Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ФИЈАСКО МИЛОВЕ ПАРТИЈЕ НА ИЗБОРИМА У ЦРНОЈ ГОРИ: Славље у Подгорици - ДПС изгубио Пљевља, Жабљак, Колашин... (ВИДЕО)

23.10.2022. 07:53 00:34
Izbori u Crnoj Gori
Избори у Црној Гори / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Al Jazeera Балканс/Профимедиа/Србија Данас

Локални избори одржани су данас у 14 општина

Локални избори данас су одржани у Подгорици, Даниловграду, Колашину, Зети,  Бијелом Пољу, Пљевљима, Рожајама, Плаву, Жабљаку, Плужинама, Шавнику, Бару, Будви и Тивту.

ЦРНА ГОРА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Од јануара никад већи скок струје

ЦРНА ГОРА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Од јануара никад већи скок струје

ТРИВИЋ О ИЗБОРИМА У БиХ: Нисам покрадена ја, него грађани РС - очекујем да тужилаштва покрену истрагу

ТРИВИЋ О ИЗБОРИМА У БиХ: Нисам покрадена ја, него грађани РС - очекујем да тужилаштва покрену истрагу

ДРИТАН У ПЕТАК ИЗНОСИ НОВЕ ДОКАЗЕ! Мило неће остати дужан? Фотографија председника Црне Горе са шкаљарцима УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ

ДРИТАН У ПЕТАК ИЗНОСИ НОВЕ ДОКАЗЕ! Мило неће остати дужан? Фотографија председника Црне Горе са шкаљарцима УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ 

 23:50 
Објављени коначни резултати избора у Подгорици

СНП, Покрет Преокрет и Светосавска су остали без мандата, навели су из ЦДТ-а, пренеле су подгоричке Вијести.

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) саопштио је вечерас да је на основу обрађених резултата на свим гласачким местим на локалним изборима у Подгорици, покрет "Сви за наш град", који предводи актуелни градоначелник Подгорице Иван Вуковић из Демократске партије социјалиста (ДПС), освојио највише гласова - 38,1 одсто.

Покрет "Европа сад" је, према подацима ЦДТ, освојио 21,7 одсто, "За будућност Подгорице"- 18,2 одсто, "Може Подгорица, ово је наш град"- 6,4, "Покрет Преокрет"- 1,8 одсто, "Идемо људи"- 10,8 одсто, "СНП"- 2,8 одсто и "Светосавска"- 0,2 одсто.

Према подацима на основу обрађеног материјала са 208 од укупно 208 гласачких места, "Сви за наш град" освојили су 24 мандата, Покрет "Европа сад" 13, "За будућност Подгорице" 11, "Идемо људи" шест, а "Може Подгорица, ово је наш град" цетири мандата у подгоричком градском парламенту.

СНП, Покрет Преокрет и Светосавска су остали без мандата, навели су из ЦДТ-а, пренеле су подгоричке Вијести.

23:41
Јаков Милатовић нови градоначелник Подгорице?

Према подацима ЦДТ-а на обрађених 200 бирачка места од 208, „Сви за наш град“ освојили су 24 мандата, Покрет „Европа сад“ 13, „За будућност Подгорице“ 11, „Идемо људи“ шест, „Може Подгорица, ово је наш град“ четири мандата. СНП, Покрет Преокрет и Светосавска су без мандата.

С обзиром да је покрет Европа сад освојила највише гласова насупрот досадашњој подгоричкој власти, очекује се да ће се будућа локална власт формирати око њиховог носиоца листе, Јакова Милатовића. За неопходну већину биће неопходан договор са ДФ-ом и Демократама.

23:20
Бошњачка странка остварила убедљиву победу у Рожајама

- Историјски резултат Бошњачке странке у Рожајама, где је БС освојила апсолутну власт са 22 мандата, показатељ је да је Бошњачка странка једини аутентични представник бошњачког народа у Црној Гори и истински заступник права бошњачког народа - саопштено је после велике победе ове странке на локалним изборима у Рожајама, где је претходних осам година била на власти.

У Рожајама је два мандата освојила и недавно у овом граду формирана УРА, толико и Странка праавде и помирења, а осам коалиција ДПС-СД-СДП-ЛП. 

23:20 
Тиват: ДПС не може да формира власт

Према речима Жељка Комненовића, носиоца листе Народ побеђује, која је освојила 10 мандата, ДПС упркос томе што има 12 мандата ни са ХГИ ни са још једним партнером не може формирати власт у овој општини. У Тивту ХГИ и ДФ имају по три мандата, Кртољска листа два, Бокешки форум, Тиватскеа акција и Грбаљска листа по један а УРА , СНП и Арсенал за Тиват нису освојили ниједан мандат.

23:10 
Абазовић - ДПС отишао у прошлост

Из седишта УРЕ у Подгорици огласио се Дритан Абазовић. Он је поручио да су локални избори у Црној Гори показали да да је Демократска партија социјалиста отишла у прошлост.

- Бемакс коалиција је поражена широм Црне Горе - казао је Абазовић. - ДПС је упорно тежио да уништи УРУ, а уништио је само себе у корист свих грађана. Подметали су афере и сада су добили одговор - поручио је Абазовић.

Dritan Abazović
Дритан Абазовић / Извор: Профимедиа

22:45
У Бијелом Пољу, по свој прилици ДПС остаје на власти

Демократска партија саоцијалиста по свему судећи могла би да остане на власти у Бијелом Пољу, чији су грађани ''препознали демократију и просперитет'' и коалицији ДПС-СДП-СД, дали поверење да освоји 18 мандата, што је стравучан пад за седам мандата у односу на изборе од 2018 године. Власт Ђукановића у граду под Обровом лежи у рукама Бошњачке странке, која ће, без икакве сумње, ступити у коалицију са својим досадашњим политичким савезницима.

Остале партије у Бијелом Пољу освојиле су укупно 14 мандата.

 - Са нашим коалиционим партнерима наставићемо да вршимо власт у Бијелом Пољу. Заједно имамо 60 одсто мандата у општинском парламенту - казао је носилац листе коалиције око ДПС Абаз Диздаревић. 

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

22:35
Ватромет и бакљада у Подгорици

Подгорица слави уз ватромет и бакљаду!. Испред штаба коалиције За будућност Подгорице чује се песма "Весели се српски роде". 

22:31
ДПС изгубио и Даниловград

ДПС,чини се, остаје и без власти у Даниловграду упркос појединачно најбољем резултату.  Према подацима Демократске Црне Горе на обрађених 100 одсто гласова, до сада владајућа партија освојила је 27,1 одсто. Након њих највише гласова поверено је Покрету Европа сад и то 22,91 одсто.

Следе ДФ 14,75, Демократе 12,51, Ура 5,25, СДП 3,96, СНП 3,5, Преокрет 3,21, Уједињена-Права ЦГ са три одсто гласова.

22:21
Демократски фронт (ДФ) прогласио победу у Будви

У Будви се слави, према прелиминарним резултатима Демократски фронт је освојио 49,50 одсто гласова или 18 мандата.

- Коалиција окупљена око ДПС показала је да је у криву и освојила је историјски минимум од девет мандата - рекао је Никола Јовановић из Демократског фронта. 

22:15
У Плаву очекивана победа коалиције ''За победнички Плав''

Коалиција "Заједно победнички за Плав-СД-ДПС-СДП'', коју је предводио председник Општине Плав Нихад Цановић (СД)  освојила је са 15, а можда и 16 одборничких места, а тиме и апсолутну власт у општини Плав.

У скупштинским клупама наћи ће се и Бошњачка странка, ДФ, коалиција УРА-Албанска алтернатива и СНП.

22:02
И Зета неће Мила

Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић и Демократске Црне Горе Момо Копривица саопштили су да су, на основу више од две трећине обрађених узорака, те две партије освојиле апсолутну већину у Зети.

Према њиховим подацима ДФ је освојио око 40 одсто, Демократе око 20 одсто, а ДПС око 25 одсто.

21:55
ДПС изгубио власт у Пљевљима

ДПС је изгубио власт у Пљевљима.ДФ је у ситуацији да у Пљевљима бира коалиционе партнере! Први резултати:
1. Никола Ровчанин – “Идемо људи” – Демократе, Покрет за Пљевља, Уједињена Црна Гора- седам одборника; 2. Демократски фронт – “За Будућност Пљеваља” – Милан Лекић - 13 одборника; 3. Европа сад – “За Пљевља” - четири одборника; 4. Странка правде и помирења – “За будуће генерације” - без мандата; 5. Саша Грбовић, Нидал Идрис – “Темељ за боља Пљевља” – Социјалистичка народна партија, Грађански покрет УРА - два мандата; 6. “Права ствар – Да побиједе Пљевља” – Демократска партија --социјалиста, Бошњачка странка, Социјалдемократе, Социјалдемократска партија - 8 одборницких места.
Пљеваљски парламент броји 34 одборничка места. 

21:42
Мило и ДПС изгубили Подгорицу

Према првим прелиминарним резултатима, Мило Ђукановић и ДПС су изгубили Подгорицу упркос томе што су појединачно најача партија!

Према подацима ЦДТ-а на обрађених 150 од 208 бирачких места, покрет "Сви за наш град" освојио је 39,1 одсто; Покрет "Европа сад"- 21,4 одсто "За будућност Подгорице"- 18 одсто, "Може Подгорица, ово је наш град"- 6,1; "Покрет Преокрет"- 1,8 одсто; "Идемо људи"- 10,6 одсто; "СНП"- 2,8 одсто и "Светосавска"- 0,2 одсто.

21:37
Први резултати из Бара: ДПС 36,4, Коалиција Демократе, Европа сад и Уједињена Црна Гора 18,4, ДФ 12,4 одсто...

Општинска изборна комисија (ОИК) Бар саопштила је да до даљег не могу дати прецизне информације о крајњој излазности.

Први подаци показују да је ДПС освојио 36,4 одсто, Коалиција Демократе, Европа сад и Уједињена Црна Гора 18,4 одсто, Демократски фронт 12,4 одсто, коалиција коју предводи УРА 9,5 одсто, Социјалдемократе 9,2 одсто, Листа Бирам Бар-Бирам Цну Гору 5,8 одсто, Бошњачка странка 3,7 одсто, Права Црна Гора 1,9 одсто, Социјалистичка народна партија 2,2 одсто и Странка Правде и помирења 0,5 одсто. 

21: 28
У Будви води Демократски фронт, освојио 18 мандата

Према првом незваничним резултатима у Будви, како сазнајемо из штаба Демократа, Демократски фронт освојио је 18 мандата, а ДПС девет. Демократе имају четири, а СНП И УРА по један.

Резултати су прелиминарни.

21:15
Ђукановићева ДПС пред фијаском на северу Црне Горе

Према поузданим подациима, на преко 50 одсто пребројаних гласова, ДПС убедљиво је поражена и изгубила је власт у Пљевљима, Колашину и на Жабљаку.  У Колашину је ДПС која је вршила власт са Групом грађана освојио свега око 28 одсто гласова, док су Демократе оствариле сјајан резултат са око 26 гласова, следе Демократски фронт са 13,5 и Европа сад око 11 гласова.

На Жабљаку ДПС је поражен јер је успео да оствари свега 30 одсто гасова, док су ДФ и Демократе освојиле по 19 одсто гласова.

У Плужинама је на ''вечној власти'' остала СНП која је сама освојила око 55 одсто галсова.

21:08
Први резултати избора у Подгорици

Према подацима ЦДТ-а на обрађених 101 од 208 бирачких места, покрет Покрет "Сви за наш град" освојио је 40,2 одсто; Покрет "Европа сад"- 20,8 одсто; Демократски фронт – "За будућност Подгорице"- 17.7 одсто; Демократе – Демос – УЦГ - "Идемо људи!"- 10,7 одсто; УРА – ЦИВИС – Албанска алтернатива – "Може Подгорица – Ово је наш град!" - 5,9; СНП – "Темељно за Подгорицу" - 2,7 одсто; Покрет "Преокрет"- 1,8 одсто; Светосавска српска листа – "Саберимо се за Немањин град" - 0,2 одсто. 

20:25
Право гласа искористило 69,3 одсто грађана

Центар за демократску транзицију објавио је да је до 20 часова у Подгорици бирачко право искористило 69,3 одсто гласача. 

20:01
Затворена биралишта

У Подгорици и још 13 општина, где су данас одржани локални избори, затворена је већина бирачких места. 

18:59
Излазност у Подгорици до 18 часова 60,3 одсто

До 18 часова на данашњим локланим изборима у Подгорици, према подацима које је доставио Центар за демократску транзицију (ЦДТ), гласало је 60,3 одсто грађана.

Према подацима ЦДТ-а из 2018. године, на локалним изборима у Подгорици тада је до 18 часова гласало значајно мање грађана - 51,7 одсто.

Одзив је већи и у односу на локалне изборе одржане у Подгорици 2014. године, када је до 18 часова гласало је 57,6 процената бирача.

 

18:31
Абазовић позвао грађане да гласају

Премијер Дритан Абазовић је позвао грађане Црне Горе да искористе своје бирачко право до 20 часова и што масовније изађу на изборе.

- Поштовани грађани Црне Горе, остало је још пар сати до затварања бирачких места. Искористите своје бирачко право. Вечерас је велика журка и велика победа грађана Црне Горе. Овом земљом више неће управљати мафија Демократске партије социјалиста. Зато крајње релаксирано, уз осмех дајте да заједно вечерас прославимо велику победу како и доликује грађанима Црне Горе. Живела Црна Гора! - казао је Абазовић.

 

17:35
Радиле песнице - Инцидент у Војном селу код Плава

За време гласања, како је саопштила Управа полиција Црне Горе, Р.К. је представника Бошњачке странке за Плав З.М. ударио песницом у лице. Након поништења гласачког листића од стране гласачке комисије, Р.К. је после вербалног дуела поново напао З.М.

- Са догађајем је упознат државни тужилац који се након припкупљених обавештења изјаснио да нема елемената кривичног дела. Полиција ће против Р.К. поднети захтев за покретање прекршајног поступка због прекршаја из члана 10 Закона о јавном реду и миру, саопштила је Управа полиције Црне Горе. 

16:38
Милан Кнежевић: Ко је изнео Централни бирачки списак из МУП?

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да данашње расуло у МУП-у и пројектовано сељење бирача по Подгорици подвлачи не само политичку, већ кривично правну одговорност министра унутрашњих послова Филипа Аџића.

- Изборни дан у Подгорици протиче у сталном инсититуционалном хаосу, јер је велики број грађана, без икаквог обавештења уписан на нова бирачка места, а преко доступних сајтова и телефонских линија у МУП-у не могу проверити где су уписани јер је читав систем у блокади. Посебно забрињава чињеница што су неке партије дошле до бирачког списка, иако то представља озбиљно кривично дело, и министар Аџић ће морати да објасни како је то могуће, али и да преузме одговорност за хаос који је настао у овом изборном дан -  саопштио је Кнежевић

 Он је најавио контролно саслушање Аџића на Одбору за безбедност и одбрану са темом ко је изнео Централни бирачки списак из МУП-а, и које све партије у овом тренутку поседују јединствене матичне бројеве грађана Подгорице и других црногорских општина.

Milan Knežević
Милан Кнежевић / Извор: Профимедиа

16:30
Ухваћен како тргује личним картама?

Активисти организације Алтернатива Црна Гора поднели су кривичну пријаву против извесног Чила Личине из Бијелог Поља, тврдећи да су га ухватили како тргује личним картама.

На свом Фејсбук профилу објавили су снимак на којем се како тврде, виде "ДПС методе за победу на изборима". 

Та организација данас је поднела још неколико пријава због истих сумњи. (И.С.)

 

15:50
У Будви до 13 часова гласало 34.07 одсто

До 13 сати у Будви је право да се изјасни на локалним изборима искористили 34,07 одсто грађана.

Председница ОИК Милица Ђукић саветовала је оне који нису сигурни на која су бирачка места распоређени да се обрате Филијали за грађанска стањау којој дежурају до 20 сати и завршетка изборног процеса. 

15:20
Излазност у Подгорици до 15 часова

У Подгорици је до 15 сати гласало 46,6 одсто уписаних бирача, односно 66.950 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

 

13:50
Претње активистима Покрета Сви за наш град

Портпарол и посланик Демократске партије социјалиста Милош Николић позвао је државне органе да хитно реагују и „спрече злоупотребе државног апарата“. Он је на Твитеру објавио снимак на којем се, како је навео, види разговор кандидата за одборника листе „Може Подгорица, може Црна Гора“ Сеада Мандића и активисте „Покрета Сви за наш град“.

- Сеад – Сејо Мандић, одборнички кандидат УРА на изборима у Подгорици… данас на Конику отворено прети активистима Покрета Сви за наш град министром унутрашњих послова Филипом Аџићем - написао је Николић и позвао надлежне државне органе да хитно реагују, и да спрече злоупотребе државног апарата и омогуће становницима Подгорице да искористе своје бирачко право.

 

14:28
Демократе: Излазност у Подгорици до 14 сати 41,98 одсто

Из Демократске Црне Горе је саопштено да је излазност у Подгорици до 14 сати 41,98 одсто. 

13:30
Бирачко место у Шавнику опет отворено, па затворено - фале гласачки листићи

Бирачко место број 1 у Шавнику око 11.30 часова је отворено за гласање, али је свега неколико минута поново затворено, јер према речима председника бирачког одбора Будимира Радовића гласање не може да буде настављено јер је наводно један од чланова одбора који су напустили гласање узео део гласачких листића.

Тензије су настале јутрос када члан бирачког одбора из коалиције "За будућност Шавника" Ђорђије Алексић није дозволио првом бирачу да гласа, који је, како је посумњао, дошао из Жупе никшићке 

13:10
Оцу Бранку забранили да гласа јер је у мантији

Свештенику Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, оцу Бранку Тапушковићу, данас није дозвољено да гласа у мантији на бирачком месту 24-Д у основној школи Др Драгиша Ивановић на Златици! 

12:05
 Гласало 20,1 одсто уписаних бирача до 11 сати

У Подгорици је до 11 сати гласало 20,1 одсто уписаних бирача, односно око 28.800 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију.  

Општинска изборна комисија у Тивту је саопштила да је до11 сати у Тивту гласачко право остварило 2.337 бирача или 19,48 одсто. ОИК ће нове податке саопштити за два сата, односно у 13 часова. 

12:00
Кнежевић: Грађани не знају на ком бирачком месту гласају

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић обратио се Министарству унутрашњих послова због проблема које имају грађани, јер не могу да добију информацију на ком бирачком месту гласају.

- Позивам МУП да што прије врати у функцију сајт http://biraci.me и телефонски број 19820 јер велики број грађана не може да добије информацију на ком бирачком месту гласају. Ваша је обавеза да омогућите свима који желе да гласају, да то и остваре - поручио је Кнежевић

10:30
У Даниловграду до девет сати гласало 6,52 одсто грађана

У Даниловграду се за сада гласање несметано одвија. Бирачка места, распоређена на 32 локације, отворена су јутрос на време. Даниловграђани бирају између једанаест изборних листа, а право гласа има њих 13.179.

До девет сати право гласа искористило је 6,52 одсто грађана те општине.

Crna Gora
Црна Гора / Извор: Профимедиа

 

10:15
Кривична пријава члану комисије

Полиција у Шавнику је по налогу државног тужиоца поднела кривичну пријаву против једне особе због повреде права гласања, саопштено је из Управе полиције.

У вези пријаве везане за бирачко место број 1, државни тужилац је наложио да се против Ђ.А., члана комисије, поднесе кривична пријава због сумње да је извршио кривично дело повреда права гласања. Он је, сумња се, једном грађанину онемогућио вршење права гласања, наводе из УП.

10:14
У Рожајама прекинуто гласање - представница Бошњачке странке уз бирачки списак контролисала ко излази на гласање

Члан Бирачког одбора УРА прекинуо је гласање на бирачком месту број 32 у Рожајама јер је, како се наводи из те партије, чланица Бирачког одбора из реда Бошњачке странке поседовала бирачки списак код себе и контролисала ко излази на гласање!

- Чланица бирачког одбора је у родбинским везама са председником Бошњачке странке. Активисти УРЕ преко пута бирачког места „М. Пећанин“ у једном пословном објекту наишли су на групу људи који контролишу излазност и гласање. О случају је обавештена полиција, саопштили су из УРЕ.  

10:10
Представници листа гласају

Носилац изборне листе "Алекса Бечић - Демократе - Идемо људи" у Даниловграду Душко Стјеповић гласао је на бирачком месту број 29 ОШ "Вуко Јововић". 

Носилац листе "Ново вријеме за Бар" Бранислав Ненезић гласао је на локалним изборима у тој општини, као и носилац листе ДФ - За будућност Колашина Василије Булатовић гласао је на бирачким месту број 1, у СМШ Браћа Селић. 

09:40
У Подгорици украдена гласачка кутија

Гласачка кутија украдена на биралишту број 34 у Подгорици! Председник изборне комисије Веселин Вукчевић казао је да једно од 208 бирачких места на територији Подгорице није отворено.

- Ради се о бирачком месту 34. Имамо информације да на том биачком месту нема електричне енергије и да су отуђени и уништени гласачка кутија и паравани за гласање. Надлежни органи ће испитати случај, а ми ћемо омогућити да се то бирачко место с малим закашњењем отвори - казао је Вукчевић, додајући да се ради  о малом бирачком месту где кашњење са отварањем неће правити проблем. 

09:22
Резултати до 9 сати у Подогорици

У Подгорици је до 9 сати гласало 6,8 одсто уписаних бирача, односно око 9.800 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

08:50
У Шавнику инцидент на почетку гласања

У Шавнику, на бирачком месту број 1, које се налази у згради Општине, члан бирачког одбора из коалиције "За будућност Шавника" Ђорђије Алексић није дозволио првом бирачу да гласа јер, како је казао, није у питању становник Шавника већ мештанин Жупе никшићке. Због овог инцидента гласање није почело.  

08:40
До 2,8 одсто гласало

У Подгорици је до 8 сати гласало 2,8 одсто уписаних бирача, односно око 4.000 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

07:50
Због нестанка струје отворен само део бирачких места

У Тивту нема струје, па је изјашњавање на локалним изборима отежано.Од 20 бирачких места отворена су само она на којима је добро дневно светло, информишу из ОИК. Нема информација из Електродистрибуције.

Незванично без напајања електричном енергијом су и Котор и Будва.

 

Izbori u Crnoj Gori
Избори у Црној Гори / Извор: Профимедиа
07:00
Отворена бирачка места

Бирачка места за локалне изборе отворена су од седам до 20 сати.

Право гласа на локалним изборима у Бару има 39.854 грађана, Будви 18.783, а у Тивту 11.993 грађанина. 

Право гласа на локалним изборима у Бијелом Пољу има 39.469 грађана, Пљевљима 24.592, Рожајама 22.806, Плаву 9.364, Жабљаку 3.031, Плужинама 2.382, а у Шавнику 1.968 грађана.

Право гласа на локалним изборима у Подгорици има 143.523 грађана, у Даниловграду 13.179, Зети 12.524 и у Колашину 6.097 грађана.