцид ако Албанаца данас има више него што их је било, док је протерано више од 200.000 Срба и етнички очишћено 311 од 427 насеља у којима су они живели. Довољно је да наведем само пар примера. У Приштини је 1991. живело више од 40.000 Срба. Данас их има мање од 100. У Призрену, граду где сам ја рођен, иначе српској престоници у време цара Душана у XIV веку, 1991. године живело је више од 10.000 Срба, а данас их има само 23. Ове бројке су егзактне и сурове, на жалост по Србе.

У једној од одредби Резолуције позива се на "одржавање (…) реда и закона" и „тражи пуна сарадња свих актера (…) с Међународним трибуналом за бившу Југославију". Понављам, ми сматрамо да сви они који су починили злочине треба да буду изведени пред лице правде и са своје стране испунили смо све своје обавезе. Пракса Трибунала није, међутим, била беспрекорна: сва сила међународне правде упрегнута је да се суде и осуде Срби, који су платили личну, па и политичку цену; неколицина оних на другој страни којима је суђено експедитивно је ослобођена, а неки од њих сада шетају ходницима власти у Приштини. У недавном саопштењу америчког амбасадора Коснета у Приштини изражава се дубока забринутост због именовања неквалификованих лица на високе положаје у косовској власти, укључујући појединце осуђене за ратне злочине, те лица против којих су подигнуте оптужнице за тешке злочине или озбиљну злоупотребу власти. 

Ипак, надамо се да је правда достижна. Специјални суд и тужилаштво су недавно отпочели свој рад и пред њима је обиман посао: неки од оних на које треба да усредсреде пажњу осумњичени су за најбезочније злочине, укључујући отмице и убиства Срба, али и Албанаца које су они сматрали нелојалним, зарад трговине њиховим телесним органима, о чему детаљно говори Извештај Дика Мартија. Желимо да верујемо да ће они бити приведени правди упркос протоку времена, те случајевима уништавања доказа, застрашивањем сведока и њихових породица, чак и убијања заштићених сведока, што се, на жалост, догађало у прошлости. 

17:13
"Чему Срби да се надају?"

- Господине председниче, пре две недеље на северу Косова и Метохије спроведена је тзв. "операција у оквиру борбе против корупције и организованог криминала". Специјална јединица РОСУ ухапсила је том приликом преко 30 особа. Србија подржава борбу против организованог криминала на целој својој територији, али дуге цеви, употреба прекомерне силе и телевизијски спектакл који су пратили ову акцију указују на то да је њен циљ био нешто сасвим друго. Њен прави циљ био је застрашивање преосталог српског становништва, а у ту сврху коришћено је више од седамдесет борбених возила. Срби су током акције брутално пребијани, док су Албанци привођени без употребе било какве принуде. И уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији.   

Ово је сламка спаса за коју се Србија хвата!

Ово је сламка спаса за коју се Србија хвата!

СЛОВАЧКА НЕ МЕЊА СВОЈ СТАВ О КОСОВУ, ТО ПИТАЊЕ РЕШИТИ ДИЈАЛОГОМ: Мирослав Лајчак о нашој јужној покрајини

СЛОВАЧКА НЕ МЕЊА СВОЈ СТАВ О КОСОВУ, ТО ПИТАЊЕ РЕШИТИ ДИЈАЛОГОМ: Мирослав Лајчак о нашој јужној покрајини

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

Лично сам, као премијер, заједно са Кетрин Ештон, Хашимом Тачијем и Александром Вучићем, приликом потписивања Бриселског споразума, присуствовао састанку у НАТО-у када је договорено да никакве безбедносне снаге Косова не могу да дођу на север док се не испуне два услова – први је да буде обавештен КФОР, а други да се о томе обавесте председници српских општина на северу Косова и Метохије. Ништа од наведеног овом приликом није било испуњено. Штавише, од бруталности и хапшења овог пута нису били поштеђени ни двојица службеника УНМИК-а, који нису пружали никакав отпор, нити су били наоружани. Разговарао сам са специјалним представником Танином, који ме је званично обавестио да су ови службеници били на дужности. Михаил Красношчоков, припадник УНМИК-а, претучен је и незаконито ухапшен, а потом, супротно конвенцији УН, проглашен „персоном нон грата“. Дакле, на Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Како да очекујемо да Мисија обавља свој посао ако њени припадници сваког тренутка могу бити нападнути и проглашени непожељним уколико се Приштини не свиђају. Шта је следеће – протеривање целе мисије? И после свега, Приштина нуди генералном секретару да са њим преговара о будућем присуству УНМИК-а на северу Косова. Подсетићу да мандат мисија утврђује ово цењено тело и да је мандат УНМИК-а одређен резолуцијом 1244. 

Дешавања на Косову и Метохији протеклих недеља, али и протеклих месеци само нам говоре да је неопходна повећана алертност међународне заједнице, улагање више напора и активније деловање међународних организација на Косову и Метохији. Сведоци смо да се поједине чланице Савета безбедности залажу за тзв. стратешку ревизију мандата УНМИК-а, њено смањивање, па чак и гашење. У овом тренутку тешко је размишљати, а камоли деловати у правцу било каквих промена. Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на Косову и Метохији која не би захтевала пажњу овог тела. Ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта, а у контексту свих дешавања у протеклом периоду сигуран сам да нико не жели да преузме тај ризик. 
На жалост, власти у Приштини не желе да чују аргументе већ сматрају да се Мисија УН-а може смањити пребијањем и протеривањем њених припадника - кажим Дачић.

17:00
Говори Дачић 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истиче да је тренутно стање на КиМ доказ да је потребно више расправа у СБ УН на ту тему. 

- Поштовани господине председниче, Цењени чланови Савета безбедности, желим да захвалим генералном секретару Гутерешу и специјалном представнику Танину на напорима које улажу у спровођење мандата УНМИК-а, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. 

Готово две године су на овим седницама вођене расправе о томе да ли ћемо се састајати два, три или четири пута годишње, а за то време ситуација на Косову и Метохији се само погоршавала. Тренутно стање нам, на жалост, говори да је одлука о смањењу броја седница била преурањена, али надам се да смо процедурална питања оставили иза себе и да ћемо сада моћи да се посветимо суштинским темама и учинимо наше састанке плодотворним. 

Разматрање ситуације на Косову и Метохији у овом уваженом телу, упркос појединим оценама да су расправе често антагонизујуће и неконструктивне, представља незаменљиву прилику да Савет безбедности и међународна заједница буду редовно и транспарентно информисани о стању на терену и кључним политичким и безбедносним изазовима са којима се суочавамо у Покрајини, ма како они били тешки и упркос томе што евидентно имамо различите ставове. 

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Желим да на самом почетку поново позовем на дијалог и решавање овог вишедеценијског проблема мирним путем уз проналажење компромисног решења. Надам се да ћете сви подржати овај мој позив, али исто тако, надам се да ћете јасно и недвосмислено рећи шта је за успешан дијалог потребно. А потребне су две стране које се рационално и разумно понашају, које су спремне да разговарају, а затим договорено и спроведу. У преговорима вођеним у Бриселу под окриљем ЕУ једна страна у дијалогу се тако понаша од његовог почетка. Друга, на жалост, не. Од Приштине смо прошле недеље чули да не планира да спроведе ништа од онога што је договорено пре шест година, укључујући формирање Заједнице српских општина. Ова изјава Хашима Тачија нас наводи да се запитамо шта смо све ово време радили. Јер ако се постигне договор, а онда се он од стране Приштине не спроведе шест година и након тога отворено одбаци, поставља се питање да ли је то уопште био дијалог. Није овде преварена и оштећена само Србија, коју је читава међународна заједница охрабривала на дијалог и позивала на уздржаност и стрпљење, упркос томе што Приштина није спроводила договорено. Овде је озбиљно доведен у питање кредибилитет Европске уније која је свој потпис ставила на Бриселски споразум и тиме гарантовала његово спровођење. 

Подсетићу вас још једном да сам ја у својству премијера у августу 2013. године са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон потписао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа између Београда и Приштине, тзв. Бриселски споразум. Преговори који су претходили његовом потписивању нису били нимало лаки, нити је Србија била задовољна свим решењима, али је као одговоран партнер спровела све обавезе које је преузела. Србија је тај споразум потписала искључиво зато што је њиме гарантовано оснивање Заједнице српских општина.

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

"Како то мислите, нисмо погодили тенкове?!" Лазански ДЕТАЉНО о понижењу НАТО кад су схватили пораз од српске војске!

"Како то мислите, нисмо погодили тенкове?!" Лазански ДЕТАЉНО о понижењу НАТО кад су схватили пораз од српске војске!

Са друге стране, представници Приштине не само да су отворено рекли да неће спровести договорено, они су отворено запретили Европској унији да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије.

Да ли се ово може сматрати озбиљном и одговорном страном са којом треба да наставимо разговоре? И ко сада може да нас увери да се Приштина неће на исти начин према овом процесу понашати и убудуће?

Овоме треба додати и врло претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са тзв. Косовом, на које нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне - изјавио је Дачић. 

16:55
Резолуција 1244 је још увек на снази

Подсекретар УН за правна питања, Мигуел де Серпа Сантос је обвјаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, мпорају одмах да буду пуштени и предати мисији УН.

Miguel de Serpa Santos
Мигуел де Серпа Сантос / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Унитед Натионс

Он је објаснио да УНМИК наставља да делује на основу резолуције 1244 и да је она још увек на снази. 

16:49
Благ говор Танина

Танин је, чини се, као да је приморан критиковао Приштину. Празан говор, без много конкретних реченица је завршен.

16:42
"Малтретирали су припаднике УН"

Танин је истакао да су власти у Приштини малтретирали службенике УН. 

Zahir Tanin
Захир Танин / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Унитед Натионс

Говорећи о хапшењу двојице службеника УН, Танин је рекао да је "имунитет припадника особља није поштован", као и да су обојица била "изложена претераној сили", након чега су хоспитализовани.

- Имовина УН је на непрописан начин присвоијена и претражена, кршећи имунитет особља УН. Упркос нашим захтевима, тренутна ситиуација је таква да су власти поделиле јако мало релевантних информација у вези хапшења наших службеника - изјавио је Танин.

16:31
Танин подноси извештај

Шеф Унмика Захир Танин, генерални секретар УН о раду УНМИК, подноси извештај и подсећа да Приштина није повукла таксе на робу и поред позива међународне заједнице да то уради, те истиче да су односи Београда и Приштине гори него пре. 

- Данашњи састанак пада на важну годишњицу, 20 година од када је овај савет донео Резолуцију 1244... Ситуација не само да је напета, већ може да се врати уназад, рекао је шеф УНМИК-а, додајући да је такса од 100 одсто на производе из централне Србије на снази, иако међународна заједница готово једногласно тражи да буду укинуте - изјавио је Танин.

Zahir Tanin
Захир Танин / Извор: Профимедиа

Танин позива на "активније ангажовање" и "показивање опредељења за заштиту интереса грађана".

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

Он каже да су се избори у четири општине на северу Косова и Метохије одржали мирно, те да је поново победила Српска листа. 

Танин подсећа на акцију РОСУ и каже да је циљ био "привођење осумњичених за организовани криминал", али истиче повређивање и хапшење представника УН. 

- Имунитет наших припадника од хапшења и од притвора нису поштовани. Имовина УН је на непрописан начин претражена, претресана и запљењена. Упркос нашем захтеву и обично корисним односима које имамо са властима у Приштини, ситуација је таква да су власти у Приштини поделиле веома мало чињеничним доказима са УН о хапшењу и повређивању наших службеника - истиче Танин. 

Како каже, био је приморан да упути више позива за неодложно ослобађање особља УН, као и на поштовање њихових права и имунитета, што не би било неопходно да су органи власти поштовали имунитет припадника УНМИК-а.

Он је додао и да је након што је члан особља пребачен с Косова и Метохије на даље медицинско лечење, јавно проглашен за "персону нон грата", доктрину која се, како каже, не примењује на члчанове особља УН или у вези са њима.

16:27
Почела расправа о Косову и Метохији

Пред СБ УН почела је расправа о Косову и Метохији.  

16:07
Прва тема СБ - Либија

Седница СБ УН је почела, а прва тема је ситуација у Либији.  

15:59
Лазански изнео очекивања

- Свако ће изнети своје ставове. Србија ће дати нагласак да то није била полицијска акција као што је истина, била је више једна војна операција, где је употребљена прекомерна сила, људи су били претучени, похапшени и да је то практично био покушај етничког чишћења севера Косова, Русија ће изнети свој став и негодовање јер је претучен њихов диоломата који је у саставу УНМИК-а, Кина ће то подржати, а Американци ће све то блокирати. Тако да не очекујем неко заједничко саопштење, већ да ће свако изнети свој став, и на томе ће се завршити - рекао је амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански о предстојећој седници СБ УН за портал Happytv.rs.

"Како то мислите, нисмо погодили тенкове?!" Лазански ДЕТАЉНО о понижењу НАТО кад су схватили пораз од српске војске!

"Како то мислите, нисмо погодили тенкове?!" Лазански ДЕТАЉНО о понижењу НАТО кад су схватили пораз од српске војске!

Miroslav Lazanski
Мирослав Лазански / Извор: Фото: Србија Данас/ Саша Џамбић/ Профимедиа/ СД илустрација

15:57
Селаковић уздржан

Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација је "сламка за коју се Србија хвата у борби за Косово и Метохију", изјавио је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић. 

ПРЕД СЕДНИЦУ СБ УН О КОСОВУ: Ово је сламка спаса за коју се Србија хвата!

ПРЕД СЕДНИЦУ СБ УН О КОСОВУ: Ово је сламка спаса за коју се Србија хвата!

15:42
Шешељ: Иза упада РОСУ на север Косова стоји Запад

Председник СРС Војислав Шешељ рекао је да не очекује много од седнице СБ УН о Косову и Метохији, али да Србија увек треба искористити прилику да изнесе своје ставове пред светом.

- Србија мора да се позове на добијену гаранцију да РОСУ неће упадати на север Косова и мора се на седници поставити оштрије у односу  према Западним силама, јер управо оне стоје иза упада РОСУ - изјавио је Шешељ за портал Србија Данас

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

ЗАПАД ДАНАС БРАНИ СВОЈУ ЗЛОЧИНАЧКУ АКЦИЈУ! Шешељ пред седницу СБ подсећа на КЕЦ ИЗ РУКАВА који има Србија!

15:36
Почетак седнице у 16:00 часова

Почетак седнице СБ УН је заказан за 16 часова. 

Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

КФОР СЕ ПЕРЕ ПОСЛЕ УПАДА РОСУ НА СЕВЕР: Нисмо били обавештени о акцији, лоше сам интерпретиран (ФОТО)

КФОР СЕ ПЕРЕ ПОСЛЕ УПАДА РОСУ НА СЕВЕР: Нисмо били обавештени о акцији, лоше сам интерпретиран (ФОТО)

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

"ДА ЛИ ТИ МАМА ЗНА ДА СИ ЛЕ*БО!?" Дејан Лучић поново "спустио" Вљору! ВРХУНАЦ С*КС АФЕРЕ!

Потврђено: КРВАВО СТВОРЕЊЕ КОГ СРБИ ПАМТЕ ПО ЗЛУ ВРАЋА СЕ НА МЕСТО ЗЛОЧИНА - Поново на Косову 20 година од агресије!

Потврђено: КРВАВО СТВОРЕЊЕ КОГ СРБИ ПАМТЕ ПО ЗЛУ ВРАЋА СЕ НА МЕСТО ЗЛОЧИНА - Поново на Косову 20 година од агресије!

Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије још увек на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде.

Гутереш је навео и да од претходног извештаја није одржан ни један састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Angela Merkel, Emanuel Makron
Ангела Меркел, Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

У извештају се наводи да је у последњих шест месеци забележено неколико инцидената у етнички мешовитим срединама, па је средином јануара у селу Новак код Призрена оштећена школа у коју већином иду српска деца, док је нападач, кога су УН идентификовале као Албанца, у фебруару оштетио спомен-плочу двојици српских новинара који су нестали 1998. године. 

- 12. априла у околини села Доњи Јасеновик одјекнула је експлозија у којој су оштећена два возила и канцеларија - навео је Гутереш. 

ЉУДИ ИЗ ШУМЕ, ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ, НАПАЛИ МРТВОГ СЛОБУ: Лидери Албанаца се налупетали о Кумановском споразуму

ЉУДИ ИЗ ШУМЕ, ТАЧИ И ХАРАДИНАЈ, НАПАЛИ МРТВОГ СЛОБУ: Лидери Албанаца се налупетали о Кумановском споразуму

Лазански о борби за КиМ: "Постоје само два решења!"

Лазански о борби за КиМ: "Постоје само два решења!"

ВЉОРУ БОЛИ ИСТИНА! Читаку ЗАКУКАЛА на српске медије: Правдала се да није ЛЕЗБЕЈКА, а онда ШОК ПРИЗНАЊЕ!

ВЉОРУ БОЛИ ИСТИНА! Читаку ЗАКУКАЛА на српске медије: Правдала се да није ЛЕЗБЕЈКА, а онда ШОК ПРИЗНАЊЕ!

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић представља Србију на седници СБ УН.

ivica-dacic
ивица-дациц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Последњи упад тзв. косовских специјалних јединица на север КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН је у фокусу заседања.

Како је један СРБИН пре 75 година помогао у СПАСАВАЊУ ЦЕЛЕ ЕВРОПЕ (ВИДЕО)

 

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО
Ivica Dačić

Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО

17.09.2024. 17:32
ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО
Petar Petković

ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО

17.09.2024. 16:29
ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО
Josip Broz Tito

ОВА држава је ПРВА ставила ТИТА на своју новчаницу - ЕВО и ЗАШТО, сада све има ПОТПУНИ СМИСАО

19.09.2024. 18:57
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са најмлађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са најмлађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!
Narodna banka

НАРОДНА БАНКА САОПШТИЛА ДОБРЕ ВЕСТИ: Србија наставља тренд раста у ИКТ сектору!

19.09.2024. 18:33
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:1
FK Crvena zvezda
УЖИВО

(УЖИВО) ЛИГА ШАМПИОНА: Црвена звезда - Бенфика 0:1

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ШОУ НА СЕВЕРУ: Делије уз моћну кореографију послале поруку играчима Звезде (ВИДЕО+ФОТО)
Delije Sever

ШОУ НА СЕВЕРУ: Делије уз моћну кореографију послале поруку играчима Звезде (ВИДЕО+ФОТО)

19.09.2024. 18:52