ЛЕКОВИ НЕМАЈУ ЕФЕКТА, ВИРУСИ СУ СВЕ АКТИВНИЈИ: Свету прети нова пандемија? Најновије упозорење научника!
Отпорност на лекове све је присутнија и у пољопривредно-прехрамбеном сектору привреде и прети глобалној безбедности производњи хране, тврди ФАО.
Микроорганизми су све отпорнији на лекове и тај проблем могао би да постане извор нове пандемије са озбиљним импликацијама по здравље људи и привреду, упозорава агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО.
Ове среде се игра меч године, а није у Лиги шампиона!
ТРАГЕДИЈА У ШПАНИЈИ ДОБИЛА ЕПИЛОГ: Превртање брода однело осам живота! (ФОТО)
ИНЦИДЕНТ У АРАПСКОМ МОРУ: За длаку избегнут сукоб између две заливске државе
Микроорганизми су све отпорнији а тај процес убрзава све масовнија употреба средстава за њихово уништавање код људи, животиња и пољопривредних култура, истиче се у тексту ФАО објављеном поводом Светске недеље свести о заразним болестима која је управо обележена.
Најмање 700 хиљада људи годишње умре од заразе дисајних путева и уринарног тракта, као и од полно преносивих болести, које је због отпорности њиховог изазивача све теже лечити, подсећа ФАО.
Не помажу ни најјачи лекови
- Широм света људи, животиње и биљке већ умиру од инфекција које не могу да се лече чак ни најјачим лековима против микроорганизама - наводи се даље.
- Ако се проблем отпорности микроорганизама на лекове не реши, следећа пандемија с којом ћемо да се суочимо могла би да буде бактеријска и пуно смртоноснија, због лекова који више не делују - напомиње заменица генералног директора ФАО Марија Хелена Семедо.
Отпорност микроорганизама на лекове спада међу глобалне претње, потенцијално опасније од вируса корона, закључују у ФАО.
Прехрамбени и пољопривредни сектор имају кључну улогу у решавању тог проблема јер се у многим деловима света средства против микроорганизама пуно више користе у узгоју животиња него у заштити људског здравља.
Процес појачава стални раст потражње за храном због све бројније људске популације, а научници не могу да држе темпо и истом брзином осмишљавају нове лекове, па су у опасности глобални сектор производње хране, њена безбедност, здравствени системи и привреда, наглашава ФАО.
Препоруке свим кључним агенцијама
Агенција је зато пре два дана оформила тим стручњака, укључујући пољопривреднике, ветеринаре, епидемиологе и научнике који ће да траже решења у пољопривредном сектору и политици, усмерена на примеренију употребу средстава против микроорганизама и делотворније спречавање болести.
У међувремену, пољопривредницима и актерима у прехрамбеном ланцу сугеришу да темељно перу руке, одећу и обућу и радне површине пре и после контакта са животињама и производима.
Такође, морају да воде рачуна о здрављу животиња које би требало да живе без стреса. За њих је важна и чиста вода и добра храна која треба да се држи на сувом и буде заштићена од глодара, птица, инсеката и други преносилаца бактерија.
У ФАО наглашавају и да би употреба пестицида требало да буде последње решење, када се исцрпе сва друга.
Потрошачима препоручују да добро термички обраде храну и да је не подгревају. Температура у фрижидерима и у транспорту мора да буде на одговарајућем ниском нивоу посебно када се ради о сировом месу.
ФАО од политичара тражи да борбу против отпорних микроорганизама прогласе приоритетом и да хитно дефинишу мере и сарадњу са заинтересованим актерима како би стратегије и закони били што делотворнији.