ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ НЕМА МИЛОСТИ Ово је последња прилика да видите чувене глечере - посетите их пре него што нестану
Нови центар Глациориум за тумачење климе и глечера приказиваће еволуцију глечера и наш однос према њима.
Живећи у Шамонију, није лако игнорисати чињеницу да је током последњих 10 година чувени Мер де Глас више личио на море крша него на море леда.
Највећи глечер у Француској и други најдужи у Алпима губи шест метара дебљине сваке године.
Овај глечер, познат и као Монтенверс, привлачи хиљаде посетилаца сваке године, са око 450.000 људи који су га посетили 2023. године, сви жељни да виде ово нестајуће чудо природе.
Од прошле зиме, посетиоци могу да га виде изблиза, на висини од 1.913 метара, захваљујући новој жичари. У само два минута, посетиоци се транспортују између видиковца и леда испод.
Током вожње жичаром, посетиоци могу уживати у лепоти подручја, са чувеним врховима као што су Грандес Jorasses и Друс, који већ четири века привлаче планинаре.
С обзиром на стално топљење глечера, компанија Цомпагние ду Монт-Бланц морала је да се прилагоди како би олакшала кретање људи и омогућила им приступ популарним атракцијама, попут глечерске пећине, која се сваке године поново исклесава како би посетиоци могли да виде глечер изнутра.
-Потребно је само 10 минута да се стигне до пећине, док је раније требало много дуже - рекао је Стéпхане Seux, директор операција компаније Цомпагние ду Монт-Бланц. Сада имамо око стотину степеника, док их је раније било 600. Ово заиста мења приступачност локације.
Прилагођавање топљењу леда
Нова жичара, која је изграђена око 40 метара уз долину од жичаре из 1988. године, део је великих радова који су започети на локацији Монтенверс.
Циљ је омогућити посетиоцима да се попну високо у планине док су изложени ефектима климатских промена.
Рестаурација историјског хотела и црвене железнице Монтенверс такође је део пројекта.
Нови центар Глациориум за тумачење климе и глечера биће изграђен наредне године, а отварање је планирано за 2026. годину. Уз интерактивне приказе, Глациориум ће приказивати еволуцију глечера и наш однос према њима.
Локални глациолог Луц Мореау проучава глечере у Шамонију од 1987. године. Рекао је да је на неким местима глечер изгубио 40 метара дебљине у четири до пет година.
За локалне планинске водиче попут Јéрôмеа Stoessela, повлачење глечера значи да мора да води клијенте све даље како би стигли до делова глечера где може обавити обуку:
-Додали смо добрих двадесет минута ходања. Након тога, како смо се удаљавали, морали смо да ходамо још више по Мер де Глаце. До овде не можемо да радимо своје глечерско ходање или технички рад, морамо да идемо много даље узводно по Мер де Глаце.
Нова гондола омогућава глациолозима попут Мореауа да посматрају последице глобалног загревања из близине, док истовремено промовише локални туризам.
Мореау истиче да ће глечер за 15 година значајно отопити.
Последња шанса за туризам
Стручњаци кажу да ће ски-абле део глечера бити доступан још највише 30 година, а Мореау верује да ће до краја века, с обзиром на то да се Алпи загревају брже од остатка света, сви глечери испод 3.500 метара нестати.
-За сада, још увек користимо присуство глечера како би људе обавестио о њима. Повећавамо свест колико можемо, причајући људима о овом окружењу које треба да сачувамо - рекао је Мореау.
Многи посетиоци такође цене што би ово могла бити њихова последња прилика да их виде.
-Помислили смо да до краја године можда више неће бити овде. Зато смо искористили прилику да дођемо. Потпуно смо свесни да ће у неколико година пејзаж бити другачији - рекао је један посетилац.
-Схватили смо да смо привилеговани и да ово неће бити овде још дуго.