Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОНСТРУМ ИЗ ПОРОДИЛИШТА! Медицинска сестра убила седморо новорођенчади!

02.07.2024. 19:05
Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Shutterstock

Тридесетчетворогодишња медицинска сестра Луси Летби, која је већ осуђена за серијска убистра седморо новорођенчади, на суђењу у Краљевском суду у Манчестеру проглашена је кривом за покушај убиства екстремно превремено рођене бебе, само два сата након њеног рођења.

Летбијева, која је прошле године осуђена за убиство седам беба и покушај убиства још шест других, проглашена је кривом од стране пороте на поновљеном суђењу у Краљевском суду у Манчестеру.

Порота на њеном првобитном суђењу није успела да донесе пресуду о оптужби да је покушала да убије превремено рођену бебу, познату као беба К, у болници Грофица од Честера у фебруару 2016. године.

Тужилаштво је тврдило да је Летбијева померила бебину цев за дисање и да је ухваћена "практично на делу" када је доктор ушао у собу.

Консултант педијатар, др Рави Џајарам, рекао је пороти да је видео Летбијеву како стоји поред бебиних инкубатора не радећи ништа док је ниво кисеоника у њеној крви опадао на животно угрожавајуће нивое.

Аларм који је требало да се огласи био је тих.

Након што се беба опоравила, њена цев је још два пута била померена те ноћи, рекло је тужилаштво, тврдећи да је Летбијева покушала да прикаже као да беба сама стално помера цев.

Беба, која је рођена у 25. недељи трудноће, пребачена је у специјализовану неонаталну јединицу, али је умрла три дана касније.

Акције Летбијеве нису изазивале њену смрт.

Родитељи бебе К су уздахнули и заплакали када је пресуда прочитана - након што је порота разматрала случај само три и по сата.

Летбијева није показала никакве емоције на оптуженичкој клупи.

Одређивање казне ће бити одржано у петак у 10.30.

Виши крунски тужилац Никола Вин Вилијамс из Јединице за сложене случајеве ЦПС Мерси-Чешајр, рекла је да је Летбијева "непрестано порицала да је покушала да убије ову бебу или било коју бебу за чије убиство или покушај убиства је осуђена.

"Наш случај је укључивао директан доказ од доктора који је ушао у собу и затекао веома превремено рођену бебу како губи кисеоник док је Летбијева стајала поред ње, не предузимајући никакву акцију да помогне или да подигне узбуну. Намерно је померила цев за дисање у покушају да је убије", рекла је она.

"Особље у јединици је морало да размисли о незамисливом - да неко од њихових сопствених намерно повређује и убија бебе."

"Летбијева је померила цев још два пута током наредних неколико сати у покушају да прикрије своје трагове и сугерише да је прво померање било случајно. Ово су били поступци хладнокрвног, прорачунатог убице."

"Туга коју је породица бебе К осетила је незамислива. Наше мисли су са њима и са свима који су погођени овим случајем у овом тренутку", додала је Вин Вилијамс.

Др Најџел Скоун, медицински директор у болници Грофица од Честера, рекао је: "Наше мисли су са породицом и вољенима бебе К. Изузетно нам је жао што су се ови страшни злочини догодили у нашој болници."

"Од када је Луси Летби радила у нашој болници, направили смо значајне промене у нашим услугама и остајемо посвећени пружању висококвалитетне сигурне неге нашим локалним заједницама."

"Желимо да признамо утицај који ово наставља да има на све укључене у овај случај и поново изјавимо нашу посвећеност да учинимо све што можемо да помогнемо породицама да добију одговоре које заслужују."

Др Скоун је такође захвалио "непоколебљивој сарадњи и професионализму нашег особља, од којих су неки поново дошли на суд да понове доказе и преживе догађаје".

Током поновљеног суђења, Летбијева је негирала да је икада намеравала или покушала да повреди било коју бебу под њеном негом.

Рекла је да се не сећа инцидента са бебом К, али је рекла: "Знам да нисам ништа урадила да се мешам."

Летбијева је била питана о претрагама на Фејсбуку које за презиме бебе К више од две године након што је напустила неонаталну јединицу.

Такође је претраживала родитеље других беба за које је била осуђена за убиство или покушај убиства.

Негирала је да има фасцинацију породицама или да тражи знакове њихове туге.

"Нисам крива за оно за шта сам проглашена кривом", рекла је она пороти.

Прошлог августа, Летбијева је осуђена на 14 доживотних казни након што ју је порота прогласила кривом на крају суђења које је трајало десет месеци.

При изрицању казне на том суђењу, судија је рекао да је крива за "окрутну, прорачунату и циничну кампању убијања деце која укључује најмању и најрањивију децу".

"У вашим поступцима постојала је дубока злонамерност која је граничила са садизмом", рекао је судија.

Мотив за те поступке није био јасан.

Тужилаштво је на њеном првобитном суђењу рекло да је уживала у "изигравању Бога" и да је била узбуђена драмом особља које је трчало да спаси бебе које је напала.

Јавна истрага о догађајима у неонаталној јединици болнице Грофица од Честера почеће са саслушавањем доказа у септембру.

Србија Данас/Sky News