Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦДУ ЖЕЛИ ДА РАСКРСТИ С МЕРКОЛОВОМ: Ново СВЕТО ПИСМО странке, а ево и шта би то значило за све странце који планирају живот у Немачкој

12.12.2023. 13:46
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Покушавају да се такмиче са екстремно десним АфД-ом.

ЦДУ је изнова је с 32 посто подршке бирача убедљиво најјача странка СР Немачке, али то више није странка препознатљива по политикама које је 2005.-2021. водила и промовисала канцеларка Ангела Меркел, него политичка платформа која управо и званично усваја потпуно другачију реторику о темељним вредностима у друштву.

СВЕТ ДРХТИ: Путин потписао важан споразум са Белорусијом који ће променити свеKrim

СВЕТ ДРХТИ: Путин потписао важан споразум са Белорусијом који ће променити све

ВАШИНГТОН ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ИЗРАЕЛУ?! Након овога ништа више неће бити исто, Америка оштро поручила: Видели смо извештаје, забринути смоizrael

ВАШИНГТОН ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ИЗРАЕЛУ?! Након овога ништа више неће бити исто, Америка оштро поручила: Видели смо извештаје, забринути смо

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ Тешко питање пред Врховним судом САД: Има ли Трамп право на председнички имунитет?!tramp

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ Тешко питање пред Врховним судом САД: Има ли Трамп право на председнички имунитет?!

Кад је давне 2000. године један од лидера ЦДУ-а, Фридрих Мерц, покушао да пласира тезе како је у Немачкој потребно изградити доминантну немачку културу у којој ће имигранти морати дисциплинирано да следе правила коегзистенције, политички духови у Немачкој толико су се узбудили да је Мерц морао да напусти ЦДУ, а његове страначке колеге углавном су остале ужаснуте његовим „назадним“ идејама.

Само 23 године од тог „историјског“ идеолошког обрачуна ЦДУ је припремио нови темељни програм странке у којем се на првој страници инсистира на доминантној немачкој култури. С обзиром на то да данас с 32 посто ЦДУ има већу подршку бирача него збројено СПД (14 посто) и Зелени (15 посто) те му је главни конкурент екстремно десни АфД (21 посто), чини се да главни фаворит на следећим федералним изборима предводи један од крупних и пресудних идеолошко-културолошких заокрета у немачкој политици, који ће имати значајни утицај на међународној политичкој сцени. ЦДУ је схватио да имају нову победничку реторику за повратак на власт те нема сумње да ће ју политички експлоатисати без обзира на последице.

Нејасно је што све ЦДУ тачно жели постићи темељним идеолошким заокретом, али је очигледно да желе да раскрсте с политичким принципима који су владали у ери Ангеле Меркел. Према писању Билда, који је ексклузивно добио на увид нови темељни програм странке од главног секретара странке Карстена Линемана, нови поглед на друштво ЦДУ-а инсистира да у Немачкој немачка култура мора бити призната и препозната као доминантна „без ако или али“ те мора „укључивати заједничку свест о припадности дому“. Немачка не може успети „без разумевања традиције и обичаја“, без „немачке културе, језика, као и историје из које произлази одговорност“.

ЦДУ се у основи додворава бирачима након што су схватили да је провоцирајући антиимигрантске сентименте те проказујући ирационалне зелене политике екстремни АфД досегао рекордну популарност.

Билд с високом разином симпатије описује како „ЦДУ стаје на крај мултикултуралним сновима и жели црно-црвено-златну ренесансу. У нацрту програма она прокламира ‘козмополитски патриотизам‘: ‘Поносни смо на Немачку (...) Залажемо се за козмополитски патриотизам (...) али у спознаји наше историјске кривице не стављамо властиту земљу изнад других.‘ ЦДУ јасно даје до знања да се не срами немачких националних боја: ‘За нас су црна, црвена и златна боје фестивала Хамбах, Паулскирх и немачког јединства, боје наше демократије и републике.‘“.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Убудуће ће према идеолошком приручнику ЦДУ-а сваки Немац имати право на „јасно очекивање да имигранти (...) поштују наше вредности и наше законе (...) Желимо обавезујуће споразуме о интеграцији."

Нови талас хришћанских демократа у Немачкој врло експлицитно даје до знања како више не деле филозофију бившег председника странке Кристијана Wulfa и канцеларке Ангеле Меркел према којој ислам припада Немачкој. У новом програму „Муслимани који деле немачке вредности припадају Немачкој“. Ради се, треба приметити, о врло јасно дефинисаној рестрикцији: ако не делите немачке обичаје и уверења, нисте прихватљиви.

Једно од питања које покреће нови темељни програм ЦДУ-а су обавезни часови језика. Свако дете старије од четири године мораће да положе обавезан тест језика. Циници ће приметити како је добро да нису наложили тестирање језичких вештина од 2. године живота. Преведимо: Ако сте имигрант који савршено говори Немачки, али долазите из, рецимо, Турске и имате дете старо 4 године које не говори немачки језик довољно добро да би се у његовом друштву поносни Немци осећали угодно, дете ће бити - неприхватљиво.

ЦДУ, надаље, најављује да ће нови немачки идентитет штитити уз помоћ напредног "хај тек" система надзора налик паневропском антиимигрантском Великом Брату: „Како би зауставио илегалну имиграцију, ЦДУ жели виртуалну потпуну сигурност европских граница: ‘Улазак се мора свеобухватно електронски надзирати на спољним границама ЕУ-а. Њихово осигурање такође укључује структурну и техничку заштиту граница где год је то потребно‘,” описује Билд те подсећа како је Меркел 2015. тврдила да таква контрола мигрантских токова није могућа.

Убудуће ће према новој доктрини ЦДУ-а сви тражитељи азила морати да поднесу захтеве изван Европе, уместо да долазе у Немачку и чекају решење месецима. „Сватко ко затражи азил у Европи, мораће бити превезен у сигурну трећу земљу, где ће проћи цео процес“, пише у новој мантри ЦДУ-а. Они пак тражитељи азила за које се докаже да су им животи угрожени биће дистрибуирани кроз целу ЕУ темељем договорених квота. Ово решење имаће драматичне последице на заједничку политику ЕУ према мигрантима.

Сасвим очекивано хришћанске-демократе адресирају страхове Немаца од тероризма. Према мишљењу нових идеолога странке исламски тероризам, али и политички исламизам, су „подцењене опасности“. „Шеријат не значи припадати Немачкој“, поручује ново ‘свето писмо‘ ЦДУ-а. Из тога се може ишчитати да више нису спремни на било какве разговоре с исламистичким групама које су под неким обликом институционално-сигурносног надзора, баш као што више не желе да толеришу антисемитске претње, при чему се појам антисемитизма користи врло широко, све до граница ксенофобног антиисламизма.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Интригантно је да се ЦДУ одлучио да онемогући било какав директан утецај страних држава на муслиманску исељеничку популацију. Не скривају како при томе првенствено мисле на Турску.

Уз антиимигрантску ноту новог програма пажљиво слушање нове реторике открива више интригантних детаља који драстично желе променити стандарде (не)прихватљивог у односу на позиције задњих 20-ак година. Ево неколико тачака по Билдовом избору:

- прави немачки уместо родног језика “у свим телима власти, школама, свеучилиштима и другим државним институцијама као и у јавном простору”

- обавезна „социјална година“ за све оне који напуштају школу

- значајно подизање лествице зараде изнад које се примењује највиша порезна стопа

- дизање старосног доба за одлазак у пензију

Важни део новог идеололошког наратива ЦДУ-а јест и повратак нуклеарној енергији. "Немачка тренутно не може без могућности нуклеарне енергије.” Оно што је потребно је “технолошка отвореност у примени и истраживању”. То такође укључује "нуклеарне електране четврте и пете генерације".

- Кад би сада били федерални избори, ми бисмо били спремни - порућује главни секретар ЦДУ-а Карстен Линеман.

Једна од препознатљивих лидера ЦДУ нове генерације, Маро Воигт, ипак каже: „Само они који се осећају сигурно могу бити слободни“.

С тим се лако сложити, али се отвара питање дистрибуције осећаја слободе; нејасно је колико би она у идеалној будућности какву замишља ЦДУ била зависна о пореклу и веровањима. Таква селекција прихватљивих у немачкој историји није доносила, рецимо то благо, добре резултате.

УЖАСАВАЈУЋА СЦЕНА, НИЈЕ ЗА ОНЕ СА СЛАБИМ СРЦЕМ Тинејџер гурнуо друга под воз (ВИДЕО)
hitna pomoć

УЖАСАВАЈУЋА СЦЕНА, НИЈЕ ЗА ОНЕ СА СЛАБИМ СРЦЕМ Тинејџер гурнуо друга под воз (ВИДЕО)

21.09.2024. 15:46
СИРЕНЕ ОДЗВАЊАЈУ БЛИСКИМ ИСТОКОМ Израел изводи СТРАХОВИТЕ ваздушне ударе у Либану, Хезболах не остаје дужан - упозорење за нападе на северу (ВИДЕО)
Rat na Bliskom istoku

СИРЕНЕ ОДЗВАЊАЈУ БЛИСКИМ ИСТОКОМ Израел изводи СТРАХОВИТЕ ваздушне ударе у Либану, Хезболах не остаје дужан - упозорење за нападе на северу (ВИДЕО)

21.09.2024. 14:33
БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку
poplave

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку

21.09.2024. 11:07
Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров споменуо Србију и Космет, а онда упутио СНАЖНЕ РЕЧИ: "САД и њихови сателити не поштују принципе Уједињених нација"

21.09.2024. 09:51
УЖАСАВАЈУЋА СЦЕНА, НИЈЕ ЗА ОНЕ СА СЛАБИМ СРЦЕМ Тинејџер гурнуо друга под воз (ВИДЕО)
hitna pomoć

УЖАСАВАЈУЋА СЦЕНА, НИЈЕ ЗА ОНЕ СА СЛАБИМ СРЦЕМ Тинејџер гурнуо друга под воз (ВИДЕО)

21.09.2024. 15:46
УЖАС У БЕОГРАДУ! Напад на путнике у трамвају, више особа повређено
najnovija vest, najnovija

УЖАС У БЕОГРАДУ! Напад на путнике у трамвају, више особа повређено

21.09.2024. 15:34
ВУЧЕВИЋ: Обавезно служење војног рока од септембра
Vojska Srbije

ВУЧЕВИЋ: Обавезно служење војног рока од септембра

21.09.2024. 15:18
ЦРНИ ДИМ КУЉА ИЗНАД ПОЖАРЕВЦА Ватра букнула на крову зграде, ватрогасци на терену - објављени снимци са лица места (ВИДЕО)
Požar u Požarevcu

ЦРНИ ДИМ КУЉА ИЗНАД ПОЖАРЕВЦА Ватра букнула на крову зграде, ватрогасци на терену - објављени снимци са лица места (ВИДЕО)

21.09.2024. 15:01
ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК У АВИОНУ ЗА ЊУЈОРК: Поносан на своју земљу и оно што тек предстоји, послао емотивну поруку: "Србија ми већ недостаје!"

21.09.2024. 14:14
УЖАС У БЕОГРАДУ! Напад на путнике у трамвају, више особа повређено
najnovija vest, najnovija

УЖАС У БЕОГРАДУ! Напад на путнике у трамвају, више особа повређено

21.09.2024. 15:34
"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
Преминуо легендарни глумац
Dejvid Grejam

Преминуо легендарни глумац

21.09.2024. 12:46