Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
Dete u bolnici
Дете у болници / Извор: Shutterstock

Ослоњена на гомилу земље, Дивајн Висоба је чупала коров са гроба своје ћерке. Беба од месец дана је умрла од мајмунских богиња у источном Конгу у августу, али је Висоба (21), била превише трауматизована да би могла да присуствује сахрани.

Током своје прве посете гробљу, плакала је за дететом које је изгубила и бринула се о остатку своје породице.

- Када се родила, било је као да је Бог услишио наше молитве — желели смо девојчицу", рекла је Висоба о малој Маомби Катенги. "Али наша највећа радост претворена је у девастацију -

Њена ћерка је једна од више од 6.000 особа за које званичници сумњају да су заражени болешћу у провинцији Јужни Киву, епицентру најновијег избијања мајмунских богиња у свету, које је Светска здравствена организација означила као глобалну здравствену кризу.

Нови сој вируса се шири, претежно путем контакта кожа на кожу, укључујући, али не ограничавајући се на сексуални контакт. Недостатак средстава, вакцина и информација отежава сузбијање ширења, према забринутим стручњацима за болести.

Divajn Visoba koja je zbog majmunskih boginja ostala bez bebe
Дивајн Висоба која је због мајмунских богиња остала без бебе / Извор: Танјуг/АП Пхото/Мосес Sawasawa

Мајмунске богиње — које узрокују углавном благе симптоме попут грознице и болова у телу, али могу изазвати озбиљне случајеве с израженим пликовима на лицу, рукама, грудима и гениталијама — су се углавном непримећено шириле у Африци годинама, док избијање 2022. године није захватило више од 70 земаља. Глобално, геј и бисексуални мушкарци чинили су велику већину случајева током тог избијања.

Међутим, званичници примећују да су мајмунске богиње дуго несразмерно погађале децу у Африци, те кажу да се сада случајеви нагло повећавају међу малишанима, трудницама и другим рањивим групама, при чему су многе врсте блиског контакта одговорне за ширење.

Здравствени званичници су се фокусирали на Камитугу, удаљени, али ужурбани град познат по рударењу злата са око 300.000 становника који привлачи рударе, раднице у секс индустрији и трговце који су стално у покрету. Случајеви из других делова источног Конга могу се пратити до овде, кажу званичници, при чему је први случај потекао из ноћног клуба.

Од почетка овог избијања, пре годину дана, готово 1.000 људи у Камитуги је заражено. Осам је преминуло, половина њих су деца.

Изазови на терену

Прошлог месеца, Светска здравствена организација је саопштила да би опојављивање случајева мајмунских богиња могло бити заустављено у наредних шест месеци, "уз лидерство и сарадњу влада".

Међутим, у Камитуги, људи кажу да се суочавају са потпуно другачијом реалношћу.

У општој болници је просек пет нових случајева дневно, а болница је редовно близу границе капацитета. Укупно у Јужном Киву, недељни нови сумњиви случајеви су нагло порасли са око 12 у јануару на 600 у августу, према подацима здравствених званичника провинције.

Чак и то је вероватно потцењено, кажу, због недостатка приступа руралним областима, немогућности многих становника да потраже помоћ и пролазне природе Камитуге.

Локални становници кажу да једноставно немају довољно информација о мајмунским богињама.

Пре него што је њена ћерка оболела, Висоба је рекла да је и сама била заражена, али то није знала.

Болне лезије су се појавиле око њених гениталија, отежавајући јој ходање. Мислила је да има уобичајену сексуално преносиву инфекцију и потражила је лек у апотеци. Неколико дана касније, отишла је у болницу са својим новорођенчетом и дијагностиковане су јој мајмунске богиње. Опоравила се, али је њена ћерка развила лезије на стопалу.

Готово недељу дана касније, Маомби је умрла у истој болници која је лечила њену мајку.

Висоба је рекла да није знала за мајмунске богиње све док их није добила. Жели да влада инвестира више у обуку људи о заштитним мерама.

Локални званичници не могу да достигну области удаљене више од неколико километара од Камитуге да би пратили сумњиве случајеве или обавестили становнике. Емитују поруке на радију, али кажу да то не допире довољно далеко.

Касинди Мвењелвата иде од врата до врата објашњавајући како да се препознају мајмунске богиње — тражећи симптоме грознице, по боловима или лезијама. Али 42-годишњи лидер заједнице каже да недостатак новца значи да нема одговарајући материјал, попут постера са сликама пацијената, за које сматра да су моћнији од речи.

АЛИМА, једна од ретких хуманитарних организација која ради на мајмунским богињама у Камитуги, нема средстава за успостављање програма или клиника које би обухватиле око 150.000 људи, при чему се очекује да јој буџет истекне до краја године, према речима координатора програма др. Дали Муамбе.

Ако подршка настави да опада и мајмунске богиње се прошире, рекао је, "биће утицаја на економију, људи ће престати да долазе у подручје док епидемија узима данак. ... И како болест расте, хоће ли је ресурси пратити?"

Вакцинацијски вакуум

Стручњаци за здравље се слажу: Оно што је најпотребније су вакцине — чак и ако буду намењене само одраслима, под ванредним одобрењем у Конгу.

Ниједна вакцина још није стигла у Камитугу, иако је приоритетни град у Јужном Кивуу, кажу званичници. Није јасно када или како ће стићи. Главни пут у град је неуслован — једва је проходан за аутомобиле током текуће кишне сезоне.

Када стигну, није јасно хоће ли понуда вакцина задовољити потражњу међу онима који су у највећем ризику и први у реду: здравственим особљем, радницама у секс индустрији, рударима и возачима мото-таксија.

Влада Конга је одвојила у буџету више од 190 милиона долара за почетну реакцију на мајмунске богиње, која укључује куповину три милиона доза вакцина, према нацрту националног плана за мајмунске богиње, који се широко дели међу стручњацима за здравље и хуманитарним организацијама овог месеца и који је виђен од стране АП-а. Али, до сада је стигло само 250.000 доза, а влада је дала само 10 милиона долара, према министарству финансија.

Већина људи са благим случајевима опорави се за мање од две недеље. Али лезије могу постати заражене, а деца или особе с ослабљеним имунолошким системом су склоније озбиљним случајевима.

Лекари могу да обезбеде да лезије буду чисте и да дају лекове против болова или антибиотике за секундарне инфекције као што је сепса.

Али они који се опораве могу поново да се заразе вирусом.

Нови сој, недостатак разумевања

Стручњаци кажу да недостатак ресурса и знања о новом соју отежава саветовање људи о заштити. Интерни извештај који је кружио међу хуманитарним организацијама и агенцијама и који је виђен од стране АП-а означава поверење у доступне информације о мајмунским богињама у источном Конгу и суседним земљама као ниско.

Иако је познато да је сој лакше преносив путем секса, није јасно колико дуго вирус остаје у организму. Лекари кажу да опорављени пацијенти треба да се уздрже од секса три месеца, али признају да је тај број у великој мери произвољан.

- Студије нису разјасниле да ли сте и даље заразни или не ... да ли можете или не можете имати секс са својом женом - рекао је др Стивен Билембо из опште болнице у Камитуги.

Ugrožen rudarski grad
Угрожен рударски град / Извор: Танјуг/АП Пхото/Мосес Sawasawa

Лекари кажу да виде случајеве које једноставно не разумеју, попут трудница које губе бебе. Од 32 труднице заражене од јануара, готово половина је изгубила бебу кроз спонтани побачај или мртворођење, показују болничке статистике.

Елис Нима је била међу њима. Из болничког изолационог одељења, рекла је АП-у да је приметила лезије око својих гениталија и грозницу — али није имала довољно новца да на време отпутује 50 километара мотоциклом. Имала је спонтани побачај након дијагнозе.

Док информације пристижу, локални становници кажу да страх расте заједно са новим сојем.

Дијего Ниаго је рекао да је довео свог двогодишњег сина, Емила, у болницу на обрезивање када је развио грозницу и лезије.

Биле су то мајмунске богиње — и данас је Ниаго захвалан што је већ био у болници.

- Нисам веровао да деца могу да оболе од ове болести", рекао је док су лекари нежно сипали воду преко дечака како би му снижавали температуру. - Нека деца умру брзо, јер њихове породице нису обавештене."

- Они који умру су они који остају код куће - закључио је он.

Србија Данас/Телеграф

 

 

 

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38