Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВИ ОДГОВОРИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ О ВАКЦИНИ "АСТРАЗЕНЕКА": Обратите пажњу на ове симптоме након што примите вакцину!

08.04.2021. 23:29
astrazeneka
астразенека / Извор: Реутерс

Колики су ризици и бенефити британског цепива?

Европска агенција за лекове (ЕМА) је закључила да вакцина коју производи АстраЗенека може у ретким случајевима да доведе до стварања крвних угрушака који могу да буду смртоносни. Међутим, истичу да вакцина има огромне користи које надмашују ризике.

ПАЦИЈЕНТ УБИО ЧОВЕКА, ИСКЉУЧИО ГА СА РЕСПИРАТОРА: Бизарна смрт у ковид болници у Атини згрозила је свет

ПАЦИЈЕНТ УБИО ЧОВЕКА, ИСКЉУЧИО ГА СА РЕСПИРАТОРА: Бизарна смрт у ковид болници у Атини згрозила је свет

ДОКАЗ АПСОЛУТНЕ СТРУЧНОСТИ РУСКИХ НАУЧНИКА: Европа жели Спутњик В! Почели преговори с Немачком о испоруци вакцине

ДОКАЗ АПСОЛУТНЕ СТРУЧНОСТИ РУСКИХ НАУЧНИКА: Европа жели Спутњик В! Почели преговори с Немачком о испоруци вакцине

НИГДЕ НИЈЕ КАО У СРБИЈИ: Италија очајно организовала акцију вакцинације, сада се горко кају

НИГДЕ НИЈЕ КАО У СРБИЈИ: Италија очајно организовала акцију вакцинације, сада се горко кају

Следе одговори на сва важна питања у вези са вакцинама АстраЗенеке.

Који су потенцијални нежељени ефекти вакцина против ковида?

Сви лекови, укључујући вакцине, имају неке нежељене ефекте. Најчешће су код вакцина против короне благи и краткотрајни, укључујући локализовану бол, умор или болове и главобоље.

Међутим, вакцина коју су направили Оксфорд/АстраЗенека повезана је са малим, али забрињавајућим бројем пријава крвних угрушака у комбинацији са малим бројем тромбоцита (тромбоцити су фрагменти ћелија у нашој крви који помажу да се згруша).

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

То укључује ретки угрушак у мозгу који се назива церебрална венска синусна тромбоза (ЦВСТ). У невакцинисаној популацији, према горњим проценама, може бити 15 до 16 случајева на милион људи годишње. Али такође је врло необична комбинација ЦВСТ или других ретких угрушака са ниским нивоом тромбоцита, а понекад и неуобичајених антитела - и та комбинација је у средишту тренутних проблема, пише Гардијан.

Колико је било случајева тромбозе?

До прошле недеље, база података о безбедности лекова Европске уније забележила је 169 случајева крвних угрушака у мозгу, познатих као ЦВСТ, и 53 случаја у абдомену у Европском економском простору и Великој Британији - где је око 34 милиона људи примило вакцину.

Званичници су нагласили да су ови догађаји ретки и рекли су да иако се чини да су чешћи код жена млађих од 60 година, нема довољно доступних доказа који би потврдили одређене факторе ризика као што су старост, пол или претходна медицинска историја.

Арлет оцењује да је то конкретан пример који би широј јавности требало да пружи јаснију слику “малог, али могућег ризика” од вакцине АстраЗенека.

astrazeneka
астразенека / Извор: Профимедиа/илустрација

Британска агенција за регулацију лекова и здравствених производа (МХРА) каже да се крвни угрушци у комбинацији са ниским нивоом тромбоцита могу природно појавити код невакцинисаних људи, као и код оних који су се заразили ковидом, те да иако су докази о повезаности са вакцином АстраЗенека постали јачи, потребно је још истраживања.

Да ли су случајеви тромбозе и угрушака повезани са годинама и полом?

ЕМА тврди да се случајеви крвних угрушака не могу повезати са годинама, али неке су земље увеле ограничења у вези са годинама. На пример, у Великој Британији се цепивом АстраЗенеке више неће вакцинисати млађи од 30 година.

- Чини се да је ризик повезан с годинама, можда је - али подаци су слабији о томе - повезан са полом. Дакле, што сте старији, то је мањи ризик од тог цепива, а уједно је већи ризик од ковида па једначина ризика и користи заиста јако усмерава према вакцинисању - рекао је за BBC водећи британски епидемиолог Нил Фергусон са Империјал колеџа

vakcina AstraZeneka
вакцина АстраЗенека / Извор: Профимедиа

Највише случајева тромбозе појавило се код жена млађих од 60 година. Међутим, у Европи је досад вакцинисано 60 одсто жена и 40 одсто мушкараца, тако да ни ту није могуће извући закључке.

Који симптоми су забрињавајући и како да реагујете?

Они који приме вакцину АстраЗенеке треба да се хитно јаве лекару уколико примете неке од следећих симптома у данима након вакцинације:

· кратак дах

· бол у грудима

· оток у нози

· упорни болови у стомаку

· неуролошки симптоми, укључујући јаке и трајне главобоље или замагљен вид

· ситне мрље крви испод коже изван места инјекције

· изненадни напади

Иако су главобоље врло честе након вакцине, др Џош Рајт, потпредседник Британског друштва за хематологију, нагласио је да су оне повезане са ЦВСТ-ом необично тешке и упорне и да се прогресивно погоршавају током дана. Већина случајева се пријави у року од две недеље након што је неко примио вакцину.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Када се идентификују, симптоми се могу лечити. Др Беверли Хант, стручњак за тромбозе и хемостазе на Кингс колеџу у Лондону, рекла је да би први корак био давање дозе интравенског гама глобулина. Када се стабилизује ситуација код пацијента, следи давање антикоагулационих средстава, али не и хепарина.

Како вакцина може да изазове ове проблеме?

Тренутно механизам којим би вакцина могла да изазове проблеме са згрушавањем остаје и даље нејасан. Али стручњаци су приметили сличност са догађајем згрушавања који се понекад примећује код људи којима се даје лек за разређивање крви хепарин, при чему се генеришу антитела која резултирају активирањем тромбоцита.

- У врло ретким ситуацијама хепарин заиста може да изазове овај проблем активације тромбоцита и доведе до стварања крвних угрушака на необичним местима. Дакле, постоје неке сличности између ова два стања - рекао је др Рајт.

vakcinacija Srbija
вакцинација Србија / Извор: Реутерс

Према речима докторке Хант, једна могућност је да вакцина АстраЗенеке такође може да покрене производњу антитела која активирају тромбоците, узрокујући да стварају угрушке. У том процесу се троше тромбоцити, што резултира падом броја тромбоцита.

Шта званичници препоручују?

Светска здравствена организација (СЗО) и ЕМА и даље стоје при томе да људи треба да узимају вакцину АстраЗенеке јер њени бенефити далеко надмашују ризик од крвних угрушака.

ЕМА је препоручила да уз вакцину иде упозорење на ретке, али могуће стварање крвних угрушака.

Поједине државе су донеле одлуке да за сада обуставе давање АстраЗенеке млађим људима и да им понуде алтернативе. Неке, међу којима је и Хрватска, које нису забележиле овакве нежељене догађаје, настављају са уобичајеном вакцинацијом.

Да ли људи треба да се узимају аспирин након вакцине?

За сада се не саветује да неко треба да узима лекове како би спречио ретке догађаје згрушавања. Др Хант је упозорила да се не узима аспирин, истичући да се сматра да су се проблеми са згрушавањем свели на имуни одговор.

AstraZeneka
АстраЗенека / Извор: Профимедиа/илустрација

- Дакле, узимање аспирина неће бити од помоћи. Узимање антикоагуланса вероватно неће бити од помоћи, посебно јер ће, ако дође до смањења тромбоцита повећати ризик од крварења. И знамо да, ако узимате аспирин, а не морате да га узимате, користи нису добре и постоји ризик од спонтаног крварења – рекла је она.

Да ли контрацептивне пилуле изазивају више крвних угрушака него вакцина?

У Европској агенцији за лекове кажу да је ризик од добијања крвних угрушака након вакцине мањи у поређењу са ризиком код употребе контрацептивних пилула.

- У питању је контрацепција коју користе углавном здраве женске особе, са понеким случајем ризичних фактора. Ако постојеће контрацептивне пилуле дајемо групи од 10 хиљада жена у року од годину дана имаћемо четири случаја претерног стварања крвних угрушака - каже један од челних људи ЕМА доктор Петер Арлет.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Адам Фин, професор педијатрије са Универзитета у Бристолу, рекао је да се могу извршити и друга упоређивања ризика и користи.

- Видели смо податке да је годишњи ризик од смрти у аутомобилској несрећи, ако редовно путујете аутомобилом, око 1 на 20.000, а ризик у току целог живота око 1 на 240. Те ризике узимамо здраво за готово - каже он.

Ризик од настанка крвних угрушака након узимања контрацептивне пилуле такође је низак - много мањи од ризика од настанка крвног угрушка у трудноћи.

Примили сте прву дозу, да ли да примите и другу?

Велика већина људи који су примили прву дозу убода, укључујући млађе од 30 година, требало би да добију другу дозу, уз неке изузетке.

vakcinacija Hrvatska
вакцинација Хрватска / Извор: Профимедиа

- Свако ко је доживео церебралне или друге веће крвне угрушке који се јављају са ниским нивоом тромбоцита након прве дозе вакцине не би требало да добије другу дозу. Свако ко није имао ове нежељене ефекте треба да изађе по другу дозу када буде позван – рекли су британски стручњаци из МХРА.

Свих 79 случајева у Великој Британији које је детаљно описао МХРА догодили су се након прве дозе, али то би могло бити зато што је много више људи примило прву дозу него другу.

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина
vreme u srbiji

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина

21.09.2024. 07:38