Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРИЧА О МОСАДУ: Неспретна убиства најпознатије тајне службе остављају без текста!

01.07.2016. 06:07
Mosad
Мосад / Извор: Профимедиа

У јануару 2010. године Махмоуд ал-Мабхоух је слетео у Дубаи. Оно што ће се догодили неколико сати касније ће потрести целу међународну обавештајну и светску заједницу.

Театрално убиство једног од челних људи Хамаса, који је нападнут у властитој хотелској соби, надрогиран и угушен од стране тајних агената је још једном довело Мосад, израелску тајну службу, у средиште скандала.

10 НАЈВЕЋИХ ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА У ИСТОРИЈИ: Масакр у руској школи, кобна Олимпијада... Ево који је био најгори!

Фотографије 26 израелских агената који су користили украдене идентитете и немачке, аустралске и британске пасоше су обишле свет. Али није се радило о заштићеној операцији. Од ликвидације терориста на европском тлу преко коришћења украдених идентитета, па све до дипломатских скандала, пропалих мисија, катастрофалних грешака и хватања израелских тајних агената ово је прича о посебном одсеку елитних убица Мосада, који већ 50 година штите интересе државе Израел у иностранству.

ЈЕЗИВИ ТРЕНУТАК: Девојка фронтмена бенда случајно телефоном снимила ТЕРОРИСТУ? (ВИДЕО)

mosad
мосад / Извор: Профимедиа

Како је све почело

Од свога освајања 1948. године Израел се бори за опстанак окружен бројним непријатељима. У тој борби, увелике се ослања на своју спољну тајну службу Мосад. За разлику од Пентагона, Израел има политику нити да потврђује нити да негира убиства терориста од стране својих тајних служби. 

ЗЕМУНСКИ РЕЦЕПТ: Која је разлика између "борбеног возила" и "аудија смрти" (ВИДЕО)

Унутар Мосада, који је несумњиво једна од најучинковитијих сигурносно-обавештајних агенција на свету са седиштем северно од Тел Авива, постоји посебан одсек задужен за ликвидацију државних непријатеља изван граница Израела.

Али да би се разумео менталитет и начин на који та организација функционише, потребно је вратити се назад у историју.

Шта је циљано убиство

Ликвидације државних непријатеља или циљана убиства (таргет killing) је појам којим се означава елиминација појединца од стране државе изван правног оквира или бојног поља.

НАЈЈЕЗИВИЈА УБИСТВА У СРБИЈИ: Знате ли шта је "РУКОПИС СМРТИ" - заштитни знак Земунског клана?

Након 11. септембра циљана убиства су привукла пажњу светске јавности из разлога што су употребљена од америчке владе за елиминисање терориста у Ираку, Јемену и Авганистану често с катастрофалним последицама.

Догађај који је шокирао свет се догодио 2008. када су америчке ваздушне снаге бомбардовале свадбену поворку у Авганистану у којој се налазио тражени терориста, убивши притом преко 40 људи. Пентагон се правдао чињеницом да су присутни знали да се ради о траженом терористи и да су прихватили одговорност коју је та одлука носила, самим тим што су прихватили да буду ту где јесу.

mosad
мосад / Извор: Профимедиа

Неневоватни гафови 

Вративши се у Израел, Мосадови агенти имају више од пола века дугу историју циљаних убиства с различитим последицама.

У случају Дубаија, радило се о великом дипломатском инциденту. Махмоуд ал-Мабхоух је био тајно праћен од аеродрома до свог хотела у Дубаију. Израелски оперативци су сазнали у којој је соби и док га није било су провалили електронску браву и припремили заседу. Када се Хамасов заповедник вратио, био је савладан и био му је убризган анестетик који му је парализирао мишиће, али га оставио при пуној свести. Потом су га угушили јастуком. 

ЗАШТИТА ЗА ИНФОРМАЦИЈУ: Немачке тајне службе врбују азиланте

Полиција у Дубаију је у сарадњи са Интерполом и напредним софтвером слике с камера упоредила с пасошима 26 агената. Открили су да се у већини случајева ради о именима и идентитетима правих људи који живе у Израелу и имају двојно држављанство. 

Лов на организатора Холокауста

Све усмерено против државних непријатеља!

Наиме, Мосад често контактира особе с двојним држављанством (многи су емигрирали у Израел са Запада) и уколико немају намеру да путују у скорије време, питају их да ли су вољни да посуде свој идентитет за заштиту домовине. Реакције Аустралије, Велике Британије, Немачке и других земаља чији су пасоши били кориштени су очекивано проузроковале натегнуте дипломатске односе с Израелом. Али, та операција је само показатељ да Мосад не преза ни за чим у прогону државних непријатеља.

Шездесетих година, Мосад је кренуо у лов на једног од својих најљућих непријатеља, Адолфа Eichmanna. Као један од главних организатора Холокауста, Eichman је после рата побегао у Аргентину где је отет 1962. и одведен у Израел. За разлику од неких других операција, у овом случају израелске власти су намерно желеле да одрже јавно суђење на крају ког је високо рангирани нацистички часник осуђен на смрт вешањем.

ЧИМЕ СЕ БАВЕ ПРИВАТНИ ДЕТЕКТИВИ У СРБИЈИ: Ово су услови за српског Шерлок Холмса?

Минхенски масакр!

Десет година касније, 1972, 11 израелских спортиста  је убијено у Минхену  за време Олимпијских игара. У 4.40 ујутро припадници Црног септембар, палестинске терористичке организације су упали у собе у којима су били смештени израелски такмичари које су прво отели, а потом убили њих 11. Тадашња израелска премијерка Голда Меир је основала посебан тајни одбор који ће бити задужен за одмазду, а тајна операција је названа кодним именом 'Божији бес'.

Minhen
Минхен / Извор: Youtube Printscreen

Убрзо је Мосадов тим започео с убиствима свих оних за које су сматрали да су повезани с палестинским терористима. Прво убиство се догодило у Риму, потом Паризу, Лондону, Ципру, Беируту, Атени, Амстердаму.

Дипломатски инцидент!

1973, годину дана након масакра, догодио се велики дипломатски инцидент. Наиме, израелске тајне службе су веровале да су успеле да идентификују Али Хасана Саламеха, наводног мозга операције покоља на Олимпијским играма, у малом норвешком граду Лилехамеру. У ономе што је касније постало познато као Lillehammerska афера, Мосадови агенти су грешком убили мароканског конобара заменивши га за палестинског терористу.

ОТКРИВЕНА ТАЈНА О ХАПШЕЊУ ЗЕМУНСКОГ КЛАНА: Ево како је британска служба МИ6 ухапсила Ђинђићеве убице

Хапшење шесторице израелских оперативаца од стране норвешке полиције су резултирале дипломатском и политичком катастрофом.

mosad
мосад / Извор: Профимедиа

Агенти су осуђени за убиство и шпијунажу па су након извршене казне враћени у Израел који је заузврат платио одштету удовици убијеног конобара. Информације које је норвешка тајна служба добила за време испитивања ухваћених израелских агената су подељене с другим сигурносним агенцијама на Западу, па су Мосадове тајне операције у Европи задобиле снажан ударац, што је резултирало целокупном променом њихове организације, логистике и инфраструктуре. Неколико година касније, 1979. Саламех је убијен у Беируту у експлозији која је осим његових телохранитеља убила и још четворицу и ранила 18 цивила. 

Ово је ЈЕДИНА земља на свету у којој не важи ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА СРБИЈЕ!

"Црни септембар"

Црни септембар је такође одговорио на Мосадове нападе властитом кампањом терора убивши више израелских цивилних и војних службеника као и тајних агената Мосада у Риму, Мадриду, САД-у итд.

Операција 'Божји бес' се наставила преко 20 година до раних деведесетих. Често би породице терориста недуго након смрти добијале цвеће с поруком 'Не заборављамо нити опраштамо'.

Та крвава кампања је уздрмала темеље односа Израела и Западних влада. Осветила је спортисте и показала да Израел може и хоће одговорити на сваки напад, али није помогла у успостављању мира у Палестини.

Mosad
Мосад / Извор: Профимедиа

Мосад је створио репутацију елитних убица који могу чекати на свакоме кораку те бити било ко: туриста, продавачица, гост у хотелу, таксиста итд.

Неспретни покушај убиства Калида Машала

Још један контроверзан случај у који је Мосад био уплетен се догодио 1997, када је све што је могло поћи по злу - пошло по злу. У Аману, главном граду Јордана, Калид Машал, који је тада био заповедник Хамасове испоставе за Јордан, је путовао према својој канцеларији. Када је изашао из аута, два Мосадова агента која су ушла у земљу с лажним канадским пасошима су га заскочили и нашприцали отровни спреј у уво.

НАЈЧУВАНИЈА ТАЈНА ЈУГОСЛАВИЈЕ: Приче из Титовог живота о којима се није смело говорити

У неспретној операцији која је требала изгледати као природна смрт, агенти су ухваћени, а Хамасов заповедник је завршио у болници и имао 24 сата да преживи. Јордан је послао писмо Израелу да ће, уколико не достави противотров, поништити мировни споразум, протерати израелског амбасадора (Јордан је уз Египат једина арапске земље које су признале Израел) те да ће два агента имати јавно суђење.

ШЕШЕЉЕВ ПЛАН: Помиловати Легију и Звездана Јовановића ако кажу све о убиству Ђинђића

Власти у Јерусалему су на притисак САД доставиле противотров у замену за два агента али дипломатска и политичка катастрофа није заборављена. Уз то, Калид Машал је 2004. постао главни заповедник Хамаса.

Иако није доказано, сматра се да Мосад стоји и иза ликвидације више иранских физичара с циљем заустављања иранског нуклеарног програма.

mosad
мосад / Извор: Профимедиа

Као што можемо видети, израелске тајне службе врло раширено користе такозвана циљана убиства. 2006. године Врховни суд у Јерусалиму је одредио да је таква врста ликвидације легитимна у борби против тероризма. Међутим, споменута пракса се нашла на удару критика због великог броја колатералних цивилних жртава. Услед међународних притисака, задњих година израелска влада настоји минимизирати број цивилних жртава и учинити циљана убиства што прецизнијима.

ЗАБРАЊЕНИ СНИМАК: Овако је Звездан Јовановић вежбао атентат на Ђинђића (ВИДЕО)

Уосталом, практикујући политику нити признавања нити негирања, Израел ствара репутацију без одговорности, шаљући целоме свету поруку да ће се Мосад обрачунати са свим својим непријатељима где год они били.

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ИЗРАЕЛ ЛИКВИДИРАО ИБРАХИЛА АХИЛА: Био је КЉУЧАН командант Хезболаха, припремао НАПАД НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА
Izrael

ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ИЗРАЕЛ ЛИКВИДИРАО ИБРАХИЛА АХИЛА: Био је КЉУЧАН командант Хезболаха, припремао НАПАД НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА

20.09.2024. 19:54
ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)
Izraelska vojska

ИСПЛИВАО УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК СА ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ! Војници шутирају и ГУРАЈУ ТЕЛА СА КРОВОВА - Америка се ХИТНО ОГЛАСИЛА: "Одвратно и нечувено понашање..." (ВИДЕО)

20.09.2024. 20:31
ДЕТАЉАН СПИСАК КАМЕРА У БЕОГРАДУ: На 660 локација широм престоница - Ево где су постављене и шта све снимају!
Sigurnosne kamere

ДЕТАЉАН СПИСАК КАМЕРА У БЕОГРАДУ: На 660 локација широм престоница - Ево где су постављене и шта све снимају!

20.09.2024. 20:26
НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)
Nagrada

НАГРАДА ОД 1000 ЕВРА - Тражи се Србин Драган Голубовић: Последњи пут виђен ОВДЕ (ФОТО)

20.09.2024. 20:14
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА

20.09.2024. 18:57
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28