Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Шта је "труло" у држави Хрватској? Док би Србе да убијају и кољу Европа ћути, не види и не чује - а шта да је супротно?

12.05.2021. 16:11
Hrvatska
Хрватска / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

Православни верници у Србији и широм света обележавали су 2. маја најрадоснији празник - Васкрс. Ипак, за Србе није био толико весео, како је требало да буде.

Управо на тај најрадоснији дан за цео хришћански свет у суседној држави Републици Хрватској уснимљени су мушкарци који су ишли улицама Борова и узвикивали “Убиј Србина” и "Ој, хрватска мати, Србе ћемо клати".

Мушкарци су уз пратњу полиције тада скандирали скандалозне претње и провоцирали и то на Васкрс, који славе и они сами у Републици Хрватској, само различитог датума. На празник победе над смрћу и на празник весеља, позивали су на убиство братског српског народа. У Борову живе Срби и на Ускрс су слушали како неко апелује да их треба побити, уместо оног најлепшег Христос Воскресе браћо Срби. 

Док су људи тада уплашени гледали из својих кућа бахаћење хрватских навијача, полиција је немо пратила исте и није интервенисала. Поворка се тада била запутила до споменика 12 хрватских полицајаца који су на тај дан 2.маја 1991. године погинули у сукобу са локалним становништвом. Навијачка група која је узвикивала “Убиј Србина” већ годинама напада и малтретира Србе у Вуковару, а сад то чини са Србима у Борову.

Зашто сви ћуте и зашто и кад кажу нешто то не звучи као порука мира? Прошло је десет дана, а свет је немо заобишао тему малтретирања Срба у Борову.

- Ако неко сматра да се на овакав начин може градити заједнички живот и размишљати о будућности требао би се мало запитати о чему је размишљао. На овакав начин само се распирују тензије и ни на који начин се не доприноси развоју заједничког живота између већинског народа и припадника српске заједнице -  саопштили су из Општине Борово након инцидената, формално су издали саопштење, али остају нам два главна питања: 

ШТА ДА СЕ ОВАКО НЕШТО ДЕСИЛО У СРБИЈИ? ЗАШТО ХРВАТСКА ВЛАСТ НЕ РЕАГУЈЕ АДЕКВАТНО НА ОВАКВЕ УСТАШКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ?

Хрватска власт пропустила је да се огласи адекватно након скандала у Борову, већ је додатно распиривала националну мржњу и подстрекивала насиље. Уместо да буде лидер државе који се залаже за мир и добросуседске односе Зоран Милановић је истога дана наставио са запаљивом реториком и за насилне покличе поново уперио прст у Србију. 

- Група мушкараца је у Борову подстицала на насиље користећи гнусан говор мржње против наших суграђана Срба. То је срамота и за сваку осуду. Али видио сам да им је тамо, мирним ауто-мимоходом асистирала и полиција, полиција којом управљају скупа Пленковић и Пуповац. Што је тамо радила полиција, ако није ПРЕВЕНТИВНО штитила ред и закон? Још ће бити да сам ја крив што Пленковићева и Пуповчева полиција у Борову није радила свој посао данас. Као што га није радила када је с гробља у Борову требало макнути маузолеј непливачу Шошкочанину. Да, мени смета, као што би ми сметао споменик Максу Лубурићу. А некоме одговора да тај споменик буде тамо и провоцира. И да се ништа не чини - написао је Милановић тада на друштвеној мрежи Фејсбук. 

Док Милановић распирује додатно нетрпељивост међу народом, ни међу европском заједницом није ништа боље. Они су остали неми на озбиљне провокације и претње упућене целом српском народу, а поготово онима који живе у Републици Хрватској. 

- Већ двије године хрватска јавност, више-мање нијемо проматра ескалацију “навијачких” сукоба у Вуковару. Заправо се не ради о навијачима него о нападима десних екстремиста на Србе. Ти људи се скривају иза навијачких обиљежја, али заправи проводе политику оних који јавно жале што Олуја није помела Србе из Вуковара и што се догодила реинтеграција тог простора мирним путем. Око 70 пута млади су Срби нападнути на улицама свог града. Полиција је то третирала као ремећење јавног реда и мира, а не као казнена дјела распиривања међунационалне мржње. Велики обол дизању тензија дао је вуковараки градоначелник, Иван Пенава, чије изјаве долијевају уље на ватру међунационалних размирица која тиња десетљећима. Уосталом, удруга навијача Динама, који су својим муралом дошли провоцирати мирне житеље Борова, а не дати почаст убијеним полицајцима, дјелује у просторијама које им је додијелио град. Пријетње да ће клати Србе, које су извикивали, само су кулминација двогодишње антисрпске интифаде, а сигурно их није разочарао ни предсједник Милановић који је својим изјавама у посљедње вријеме, а поготово у самом Борову, још мало придонио ексалацији - рекао је за портал СрбијаДанас хрватски новинар Саша Косановић и додао: 

Saša Kosanović
Саша Косановић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ ФАЦЕ ХД ТВ

- У Борову га, наводно ненајављеног, није примио тамошњи начелник, Зоран Бачановић, па му је Милановић поручио да је папак и да вири иза ролета. То “вирење иза ролете” је директна алузија на трегедију од прије 30 година, јер митологизирана хрватска хисториографија говорећи о погибији полицајаца казе да су Срби које зове четницима, када су полицајци ушли у село, подигли ролете и запуцали са својих прозора. Тако је Милановиц Бачановића одредио као мету, а ту мети се неоусташе које су марширале кроз село препознале тако што су Бачановића напали када им се приближио. Напад је спријечила полиција. Било би добро да се ствари назову правим именим и да се људи који су направили овај инцидент, за промјену, примјерено казне. Примјерена казна може бити само затворска или висока новчана. Наиме, показали се да неоусташе нису љубитељи високих новчаних казни, што се најбоље види у Аустрији, гдје је дизање деснице рапидно пало, након што су аустријска полиција и судови почели исписивати високе казне - истакао је за портал Србија Данас новинар Косановић. 

Премијеру Хрватске Андреју Пленковићу пребало је пет дана да се огласи поводом инцидента и то потпуно формално и сведено, како би се народски рекло “ради реда” и зарад функције коју обавља. 

Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа

- У хрватском друштву нема места за нетрпељивост према припадницима било које националне мањине. Најоштрије осуђујем провокацију и говор мржње групе навијача у Борову. За то нема и не може бити оправдања, посебно не на дан када смо се с пијететом присетили мучки убијених 12 хрватских полицајаца - поручио је Пленковић и оставио све Србе збуњене и без одговора: 

Када ће Србима бити боље у Хрватској и када ће неко одговарати за малтретирање српског народа у тој земљи? 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин затражио је одмах од хрватске полиције објашњење о инциденту у Борову Селу у близини Вуковара, код границе Хрватске и Србије, као и санкционисање одговорних. 

- Усташко дивљање у местима у Хрватској где живе Срби није новост, па чак ни када им се смрт призива на православни Васкрс, али јесте новост да полиција Хрватске послушно следи силеџије и кукавице, док прете Србима у Борову Селу клањем и убијањем. Чињеница да постоје усташе не говори ништа ни о Хрватима, ни о хрватској држави, али ако не буду кажњени и они и полицајци који их штите, то ће много говорити и о Хрватима и о хрватској држави - навео је Вулин.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Фото: Министарство унутрашњих послова

Хрватска је тада “ефикасно” осумњичила 21 особу за  говор мржње због инцидента, али у истражном затвору завршила су само тројица осумњичених. Само тројица, а међународна заједница и даље ћути. Ниједан европски званичник није нашао за сходно да барем пошаље поруку мира за народе Западног Балкана након овог инцидента. Изгледа да је “Убиј Србина” и "Ој, хрватска мати, Србе ћемо клати" ипак само навијачка песмица или је то Европа зажмурила над неоусташтвом које се негује у Републици Хрватској - пуноправној чланици Европске уније.

- Док се председник Србије и Влада Републике Србије залажу за мир, стабилност, добросуседске односе и просперитет у региону, поштујући нашу историју и културу сећања, али не ширећи мржњу већ гледајући у будућност, овакве недопустиве ствари  се дешавају у државама у региону. Србија жели добре односе, не пада јој на памет да говори ратнохушкачком реториком и да износи увреде на рачун других народа. Не мешајући се никада у унутрашње питање држава у региону очекујемо став надлежних органа и надлежних институција, али и став врха хрватске државе, јер замислите шта би се десило да су се овакве ствари догодиле у Србији? А овде конкретно говоримо о држави која је чланица ЕУ - истакао је за портал СрбијаДанас народни посланик Ђорђе Милићевић.

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да овакви инциденти нису изоловани случајеви сведочи и председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац који је истакао да је инцидент у Борову говор који жели да одржи неку врсту ратног стања и да нису битни навијачи, него они који говоре са политичких говорница и дају мотив за такве скандале. 

- Желим да искажем жаљење и разочарање што је тим младим људима подстрек дошао са саборске говорнице или од највиших представника државног врха. Није први пут, догађај није усамљен, нити делује спонтано након низа радњи које су се догађала у протекле две године. Реч је о нечему што се понавља. Сви који на било који начин својим говором на то подстичу, треба да буду свесни одговорности. Сви органи државе који су пропустили свих ових година да направе оно што је потребно, било да је то полиција, било да је правосуђе, требало би да се освесте и схвате да је коначно време да се након 30 година ратна страница затвори, а комеморативне акције наставе. Као што то чинимо ми из српске заједнице и српских институција-  поручио је Пуповац.

Milorad Pupovac
Милорад Пуповац / Извор: Профимедиа

Шта је “труло” у држави Хрватској? Како је то Хрватска ушла на европска врата и заборавила мото Европске уније = УЈЕДИЊЕНИ У РАЗНОЛИКОСТИ или само не жели да га запамти и примени? Тај мото означава уједињење Европљана у ЕУ – заједницу за мир и благостање обогаћену притом различитошћу својих култура, традиција и језика, али када је требало осудити инцидент у Борову, Европа је занемела, обневидела, а изгледа и да не чује. Србија ипак и види и чује, а и говори језиком мира и братства. 

- Реакција хрватске државе ме нимало не изненађује. Они годинама уместо да раде на помирењу два народа и омогућавању Србима у Хрватској да у миру живе на својим вековним огњиштима, толеришу националистичке и усташке испаде чиме само доприносе даљем ширењу мрзње. Док Србија у Петроварадину ради на обнови родне куће хрватског бана Јосипа Јелачића, Срби у Хрватској ни Ускрс не могу да прославе у миру и без претњи. Не смем ни да помислим шта би се десило да је ситуација обрнута и да се овакав инцидент догодио у Србији у месту где живи хрватска национална мањина и на католички Ускрс. Мислим да би се цела Европа и цео свет дигли на ноге да осуде Србију. Све у свему велика је то срамота за хрватску државу, али и за целу Европску унију, јер ипак како Милановић истиче Хрватска је чланица Еврпске уније и самим тим она треба да негује европске вредности. Да ли су ово европске вредности очекујем да процени Европска унија - рекао је у разговору за портал СрбијаДанас председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић. 

Igor Bečić
Игор Бечић / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/ Ново јутро

Добросуседски односи значе суздржавање од провокација и право је питање како би Загреб реаговао да се у Србији догодила провокација попут оне у Боровом Селу. Иако су многа питања са хрватске стране остала неодговорена и недоречена, из Србије поново у свет иде порука мира и заштите српства, баш онако како то једна демократска земља и мора да уради: 

- Србија жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, а поступци и изјаве из Хрватске нису израз поштовања према Републици Србији. Сви они који мисле да ће бити нових "Олуја", нових погрома и протеривања живља, моја порука и гаранција је да се то неће десити - поручио је председник Србије Александар Вучић. 

 

РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА
loše vreme, nevreme

РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА

19.09.2024. 22:11
ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици
Aerodrom Podgorica

ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици

19.09.2024. 20:27
ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД ЦРНЕ ГОРЕ: Пријављена бомба у авиону - Полиција блокирала СВЕ
Avion

ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД ЦРНЕ ГОРЕ: Пријављена бомба у авиону - Полиција блокирала СВЕ

19.09.2024. 18:26
ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!
čamac

ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!

19.09.2024. 18:02
ХОРОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Мушкарац убоден ножем у врат, хитно примљен у Ургентни центар - напала га група младића?!
Urgentni centar

ХОРОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Мушкарац убоден ножем у врат, хитно примљен у Ургентни центар - напала га група младића?!

20.09.2024. 07:40
Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом

20.09.2024. 07:30
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом

20.09.2024. 07:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45