Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АПСОЛУТНА МОЋ НА КОЦКИ! Избори у Америци могу да промене политику света - ово су четири сценарија шта се може десити вечерас

08.11.2022. 21:02
Izbori u Americi
Избори у Америци / Извор: Фото: Профимедиа

У Америци се данас одржавају кључни избори за комплетан Представнички дом Конгреса, трећину места у Сенату, док 36 од 50 држава бирају своје гувернере

Док анкете нагињу на “црвено”, а демократе страхују од пораза и губитка контроле у Конгресу, трка је увелико неизвесна – и праћена великим тензијама – а могуће је више сценарија. Отприлике све је још увек могуће на овогодишњим међуизборима, од тога да се демократе одрже у Сенату и прилично тесних трка за Представнички дом, до убедљиве победе републиканаца у Конгресу, пише “Њујорк тајмс”.

Спектар могућности је овако широк јер постоји толико много трка које су на ивици – попут оних у Џорџији, Пенсилванији, Невади, Аризони и чак Њу Хемширу. Док ће амерички бирачи 8. новембра имати последњу реч, ево који су све сценарији могући на овогодишњим међуизборима:

БАЈДЕН ЋЕ КОШТАТИ ДЕМОКРАТЕ ПОБЕДЕ НА ИЗБОРИМА? Американци бесни због Авганистана и Украјине

БАЈДЕН ЋЕ КОШТАТИ ДЕМОКРАТЕ ПОБЕДЕ НА ИЗБОРИМА? Американци бесни због Авганистана и Украјине

"ПОСТОЈЕ КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ ВАШИНГТОНА И МОСКВЕ" Американци признали: У контакту су са најмоћнијим људима у Кремљу

"ПОСТОЈЕ КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ ИЗМЕЂУ ВАШИНГТОНА И МОСКВЕ" Американци признали: У контакту су са најмоћнијим људима у Кремљу

АМЕРИКАНЦИ СУТРА НА БИРАЛИШТИМА: Веома важан дан за Сједињене државе

АМЕРИКАНЦИ СУТРА НА БИРАЛИШТИМА: Веома важан дан за Сједињене државе

1. Јасна републиканска победа

Док је Представнички дом Конгреса у танкој контроли демократа Џоа Бајдена, Сенат је подељен на пола. Републиканцима треба свега пет места да поврате доњи дом, а за Сенат им треба само једно за већину. Имајући то у виду, они би могли да добију контролу 

У скоро свакој критичној трци коначне анкете “Тајмса” и колеџа Сијена указале су да би гласачи преферирали републиканску контролу над Конгресом, да нису одобравали Бајденов учинак, али да су демократе често имале предност јер су били носиоци дужности или су републиканци имали минус због непопуларног кандидата.

Али, “црвени” би могли да славе чак и ако мали део бирача одбаци своје сумње у вези таквих кандидата или топла осећања спрам дугогодишњих демократских представника. Други фактор је одазив бирача, посебно у државама са мање компететивним тркама за Представнички дом. То би могло бити довољно да црвени остваре неколико додатних победа.

Могло би проћи доста времена док јасна победа републиканаца не постане извесна. Могли би проћи дани пре него што се разреше критичне трке у Аризони, Пенсилванији или Невади, док би у Џорџији то могло да потраје до децембра ако ниједан кандидат не освоји 50 одсто. Ипак, у уторак увече би знакови јасне “црвене” победе могли да почну да се гомилају. Шансе да се демократе одрже у кључним државама – које спорије броје гласове - почеле би да изгледају прилично мрачно.

Glasanje u Americi
Гласање у Америци / Извор: Фото: Профимедиа

2. Осећај победе за демократе

Демократе се "држе" за већину од пет посланичких места у доњем дому које тренутно имају, али ако дођу до неколико пробоја, након изборне ноћи могли би да се осећају прилично добро чак и ако резултати и даље показују да га републиканци освајају.

Можда би то то чак био и осећај да демократе побеђују, с обзиром како су анкете последњих недеља нагињале републиканцима. Тај “осећај победе” углавном се своди на задржавање контроле у Сенату за коју ће “плави” вероватно требати да освоје три од четири кључне трке – у Пенсилванији, Џорџији, Аризони и Невади.

Демократе ће почети да се осећају значајно боље ако буду могле да надодају још коју победу на лагер, попут пораза црвених кандидата за гувернера у Пенсилванији и Аризони. То би могло бити довољно за демократе да имају “полупуну” чашу на изборима, под условом да зауставе губитке у доњем дому и сачувају образ избегавањем понижавајуће тесних трка у плавим државама и дистриктима, попут оних за гувернера Њујорка или за Сенат у Вашингтону.

Постоји велика шанса да ниједна од кључних трка за Сенат неће изнедрити победника изборне ноћи – проћи ће доста времена пре него што постане јасно да су демократе на путу да “осете победу”. Њих ће захватити оптимизам у уторак увече ако могу да остану у тесној разлици у државама попут Охаја, Висконсина и Северне Каролине, и држе кључне трке на Источној обали.

3. Републикански цунами

“Црвени талас” који преплављује изборе не би био изненађење, нити би га било тешко објаснити. Бајденов рејтинг се котира на око 40 одсто, што је мање од подршке његовом ривалу Доналду Трампу 2018, Билу Клинтону 1994. и Бараку Обами 2010. У сваком овом случају је партија ван власти добила 40 или више места у Представничком дому, указује “Тајмс”.

Историја је показала да странка на власти обично губи места у доњем дому на међуизборима. С обзиром да републиканци напредују у анкетама у позадини дубоко поларизоване Америке, не треба много маште да се види како прелазе у одлучно вођство.

У уторак увече, ако “црвени талас” крене ка убедљивој победи, знакови ће бити очигледни од старта. Тако би рецимо сенатор Марко Рубио и гувернер Рон Десантис одмах упловили у победничке воде на Флориди, где се гласови брзо броје, а даље на северу републиканци би напредовали у Вирџинији и Северној Каролини и зашли дубље у плаве територије. Трке за Сенат у Северној Каролини и Охају не би биле тесне, Хершел Вокер би у Џорџији у овом сценарију остварио потребних 50 одсто за јасну победу и избегавање другог круга, док би републиканска победа у Њу Хемпширу закључила причу.

Glasanje u Americi
Гласање у Америци / Извор: Фото: Профимедиа

4. Плаво изненађење

Изненађујућа демократска победа – задржавање у Представничком дому и Сенату – је мало вероватна, са анкетама које толико нагињу ка републиканцима.

Али, није немогућа. Демократе још могу да остваре добру изборну ноћ. За разлику од претходних циклуса, они су остали компетитивни у довољно трка да освоје контролу у Представничком дому. Такође, имају и потенцијал да преокрену ситуацију у државама попут Висконсина, Охаја и Северне Каролине.

Још ниједна партија председника са рејтингом испод 50 одсто није добила места у Представничком дому на међуизборима, а садашњи тренутак у америчкој историји је све само не обичан. Партијска поларизација је екстремна. Плави гласачи сматрају да је демократија угрожена, а други су бесни због поништавања права на абортус.

Ипак, демократска снага међу високообразованим гласачима највероватније би била критична за преокретање столова, а они су добро заступљени у спорним дистриктима и велика је вероватноћа да ће чинити већи део бирачком тела на изборима са ниском излазношћу. Ту је и могућност да су анкете потцениле демократе, јер многа традиционална истраживања показују знакове њиховог јачања, попут оног колеџа Марист које је открило плаво вођство у Пенсилванији и Аризони.

У уторак увече, ако су демократе на путу да надмаше сва очекивања, знакови ће се показати веома рано. Трке за Сенат у Северној Каролини, Висконсину и Охају биће увелико одлучене у изборној ноћи. Ако демократе остану конкурентне у све три трке или чак освоје једну, то ће бити јасан знак да ово није само очекивана републиканска победа какву аналитичари предвиђају.