Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МУТАНТИ ВЕЋ ЖИВЕ МЕЂУ НАМА: Имају супермоћи, неуништиви су, могу да се регенеришу и да преживе чак и у космосу (ВИДЕО)

22.06.2024. 19:49
Mutanti
Мутанти / Извор: YouTube Printscreen/TheDodo/petopedia_

Мутанти нису само плод људске маште, већ они заиста постоје међу нама.

Захваљујући, пре свега, филмовима, људи-мутанти са надљудским моћима су већ деценијама један од најпрепознатљивијих сегмената популарне културе. Ови мутанти су се први пут појавили у пром броју стрипа "Икс мен" који је објављен 1963. године.

Основни концепт стрипа, који су креирали сценариста Стен Ли и цртач Џек Кирби, почива на концепту да је, усред све веће нетрпељивости према мутантима (хомо сапиенс супериор), професор Чарлс Ксавијер основао школу за надарене у којој мутанти уче да контролишу и развијају своје натприродне моћи и да их користе у интересу целокупног човечанства. Професор их је назвао „Икс-људи” зато што посебне способности дугују својеврсном „икс-гену” који обични људи немају, а који мутантима даје натприродне моћи. 

Овај стрип је постао глобални феномен који се проширио и на друге медије, а нарочито на филмове и видео-игре.

Оно што је мало познато је да мутанти нису само плод људске маште, већ они заиста постоје међу нама.

Наиме, у свету природе, постоје створења која поседују невероватне моћи које делују као да су изашле  са страница Марвелових стрипова. Ова створења са невероватним способностима фасцинирају научнике широм света и пружају увид у невероватне адаптације које живот може развити у различитим окружењима.

Тардиграде: Неуништиви водени медведићи

Један од најпознатијих примера мутаната из природе је тардиграде, или водени медведић. Ови микроскопски организми могу преживети у екстремним условима који би убили готово све друге облике живота. Тардигради могу издржати температуре од близу апсолутне нуле до преко 150°Ц, притиске шест пута веће од оних на дну океана, па чак и директно излагање зрачењу из свемира. Тајна њихове отпорности лежи у способности да уђу у стање криптобиозе, где готово потпуно заустављају метаболичке процесе.

Axolotl: Краљ регенерације

Axolotl, или мексички саламандер, је познат по својој изванредној способности регенерације. Ова створења могу обновити читаве удове, срце, кичмену мождину, па чак и делове мозга. Научници верују да axolotli поседују посебне ћелије сличне матичним ћелијама које омогућавају ову невероватну регенерацију. Истраживања axolotla могла би једног дана довести до медицинских открића која би помогла људима да регенеришу оштећена ткива или органе.

Бомбардиер Беетле: Хемијски ратници

Бомбардиер Беетле (бомбардерски тврдокрилац) је инсект који користи хемијске реакције за своју одбрану. Када је угрожен, овај буба испушта врелу, токсичну течност из абдомена. Ова течност се ствара комбиновањем два различита хемијска елемента који су похрањени у одвојеним коморама у телу инсекта. Када се споје, долази до експлозивне реакције која производи врелу течност која се избацује на нападача. Ова хемијска одбрана је тако софистицирана да је инспирисала инжењере да развијају нове технологије у области хемијског инжењеринга.

Иронцлад Беетле: Оклопно чудо природе

Иронцлад Беетле (железни тврдокрилац) поседује изузетно чврст егзоскелет који га чини готово неуништивим. Његов оклоп може издржати притисак који би здробио већину других инсеката. Научници су открили да овај издржљиви егзоскелет има сложену микроструктуру која му омогућава да апсорбује и редистрибуира силу ударца. Ова открића могла би довести до развоја нових, ултра-чврстих материјала за употребу у индустрији и технологији.

Extremophile Бацтериа: Преживљавање на граници немогућег

Екстремофилне бактерије су микроорганизми који могу преживети у најекстремнијим условима на Земљи. На пример, бактерије из рода Deinococcus могу издржати екстремно високе дозе зрачења које би убиле све друге познате облике живота. Ове бактерије имају изузетно ефикасне механизме за поправку ДНК, који им омогућавају да преживе и репродукују се чак и након озбиљног оштећења генетског материјала. Истраживања ових организама могу помоћи у развоју нових метода за заштиту људи и материјала од зрачења.

И шта сада?

Природа је пуна невероватних створења са моћима које делују као да су изашле из научно-фантастичних прича. Ови "мутанти" су изазов за научнике који желе да разумеју како живот може преживети и напредовати у најекстремнијим условима. Њихове изузетне способности не само да нас фасцинирају, већ и пружају вредне увиде који могу имати далекосежне последице за науку и технологију.

Кроз проучавање ових необичних створења, можда ћемо једног дана открити тајне које ће нам омогућити да побољшамо људско здравље, развијемо нове технологије и боље разумемо границе живота на Земљи.

Извор: Србија Данас/М.А.