Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕВРОПА СЕ ОТВАРА: Једна по једна држава ублажава строге мере, ево како изгледа њихова стратегија

22.04.2020. 21:53
berbernica u Stokholmu
берберница у Стокхолму / Извор: Реутерс

План ублажавања мера у Европи.

Словачка, Холандија, Шпанија у уторак су најавиле поступно ублажавање ограничења наметнутих ради сузбијања епидемије у чему су се придружиле другим европским државама, док је Ирска продужила забрану окупљања до краја августа.

КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА 29. АПРИЛА! Свако у Србији има шансу да кроз клик заради месечну плату - ево како!

КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА 29. АПРИЛА! Свако у Србији има шансу да кроз клик заради месечну плату - ево како!

ОВАЈ ЛЕКАР ЈЕ МОГАО ДА ИХ СПАСИ, АЛИ НИСУ ЧУЛИ ЊЕГОВ ВАПАЈ: Хорор са короном у Италији је почео 7. јануара

ОВАЈ ЛЕКАР ЈЕ МОГАО ДА ИХ СПАСИ, АЛИ НИСУ ЧУЛИ ЊЕГОВ ВАПАЈ: Хорор са короном у Италији је почео 7. јануара

ТРАГИЧАН КРАЈ ДЕВОЈКЕ "КОЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ ПРЕСТАЛА СМЕЈАТИ": Сломљени отац одаје последњу пошту ћерки преминулој од короне

ТРАГИЧАН КРАЈ ДЕВОЈКЕ "КОЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ ПРЕСТАЛА СМЕЈАТИ": Сломљени отац одаје последњу пошту ћерки преминулој од короне

Словачка

Словачки премијер Игор Матович објавио је јуче да ће се мере у тој држави укидати у четири фазе.

- Сутра нас чека велики дан - рекао је о дану кад ће се отворити мање продавнице као и већина услужних објеката, с продавницама величине до 300 метара квадратних, пише агенција дпа.

Пословнице где су људи у ближем контакту, попут фризерских и салона лепоте, у Словачкој ће се отворити тек у другој фази, као и такси службе, цркве и обреди венчања.

У трећој фази, две недеље касније, отвориће се музеји и веће трговине (до 1000 метара квадратних) те спољне терасе кафића и ресторана.

Школе, вртићи, трговачки центри, базени, спортске дворане, биоскопи на и позоришта отвориће се тек у четвртој фази, додаје дпа.

Према подацима универзитета Џонс Хопкинс, у Словачкој је потврђено 1.119 случајева заразе корона вирусом, с 14 смртних исхода.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ирска

Ирска влада је у уторак објавила забрану окупљања више од 5.000 људи до краја августа како би спречила ширење КОВИД-19 који је усмртио 730, а заразио више од 16.000 људи у тој земљи.

Пошто је објавила затварање школа 12. марта, Ирска је наредила кућну изолацију становништву 27. марта и продужила је до 5. маја.

Допушта се одлазак на посао, купња хране, одлазак лекару, обављање пољопривредних радова, но сва јавна или приватна окупљања су забрањена, пише АФП.

У петак увече, водитељ медицинских служби Тони Холохан оценио је да је Ирска успела да "изравна кривуљу" заразе.

Забринутост остаје због великог броја смртности у домовима за старије и немоћне. Око 60 одсто особа умрлих од корона вируса су штићеници старачких домова.

Холандија

Холандија је у уторак продужила забрану већих окупљања, што укључује спортска догађања и музичке фестивале, до 1. септембра, како би спречила поновно ширење корона вируса, рекао је премијер Марк Руте.

Холандски премијер је у исто време рекао да је забележено „охрабрујуће“ успоравање ширења вируса који ће омогућити да се основне школе и вртићи делимично отворе 11. маја.

Руте је нагласио да се рестриктивне мере укидају поступно како би се спречио нови талас заразе корона вирусом.

- Боље је да смо сада опрезни него да касније жалимо - казао је.

Број потврђених случајева заразе у последња 24 сата у Холандији је нарастао за 729, на свеукупно 34.134, објавиле су власти у уторак.

Свеукупно је преминуло 3.916 људи, од којих 165 у последња 24 сата.

Ресторани и кафићи у Холандији ће остати затворени још најмање три недеље, до 19. маја. Трговине нису затворене, но морају да поштују безбедносне мере.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Шпанија

Шпанска влада у уторак је, након таласа критика свих политичких странака, допустила деци, која су била потпуно затворена у кућама од средине марта, да се "мало шетају" од недеље.

У Шпанији, трећој држави у свету која има највећи број жртава корона вируса након Сједињених Држава и Италије, мере останка у кући на снази су од 14. марта и очекује се да ће бити продужене до 9. маја.

Одрасли могу да иду на посао, купе храну или лекове или оду лекару, односно да прошетају пса.

Последњих дана позиви да се деци допусти излазак постали су све гласнији уз упозорење да је затвореност у куће штетна за здравље или психу деце.

Аустрија

Раније у уторак је додатно ублажавање мера најавила и Аустрија која ће то чинити од средине маја, кад је планирано укидање забране рада за угоститељске објекте, а од почетка месеца и за остале услужне делатности попут фризера.

- Ми идемо овим путем због тога што је Аустрија била посебно дисциплинова и зато што се ситуација код нас повољније развијала него у другим земљама - рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Угоститељски објекти би од средине маја поновно у својим просторима смели да примају госте, уз обавезне мере попут заштитних маски за особље, горњу границу броја гостију те довољан размак између столова. Ресторани не би смели бити отворени након 23 сата.

Од средине маја би се смели одржавати и верски обреди.

Већ од почетка маја се допушта поновно отварање услужних делатности попут фризера, али и свих осталих трговина којима још није допуштен рад. Изузетак су услужне делатности у сектору туризма и слободних активности.

Од 15. маја би и ученици требало поступно да се враћају у школе. Настава за матуранте би требало да почне још раније, 4. маја.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Италија

Италијански премијер Ђузепе Конте најавио је у уторак да ће "до краја недеље" представити мере ублажења ограничења ради покретања економије и поступног изласка из кризе корона вируса.

Влада у Риму покушава да избегне избијање новог таласа заразе вирусом која је однела више од 24.000 особа у Италији и да поштеди економију додатних штета.

Он је у својој поруци изложио потешкоће повезане с 2. фазом покретања земље и прецизирао да ће појединости изложити суграђанима до краја ове недеље.

Пицеријама и другим ресторанима од понедељка ће поново бити дозвољено достављање хране у Кампанији и главном граду тог региона на југу Италије - Напуљу, где је и настала чувена пица Маргарита.

Председник Кампаније донео је одлуку о ресторанима након састанка са стручњацима, што ће омогућити покретање пословања више хиљада пицерија у Напуљу које су биле затворене дуже од месец дана.

Власници пицерија оценили су да нема потребе за забраном кућне доставе ако се обавља опрезно, уз заштиту, а истичу да се пица припрема у пећницама са изузетно високом температуром.

Италијански медији су јавили у понедељак да у Напуљу, први пут од избијања вируса КОВИД-19 на југу Италије, није било нових случајева заражених.

Немачка

Неке мере у Немачкој укинуте након месец дана, али ће многе остати на снази. Како наводи „Дојче веле“, немачке савезне државе су се договориле да радње са површином до 800 квадратних метара могу поново да раде. По немачком грађевинском праву све грађевине које имају површину већу од 800 квадратних метара сврставају се у „специјална здања“, па је овај закон послужио као оријентација. С друге стране, аутомеханичарске радионице, продавнице бицикала и књижаре могу да отворе своја врата муштеријама - независно од површине радње.

Нова правила, међутим, неће важити у свим покрајинама, јер су за спровођење надлежне покрајинске владе. Тако су се ђаци вратили у школске клупе у Саксонији, Берлину и Бранденбургу да припремају завршне испите. Друге покрајине ће слично учинити неколико дана касније. Уз строге мере заштите, понегде су и факултети отворени за полагање испита, а почеле су да се користе и лабораторије и библиотеке.

На снази у Немачкој остају мере попут ограничавања контаката, а остаће затворена већина културних и забавних установа.

Данска

У школске клупе су се вратили и ђаци у Данској. Ублажавајући рестриктивне мере уведене због вируса корона, данске власти су већ одобриле школску наставу за децу узраста до 11 година, а од јуче су, између осталих, поново почели да раде и салони лепоте, фризери, стоматолошке ординације...

За разлику од суседне Шведске, која се уздржала од доношења оштријих мера, Данска је ограничења кретања увела још 12. марта, а даље попуштање рестрикција зависиће од тога колико се тамошње становништво буде придржавало друштвеног дистанцирања, преноси BBC. Судови у Данској поново почињу са радом 27. априла, док кафићи и ресторани остају затворени. Засад наставе за децу старију од 12 година нема.

Белгија

И Белгија, која има највећи степен смртности од вируса корона у односу на број становника, одлучила је да поједине мере попусти.

Од понедељка су широм ове западноевропске државе отворене и неке продавнице које продају грађевински материјал и предмете за уређивање куће и башта.

Центар за јавно здравље Белгије каже да се у земљи наставља тренд смањења броја пацијената на интензивној нези.

Црна Гора

Црна Гора бележи пад новозаражених и раст броја опорављених, а влада у Подгорици у уторак је ублажила ограничења допустивши грађанима боравак изван куће до 23 сати, а трговинама рад до 22 сата.

Такође, ублажавањем мера допуштена је рекреација на јавним површинама, али уз обавезно држање дистанце и поштовање свих осталих мера превенције.

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ ГЛАВНИ ЦИЉ! Први човек руског председника открива шта је сада НАЈВАЖНИЈЕ ЗА РУСИЈУ

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ ГЛАВНИ ЦИЉ! Први човек руског председника открива шта је сада НАЈВАЖНИЈЕ ЗА РУСИЈУ

ВИРУС ЋЕ ЈОШ ДУГО БИТИ СА НАМА: Директор СЗО поново упозорио читаву планету

ВИРУС ЋЕ ЈОШ ДУГО БИТИ СА НАМА: Директор СЗО поново упозорио читаву планету

КОРОНА ЗАТВОРИЛА 4 УКРАЈИНСКА МАНАСТИРА: И чувена Кијевско-печерска лавра у карантину због заражених монаха (ВИДЕО)

КОРОНА ЗАТВОРИЛА 4 УКРАЈИНСКА МАНАСТИРА: И чувена Кијевско-печерска лавра у карантину због заражених монаха (ВИДЕО)

Жестоке реакције на тврдње шведског епидемиолога: Ево зашто је карантин бесмислен

Жестоке реакције на тврдње шведског епидемиолога: Ево зашто је карантин бесмислен

ШИРЕ СЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ! Хаковани Бил Гејтс и лабораторија у Вухану, објављено на ХИЉАДЕ МЕЈЛОВА о корони

ШИРЕ СЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ! Хаковани Бил Гејтс и лабораторија у Вухану, објављено на ХИЉАДЕ МЕЈЛОВА о корони

 

ТРАГЕДИЈА! Мајка спустила фен на плишану играчку, у следећем тренутку су сви били мртви - Објављени детаљи овог страшног догађаја
Nemačka hitna služba

ТРАГЕДИЈА! Мајка спустила фен на плишану играчку, у следећем тренутку су сви били мртви - Објављени детаљи овог страшног догађаја

25.09.2024. 11:02
"РУКЕ ВАН ЛИБАНА САД" У Америци СТАЛНИ ПРОТЕСТИ против војне подршке Израелу (ФОТО)
Protesti

"РУКЕ ВАН ЛИБАНА САД" У Америци СТАЛНИ ПРОТЕСТИ против војне подршке Израелу (ФОТО)

25.09.2024. 10:01
ВЕЛИКА ЕКСПЛОЗИЈА! Спаљен кафић усред ноћи - Сумња се на тајну мафијашка операцију?! ИМА ПОВРЕЂЕНИХ
Nemačka policija

ВЕЛИКА ЕКСПЛОЗИЈА! Спаљен кафић усред ноћи - Сумња се на тајну мафијашка операцију?! ИМА ПОВРЕЂЕНИХ

25.09.2024. 09:35
ДЕВОЈЧИЦА УМРЛА У КОЛИМА КРИВИЦОМ МАЈКЕ: Пијана заспала за воланом и оставила дете у закључаном возилу
Policija

ДЕВОЈЧИЦА УМРЛА У КОЛИМА КРИВИЦОМ МАЈКЕ: Пијана заспала за воланом и оставила дете у закључаном возилу

25.09.2024. 09:20
"ПРИЈАТЕЉСКИ И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Председник Вучић са председником ДР Конга Чиломбом о актуелним глобалним дешавањима (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ПРИЈАТЕЉСКИ И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Председник Вучић са председником ДР Конга Чиломбом о актуелним глобалним дешавањима (ФОТО)

25.09.2024. 10:57
ЈЕЗИВА СЦЕНА У ШКОЛИ! Плафоњера пала на ученицу седмог разреда
najnovija vest, najnovija

ЈЕЗИВА СЦЕНА У ШКОЛИ! Плафоњера пала на ученицу седмог разреда

25.09.2024. 11:07
Главна аутобуска станица мења локацију након скоро пола века: Ево где ће се сада налазити и када почиње са радом
Beograd

Главна аутобуска станица мења локацију након скоро пола века: Ево где ће се сада налазити и када почиње са радом

25.09.2024. 11:00
ТРАГЕДИЈА! Мајка спустила фен на плишану играчку, у следећем тренутку су сви били мртви - Објављени детаљи овог страшног догађаја
Nemačka hitna služba

ТРАГЕДИЈА! Мајка спустила фен на плишану играчку, у следећем тренутку су сви били мртви - Објављени детаљи овог страшног догађаја

25.09.2024. 11:02
САМО ОНИ ИМАЈУ ПРАВО НА СКРАЋЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Генерал открио најновије детаље, ево шта све чека регруте
Vojska Srbije

САМО ОНИ ИМАЈУ ПРАВО НА СКРАЋЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА: Генерал открио најновије детаље, ево шта све чека регруте

25.09.2024. 09:58
КРАЈ! Одлазе Вазура и Вучелић из Партизана
Miloš Vazura

КРАЈ! Одлазе Вазура и Вучелић из Партизана

25.09.2024. 10:27
ЈЕЗИВА СЦЕНА У ШКОЛИ! Плафоњера пала на ученицу седмог разреда
najnovija vest, najnovija

ЈЕЗИВА СЦЕНА У ШКОЛИ! Плафоњера пала на ученицу седмог разреда

25.09.2024. 11:07
ГОРИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ! Хезболах по први пут гађао ракетом "ФАДИ-3", пројектил има домет од 100 километара - Застрашујући снимци (ВИДЕО)
rat na Bliskom istoku

ГОРИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ! Хезболах по први пут гађао ракетом "ФАДИ-3", пројектил има домет од 100 километара - Застрашујући снимци (ВИДЕО)

25.09.2024. 07:59