Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАПАЉИВЕ ИЗЈАВЕ У РЕГИОНУ КОЈЕ ШТЕТЕ И СРБИМА И ЦРНОГОРЦИМА: Зашто Мило хоће да направи ДРЖАВНУ ЦРКВУ?

14.08.2019. 08:56
Amfilohije, Milo Đukanović
Амфилохије, Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Ђукановић је недавно утврдио да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима формирање православне цркве Црне Горе

Након трвења око имовине СПЦ, председник Црне Горе Мило Ђукановић наставио је да таласа око црквених питања и то несвакидашњим предлогом - да се формира православна црква без националног предзнака.

Иза ове његове изјаве, како оцењују познаваоци верских прилика, крије се испипавање пулса народа пред изборе наредне године. Ђукановић је недавно утврдио да је најбољи пут за превазилажење подела међу православним верницима формирање православне цркве Црне Горе, која ће, како је оценио, отворити врата за све верујуће људе православне вероисповести и допринети даљој друштвеној кохезији Црне Горе.

- Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорску-приморску и њихово свештенство и врата су им широм отворена да буду део овог решења, а не да традиционално остану део проблема - поручио је Ђукановић.

Кука о великој Србији, а прави ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Матија Бећковић ОШТРО о ПРЉАВИМ ПЛАНОВИМА Мила Ђукановића

Кука о великој Србији, а прави ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Матија Бећковић ОШТРО о ПРЉАВИМ ПЛАНОВИМА Мила Ђукановића

НАСТАВЉАЈУ СА РЕХАБИЛИТАЦИЈОМ УСТАШТВА: Хрвати граде светилиште посвећено Степинцу!

НАСТАВЉАЈУ СА РЕХАБИЛИТАЦИЈОМ УСТАШТВА: Хрвати граде светилиште посвећено Степинцу!

"Нећу дозволити да ми криминалци, један сујетан новинар и један п*дер руше владу!" ЗАЕВ НА ИВИЦИ ЖИВАЦА ПОСЛЕ АФЕРЕ "РЕКЕТ" (ВИДЕО)

"Нећу дозволити да ми криминалци, један сујетан новинар и један п*дер руше владу!" ЗАЕВ НА ИВИЦИ ЖИВАЦА ПОСЛЕ АФЕРЕ "РЕКЕТ" (ВИДЕО)

Оваквим планом председнику Црне Горе пошло је за руком што је ретко коме, да уједини представнике непризнате Црногорске православне цркве и Српске православне цркве. Са обе стране су му поручили да је то - неприхватљиво.

Поглавар неканонизоване Црногорске православне цркве Мираш Дедеић рекао је да је то немогућа и неприхватљива иницијатива.

- Пред олтарима такве цркве Црногорци неће клечати, таквом решењу се противи и Српска православна црква - казао је Дедеић.

Жестоко против је и поглавар СПЦ у Црној Гори, митрополит Амфилохије.

- Бесмислено је формирање православне цркве у Црној Гори и о томе могу говорити само некрштени и људи за које је црква исто што и партија или невладина организација - рекао је Амфилохије.

Amfilohije Radović
Амфилохије Радовић / Извор: Профимедиа

Тражити оснивање православне цркве, додао је он, могу само људи који не знају шта је црква.

- Кад би знали и кад би ишли у цркву, они би знали да се у њој не исповеда у символу вере ни Руска, ни Грчка, ни Српска, већ се исповиједа једна, Света, Саборна (Католичанска) и Апостолска Црква Христова - поручио је Амфилохије.

Ђукановићев план критикује и протојереј - ставрофор и координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске др Велибор Џомић, који указује да начин на који покушава да реши проблем није адекватан.

- То се очитује на примеру Украјине, у којој се мешањем државе проблеми само увећавају, а не смањују. Поделе у православом бићу Црне Горе, под којим подразумевам крштене православне хришћане који се труде да живе по јеванђељу и у складу са божијим заповестима, не постоје. Постоје идеолошке, политичке и партијско-племенске поделе које са истинским православним бићем немају никакве везе. Мислим да треба говорити о уклањању свих подела, а не да се партијско-племенске поделе спочитавају цркви. Црква је божија и народна, нације су нововековна творевина и данас је црква свенационална, а то значи да сви људи који су крштени имају у њој своје место. Тако је било кроз историју, тако је данас и биће док је света и века - напомиње Џомић.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Профимедиа

Верски аналитичар Драшко Ђеновић оцењује да Ђукановић оваквим изјавама у ствари испипава пулс народа.

- Ђукановић не спада у вернике, али би очигледно желео да реши проблем око цркве који постоји у Црној Гори. То није баш мудро, јер те ствари мора да решава православна црква. Мени се чини и да покушава да испипа пулс народа, јер је увидео да од Црногорске православне цркве неће бити ништа и схватио да мора да смири страсти. Не треба заборавити да и њих ускоро очекују избори и да изјава поглавара СПЦ може да буде тај језичак који ће одлучити ко ће бити победник - каже Ђеновић.

Због афере "РЕКЕТ" продужен притвор за Бокија 13! Још МЕСЕЦ дана у затвору! (ВИДЕО)

Због афере "РЕКЕТ" продужен притвор за Бокија 13! Још МЕСЕЦ дана у затвору! (ВИДЕО)

"Ти си обични се*оња који добија паре од муслимана" Додик одбрусио Серверу и ОБЈАСНИО кад ће Босна ући у НАТО

"Ти си обични се*оња који добија паре од муслимана" Додик одбрусио Серверу и ОБЈАСНИО кад ће Босна ући у НАТО

АМЕРИКАНЦЕ ДРМА ПАРАНОЈА: "Црногорци нисте безбедни, чувајте се руског прљавог новца"

АМЕРИКАНЦЕ ДРМА ПАРАНОЈА: "Црногорци нисте безбедни, чувајте се руског прљавог новца"

Адвокат из Подгорице Владан Бојић оценио је да "прекњижба" имовине СПЦ, то јест њене Митрополије црногорско-приморске, уз гаранције власти да ће све остати исто само ће имовина бити државна - представља последњи корак у заокружењу црногорског идентитета. Бојић је појаснио да је "прекњижба" институт непознат савременом праву.

- Без накнаде, без пресуде, а са циљем стварања црногорског домовинског идентитета, за који је СПЦ реметилачки чинилац. Према члану један Устава, СПЦ је једна, недељива и аутокефална. Круцијалан је ту и Члан 14 црногорског Устава који каже да су верске заједнице одвојене од државе - рекао је Бојић.

Он је истакао да власти Црне Горе нису у томе саме и да се служе као "преливни базен" за такву творбу на Косову и Метохији те треба превентивно правно деловати, а никако реактивно.

БОНУС ВИДЕО: Хтели секирама против топова: Зашто је ова битка СРПСКЕ ВОЈСКЕ посебна? (ВИДЕО)