Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БИЛА ЈЕ "ДАЈАНА ПРЕ ДАЈАНЕ" - МРАЧНА ТАЈНА ЕЛИЗАБЕТИНЕ СЕСТРЕ: Њен блудни живот згрозио јавност и шокирао краљевску породицу

16.07.2021. 14:12
Margaret Rouz
Маргарет Роуз / Извор: Фото: Wikipedia

Иако је војвоткиња од Јорка своју ћерку желела да назове Ен, превагнула је жеља старог краља и принцеза је крштена као Маргарет Роуз

Када су принцеза Маргарета и њен супруг лорд Сноудон 1970. дошли у Београд, престоницу тадашње СФРЈ били су први чланови британске краљевске породице који су посетили једну социјалистичку земљу. А, то није била ни прва ни последња ствар коју је принцеза Маргарета урадила прва.

Потпуни летњи угођај - ХИТ понуде грчких хотела

Потпуни летњи угођај - ХИТ понуде грчких хотела

САД УПЛЕТЕНЕ У УБИСТВО ХАИЋАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА? Пентагон потврдио да је обучавао ухапшене колумбијске плаћенике! (ФОТО/ВИДЕО)

САД УПЛЕТЕНЕ У УБИСТВО ХАИЋАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА? Пентагон потврдио да је обучавао ухапшене колумбијске плаћенике! (ФОТО/ВИДЕО)

ДЕЧАК (14) СИЛОВАО СЕДМОГОДИШЊУ ДЕВОЈЧИЦУ У ПАРКУ: Полицијске патроле појачане у том подручју

ДЕЧАК (14) СИЛОВАО СЕДМОГОДИШЊУ ДЕВОЈЧИЦУ У ПАРКУ: Полицијске патроле појачане у том подручју

Уједињено краљевство је из Првог светског рата изашло као сила победница. Међутим, нове либералне идеје, које су се родиле по завршетку рата претиле су да пољуљају поверење у институцију монархије. У том тренутку британска краљевска породица преузима на себе задатак да народу поново "прода" монархизам.

Краљ Џорџ В, који је водио земљу током рата, са својом породицом повео је велику маркетиншку кампању, која је укључивала увођење појављивања породице на балкону Бакингемске палате, његови синови су почели да обилазе колоније редовније, а његова ћерка се удала за британског племића, а не за неког иностраног племића како је до тада била пракса.

Нека буде Маргарет Роуз

Ипак, тридесетих година криза у Европи је постајала све већа, тензија се осећала на све стране, а Версајски уговор се све мање поштовао. У таквом политичком окружењу 21. августа 1930. године други син британског краља, Алберт и његова супруга Елизабет Боуз Лајон, након ћерке Елизабет, добијају и другу девојчицу. 

Иако је војвоткиња од Јорка своју ћерку желела да назове Ен, превагнула је жеља старог краља и принцеза је крштена као Маргарет Роуз. 

Маргарет и њена старија сестра Лилиберт имале су прилично безбрижно детињство, окружене васпитачицама и гувернантама, мада је њихова мајка касније жалила што их није послала у обичну школу. Принцезе су дане проводиле у игри и учењу, а њихове заједничке фотографије са родитељима су кружиле краљевством и представљале узорну породицу којој сваки Енглез треба да тежи.

Margaret Rouz
Маргарет Роуз / Извор: Фото: Wikipedia

Када је Маргарет имала пет година умро је њен деда, а на престолу га је наследио старији брат њеног оца - Едвард ВИИИ. Његова владавина пак, није потрајала. Након што је обзнанио жељу да се ожени двоструком распуштеницом, Американком Волис Симпсон, црква и парламент су то категорички одбили и условили абдикацијом. Не саставивши ни годину на трону Едвард VIII је абдицирао у корист млађег брата Бертија, што је из корена променило животе две принцезе.

Понос и радост

Нови краљ прилично је размазио млађу ћерку. Њој је било много шта допуштено. За узврт, она је стално засмејавала породицу. 

- Елизабета је мој понос, а Маргарет је моја радост - изјавио је краљ Џорџ ВИ једном приликом. 

Маргарет је била весела и насмејана и увек је скретала пажњу на себе. Њена старија и стидљивија сестра увек је говорила да воли да са њом буде Маргарет, јер она скреће пажњу на себе, што би Елизабет растеретило. 

Након Другог светског рата, принцеза је радо виђена како излази у позориште, оперу и друга јавна места, али је била чест гост и ноћних клубова и многих журки. Још у раној младости је почела да пуши, а муштикла је постала један од њених заштитних знакова. 

Иако није била једина дама уживалац дувана у својој породици, била је прва која је пушила у јавности. Принцеза је волела моду, а њен идеално узак струк јој је омогућио да и сама буде модна икона 20. века.  

Са својом породицом ишла је на различите турнеје по иностранству. Прва међу њима била је турнеја по Јужној Африци где се, како је сама касније признала, Маргарет заљубила у гардисту капетана Питера Таунсенда.

"Лоша срећа, ожењен је!"

Наводно је ове речи изговорила тада принцеза, а данас краљица Елизабета ИИ. својој сестри када им је отац представио капетана Питера Таунсенда, официра који је проглашен њиховим гардистом. Маргарети којој је тада било само 17 година није сметало његово брачно стање нити чињеница да је отац двоје деце, па је њихова авантура почела већ од турнеје по јужној Африци, где су често били виђани како заједно јашу и разговарају.

Када је 1952. краљ Џорџ ВИ преминуо од последица рака плућа, Маргарета је била сломљена. Узимала је седативе и пала у дубоку депресију. Њена сестра, тек проглашена краљицом, није могла да проводи више времена са њом, па је принцеза Маргарета потражила утеху и ослонац у свом згодном, али петнаест година старијем гардисти.

Као и највећи део тајни високог друштва, и овај случај није дуго остао без пажње, па су домаћи и страни новинари убрзо почели да пишу о могућем браку између младе принцезе и свеже разведеног гардисте. Јавност је великим делом осудила ову везу, парламент је бојкотовао брак, а Кантенбенријски надбискуп није хтео да венча младенце. 

Краљица је избегавала да јавно осуди Маргаретину везу, али је балансирање између сестре и државе било све теже, па је постигнут договор да принцеза чека до свог 25. рођендана. Ако и тада још увек буде желела да се уда уа Таунсенда, то може слободно да уради, с тим да ће јој бити ускраћена могућност наслеђивања престола. 

"Нација чека"

Иако је Маргаретин 25. рођендан изгледао као датум који треба стрпљиво чекати, многи нису седели скрштених руку. Новине су приказивале младу принцезу као лош узор девојкама, била је симбол пута који треба избегавати, а свештеници су је обавестили да, ако се уда за разведеног човека, неће моћи никада више да се причести.

Судбоносни рођендан принцезе огроман број новинара дочекао је испред врата палате чекајући да прва објава буде оглашавање верудбе. Али није! 

Државна или уставна криза (како су тада називали ову ситуацију у краљевству) доживљавала је свој врхунац, а новине су биле пуне наслова попут: "Маргарет, одлучи се", "Нација чека", "Хајде Марг ради шта желиш"... Гардијан је објавио да се у земљи не говори ни о чему другом осим о пословима принцезе Маргарет.

Последњег октобарског дана 1955. Маргарета је објавила нацији да удаје неће бити. Образложила је да је “свесна учења хришћанске цркве и својих обавеза према Комонвелту, а ти принципи су изнад личних” и додала да има пуну подршку капетана Таунсенда. 

Контеса од Сноудона

- Било је неизбежно да, када постоје две сестре, а једна је краљица, која мора бити извор части и све што је добро, друга мора бити центар најкреативније злобе, зла сестра - Овако је принцеза Маргарета објаснила однос новинарства према њој и краљици. 

Ипак, ни она се није трудила много да демантује гласине. Након раскида са Таунсендом наставила је врло богат социјални живот. Постала је председница и покровитељка неколико друштава, а бавила се и болесном децом, иако њен хуманитарни рад није наишао на популарност као деценијама касније, када је била реч о раду принцезе Дајане. 

Маргарета је, када би се уморила од краљевских обавеза, разоноду тражила у ноћним клубовима где је једне вечери упознала фотографа Ентони Армстронг Џонса. Ентони или Тони, како је био његов надимак, био је један од најбољих фотографа у Лондону, а важио је за изузетног уметника који је имао доста пријатеља у свету музике и глуме. Био је врло пожељан у друштву, али је био и на гласу као велики заводник, који спава не само са женама него и са мушкарцима. 

Принцезу је привукао његов изглед "лошег момка" и либерални поглед на свет као и хедонистички начин живота који је водио. Овога пута, веза је била држана у строгој тајности, па су неопажено прошли њихови изласци, као и јурњаве на мотору. 

Како јавност није била обавештена о Маргаретином љубавном статусу, све их је затекла вест о венчању које се догодило неколико месеци после објаве зарука. Свадба принцезе Маргарете била је велика и раскошна. Како није имала оца, до олтара је довео принц Филип. 

Иако је традиција налагала да чланови краљевске породице медени месец проведу на британском острву, принцеза Маргарета је решила да на одмор са мужем оде на крстарење Карибима. Тони и Маргарет су постали ерл и контеса од Сноудона, а добили су и двоје деце - Дејвида и Сару. 

Током првих година брака Маргарет је уживала проширујући круг пријатеља и познаника. Упознала је многе музичке и филмске звезе, међу којима су били Ворен Бети, Џоан Колинс, Битлси, Питер О’Тул, Миг Џегер (којег ће штампа касније наводити као једног од њених љубавника), Питер Селерс (који је снимио кратак кућни видео са принцезом и Тонијем), Елизабет Тејлор (са којом је увек била у помало напетим односима), Ричард Бартон… 

Принцеза је заједно са својим мужем обављала краљевске посете различитим земљама, међу којима су биле Југославија, земље Комонвелта, САД...  Пар је живео раскошно и - раскалашно! Приликом путовања у Сједињене америчке државе, где је ишла у тронедељну дипломатску мисију која је требало да помогне Британији на пољу финансија, Маргарета и  Тони су понели 78 комада пртљага, а пут је коштао државу 30.000 тадашњих фунти! 

Краљица Мустика

Када се удала за Тонија, принцеза Маргарета је од свог пријатеља Колина Тенанта и његове супруге Ен Глинконер добила на поклон један део њиховог приватног карипског острва, Мустика. Своје парче земље контеса је украсила вилом са базеном и баштом. Презирала је израз “вила” и о кући на острву је увек говорила као о “летњој резиденцији”. 

- Вила? Говорите као да је то мало боља кућа коју можете наћи у Шкотској - објашњавала је.

Резиденција "Лес Јулиес Eaux" ("Lepe воде" у преводу са француског) постала је главно место забаве и уточиште од проблема који су се наредних година низали. Брак са Тонијем је био све гори, свађе две врло темпераментне особе су биле све чешће као и преваре и то са обе стране. 

Маргарета је била поносна на чињеницу да је острво њено лично власништво (за разлику од замкова и палата у којима живе припадници краљевке породице, а које су државно власништво). Тамо је било дозвољено све! 

Журке су се правиле свако вече, а све се то заливало огрмним количинама алкохола и дувана. Након лумповања уследило би целодневно купање и уживање на плажама прелепог острва. На Мустик се долазило само са позивницом, новинарима је био строго забрањен приступ, а важило је и правило да Маргарета мора последња да уђе у просторију и да буде звезда вечери, јер је била принцеза. 

Када би улазила у море, сви који су били на плажи или у води морали су да се поклоне па да наставе са уживањем.

Опет скандал

Када се у новинама појавила слика Маргарете са згодним младићем на плажи, у краљевству је избио скандал. Новине с поново на зуб узеле краљичину сестру описујући је као "предаторку која лови млађе мушкарце". Појавили су се и политичари који су Маргарет називали "краљевским паразитом" и предлагали да се укину њена примања, јер превише троши на "личне, неморалне прохтеве". 

Младић око ког су се јавност узбунила био је петнаест година млађу и ожењени љубавник Роди Левлејн за кога ће краљица Елизабета касније, на сахрани своје сестре рећи да је Маргарету много усрећио. 

У том тренутку, развод у краљевској породици није се десио од 1540. када се краљ Хенри VIII развео од Ане од Кливса. Од тада, на раставу брака се гледало као на нешто попут смртног греха.

Принцеза Маргарета је својим разводом 1978. ставила тачку на слику идеалне породице и показала како и краљевски брак може да “пукне” лако као и било који други. 

"Непослушност је моја радост"

Није ретко да хедонистички живот једног дана то дође на наплату у виду здравствених проблема. Ако томе додате стрес и депресију, ствари се погоршавају. Принцеза Маргарета је то искусила на својој кожи. 

Након развода све више се окретала пићу и цигаретама што ју је довело до хируршког стола и одстрањивања једног плућног крила. Свој први срчани удар доживела је управо у резиденцији на Мустику. 

Уследио је период крајем деведесетих који је био јако стресан за Маргарет. Принцеза Дајана је у интервјуу открила ствари о краљевској породици које нико није смео да сазна и тада се дубоко замерила контеси јер је Маргарет сматрала да, колико год често улазила у сукобе са породицом то јавност не треба да зна. 

Потом је њен син продао имање на Мустику што је принцезу дубоко потресло. Здравље јој је убрзано пропадало, а уследили су губитак апетита и још неколико срчаних удара. 

Своје последње јавно појављивање Маргарета је имала у августу 2001. када је из инвалидских колица, већ озбиљно болесна, последњи пут махнула народу. 

- Увек сам се плашила да ћу постати пролазник у животу - рекла је једном. 

У својој 71. години, 9. фебруара 2002. принцеза Маргарет Роуз Виндзор, контеса од Сноудона, преминула је у болници од  последица срчаног удара. 

Њена сахрана била је једина на којој краљица Елизабета није успела да сакрије емоције, па је снимљена када је пустила сузу и уздахнула. Краљица мајка која је прославила 101. рођендан је на сахрану ћерке дошла, али тако да је нико не сними или не услика. 

Умрла је седам недеља касније.

 

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку
poplave

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку

21.09.2024. 11:07
Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"

21.09.2024. 09:51
ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!
Kristijana Basrsoni

ТРЕНУТНО НАЈТРАЖЕНИЈА ЖЕНА НА СВЕТУ! Шокантна истрага показала да је под заштитом ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?!

21.09.2024. 09:34
ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО
Za vikend promena vremena

ШОК! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО Зима пред нама ће бити потпуно другачија од онога што сте мислили - СПРЕМИТЕ СЕ, НИЈЕ ДОБРО

21.09.2024. 09:13
ВЕЋА СРАМОТА НЕ ПОСТОЈИ! Жена газила по српској застави а потом је и ЗАПАЛИЛА - Гнусне сцене забележене у Новом Саду (ВИДЕО)
paljenje srpske zastave

ВЕЋА СРАМОТА НЕ ПОСТОЈИ! Жена газила по српској застави а потом је и ЗАПАЛИЛА - Гнусне сцене забележене у Новом Саду (ВИДЕО)

21.09.2024. 12:29
ЈЕЗИВ УДЕС НА АУТО-ПУТУ МИЛОШ ВЕЛИКИ Аутомобил тотално смрскан, саобраћај успорен - слике са лица места су СТРАВИЧНЕ (ФОТО)
Policija i hitna pomoć

ЈЕЗИВ УДЕС НА АУТО-ПУТУ МИЛОШ ВЕЛИКИ Аутомобил тотално смрскан, саобраћај успорен - слике са лица места су СТРАВИЧНЕ (ФОТО)

21.09.2024. 12:19
НЕСТАЛА ДЕВОЈЧИЦА У НОВОМ САДУ! Мајка упутила апел целој Србији, ако је видите КОНТАКТИРАЈТЕ ПОЛИЦИЈУ
Nestala devojčica

НЕСТАЛА ДЕВОЈЧИЦА У НОВОМ САДУ! Мајка упутила апел целој Србији, ако је видите КОНТАКТИРАЈТЕ ПОЛИЦИЈУ

21.09.2024. 12:09
ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави
Hitna pomoć

ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави

21.09.2024. 11:34
"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу
Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović

Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу

21.09.2024. 11:28
ВЕЋА СРАМОТА НЕ ПОСТОЈИ! Жена газила по српској застави а потом је и ЗАПАЛИЛА - Гнусне сцене забележене у Новом Саду (ВИДЕО)
paljenje srpske zastave

ВЕЋА СРАМОТА НЕ ПОСТОЈИ! Жена газила по српској застави а потом је и ЗАПАЛИЛА - Гнусне сцене забележене у Новом Саду (ВИДЕО)

21.09.2024. 12:29
НЕСТАЛА ДЕВОЈЧИЦА У НОВОМ САДУ! Мајка упутила апел целој Србији, ако је видите КОНТАКТИРАЈТЕ ПОЛИЦИЈУ
Nestala devojčica

НЕСТАЛА ДЕВОЈЧИЦА У НОВОМ САДУ! Мајка упутила апел целој Србији, ако је видите КОНТАКТИРАЈТЕ ПОЛИЦИЈУ

21.09.2024. 12:09