Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИМПИЧМЕНТ: Прљава игра Демократа у борби за власт - Ако "падне" Трамп, на власт ће доћи "ЏОКЕР" (ФОТО/ВИДЕО)

19.12.2019. 11:59
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Опозив председника није мала ствар.

Главна вест која је ноћас стигла из САД је та да је председник Доналд Трамп "опозван". Неки од оних који нису пратили актуелну америчку политичку кризу, која заправо траје већ готово 5 година (негде од тренутка у изборној кампањи када се наслутило да би Трамп заиста могао освојити председничке изборе), могли би помислити да је ово Трампово "рушење с власти" - није, али конкретан покушај свакако јесте. Трамп ће, остати на власти, али та његова "победа" ће се претворити у што већу Пирову победу како би се шанса за његов поновни избор у новембру 2020. максимално умањила.

ПОЧЕЛО ЈЕ: Америка пред ИСТОРИЈСКОМ ОДЛУКОМ - Да ли ће Трамп бити ОПОЗВАН (ВИДЕО)

ПОЧЕЛО ЈЕ: Америка пред ИСТОРИЈСКОМ ОДЛУКОМ - Да ли ће Трамп бити ОПОЗВАН (ВИДЕО)

Трампова реакција на изгласани опозив: Целу ситуацију прокоментарисао у свом стилу

Трампова реакција на изгласани опозив: Целу ситуацију прокоментарисао у свом стилу

ШТА ПОСЛЕ ОПОЗИВА: Да ли Трамп остаје председник Америке? Сада су на потезу ОНИ (ФОТО/ВИДЕО)

ШТА ПОСЛЕ ОПОЗИВА: Да ли Трамп остаје председник Америке? Сада су на потезу ОНИ (ФОТО/ВИДЕО)

Дакле, шта се ноћас догодило? За опозив председника Трампа гласао је Представнички дом, односно (само) доњи дом америчког Конгреса. У Представничком дому већину имају заступници Демократске странке тако да ово заправо није велико изненађење. Шта се догађа сада? Сада се захтев за опозивом председника шаље у горњи дом америчког Конгреса, односно Сенат, те ће се тамо такође гласати по том питању. Другим речима, тек ако би и Сенат гласао за опозив Трампа онда би се могло рећи да је и "Конгрес опозвао Трампа" (такви нетачни наводи појавили су се ноћас у више медија). Када би се то догодило Трамп, човек који је пре политичке каријере постао познат по својој узречици "Отпуштени сте!" (из ТВ šoua "The Apprentice"), осетио би исту на сопственој кожи.

Но, то се (највероватније) ипак неће догодити. Зашто? Зато јер у Сенату већину имају Републиканци. Када би неким чудом (о могућности тог "чуда" нешто касније) и они гласали против Трампа био то амерички политички потрес без преседана. Трамп је ипак победио као службени кандидат Републиканске странке и без обзира што није "класични" Републиканац, ту где јесте ради далеко више за интересе Републиканаца (и њихове базе) него за Демократе.

Како изгледа однос снага у Конгресу:
- Доњи дом Конгреса (Представнички дом): 233 Демократа и 197 Републиканаца.
- Горњи дом Конгреса (Сенат): 53 Републиканаца и 45 Демократа.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

То значи да је највероватнији исход ове кризе тај да ће Сенат гласати "против" опозива председника - у том случају Трамп задржава своје радно место и цели процес бива заустављен. Рекавши то, зашто су онда Демократе уопште покретале све ово знајући да на крају нема шансе да би Трамп био стварно срушен с власти (јер ће га подржати Конгрес)? Ту се пак долази до најзанимљивијег дела ове приче...

Демократе се у ово и нису упустили с циљем да стварно сруше Трампа с власти, њихова мотивација је била да нанесу максималну политичку штету председнику, а ако се неким чудом догоди да буде срушен с власти - тим боље. Но, и то је само претпоставка. Наиме, управо се лидер Демократа у Представничком дому, Ненси Пелоси, доста времена премишљала хоће ли покренути тај поступак или не. Зашто? Зато јер процес опозива председника није мала ствар, потенцијалне последице су велике. Као прво, може доћи до веће ескалације сукоба између Демократа и Републиканаца и то на начин да би Републиканци могли, уколико рецимо демократски кандидат победи на изборима 2020, одмах кренути с ковањем освете и узвраћања истог ударца. Па што онда, то је само наставак политичке драме, зар не? Не баш, то је онда већ озбиљна политичка дестабилизација САД-а, она која би се поприлично осетила и на међународној сцени. Демократе и Републиканци су жељни сукоба на домаћој сцени, што је заправо сукоб међусобно супротстављених интересних (корпоративних) лобија, но ни једни ни други не желе да то измакне контроли до те мере да САД постане толико "заокупљен собом" да се на глобалној позорници појаве силе које ћа га изазвати или чак претендирати на нека његова места (Кина, Русија, Турска, па можда чак и ЕУ...).

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

То је један од разлога зашто се Пелоси тако дуго премишљала по питању покретања процеса опозива. Други разлог је могућност да би се цела ова прича могла Демократама обити о главу. Како? Тако да америчка јавност увиди да су њихови напади на Трампа искључиво политикантство, рат за страначке интересе по цену дестабилизације земље - а у том случају не само да неће умањити Трампове шансе за реизбор у новембру 2020. већ би му могли те шансе и знатно повећати. Наравно, пред Трампом и његовим тимом (и његовом базом) је сада цела година у којој ће настојати то приказати управо на такав начин. Чак би им могло и поћи за руком јер оптужбе које су Демократе подигле против Трампа, оптужбе за "злоупорабу власти", су врло танке. Трампа оптужују да је вршио притисак на украјинског председника Зеленског да овај истражи сумњиве послове у Украјини бившег потпредседника Џоа Бајдена и његовог сина Хантера. Имајући у виду да ти послови заиста јесу сумњиви и мутни, тешко ће јавност то толико узети Трампу "за зло" (Хантер Бајден је примао огроман новац као члан управног одбора украјинске енергетске компаније иако он сам није стручњак за енергетику - из тога произлази могућност да је Џо "ухлебио" свог сина у земљи која је де-фацто била у рату и морала је извршавати сваки амерички захтев.

Да је реч искључиво о политичкој одлуци од стране Демократа показује баш та чињеница да су као "разлог" узели Трампово спомињање Бајдена у једном телефонском разговору с украјинским председником Зеленским. Трумп је "злоупорабио" свој положај пуно пута и о томе се није чак ни расправљало. Зашто Демократе рецимо не покрену процес против Трампа јер је у 2 наврата наредио ракетне нападе на Сирију без одобрења Конгреса? Зато јер им се то јако свидело! Сада их пак хвата паника да њихов главни "коњ за трку", Џо Бајден, није довољно јак да порази Трампа на изборима идуће године те му желе на све могуће начине помоћи. А овај начин је заправо поприлично очајнички начин и ако америчка јавност увиди да јесте, Трампу ће се због свег овог шансе за реизбор још и повећати.

Но, споменуто је раније у тексту могућност да се догоди "чудо" и да Републиканци у Сенату исто одлуче да подрже опозив председника - може ли се тако нешто заиста догодити? Шансе су мале, али нитко се неће усудити да каже да су немогуће. Као прво, да, Републиканци имају већину у Сенату, али није то баш нека надмоћна већина - имамо 53 Републиканца и 45 Демократа (ту су још и два формално независна заступника: Берни Сандерс и Ангус Кинг, а обојица су "на страни" Демократа). Другим речима, није тако тешко замислити да се део Републиканаца "одметне" од свог блока, па чак и по цену властите политичке каријере ("за веће добро"), те гласа против Трампа. Но, то би била поприлична побуна пошто је потребна двотрећинска већина у Сенату да би се провео опозив председника.

Majk Pens
Мајк Пенс / Извор: Профимедиа

Чисто хипотетички, да се то и догоди. Шта онда? Онда би на сцену ступио сценарио који се потихо спомиње од дана када је Трамп ушао у Белу кућу, а то је сценарио "џокера" - његово име је Мајк Пенс. Дакле, у случају да је Трамп срушен с власти поступком опозива, власт у земљи преузима потпредседник, односно Мајк Пенс.

А ко је заправо Мајк Пенс? Он од почетка јест "џокер" у овој игри, џокер чија је функција од почетка да преузме власт у случају да се Трамп "отме контроли". С њим на уму америчка политика се котрља даље из дана у дан. Сви то знају, и Демократе, и Републиканци, он сам, али свакако и председник Доналд Трамп.

Да Трамп "не игра по правилима" јасно је од првог дана. По чијим "правилима" онда игра? То можда више ни он не зна, али једна ствар је сигурна - он је направио, нарочито на међународном плану, доста ствари које нису по вољи ни Демократама ни Републиканцима, бар не "мејнстрим" већини истих (изузеци увек постоје, али су ретки - на пример, на синоћњем гласању о опозиву Трампа у Представничком дому само је један заступник Демократске странке, односно заступница, била против - није тешко погодити њено име, то је дакако Тулси Габард).

Tulsi Gabard
Тулси Габард / Извор: Профимедиа

Да, очекује се да ће републикански Сенатори подржати Трампа, али то значи да га сад и они "држе у шаци". Ко зна, могу "иза сцене" од њега тражити свашта, рецимо: "Нападни Иран ако не желиш да те срушимо с власти!" или пак "Прогласи Русију земљом која спонзорише тероризам"...

Трамп, ако жели из овог изаћи као победник (и то не као епирски краљ Пир!) морао би себе приказати својим Републиканцима као особу која је максимално лојална њиховим интересима и која исте заступа из самог Овалног уреда. Притом би Трампу било највише у интересу да се што пре обави и то гласање у Сенату, да републикански Сенатори зауставе процес, и да се може посветити нападу на Демократе тврдећи како су покушали да изведу државни удар (што је већ и истакнуо у писму Представничком дому). Но, тога су свесне и Демократие зато му неће дати ту сатисфакцију, бар не тако брзо...

О чему се ради? Следећи корак ове процедуре је гласање о опозиву председника у Сенату, али када? Гласаће се када тај захтев Сенату достави Представнички дом, односно када им га доставе Демократе. Другим речима, Демократама је сада у интересу максимално одуговлачење с тиме, по могућности недељама, можда и пар месеци, тако да се Трамп "пече" у међувремену, да се на насловницама из дана у дан спомиње "Хоће ли Трамп бити срушен с власти?". Подла је то тактика, али тактика коју ће дефинитивно имплементирати. Штавише, Ненси Пелоси синоћ је одмах одбила да се обавеже на предају процедуре Сенату, а као аргумент користи "забринутост" да гласање у Сенату "неће бити фер". Процес ће се зато одуговлачити колико год је могуће (највероватније до половице идућег месеца, а можда и дуже), а Демократе полазе од претпоставке да ће у међувремену сваки нови дан нанети Трампу политичке ударце.

Јаз између Демократа и Републиканаца у САД увек је присутан и у свим администрацијама. Задњи покушај рушења председника с власти био је процес опозива Била Клинтона 1998. године (због Левински афере) - тада је такође процес прошао у Представничком дому да би касније био срушен у Сенату те је Клинтон довршио свој мандат у Белој кући. Затим су Демократе нападали Буша, Републиканци Обаму... али овај пут је прича ипак другачија. Наиме, сви ти случајеви били су више "забава за масе" у контексту политичких последица. Типична политичка подбадања, окршаји лобија итд. Но, никоме није падало на памет да рецимо председника оптужи да је "руски агент", што су Демократе покушали. Ово више није типично политичко надметање унутар једног затвореног и сигурног система - све ово чему сведочимо већ неко време је политичка криза каква се у САД-у не памти, а постаће још и интензивнија. 2020. година могла би по САД бити трансформативна, нешто "велико" ће се дефинитивно догодити, јер до краја године мора. Пораз Трампа био би велика ствар и ко зна како би прошла та "транзиција власти", победа (реизбор) Трампа била би пак још већа ствар, а највећа би свакако била рушење Трампа с власти (у контексту овог или неког новог процеса). Дакле, нешто ће се догодити 2020. у Америци, нешто што ће имати велике последице и по њу и свет, а трансформативна година само што није почела.

СЕНАТ СПРЕМА ПОРОТУ ЗА ОПОЗИВ: Трамп мора на суђење због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса

СЕНАТ СПРЕМА ПОРОТУ ЗА ОПОЗИВ: Трамп мора на суђење због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса

КАКО ТЕЧЕ ДЕБАТА О ОПОЗИВУ ТРАМПА: Почело гласање, републиканци затражили одлагање седнице (ВИДЕО)

КАКО ТЕЧЕ ДЕБАТА О ОПОЗИВУ ТРАМПА: Почело гласање, републиканци затражили одлагање седнице (ВИДЕО)

(УЖИВО) ВЕЛИКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВЛАДИМИРА ПУТИНА: Руски председник ОТКРИО шта се крије иза ОПОЗИВА ТРАМПА!

(УЖИВО) ВЕЛИКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВЛАДИМИРА ПУТИНА: Руски председник ОТКРИО шта се крије иза ОПОЗИВА ТРАМПА!

НЕЋЕ СЕ НА ОВОМЕ ЗАВРШИТИ: Ангела Меркел објавила РАТ Доналду Трампу!

НЕЋЕ СЕ НА ОВОМЕ ЗАВРШИТИ: Ангела Меркел објавила РАТ Доналду Трампу!

ТРЕСЕ СЕ БЕЛА КУЋА: Трампов сарадник осуђен на 45 дана ЗАТВОРА (ВИДЕО)

ТРЕСЕ СЕ БЕЛА КУЋА: Трампов сарадник осуђен на 45 дана ЗАТВОРА (ВИДЕО)

 

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38