Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАКВО ЛЕТО ДОНОСЕ КОВИД ПАСОШИ? Назире ли се крај драме и каква ће бити коначна одлука ЕУ

23.03.2021. 07:34
kovid pasoš
ковид пасош / Извор: Профимедиа/илустрација

Председница Европске комисије Урсула фор дер Лајен потврдила је средином марта да ће дигитални зелени сертификати за путовања бити спремни до лета.

Лето полако долази у Европу а они који желе да отпутују негде на годишњи одмор можда ће имати прилику за то упркос трећем таласу пандемије који је затворио континент.

ДЕТЕ (1) УПУЦАЛИ ПОЛИЦАЈЦИ Крик очајне мајке: Пре него што сам схватила шта се дешава, већ су ЗАПУЦАЛИ НА МОЈ АУТО

ДЕТЕ (1) УПУЦАЛИ ПОЛИЦАЈЦИ Крик очајне мајке: Пре него што сам схватила шта се дешава, већ су ЗАПУЦАЛИ НА МОЈ АУТО

ДЕТАЉИ КРВОПРОЛИЋА У КОЛОРАДУ: Нападач убио шесторо? Одведен мушкарац са лисицама на рукама (ВИДЕО)

ДЕТАЉИ КРВОПРОЛИЋА У КОЛОРАДУ: Нападач убио шесторо? Одведен мушкарац са лисицама на рукама (ВИДЕО)

ПРЕСКОЧЕН ПРВИ НАСЛЕДНИК: Познато ко ће представљати краљицу Елизабету на предстојећој скупштини цркве

ПРЕСКОЧЕН ПРВИ НАСЛЕДНИК: Познато ко ће представљати краљицу Елизабету на предстојећој скупштини цркве

Иако ће границе европских земаља вероватно остати затворене у предстојећим недељама, Европска унија предложила је дигиталне зелене сертификате, односно ковид-пасоше, који ће омогућити вакцинисанима (одобреним леком о чему ће одређивати државе чланице), онима који имају антитела након што су прележали вирус или негативан тест, да путују слободно у оквиру блока.

Председница Европске комисије Урсула фор дер Лајен потврдила је средином марта да ће дигитални зелени сертификати за путовања бити спремни до лета.

Ово је мера коју се жељно очекивале оне чланице ЕУ које су главне туристичке дестинације, попут Шпаније, Грчке и Португала, где је одсуство посетилаца прошле године оставило рупе у буџету, пише CNN.

ЕУ ће гласати о томе касније овог месеца, али већ постоје забринутости да ће споро вакцинисање и проблематичне набавке значити да ће неке земље уживати више слободне од других.

Старији на мору, млади у лавору?

Узимајући у обзир и да ће неки угрожени слојеви становништва ићи на вакцинацију пре других, то значи да ће неки морати да остану код куће, посматрајући како старији грађани одлазе на летовање.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Иако је ЕК предвидела да зелени сертификат буде документ за лакши транзит Европом, такође постоје забринутости да ће бити потребни и за улазак у ресторане, барове и друга места. Неке велике крузерске компаније већ су огласиле термине за лето наводећи да ће бити отворени само за путнике који могу да докажу да су прошли пуну вакцинацију.

- Ово није фер - каже Норберт Хиди, 24-годишњи студент из Будимпеште, који не очекује да ће игде ићи ове сезоне.

- Већина нас неће добити вакцине до лета, што значи да нећемо моћи да путујемо нити одлазимо у барове или ресторане. Старије генерације су вакцинисане прве јер су у највећем ризику, али то не би требало да значи да зато имају више права.

Ако се дигитални зелени сертификати одобре, како се очекује, документа ће важити широм ЕУ, као и на Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој и Швајцарској. Издаваће га болнице, центри за тестирање или здравствене власти, и то за одобрене вакцине. Људи који су претходно вакцинисани, или су ван ЕУ, требало би ипак да буду квалификовани.

ЕК је истакла да је на државама чланицама да одлуче да ли ће прихватити и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији. Можда звучи да је овај сертификат попут "златне карте", како наводи CNN, али у стварности многе земље можда неће моћи да их издају у потребном обиму.

"Не очекујемо сертификате већ вакцине"

Трећи талас короне хара континентом, због чега су се многе земље поново затвориле, попут Француске и Италије. Расправе око набавки, сумње у безбедност вакцине "АстраЗенеке" - за које се испоставило да су неосноване и да је ефикасна у спречавању теже болести и до 100 одсто - омеле су ионако споро вакцинисање у европском блоку.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Ми сматрамо дебату око сертификата лажном, јер нико од Брисела не очекује сертификате – од Брисела ми очекујемо вакцине. Било би пожељно да Брисел преусмери свој фокус на активности у тој области - рекао је министар Ђерђ Гулијаш.

План о сертификатима захтева подршку свих чланица блока, ако желе да га усвоје следеће недеље и уведу у јуну. Неке земље, попут Белгије и Немачке, забринуте су да би то могло довести до дискриминације, али званичници их охрабрују.

- Ми предлажемо заједнички приступ ЕУ који ће нас довести до нашег циља поновног отварања на безбедан, одржив и предвидљив начин – истакла је Стела Киријакидес, комесар за здравље и безбедност хране.

Гаранција или не

И Светска здравствена организација је раније изразила забринутост због ризика да ће пасоши створити двоструке аршине у друштву, а ове недеље је предложила сопствени "паметни дигитални сертификат", мучећи се при том да објасни да то није дозвола за путовање.

- Ово је нешто другачије од пасоша - рекао је у четвртак директор СЗО за Европу Ханс Клуге. - У овој фази не охрабрујемо ставове да је вакцинисање одлучујуће за то да ли можете путовати у иностранство или не. То не би требало да буде услов. Постоји глобални мањак вакцина, стога би то повећало неједнакости, а ако смо нешто научили из пандемије то је да су осетљиви људи погођени диспропорционално.

koronavirus u Španiji
коронавирус у Шпанији / Извор: Профимедиа/илустрација

Клуге је истакао да мањак јасноће око тога колико дуго траје имунитет значи да сертификати о вакцинацији нису гаранција нити спремност за путовање, а ту је и неизвесност око тога да ли вакцинисани могу преносити вирус. Такве бриге нису, међутим, спречиле неке земље да праве своје сертификате.

Израел, који је међу првима у свету по стопи вакцинисања, већ користи “зелене пропуснице” уз помоћ којих вакцинисани улазе у ресторане, барове и друге јавне објекте. Данска је предложила нешто слично, а њени туристички званичници су рекли да је то неопходно да обезбеди летњу сезону.

У међувремену и неке авиокомпаније усвајају сертификате да обезбеде да су им путници здрави. Аустралијски “Квантас” је почео са пробом система КомонПас (заједнички пасош), који ће бити потребан за прекоморска путовања једном кад континент отвори границе. Друге авиокомпаније се пријављују за дигиталну пропусницу Међународног удружења за авиосаобраћај (ИАТА), којим ће путници моћи да учитају негативни резултат теста како би лакше пролазили кроз аеродроме.

Такође, Нови Зеланд ће почетком априла објавити датум почетка "путног мехура" са Аустралијом, који ће њиховим путницима омогућити путовања без карантина.

Песимисти и оптимисти

Већина се радује да ће са сертификатом, пасошем или чиме већ моћи да оде на летовање, али пораст броја заражених у Европи могао би да откаже летњу сезону, а посебну забринутост изазивају епидемије јужноафричког соја вируса због чега је дошло до позива на строже путне рестрикције.

Неки стручњаци се плаше да је отварање европских граница у мају, потенцијално и у наредним месецима, сада под знаком питања. У понедељак је Ројтерс пренео да Немачка планира да продужи карантин и на мај.

koronavirus aerodrom
коронавирус аеродром / Извор: Профимедиа

Велика Британија је водећа по вакцинацији у Европи, а сада је и прва у свету која је вакцинисала половину одраслог становништва најмање једанпут. Међутим, остатак Европе пружа другачију слику. Број позитивних тестова је у порасту у земљама попут Француске, Шпаније, Немачке и Италије, а британски стручњаци су забринути јер су такве сцене са почетка пандемије честе прогнозирале слични сценарио за Британију.

- Чињеница је да кад један и други талас погоди Европу, нас погоде после - рекао је извор из британске владе "Тајмсу".

Док су неки песимисти, други су оптимисти. Тијери Бретон, комесар за унутрашње тржиште ЕУ, сматра да би Европа могла да досегне имунитет крда против ковида до јула.

Усред збуњујућег лавиринта дигиталних пропусница могуће је да би снага Европске уније могла помоћи у увођењу неке униформности и јасноће о томе како се глобалне границе могу отворити у блиској будућности.

Али, као што је CNN-u рекла Кеј Мекинтош, бивша уредница магазина “Хелт воч”, вероватно ће бити победника и губитника и нема гаранција, посебно не на дуге стазе.

- Право да не будемо изложени смртоносној болести надјачава права невакцинисаних... Можда ће се то променити ако вакцинација на крају буде значила да је ковид-19 постао нешто обично, попут сезонског грипа иако овај и даље односи хиљаде живота сваке године. Али, ниједна вакцина није 100 одсто ефикасна, па су и они који су вакцинисани и даље у ризику - упозорила је она.

ОНА ЈЕ САМО "СКРОЛОВАЛА" ТИК ТОК: Тада је случајно налетела на ПОКОЈНОГ МУЖА, а онда је добила ОДГОВОР (ВИДЕО)
Restoran

ОНА ЈЕ САМО "СКРОЛОВАЛА" ТИК ТОК: Тада је случајно налетела на ПОКОЈНОГ МУЖА, а онда је добила ОДГОВОР (ВИДЕО)

20.09.2024. 19:06
Сара отишла на трчање у парк, па открила ХОРОР ПРИЗОР: Тело мушкарца висило са дрвета, СА КАПУЉАЧОМ НА ГЛАВИ
park

Сара отишла на трчање у парк, па открила ХОРОР ПРИЗОР: Тело мушкарца висило са дрвета, СА КАПУЉАЧОМ НА ГЛАВИ

20.09.2024. 18:53
ПОЧЕЛА ТРКА ЗА ТЕКТОНСКЕ ПРОМЕНЕ! Отворена биралишта у три савезне државе САД - Почео процес који че да се заврши 5. новембра
Debata Donalda Trampa i Kamale Haris

ПОЧЕЛА ТРКА ЗА ТЕКТОНСКЕ ПРОМЕНЕ! Отворена биралишта у три савезне државе САД - Почео процес који че да се заврши 5. новембра

20.09.2024. 18:39
СНИМАК КОЈИ ЈЕ ЗАПРЕПАСТИО ИНТЕРНЕТ! Жена (81) нападнута на сред улице због пса, мушкарац јој мучки пришао са леђа па ударио (ВИДЕО)
Muškarac napao ženu

СНИМАК КОЈИ ЈЕ ЗАПРЕПАСТИО ИНТЕРНЕТ! Жена (81) нападнута на сред улице због пса, мушкарац јој мучки пришао са леђа па ударио (ВИДЕО)

20.09.2024. 17:56
"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе
hrvatska granica

"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе

20.09.2024. 18:33
ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!
Dete

ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!

20.09.2024. 18:31
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима
Pucnjava u Sarajevu

ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима

20.09.2024. 18:13
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА

20.09.2024. 18:57
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру
Ivana Španović

СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру

20.09.2024. 17:41