Туристи, опрез! Ресторани брзе хране у Црној Гори преплављени опасним месом из Бразила!
Врло опасно
Ресторани брзе хране у Црној Гори преплављени су опасним месом из Бразила које је пре двадесетак дана стигло у луку Бар. У Србији овог меса нема, тврде у Министарству пољопривреде.
Пре четири дана Албанија и Хрватка наложиле су повлачење пилећег смрзнутог филеа из Бразила због присуства салмонеле. Упркос упозорењима инспекторке ветерине Мирјане Драшковић, ово место ушло је у Црну Гору.
- То месо се налази на нашем тржишту, користи се у ресторанима, производњи прерађевинама, у мањем обиму у малопродаји, а у сезони ће га бити још. Нисам успела да спречим увоз јер Управа за безбедност хране даје дозволу да месо уђе у земљу – каже Драшковићева.
Имају своју политику: Херцег Нови укида санкције Русији
У нашој управи за ветерину кажу да у Србију није ушло живинско месо пореклом из Бразила.
- Провером информација са граничног прелаза са Црном Гором потврђујемо да на том пункту није било увоза живинског меса из Бразила - кажу у Управи за ветерину.
Како се сазнаје од Управе царина, такво месо легално не може да уђе у Србију јер је потребан сертификат ветеринарске инспекције да је исправно.
Да би се убила салмонела, требало би да се термички обарађује бар пола сата
Мирослав Стојшић, бивши начелник ветеринарске инспекције, тврди како је и више него ризично конзумирање меса зараженог салмонелом, као и да је посебно опсно бело месо.
- Шницла од белог меса испржи се за неколико минута, а да би се убила салмонела, требало би да се термички обарађује бар пола сата – рекао је Стојшић.
Такође, казао је да се салмонела може „убити“ кувањем, али да после тога могу да се ослободе токсини који могу да отрују.
- Још је опасније кад исечете заражено месо, па салмонела остане на дасци, ножу или на рукама јер тако најчешће долази до зараза. Додатни проблем је да ли је то ГМО месо – рекао је Стојшић.