Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НИ ГЕНЕРАЛИ НИ ОПТУЖНИЦЕ му НЕ МОГУ НИШТА: Нетањаху наставља да ВЕДРИ И ОБЛАЧИ целим Левантом

22.04.2019. 18:25
Benjamin Netanjahu
Бењамин Нетањаху / Извор: Фото: Profimedia/Youtube/Printscreen/StockFootage.com

На изборима 2015. године премијер Бењамин Нетањаху употребио је тактику застрашивања како би мотивисао своје присталице на изборима.

"Десничарска влада је у опасности", тврдио је. "Арапски бирачи крећу на гласачка места", рекао је на дан избора. На изборима 2019. године, Нетањаху и Ликуд покушали су да уплаше арапске бираче наизглед криминалним планом постављања 1.300 скривених камера на бирачким местима у арапским подручјима како би их одвратили од практиковања основног грађанског права - гласања. Многи Арапи стога нису кренули на биралишта. Неки активисти арапских странака захтевају ново гласање у арапским заједницама, тврдећи како им је њихово застрашивање камерама одузело њихове гласове. Други пак тврде да је завера откривена на почетку изборног дана, па је под знаком питања је ли извештавање о постојању камера имало утицаја на одазив. Једна ствар је, међутим, јасна: отворене изјаве верских ционистичких активиста доказују колико је подстицање страха од премијера према арапским грађанима, које се не спроводи тајно или јавно, постало утицајно и свеприсутно. Сада се може видети тачно оно што Арапи свакодневно доживљавају у Држави Израел, и шта могу да очекују у надолазећим годинама, пише на порталу Адванце.хр.

"ДОБИЛИ СМО ИНФОРМАЦИЈЕ О МОГУЋИМ НАПАДИМА!" Зашто су власти у Шри Ланки избегле УПОЗОРЕЊА?! (ФОТО/ВИДЕО)

"ДОБИЛИ СМО ИНФОРМАЦИЈЕ О МОГУЋИМ НАПАДИМА!" Зашто су власти у Шри Ланки избегле УПОЗОРЕЊА?! (ФОТО/ВИДЕО)

РЕЈТИНГ CNN НА ИСТОРИЈСКОМ МИНИМУМУ! Трамп урнебесно ликује, његов ХИТ ТВИТ насмејао Америку! (ФОТО)

РЕЈТИНГ CNN НА ИСТОРИЈСКОМ МИНИМУМУ! Трамп урнебесно ликује, његов ХИТ ТВИТ насмејао Америку! (ФОТО)

ЈАСНА ПОРУКА РУСИЈИ ИЗ ШТАБА ЗЕЛЕНСКОГ: "Рат у Донбасу се неће брзо завршити!"

ЈАСНА ПОРУКА РУСИЈИ ИЗ ШТАБА ЗЕЛЕНСКОГ: "Рат у Донбасу се неће брзо завршити!"

Странка Ликуд предвођена премијером Бењамином Нетањахуом победила је на превременим изборима 2019. за израелски парламент Кнесет. Резултати потенцијалних коалиционих партнера омогућиће премијеру да задржи садашњу владу са сличним саставом. Такође јача Нетањахуа, који се суочава са оптужбама за корупцију, али може да захтева значајне политичке уступке како би остао на власти.

Ликуд је добио већину гласова, што му јамчи 35 места. То је мало надмашило опозициони центар десног блока "Плаво и бело" (на челу с Бењамином Ганцом и Јаиром Лапидом), који је постигао исти број места. Верске странке Јудаизам и Шас Уједињена Тора имале су добре резултате, освојивши укупно око 16 места. Исто тако су изборни праг прешли претходни чланови Ликудове коалиције Јисраел Беитеину и Кулану, као и Уједињена десница, који представља досељенике и екстремну десницу. Резултат израелске левице био је слаб и арапске странке такође су изгубиле нека места.

izrael
израел / Извор: Профимедиа

Најбољи резултати Ликуда од 2003. године ојачавају Нетањахуа као лидера странке, а изборни успех десног крила омогућује му да остане премијер - пети пут. Већина странака из садашње коалиције препоручује његову кандидатуру (у складу с уставним законом) за председника. Обновљени мандат јача Нетањахуа јер се суочава с напредним поступцима везаним за оптужбе за корупцију. Задржавање десничарске коалиције Нетањахуу даје најбоље шансе да задржи власт, чак и ако постоји формална оптужница. Неки будући партнери (нпр. верске странке), на темељу својих претходних изјава, могу се суздржати од покушаја поткопавања премијера до коначне судске пресуде, што је дугорочна перспектива. Истовремено, они ће користити Нетањахуове потешкоће да повећају своје захтеве у приоритетним подручјима, као што су преговори о министарским ресорима.

Када су напетости дуж границе с Појасом Газе ескалирале почетком марта, водство Плаво-беле странке отпутовало је у град Ашдод на југу како би подупрло његову подршку за смену владајуће странке с власти. Видеозаписи с те кампање показали су председника странке генерал-потпуковника Бенија Ганца, заједно с још двоје колега, генерал пуковником Моше Јаалоном и генерал-потпуковником Габи Ашкеназијем, које су топло су дочекали локални становници. Без обзира на топлу добродошлицу, посета очигледно није уверила становнике Ашдода да гласају за коалицију Плаво и бело, као и у бројним другим градовима. Владајућа странка Ликуд остала је доминантна политичка снага у лучком граду, освојивши готово 34 посто гласова. Само 16 посто је отишло за Плаво и бело. Резултати у свим удаљеним подручјима у јужном и северном делу земље били су слични, а Ликуд је знатно надмашио свог новог супарника.

АМЕРИ БЕЖЕ ИЗ ТУРСКЕ? Да ли ће једна од НАЈВЕЋИХ НАТО БАЗА остати Русима НА IZVOL'TE - чека се ОДЛУКА (ВИДЕО)

АМЕРИ БЕЖЕ ИЗ ТУРСКЕ? Да ли ће једна од НАЈВЕЋИХ НАТО БАЗА остати Русима НА IZVOL'TE - чека се ОДЛУКА (ВИДЕО)

Састанак Путина и Кима до краја месеца: ДАТУМ И МЕСТО ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ

Састанак Путина и Кима до краја месеца: ДАТУМ И МЕСТО ПОД ВЕЛОМ ТАЈНЕ

ЈОШ УВЕК НЕМА ПУТИНОВЕ ЧЕСТИТКЕ ЗЕЛЕНСКОМ: Песков се огласио у име руског председника!

ЈОШ УВЕК НЕМА ПУТИНОВЕ ЧЕСТИТКЕ ЗЕЛЕНСКОМ: Песков се огласио у име руског председника!

Готово половина (49 посто) становника северног пограничног града Кирјат Шмона, на пример, гласала је за Ликуд и само 11 посто гласова отишло је Ганцу и његовим генералима. Чак и неугодан догађај у октобру 2018. године током којег је премијер Бењамин Нетањаху увредио житеља Кирјат Шмоне који му се пожалио због лоших здравствених услуга у граду није погодио популарност његове странке Ликуд. Нетањаху је такође узео 55 посто гласова у источном граду Беит Ше'ан, с тим да су Ганц и његови једва добили 5,2 посто. Ликуд је освојио победу у јужном граничном граду Сдерот, који је годинама гађан ракетама Касам из Газе, с око 43 посто гласова. Исти се образац појавио опет: Становници мањих и удаљених градова, од којих су многи годинама трпели последице одмазде Хамаса због израелске политике према Гази и који су се жалили да их је влада напустила, поново су веровали у Нетањахуа и Ликуд. На просперитетнијим, централно лоцираним подручјима, Плаво и Бело су преузели прво место, пружајући одраз резултата у остатку земље. У Тел Авиву су, на пример, Плави и бели освојили су 45 посто гласова, остављајући Ликуд далеко иза себе са 19 посто. Преко 55 посто бирача у граду Рамат Хашарону у предграђу града Тел Авива подржало је Плаво и бело, у поређењу са 17 посто Ликуду. Готово половина (48 посто) бирача у суседном граду Херцлији гласали су за генерале, а само 23 посто за ветерана Ликуда. У оближњем граду Ход Хашарон, који је такође део подручја подземне железнице у Тел Авиву, 53 посто гласовало је за Плаво и бело и само око 20 посто за Ликуд.

Jerusalim
Јерусалим / Извор: Профимедиа

Овај образац гласања није нов. Резултати не одражавају ништа више од традиционалне подршке коју је Ликуд уживао деценијама на географској периферији. Водство странке Плаво и бело очекивали су да ће неки гласачи Ликуда дати глас њима. Исход није био ни близу том сценарију. Ликуд је постигао неверојатну побједу, због дугогодишњих Нетањахуових блиских веза с његовим изборним тијелом. Не само да казнене истраге и могуће оптужнице, у очекивању саслушања на темељу оптужби за корупцију, нису повредиле Нетањахуа, оне су појачале подршку коју је уживао откако је први пут ушао у политику крајем 1980-их и кандидовао се за листу Ликуда за Кнесет након што је служио као израелски амбасадор у Уједињеним нацијама.

Нетањахуова влада ће наставити своју тренутну политичку линију. То укључује покушаје да се ограниче овлашћења Врховног суда, да се смање трошкови живота у Израелу, или да се појачају привилегије јеврејске већине у односу на већином арапску мањину. Доношење закона којим почиње регрутација ултра-ортодоксног становништва може изазвати спорове унутар коалиције, а недостатак компромиса по том питању био је службени изговор за скраћивање претходног мандата. Нетањаху, међутим, пориче те намере и може иницирати законодавство како би побољшао своју правну ситуацију, укључујући закон који осигурава имунитет садашњем премијеру. Такав потез оцењује се врло контроверзним, поготово ако је ретроактиван, и можда неће наићи на подршку међу свим коалиционим партнерима.

Још једна НЕСРЕЋА у престоници Шри Ланке! ЕКСПЛОДИРАО камион недалеко од цркве! (ВИДЕО)

Још једна НЕСРЕЋА у престоници Шри Ланке! ЕКСПЛОДИРАО камион недалеко од цркве! (ВИДЕО)

ДРАМА У ФЛОРИДИ! Непознати авион хтео да прелети Трампову викендицу! Војска одмах дигла ловце Ф-16! (ФОТО)

ДРАМА У ФЛОРИДИ! Непознати авион хтео да прелети Трампову викендицу! Војска одмах дигла ловце Ф-16! (ФОТО)

После УЛТИМАТУМА Турској да не купује руску ПВО, Америка обећава САНКЦИЈЕ земљама које купују иранску НАФТУ

После УЛТИМАТУМА Турској да не купује руску ПВО, Америка обећава САНКЦИЈЕ земљама које купују иранску НАФТУ

У спољној политици очекује се да ће Израел задржати континуитет. Министарство спољних послова највероватније ће задржати у коалиционим преговорима Ликуд. Интензивираће се дипломатски напори за успостављање страних дипломатских мисија у Јерусалиму и признање израелског суверенитета над Голанском висоравни. Састав нове коалиције, посебно учествовање радикалних странака, учврстиће израелску позицију током реактивације мировног процеса, који спроводи америчка администрација (најављена за постизборно раздобље у Израелу). Остаје питање хоће ли Нетањаху, због притиска његове коалиције, доиста спровести изјаве из кампање у погледу припајања јеврејских насеља на Западној обали Израелу. Такав потез значио би слом у односима с Палестинцима и резултирао отвореним сукобом.

 

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)
Hitna pomoć

ОТАЦ И СИН ПОГИНУЛИ У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: Аутомобил у потпуности СМРСКАН и ЗАГЛАВЉЕН испод камиона (ФОТО)

20.09.2024. 21:11
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте
Crkva

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ МАЛУ ГОСПОЈИНУ Данас је црвено слово, а ову молитву Богородици обавезно прочитајте

21.09.2024. 07:26
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина
vreme u srbiji

ПРАВИ ЛЕТЊИ ДАН ПРЕД НАМА: Београд ће данас обасјати сунце а у ОВИМ ДЕЛОВИМ очекује се велика количина падавина

21.09.2024. 07:38