Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦРНОГОРСКИ ПРЕМИЈЕР У РАЉАМА ПИРАМИДАЛНЕ ПРЕВАРЕ ИЗГУБИО 90 МИЛИОНА ДОЛАРА? Чека се изручење САД или Јужној Кореји

18.06.2024. 17:58
Crnogorski premijer
Црногорски премијер / Извор: Инстаграм Printscreen/milojko_spajic

Ако Спајић пре колапса није продао ниједан од својих 750.000 токена луна, изгубио је близу 90 милиона долара.

Актуелни премијер Црне Горе Милојко Спајић међу првима је као физичко лице у априлу 2018. године инвестирао у компанију Тераформ јужнокорејског држављанина До Квона потписивањем уговора неколико дана пре него што је основана у Сингапуру!

То су показала документа америчке Агенције за хартије од вредности (СЕЦ) односно изјаве Спајића и подаци о успону и паду те фирме и њеног оснивача из релевантних медија специјализованих за тржиште криптовалута. Пет година касније се испоставило да је Тераформ компанија која је стајала иза пирамидалне шеме у којој су почетни улагачи и многи људи који су њене производе куповали на крипто берзама изгубили више од 40 милијарди долара.

Милојко Спајић до сада никад није изричито тврдио да је До Квон, који тренутно у Црној Гори чека да суд одлучи хоће ли га изручити САД или Јужној Кореји ради суђења за тешка кривична дела, преварио њега лично за 75.000 америчких долара већ само компанију која је била његова или у којој је радио.

Управо је 75.000 долара износ на који се Спајић обавезао да уплати уговором од 17. априла 2018. године са Тераформом. Тако стоји у документима предатим њујоршком суду. Финансијски експерт објаснио је Вијестима да је Спајић тиме стекао 750.000 токена луна по цени од 10 центи. То је била најмања од свих цена које су плаћали улагачи у каснијим фазама пројекта јер је у првој фази улагање најризичније због чега је и цена луна токена била толико ниска.

Тог и наредног дана, новац за почетни развој и истраживање крипто пројекта До Квонове компаније, укупно око 13,75 милиона долара, уплатило је још 14 особа и 10 компанија, показују подаци које је помоћник главног рачуновође СЕЦ-а Аврон Елбаум 19. априла доставио њујоршком суду, пред којим се судило Тераформу и До Квону.

Тера криптовалута је финансијски производ, добијен блокчејн технологијом, које је између осталих, Тераформ пласирао на берзе, варајући инвеститоре да њихову технологију користи познати корејски крипто платни систем Chai за своје пословање, тврдио је СЕЦ пред судом. Друга превара улагача, тврдио је СЕЦ, била је да ће тржишна вредност једног новчића тера увек аутоматски износити један амерички долар, што није било тачно. Луна токен, који се касније могао продавати, служио је да Тераформ прикупи почетни капитал, а да је пројекат успео, донео би улагачима највећи профит.

Тераформ Лабс ЛТД регистрован је у Сингапуру 23. априла 2018. године, а до лета 2021. године у неколико инвестиционих рунди склопљен је најмање 81 уговор у вредности већој од 65 милиона долара. На рачуне и крипто новчанике ове фирме уплаћено је око 35 милиона долара у готовини и близу 24 милиона у криптовалутама, односно укупно близу 59 милиона долара, тврди Елбаум.

У његовој табели наведени су износи из уговора и износи уплаћени у готовини на рачун Тераформа, али је рубрика за неке улагаче о уплати остала празна, међу којима и за Спајића. Према наводима из документа СЕЦ, може се закључити да су ти улагачи, међу којима је и Спајић, платили уговорени износ критповалутама, а што је потврдио и финансијски експерт са којим су Вијести комуницирале.

Вредност криптотокена луна достигла је на пролеће 2022. године износ од преко 119 долара, међутим, неколико дана касније била је близу нуле. Ако Спајић пре колапса није продао ниједан од својих 750.000 токена луна, изгубио је близу 90 милиона долара, колико су токени вредели почетком априла 2022. године.

Спајић ни владина служба за односе с јавношћу нису одговорили на питање Вијести колико је премијер имао луна токена непосредно пре колапса.

Неколико саговорника Вијести рекло је да им се Спајић жалио како је изгубио огроман новац због колапса луне/тере. Један од експерата за финансије рекао је да је Спајић највероватније задржао барем део тих токена јер да их је све продао раније "не би био преварен".

Међутим, ако је своје токене продавао по цени већој него што их је купио, морао је да плати порез на капиталну добит у Црној Гори, где се води као резидент, најкасније од 2020. године.

Тераформ и До Квон проглашени су одговорним за превару улагача и склопили су недавно судско поравнање са СЕЦ по коме компанија треба да плати 4,37 милијарди у новчаним казнама и каматама док пропали краљ криптовалута мора да уплати око 200 милиона долара у фонд за надокнаду штете улагачима са својих рачуна.

Компанији је према поравнању забрањено да послује са крипто валутама док До Квон не сме да буде службеник или директор било које јавне компаније.

Спајић је до сада тврдио да је његова фирма или фирма у којој је радио преварена за 75.000 долара. На његовом Linkedin налогу стоји да је од марта 2017. до децембра 2020. године био партнер у сингапурској инвестиционој компанији Дас Цапитал СГ. Те фирме нема у табели коју је Елбаум као доказ доставио суду.

- До Квон је преварант који је преварио милионе људи, укључујући моје пријатеље и компанију за коју сам тада радио, а која је још ране 2018. године инвестирала у тај пројекат - саопштио је Спајић прошле године уочи парламентарних избора.

Тог дана је обелодањено да је До Квон у писму из притвора тадашњем премијеру Дритану Абазовићу односно министру правде Марку Ковачу и специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу саопштио да је разговарао са Спајићем о финансирању Покрета Европа сад. Спајић и ПЕС су више пута негирали да их је До Квон финансирао и оптужили Абазовића да је креирао аферу у предизборне сврхе. До Квонов адвокат Горан Родић довео је у сумњу делове његовог писма алудирајући и на то да га није самостално писао.

Један од Спајићевих тадашњих најближих сарадника Андреј Миловић показао је дан касније пред камерама ТВ А плус део уговора са Тераформом.

- Спајић јуче каже, 2018. године, кад сам водио фонд у Сингапуру, сам учествовао и купио токене који су касније листинговани на берзи... Имамо уговор где се види да је господин Спајић тај који је купио, видимо да је купљено 75.000 долара за фонд који је представљао 23. априла 2018. године... Значи ми смо, он је инвестирао у то, многи људи су оштећени, ја сам на берзи инвестирао у токен тера, милиони људи су преварени од стране До Квона и тере кад је пропао тај пројекат. Тако да и Спајић и фондови, цели свијет је преварен, због тога га тражи и ФБИ, због тога га и гони и Јужна Кореја - рекао је Миловић.

На уговору који је показао, међутим, стоји да је купац токена луна Спајић, а не његова фирма, да је уговор склопљен 17. априла, а да је датум извршења уговора 23. април.

У табели коју је Елбаум, помоћник главног рачуновође СЕЦ, као доказ доставио Савезном суду јужног дистрикта државе Њујорк, Спајићево име се налази на 16. месту међу укупно 81 првих улагача до лета 2021. године у До Квонов пројекат. У табели је јасно назначено кад је улагач у луна токене компанија, а када је физичко лице.

- Компанију за коју сам радио 2018. године човек је преварио за 75.000 евра - поновио је Спајић у завршној дебати 9. јуна 2023. године.

Спајић је рекао да није "никад примио један цент" од До Квона и потврдио да су се упознали 2018. године након чега су се више пута састајали у вези са улагањем у Тераформ.

- Било је сусрета 2018. године, кад је фирма за коју сам радио, управо сам рекао, инвестирала у пројекат Данијела Шина, који је био главни човек те компаније... На тај начин сам први пут у животу упознао господина До Квона. Ми смо, ако ништа, оштећена страна, моја компанија у којој сам радио 2018. године је оштећена страна. Никакве друге финансијске релације не постоје - рекао је Спајић.

Извор: Србија Данас/Вијести/Михаило Јововић/М.А.