Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ИЗА НАПАДА НА МЕНЕ СТОЈЕ КРИМИНАЛНЕ ГРУПЕ..." Спајић одворио на оптужбе које су упућене на његов рачун - "Ниједан једини цент нисам потрошио док сам премијер“

21.08.2024. 16:44
Premijer Crne Gore Milojko Spajić
Премијер Црне Горе Милојко Спајић / Извор: YouTube Printscreen/ Телевизија Никшић/ Shutterstock

Председник Владе Милојко Спајић извинио се грађанима што је провео четири дана у Француској на одмору, затим говорио о плановима у наредном периоду.

Казао је да је свестан да већина грађана не може себи да приушти путовања у Француску и ЕУ, али је истакао да Влада напорно ради на повећању стандарда како би омогућила грађанима да виде све што Европа нуди. Премијер је рекао да на друштвеним мрежама имамо сијасет неозбиљних оптужби, али је нагласио да напади на мрежама и естрадизација политике никоме неће донети добро.

Иза дела налога на друштвеним мрежама, и неких утицајних твитераша, како је појаснио, стоје две организоване криминалне групе, па је то питање које треба да буде предмет пажње служби безбедности.

„Пут сам платио својим новцем, владин авион није коришћен, то ће се лако видети. Ниједан једини цент репрезентације нисам потрошио док сам премијер“, рекао је Спајић.

Он је рекао да су те две криминалне групе подржавале до 2020. године, а данас подржавају најмање два политичка субјекта.

Ноторна је неистина, нагласио је премијер, да због одласка у Француску није дошао на Савет за одбрану и безбедност. Истакао је да је и Министарство одбране потврдило да председник државе није потписао ниједно решење о именовању, а Влада и премијер су урадили свој део посла.

„Што се тиче термина седнице, имао сам неодложне приватне обавезе, помен оцу и оставински поступак, пре тога сам био у Француској, а седница није била ни заказана. Молио бих да се барата истинитим информацијама и да се не шире неистине“, рекао је премијер.

Он је казао да су криминалне групе у паници, и то је разлог хистеричних напада. Истакао је да је кампања против њега и тима који води почела још децембра 2020. године, када је постао министар.

„Наши политички конкуренти су против напретка, немају програм, већ само увреде. Нападе је прво спроводио Медојевић, па Абазовић па ево сад неки Миловић. Све приче су, показало се, лажне“, рекао је Спајић.

Он је рекао да је ПЕС-у пре избора 2023. године подметнута лажна афера, што се и показало касније кроз изјаве адвоката Родића.

„Ми то никада нећемо радити нашим политичким конкурентима. Имамо данас слободне институције, слободни СПО, слободни СДТ, па нек се све провери. Ми смо потпуно отворени за све“, рекао је Спајић.

Он је нагласио да су обећања испуњена, и да Црну Гору сада очекује Европа сад 2 и сет реформи.

„Повукли смо рекордну цифру новца из европских фондова. Први смо предали План раста и од Европске уније смо добили признање да нам је План раста најамбициознији. Када сам постао министар, плата просечно је била 500 евра, а БДП 4 милијарде. Сада је 7,3 милијарде. Просечна зарада у октобру биће 1.000 евра“, навео је премијер.

Он је казао да ће на првој редовној седници Владе проширити број производа за које ће ограничити марже, и влада никоме неће дозволити да злоупотребљава актуелну ситуацију. Како је указао, Влада је посвећена очувању стандарда грађана.

Посебан изазов је, казао је, инфраструктура и на томе се мора радити. Европа сад 1 и 2 су, казао је, само почетак и грађани ће имати прилику да виде и све друге економске реформе.

„Стандард грађана ће бити много већи на крају мандата ове владе“, рекао је Спајић.

Премијер је објаснио какво је искуство Сингапура, и како је њихова развојна стратегија била фокусирана на људе.

„Примарни ресурс наше државе су људи и у то дубоко верујемо и ја и ова Влада“, нагласио је премијер.

Наводи да је пореско оптерећење на рад 2020. године било око 30 одсто, а у октобру ће бити око 16 одсто.

„Убедљиво најмање у Европи. Наш фокус су људи. Човек који је слободан економски ослобођен је на сваки други начин“, истакао је премијер.

Он наводи да је посебан циљ улагање у инфраструктуру. Истакао је да ће Црна Гора имати најбоље односе са суседима, али не може да се деси да је Улцињу Скадар ближи од Подгорице, Пљевљима Ужице, Рожајама Нови Пазар…

Најавио је да Влада има план да изгради 18 деоница ауто-путева и брзих цеста. Казао је да је то екстремно битно за будуће генерације.

„Све општине се морају повезати. Повезана Црна Гора је богата, уједињена Црна Гора“, рекао је премијер.

Он је рекао да су сви политичари имали неке приче о идејним решењима, али их никада нису имали. Казао је да су то све биле празне приче.

„Идејна решења нека ми сада имамо. Идејни пројекат ће да вам каже у детаље и трасу, као и цене које треба уложити. На крају имамо главни пројекат. Имамо већ Матешево-Андријевица креће, имамо Толоши-Смоковац, Андријевица-Црнча, Црнча-Бољаре, Бар-Улцињ, Грахово граница са БиХ, Будва заобилазница, Пљевља-Црнча брза цеста, Подгорица-Никшић брза цеста, Смоковац-Тузи, Никшић-Шавник…“, казао је премијер.

Како је појаснио, до Берана се сада из Подгорице долази за сат и 45 минута, а када све буде завршено, долазиће се за око 40 минута. До Будве ће се долазити за пола сата, као и до Бара. До Београда, како је рекао, треба скоро седам сати, а биће потребно, када се заврши све, ићи ће се за три сата лагане вожње.

„Од Подгорице до Тиране мало изнад сат времена, до Скопља за два сата и двадесет минута“, нагласио је Спајић.

Како је рекао, у наредних пет година планиран је инвестициони циклус у Црној Гори какав у Европи није виђен од шездесетих година прошлог века.

Посебан циљ је енергетика, где се, наводи, планирају велика улагања. Посебно је указао на образовање и школски систем.

„План раста има око 400 милиона за Црну Гору обезбеђено, од тога, око 100 милиона иде за просвету“, рекао је премијер.

Нагласио је да је то крупан корак напред.

„Наставићемо да кроз Европу сад 2 повећавамо плате свим запосленим у просвети“, рекао је.

Спајић каже да се ради на реконструкцији 57 школа ове године, што довољно говори о посвећености Владе.

Навео је да се 80 одсто повећања цена десило током 43. Владе. Казао је да инфлација више није тако велики проблем, јер је у Црној Гори скоро на нивоу ЕУ.

„То се није десило током мандата ове владе, нити 42. Владе, где сам био министар. Имаћемо мере, морамо да спроведемо дефлацију“, рекао је премијер.

Спајић је рекао да је истина да је доста тога резултат геополитичких околности. Међутим, додаје, јасно је да је пред Владом данас велики посао.

Он је додао да ће на првој седници Владе бити одређене нове мере, ради ограничавања маржи, те да су у току анализе у том правцу.

Премијер је рекао да одбор ПЕС у Подгорици још није предложио модел наступа на подгоричким изборима.

„Има више опција, али видећемо“, казао је Спајић.

Одговарајући на питање које криминалне организације подржавају “твитераше”, Спајић је рекао да се не бави тим, и поручио да је то посао за тужилаштво.

“Утицајни твитераши нису проблем. Проблем су финансије, логистика у праћење које им обезбеђују две криминалне групе. Систем безбедности се бави тиме. Осећам се безбедно али естрадизација политике неће ништа донети добро Црној Гори”, истакао је премијер.

На питање какав је његов став о предлогу председника Скупштине Андрије Мандића да се одлуке на Савету за безбедност и одбрану доносе прегласавањем, а не консензусом, Спајић је рекао да није упознат са тиме.

“Не желим да одговарам на основу медијских написа. Одредићемо се према предлогу када он буде формалан”, рекао је Спајић.

Andrija Mandić
Андрија Мандић / Извор: YouTube Printscreen/ РТЦГ - Званични канал/ Shutterstock

Спајић је казао да је са председником Француске Емануелом Макроном договорио стратешко партнерство које подразумева четири стуба.

“Један је одбрана, други је здравство, трећи је инфраструктура, а четврти је у делу екологије”, додао је премијер.

Коментаришући то што Скупштина није усвојила Закон о државној имовини који није прошао, Спајић је рекао да одбијањем оваквог решења фаворизујемо људе који су ту на кратак рок а одбијамо ове друге.

“Краткорочни закон фаворизује шпекуланте”, тврди премијер.

“Ако вас власник некретнине позове – да ли је то поклон? Проверићемо то са АСК-ом. Ако АСК или СДТ, било ко утврди проблем са путовањем у Француску, може директно да ми се обрати”, казао је он и додао да је на овај прес требао да доведе читаву фамилију да одговара на питања.

“Лаж је да ће Фонд ПИО бити неодржив. Фонд ПИО ће у сваком тренутку имати довољно пара за исплату пензија. Лаж је да ће било коме бити смањене пензије у било ком тренутку”, тврди премијер.

Србија Данас/Borba.me

РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА
loše vreme, nevreme

РАЗОРНО НЕВРЕМЕ СТИЖЕ НА БАЛКАН! Ветар ће да носи све пред собом, алармантно стање због ПОПЛАВА

19.09.2024. 22:11
ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици
Aerodrom Podgorica

ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици

19.09.2024. 20:27
ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД ЦРНЕ ГОРЕ: Пријављена бомба у авиону - Полиција блокирала СВЕ
Avion

ДРАМА НА НЕБУ ИЗНАД ЦРНЕ ГОРЕ: Пријављена бомба у авиону - Полиција блокирала СВЕ

19.09.2024. 18:26
ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!
čamac

ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!

19.09.2024. 18:02
ЈЕЗИВ УДЕС КОД СРБОБРАНА Предњи део аута тотално СМРСКАН, једна особа повређена (ФОТО)
hitna pomoć

ЈЕЗИВ УДЕС КОД СРБОБРАНА Предњи део аута тотално СМРСКАН, једна особа повређена (ФОТО)

20.09.2024. 08:44
"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже
Aleksandar Vučić

"ЕУ И АМЕРИКАНЦИ СЕ У ТОМЕ СЛАЖУ СА НАМА" Вучић за Политико: Брисел зна која страна кочи дијалог, али то неће јавно да каже

20.09.2024. 08:44
ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)
Sudar kod Surčina

ТЕШКА САОБРАЋАЈКА КОД СУРЧИНА Више возила уништено у удесу, стварају се ВЕЛИКИ ЗАСТОЈИ, на терену све хитне службе - испливали снимци са лица места (ВИДЕО)

20.09.2024. 08:34
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45