Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛЕКЦИЈА О КРИМИНАЛУ! Како су Албанци успели да освоје ТРЖИШТЕ КОКАИНА у Великој Британији - ПРИЧА КАО ИЗ ФИЛМА (ВИДЕО)

28.01.2019. 14:11
Albanska banda
Албанска банда / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/JonAustinReporter

Британци ставили под лупу албанску нарко-мафију која има свој крај у Источном Лондону и позната је по насиљу, тетоважама "УЧК", фераријима и златним ролексима.

Албанци важе за "софистициране и професионалце, који увек доставе оно што је потребно", наводе Британци.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) КАТАСТРОФАЛНА НЕСРЕЋА у Бразилу: Свуда ЗАТРПАНИ ЉУДИ, спасиоци ДАЈУ СВЕ ОД СЕБЕ

Блокови у источном Лондону, познати као Гасцоигн насеље, неоспорна су територија "Хелбанијанза", уличне албанске банде и трговаца дрогом, који су у крају познати по свом насиљу, а шире на друштвеним мрежама своје објаве са фераријима, новчаницама од 50 фунти и златним ролексима, уз помоћ којих желе да побошљају своју репутацију и регрутују младе.

"Хелбанијанзи" су улични трговци и извршитељи мафије Шиптар, албанског организованог криминалног синдиката који, како верује Национална агенција за криминал, консолидују моћ унутар криминалног подземља Велике Британије и налазе се на путу да потпуно преузму британско тржиште кокаина од пет милијарди фунти.

СТРАВА И УЖАС: Ђаци убили професора јер им је запленио мобилни телефон?!

Имање Гасцоигн, изграђено шездесетих година прошлог века и које заузима земљиште које се спушта јужно од центра Баркинга до Темзе, њихов је дом.

Банда снима музичке спотове у којима подсећа људе да су "ХБ спремни за насиље" и да поседују потребну људску снагу и оружје. Ипак, полицијски извори кажу да Хелбанијанз заузима најнижи степен албанске мафије.

Неколико километара дуж Темзе, леже огромне луке контејнера где се њихов кокаин истоварује у пошиљкама које теже више килограма. Међутим, прича о овој мафији протеже се преко Атлантика, до џунгли Латинске Америке.

Како су Албанци успели да освоје тржиште кокаина у Великој Британији лекција је о криминалу.

МАЛЕНА ДУША НИЈЕ ИЗДРЖАЛА: Спасиоци дошли до дечака (2) који је упао у бунар, пронашли га МРТВОГ

Почело је са пословним моделом који је по концепту био једноставан, али довољно храбар да поткопа постојећи поредак. Годинама су међународни увозници кокаина радили одвојено од својих велетрговаца и банди. Структура цене је варирала у зависности од чистоће дроге - што је чистији, више је коштало.

Албанци су одбацили цео модел. Почели су директно да преговарају са колумбијским картелима који контролишу производњу коке. Огромне пошиљке организоване су директно из Јужне Америке, а ланци снабдевања су се држали у кући.

Информације добијене од британских стручњака откриле су да су Албанци набављали кокаин од картела за око 4.000 до 5.000 фунти по килограму, у време када су ривали мислили да добијају пристојан посао користећи холандске велетрговце који продају кокаин по 22.500 фунти по килограму.

Албанци су снизили цену кокаина и повећали његову чистоћу, а масивне пошиљке стигле су у Велику Британију.

Албански ефекат дубоко је обликовао употребу, производњу и економију кокаина. Дрога је најјефтинија у Великој Британији од 1990. године и чистија него што је била, што је изазвало рекордне смртне случајеве. Велика Британија има највећи број младих корисника у Европи.

МОЈ ОТАЦ, ВОЂА НАЈОПАСНИЈЕ БАНДЕ ДАВАО ЈЕ СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА ДА МЕ СИЛУЈУ! Исповест ћерке вође Јакуза (ФОТО/ВИДЕО)

Ривали албанским мафијама, као што је Хелбанијанз у почетку, имали су проблема да се такмиче јер су имали инфериорни, скупљи производ. Њихова једина опција била је куповима кокаина од мафије Шиптар.

Међутим, како би њихов модел могао да функционише, морали су да имају контролу над европским лукама. Због тога је мафија Шиптар морала да сарађује са Ндрангетом, најмоћнијом и најглобализованијом италијанском мафијом, која контролише трговину кокаином у континенталној Европи.

Ротердам у Холандији је највећа лука у Европи, а сваке године преко ње пређе осам милиона контејнера. Многи стижу директном рутом "Колумбијски експрес".

Друга најпрометнија европска лука је Антверпен у Белгији, која се повузује са ликом Темза Тилбури, 24 км од територије Хелбанијанза.

Белгијска и холандска лука запошљавају 240.000 људи, од којих многи раде за мафије Ндрангету и Шиптар, истиче Гардијан.

НОВИ ИНЦИДЕНТИ У ФРАНЦУСКОЈ: У сукобима повређен један од лидер ''Жутих прслука'' (УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО)

Ана Серги, професорка криминологије, потврдила је да су Албанци и криминална група на југу Италије "удружили снаге".

Најрањивија тачка кријумчарења дроге је улазна лука. Сигурност је чврста, опције су ограничене. Извори кажу да је Ндрангета тај део ланца снабдевања препустио Албанцима.

- Потребни су ти најбољи људи да дрогу изнесу из луке. Ако сте добри у кретању ствари, онда остајете испред ривала, а Албанци су добри у томе - рекла је Серги.

Ипак, понекад ухвате и најбоље од њих. Клођан Копја (30), којио је водио синдикат за увоз кокаина у износу од 60 милиона фунти, ухапшен је 2017. године након што су његови курири пресретнути са теретним возилима у Кенту.

"СТРАШНИ РУСКИ ПЛАЋЕНИЦИ" СТИГЛИ У ВЕНЕЦУЕЛУ! БЕЗОЧНИМ ЛАЖИМА ударили на САВЕЗНИКЕ, САМО ПОТПИРУЈУ СУКОБ

Међутим, Албанци су успели и да се пробију зато што су, бар до сада, избегавали да се уплићу у сукобе са ривалима. Најновија процена криминалних активности у Великој Британији каже да су Албанци неуобичајено вешти у развијању односа и ковања веза са другим организованим криминалним бандама.

Таква изградња односа оставила је Ливерпул као једини део Енглеске који не продаје кокаин албанске мафије, зато што ову територију љубоморно чувају градске криминалне банде.

У корист Албанаца иде и њихова репутација насиља.

- Када долазите из земље у којој је дошло до сукоба и имате репутацију да сте немилосрдни, то другима говори да морају да сарађују са вама - рекао је Тони Сагерс, бивши члан Националне агенције за криминал.

Такође се истиче и то како на Албанце гледају у криминалним круговима. Они важе за "софистициране, професионалне и раде оно што обећају, Албанци увек доставе оно што треба".

То има пуно везе и са албанским кодексом "беса" - "испуњавање обећања", али репутацију мафије Шиптар треба посматрати и кроз кодекс предака "канун", право на крвну освету: крв се мора платити крвљу.

ПРЕМИНУО ИМ И СТАРИЈИ СИН! Породицу дечака који је извучен МРТАВ из бунара задесила још једна ТРАГЕДИЈА (ФОТО)

Тада је млађа генерација почела да прави "јефтине" видео снимке и маше новцем, а у то време дошло су и Хелбанијанзи.

Током 2004. године дошло је до пораста албанског становништа у овом делу Лондона кроз нову избегличку кризу после нових немира на Косову. Према попису из 2011. године, албански језик је био други по реду на имању Гасцоигне. Убрзо су Хелбанијанзи преузели контролу.

Мештани кажу како се они окупљају у 21 сат, а неке препознају са снимака на Јутјубу, којима покушавају да намаме свеже регруте, са оскудно одевеним женама, бентлијима и гомилом кеша. На фотографијама на Инстаграму могу се вудети и тетоваже "УЧК".

Пре него што им је налог затворен у новембру, Хелбанијанз је имао 115.000 следбеника на Инстаграму. У својим песмама говоре о одбрани територије са калашњиковим и претњама ривалима. У најновијем снимку, објављеном крајем октобра 2018. године, наводе да су "спремни за рат".

Албанци су трећи по реду страни држављани у британским затворима. Међутим, живот Хелбанијанза на високој нози подстакао је напетости у албанској мафији. Како преноси Гардијан, ово је противно албанској култури. Неки од њихових дилера, међународни трговци, не воле такво понашање. Они желе да буду неупадљиви и остварују профит а да не буду ухваћени.

ДРАМА ИЗНАД АРКТИКА, САД И КАНАДА ПОДИГЛЕ АВИОНЕ ЗБОГ РУСКИХ БОМБАРДЕРА! Амерички ловци одмах узлетели са Аљаске

У делу Баркинга, у којем се налазе албански ресторани, људи се мрште када се спомене ова банда или имена истакнутих чланова. Други негирају њихово постојање.

У међувремену, док мафија Шиптар наставља да испоручује кокаин, регрутовање тинејџера никада није било лакше.

 

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38