Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УЛИЧНИ РАТ У ТОКУ: Детаљи бомбашког напада на Цетињу - Повређена СЛУЧАЈНА пролазница "Грађани узнемирени, ово је ЦРВЕНА ЛИНИЈА"

21.06.2024. 08:15
Cetinje
Цетиње / Извор: Танјуг/АП/Ристо Бозовиц (СТР)

Троје рањених у нападу на Цетињу, међу којима и случајна пролазница Шеф полиције казао да су службеници те институције радили добро, али да је јучерашњи догађај показао да морају још боље и да су грађани с правом забринути.

Он је лишен живота у експлозији импровизоване направе постављене на дрвету испред Спортског центра на Цетињу, а потом и активиране око 9 сати и 5 минута, када је са суграђанином Петром Калуђеровићем, Тасом Јовановићем и Михајлом Борозаном улазио у тај објекат.

- Опростићу ти дуг ако убијеш Рогановића - поручивали су кавчани једном од својих војника још пре неколико година. 

То је само једна од порука размењених преко некада заштићене Скај апликације, а у којој се тражила глава јуче убијеног боксера са Цетиња Драгана Рогановића.

И Калуђеровић је страдао у екплозији, а тешко су повређени Борозан и Јовановић, којем су се лекари јуче борили за живот.

Из врха Управе полиције, локалним медијима је незванично речено да су сва четворица били припадници злочиначке криминалне групе шкаљарски клан.

Црногорски медији немају информацију у којим све правцима иде истрага, али јасно је да је јучерашње двоструко убиство наставак рата црногорских нарко-картела - кавачког и шкаљарског.

У том сукобу и јуче је повређена случајна прлазница - старија Цетињанка која је пролазила улицом у време експлозије.

Сат након што је у Цетињу актвирана екплозивна направа у којој су две особе изгубиле живот, а три тешко повређене, из Управе полиције саопштили су да у координацији са Вишим државним тужилаштвом у Подгорици, предузимају интензивне извиђајне мере и радње, а о чијем току и исходу ће јавност бити благовремено обавештена.

Из Клиничког центра Црне Горе саопштено је да су у ту установу примљене три особе повређене у експлозији на Цетињу.

- Пацијенти су примљени са тешким повредама доњих екстремитета, стомака, врата, грудног коша и мале карлице. Сви пацијенти су под будном пажњом тимова KCCG. Сходно Закону о правима пацијената, ближе детаље не можемо саопштити - наводи се у саопштењу.

Доктор цетињске Болнице “Данило И” Предраг Милошевић раније јуче новинарима је рекао да је Јовановић тешко повређен и да му се лекари боре за живот.

Он је објаснио да је у експлозији повређено шест особа, од чега је троје доведено на хирургију цетињске болнице. Истакао је да су покушали да реанимирају Рогановића.

- Покушали смо да га вратимо у живот, али нисмо успели - рекао је он.

Црвена линија

Вршилац дужности директора Управе полциије Александар Радовић саопштио је да је на Цетињу активирана експлозивна направа усмереног дејства, велике разорне моћи.

Он је казао да цео ток догађаја баца сенку на добре резултате које је, како тврди, полиција имала у претходном периоду, током ког су испоручили конкретне резултате, али да су јуче видели да ти резултати морају бити још бољи и ефикаснији.

Истакао је да је наложио ангажовање комплетног састава УП.

- Разумемо узнемиреност грађана, посебно у ситуацијама када имамо случајне жртве, ово је црвена линија, Црна Гора не може себи дозволити ниједну случајну жртву. Дужни смо да се супротставимо сваком облику насиља и криминала, на сваком месту, у сваком граду, у свакој улици, у целој Црној Гори. Борба против криминала мора бити приоритет. Неће бити лака борба, али држава ће победити, а не криминал”, поручио је Радовић.

Он је потврдио да су страдали припадници једне организоване криминалне групе и позвао све доносиоце одлука, Владу и све посланике у Скупштини Црне Горе, да дају максималан допринос борби против криминала.

- Овај дан не сме никад више да се понови - казао је Радовић.

Поступајућа виша државна тужитељка Данка Ивановић Ђерић саопштила је да се нада да ће се догађај брзо расветлити.

- Изузети су бројни трагови који ће бити предмет вештачења. Наложена је обдукција лица која су изгубила живот у овом догађају. Од полиције очекујем да у сарадњи што пре дођемо до извршилаца овог кривичног дела - казала је она.

Помоћник директора Управе полиције за Сектор за борбу против криминала, Лазар Шћепановић, рекао је да су извршиоци двоструког убиства, у одређеном периоду пратили навике оштећених.

- ...Да су користили предност у односу на њихова специјална возила - блинде које су користили, на који начин су покушали да се заштите од деловања супротстављених криминалних група и да су на једном стаблу на висини од седам метара фиксирали импровизовану експлозивну направу с усмереним дејством деловања и за које постоји основана сумња да је са одређене удаљености активирана даљинским управљачем, усмереног дејства у правцу четири лица која су улазила у Спортски центар. Међу овим лицима налазила се и случајна пролазница која је задобила повреде - казао је Шћепановић.

Он је истакао да су у претходном периоду имали информације да се на Цетињу усложњава безбедносна ситуација, те да су у том периоду процесуирали 23 припадника организованих криминалних група и са њима повезаних лица.

Поручио је да се у извиђају прикупљају обавештења од грађана на Цетињу и грађана приморских општина и територије Регионалног центра Запад и истакао да су у току претреси, те да се надају да ће ово кривично дело расветлити.

Радовић је, одговарајући новинарима, казао да је полиција имала обавештајне податке да може доћи до обрачуна криминалних група...

- Сет обавештајних података већ дуже времена говори да је обрачун криминалних група у току, претходно два расветљена кривична дела су такође били сукоб организованих криминалних група, тако да - имали смо обавештајне податке да може доћи до овога. Нажалост, остварило се - казао је Радовић.

Полиција је месецима страховала да би обрачун криминалних група могао да се догоди и то баш на Цетињу, будући да се велики број припадника криминалних кланова и последњих пола године домогао слободе.

Већина њих су изашли из притвора јер им суд није изрекао ни првостепену пресуду три године након одређивања притвора. Највећи број особа, које је полиција завела као припаднике ОКГ, налазе се на Цетињу.

Извор: Србија Данас/Vijesti.me