Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Пријатељство Срба и Француза "каљено" још од Првог светског рата! Макрон пред долазак у Београд: "ЕУ је потребна Србија, као што је Србији потребна ЕУ!"

29.08.2024. 08:40
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Александар Вучић и Емануел Макрон / Извор: Танјуг/АП

Велике речи председника Француске пред долазак у Србију.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да данас поново долази у Србију с једноставном поруком - Европској унији и њеним земљама чланицама потребна је снажна и демократска Србија у њиховом окриљу и Србији је потребна једна снажна и суверена ЕУ да брани и промовише њене интересе, уз поштовање свог идентитета.

- Попут Француске, уверен сам у то, Србија тежи ка независности и суверености које само ЕУ поседујући средства своје стратешке аутономије може да јој пружи. Ову стратешку аутономију ћемо заједно изградити обезбеђујући себи средства да осигурамо нашу безбедност и јачајући нашу сарадњу у одбрани - написао је Макрон у ауторском тексту за данашњу "Политику".

Француски председник је написао да ћемо ту стратешку аутономију "такође изградити у области индустрије у свим секторима где морамо да се ујединимо како бисмо били отпорнији у односу на беспоштедну међународну утакмицу, у области критичних сировина, лекова, вештачке интелигенције, на пример".

 Ту такође Србија има кључну улогу у оквиру једне проширене и ојачане Европске уније - напомиње Макрон. "

- Част ми је што долазим у Србију на позив председника Вучића после прве посете у којој сам био, има већ пет година, с амбицијом да поновно повежем нити једног данашњег пријатељства, које се калило на фронту Првог светског рата са још живим сећањима на војску на Солунском фронту. Тада сам био дубоко дирнут топлином дочека који ми је уприличен и који је још више учврстио моје уверење у снагу и виталност веза које спајају нас, Французе и Србе - подсетио је Макрон.

Он каже да су се од тада односи Француске и Србије, "наше размене и наша партнерства још више развили".

- Као доказ за то наводим велике пројекте у које су укључене прворазредне француске компаније; подршку коју пружа Француска агенција за развој на бројним радовима у Србији, посебно у области енергетске транзиције. Наводим такође и обнову наших размена мишљења на интелектуалном плану, о чему је сведочило учешће Француске као почасног госта на Сајму књига у Београду пре неколико месеци - написао је Макрон.

Француски председник сматра да упркос већ снажној блискости између Србије и ЕУ, перспектива приступања Европској унији не привлачи онолико колико би требало "док се у позадини мешају забринутости и замор, посебно у вези с ритмом приступних преговора, али понекад и једна врста ресантимана, па чак и неповерења у вези с Европском унијом, који свој извор имају у новијој историји и у сукобљеним или конфликтним сећањима".

- Србија, наравно, припада Европи својом географијом, али више од тога, припада јој својом историјом; историјом једног поноситог народа који има снажан идентитет од кога никада није одустао - написао је Макрон. Он напомиње да су данас размене Србије много богатије са земљама Европске уније него са било којом другом земљом или скупином земаља. Економске размене, наравно, од којих су готово две трећине реализоване с Европском унијом, али такође и размене међу људима, кроз учешће Србије у програмима „Еразмус плус” и „Хоризонт Европа”. У области уметности, Србија већ доприноси на плодоносан и креативан начин европском културном простору и радујем се што ћу током моје посете открити благо чудесних колекција Матице српске - навео је Макрон.

Француски председник закључује да је "време да заједно без острашћености сагледамо историју да не би више представљала препреку, што она данас још увек јесте, између нас и, још и више, између земаља региона које су све позване да буду заједно у окриљу Европске уније". "Историчари свих наших земаља – чланица ЕУ и земаља кандидата, вероватно би могли да нам помогну на том путу ангажујући се у колективном раду на томе", додао је он.

Истиче да "Србија, с правом уверена у посебност своје судбине и понекад очврсла од изазова које је она пред њу стављала, не треба да се плаши за свој идентитет и своју сувереност уласком у Европску унију".

- Та болна сећања, као ни те запитаности, не треба да одвраћају грађане Србије од оног што је очигледно: њихово место је у Европи, уз Француску – којој није ништа мање стало него Србији до особености своје историје и културе – у тој заједници која је једино место у коме ћемо моћи заиста да бранимо вредности које су нам заједничке - написао је председник Француске.

Он наводи да Србија у потпуности има своје место у окриљу ЕУ "као велика централна земља овог региона која је способна не само да буде главни градитељ будућности помирења и сарадње у региону већ, ако то жели, снага инспирације и покретачка снага".

- Мислим такође и на оквир који нам нуди Европска политичка заједница за покретање заједничких иницијатива: наредни Самит који ће се одржати у Мађарској на јесен у том смислу ће бити значајан састанак - најављује Макрон.

Макрон сматра да "само у окриљу ЕУ – уније суверених држава које деле исту визију своје будућности, Србија ће моћи да остане Србија" јер, како је написао "када је рат, још једном, поново избио на нашем континенту, инициран од стране Русије која у Украјини следи бруталан план освајања, идеја да Србија може да тражи свој пут у вечитој игри балансирања између сила које ће у њој видети само пиона за жртвовање на шаховској табли само је илузија".

- Питање које се поставља Србији, али и свима нама Европљанима у овом тренутку, још више него питање о неопходном одржавању уједињеног фронта против Русије, је питање о типу друштва у коме ће сутра хтети да живи наша омладина. По том питању, немам никакве сумње у то, млади у Србији ће имати исти одговор као и млади у Француској - наводи Макрон.

Он оцењује да "за грађане Француске, као и за грађане других држава чланица и ускоро за грађане Србије, ЕУ јесте и остаће једна од најчвршћих брана против популизма, демагогије и екстрема, као и јединствени простор економског просперитета и има капацитет да буде релевантна наспрам наших конкурената у глобализацији".

У вези с питањем Косова и Метохије, Макрон је написао да ће лично остати ангажован на спровођењу Охридских споразума, а најпре на успостављању заједнице општина са српском већином на КиМ. Он подсећа да је 2019, када је говорио о том питању, "говорио о неопходној храбрости да би се дошло до компромиса" и да су тада у Француској, уверени да та храброст постоји у Србији, "с Немачком и нашим европским партнерима, уз подршку САД, хтели да помогнемо региону да избегне да се ређају унилатерални потези, неодмерене изјаве, подизање тензија чије су главне жртве људи који живе на терену посебно српска мањина на Косову".

- Пут који смо предложили ка неопходној нормализацији чува суштину: могућност за Србе да живе на Косову уз поштовање закона али не одричући се свог идентитета ни својих природних веза са Србијом; али такође и постојање гаранција које се тичу очувања српског културног и верског наслеђа - објаснио је Макрон.

Он оцењује да је "овај пут трасиран" и да "све што успорава напредак на том путу иде науштрб људи који тамо живе" и каже да је уверен да је "овај компромис у складу с интересима Србије".

- Уз све сагледавање снажних осећања Срба по том питању, поштујући их, позивам Србију и позивам младе у Србији да изаберу мир и да изаберу будућност. Лично ћу остати ангажован као што сам сигуран да ће остати и ЕУ у целини, на спровођењу Охридских споразума, а најпре на успостављању заједнице општина са српском већином - истакао је Макрон.

Француски председник је написао да његова данашња посета Београду, "нове етапе које постављамо за нашу билатералну сарадњу, стварно стратешко партнерство које градимо, апел који сам упутио за одлучно ангажовање Србије у приступању Европској унији, све то чини једну поруку поверења у нашу заједничку будућност и такође најбољи начин да се негује и продубљује наше тако драгоцено пријатељство".

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
"ВАЖАН САСТАНАК У БРИСЕЛУ" Вучић: Наша земља остаје посвећена свом европском путу
Aleksandar Vučić

"ВАЖАН САСТАНАК У БРИСЕЛУ" Вучић: Наша земља остаје посвећена свом европском путу

19.09.2024. 14:36
ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ИЗ БРИСЕЛА: Разговарали смо и о зеленим коридорима, први новац стиже већ крајем октобра! (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ИЗ БРИСЕЛА: Разговарали смо и о зеленим коридорима, први новац стиже већ крајем октобра! (ВИДЕО)

19.09.2024. 14:34
СРБИЈА ЈЕ ПОШТОВАНА: Урсула фон дер Лајен објавила емотивну слику са Вучићем, срдачан дочек за председника (ФОТО)
Aleksandar Vučić i Ursula Fon de Lajen

СРБИЈА ЈЕ ПОШТОВАНА: Урсула фон дер Лајен објавила емотивну слику са Вучићем, срдачан дочек за председника (ФОТО)

19.09.2024. 14:15
УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију
najnovija vest, najnovija

УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију

19.09.2024. 18:07
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!
čamac

ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!

19.09.2024. 18:02
Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом
granica

Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом

19.09.2024. 17:57
(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику
Vladan Milojević

(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику

19.09.2024. 17:31
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку
Rodžer Federer, Novak Đoković

ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку

19.09.2024. 16:49