Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНА КРИЗА У РУСИЈИ: Постигнут договор са Лукашенком и Путином - шеф Вагнера одлази у Белорусију (ФОТО/ВИДЕО)

24.06.2023. 12:12 23:01
Rusija
Русија / Извор: Фото: Танјуг/АП

Оружана побуна у Русији.

Федерална служба безбедности Русије покренула је поступак против шефа приватне војне компаније "Вагнер" Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио Национални антитерористички комитет Русије. Руски председник Владимир Путин поручио је да су сви који су подигли оружје против војске издајници и да ће предузети одлучне акције против њих.

Након што је плаћеничка група Вагнер заузела Ростов на Дону, сукобила се са руском војском у области Вороњеж. Према незваничним информацијама, Вагнеровци су оборили авион и хеликоптер руске војне авијације и спремали су се да заузму аеродром.

ВАГНЕР КРЕЋЕ НА СЕВЕР - ЦИЉ ЈЕ МОСКВА "Грађански рат је званично почео!"

ВАГНЕР КРЕЋЕ НА СЕВЕР - ЦИЉ ЈЕ МОСКВА "Грађански рат је званично почео!"

ОД ПУТИНОВОГ КУВАРА ДО ИЗДАЈНИКА РУСИЈЕ Ево ко су Јевгениј Пригожин и његова Вагнер група

ОД ПУТИНОВОГ КУВАРА ДО ИЗДАЈНИКА РУСИЈЕ Ево ко су Јевгениј Пригожин и његова Вагнер група 

Обраћање Путина одјекнуло светом: "Ово је издаја! Наш одговор ће бити СУРОВ!"

Обраћање Путина одјекнуло светом: "Ово је издаја! Наш одговор ће бити СУРОВ!"

Припадници Вагнера су добили команду да се повлаче са својих положаја у Ростову на Дону

Вагнерови војници, који се тренутно налазе у Ростову на Дону, припремају се за повлачење након што им је шеф Јевгениј Пригожин наредио да се врате у базе. Према писању руских медија, они ће се вратити у Украјину и наставити учешће у сукобима у самопоглашеној Луганској народној републици.

Најновији видео приказује како борци славе након што је Пригожин објавио аудио поруку којом се потврђује деескалација ситуације. Вагнерова група је у суботу наводно у раним јутарњим часовима преузела контролу над поменутим градом, који је био центар инвазије на Украјину. "Момци, хајде да се спакујемо и идемо кући", каже особа приказана на снимку.

Кривични поступак против Пригожина биће заустављен

Кривични поступак против шефа Вагнера Јевгенија Пригожина ће бити обустављен, а борци Вагнер групе као учесници Специјалне војне операције добиће правни имунитет. Дума ће наредних дана донети одговарајуће одлуке, преносе руски медији. 

Путин захвалио Лукашенку на посредовању

Руски председник Владимир Путин позвао је свог белоруског колегу Александра Лукашенка да му захвали на посредовању између њега и шефа Вагнер групе Јевгенија Пригожина.

Владимир Путин је поново разговарао телефоном са белоруским колегом Александром Лукашенком, саопштила је прес-служба председника.

Лукашенко је детаљно обавестио Путина о резултатима преговора са руководством Вагнера, које је пристало да повуче конвој и не нападне Москву.

Председник Русије је захвалио белоруском колеги на обављеном послу.

Шта ће се десити са вођом Вагнера након подизања оружане побуне?

Кривични поступак против шефа Вагнера Јевгенија Пригожина ће бити обустављен, а борци Вагнер групе као учесници Специјалне војне операције добиће правни имунитет. Дума ће наредних дана донети одговарајуће одлуке, преносе руски медији. 

Prigožin i Putin
Пригожин и Путин / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen Kanal13/Shutterstock

Пригожин прихватио предлог Лукашенка

Шеф Вагнера Евгеније Пригожин прихватио је предлог белоруског председника Александра Лукашенка да заустави кретање свог конвоја и да предузме кораке ка деескалацији, саопштила је прес служба белоруског председника, преноси Спутњик.

Како се наводи, Лукашенко је разговарао са Пригожином након што се о томе договорио са руским лидером Владимиром Путином. Такође, из канцеларије белоруског председника кажу да су се преговори Лукашенка и Пригожина одвијали током целог дана. Администрација Лукашенка тврди да постоји нацрт прихватљивог договора који би могао да резултује решењем ситуације са Вагнером који би пружили безбедност борцима те војне групације. Пригожин и Лукашенко су се сагласили да је недопустиво да се покреће "крвави рат" у Русији.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

Градоначелник Москве потврдио "противтерористички режим"

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин потврдио је да је у граду проглашен "контратерористички режим", наводи се у саопштењу.

- Ситуација је тешка. У циљу минимизирања ризика, ја сам, у оквиру оперативног штаба, одлучио да понедељак прогласим нерадним даном - са изузетком органа власти и предузећа непрекидног циклуса, војно-индустријског комплекса, и градске службе - рекао је Собјанин у Телеграму.

- Молим вас да се што више уздржите од путовања по граду. Могуће је да ће на појединим подручјима и на појединим путевима доћи до блокаде саобраћаја. Према речима Собјањина, московске градске службе су у стању приправности.

Руски државни медији РИА Новости јавили су у суботу да су мере безбедности појачане на више места на московском обилазници. Контролни пункт са бацачем граната и оклопним транспортером постављен је на излазу са московског кружног пута у рејону Јасенева и у току је провера возила, наводи РИА.

Раније у суботу, Руски национални комитет за борбу против тероризма најавио је увођење "режима противтерористичке операције" у Москви, као и у Московској области и Вороњешком региону.

Противтерористички режим укључује, али није ограничен на:

Провере докумената појачана заштита јавног реда праћење телефонских разговора ограничавање комуникација ограничавање кретања возила и пешака на улицама.

Руско Министарство спољних послова упозорава Запад да не искористи Вагнерову побуну

Руско министарство спољних послова упозорило је западне земље да не искористе побуну шефа Вагнера Јевгенија Пригожина за постизање онога што је назвало "русофобичним циљевима", преноси CNN.

- Такви покушаји су узалудни и неће наићи на одговор ни у Русији ни међу разумним политичким снагама у иностранству - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У њему се наводи да побуна "изазива оштро одбијање у руском друштву" и тврди да "игра на руку спољним непријатељима Русије".

- Авантуристичке тежње завереника, заправо, имају за циљ дестабилизацију ситуације у Русији, уништавање нашег јединства и подривање напора Руске Федерације у циљу обезбеђивања поуздане међународне безбедности. Уверени смо да ће се у блиској будућности ситуација наћи решење достојно вековне мудрости руског народа и руске државе - наводи се у саопштењу.

Градоначелник Москве позвао грађане да остану код куће

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин објавио је да је у Москви проглашен "режим антитерористичке операције" и прогласио је понедељак нерадним даном у руској престоници. Изузетак су органи власти и важна предузећа, војна индустрија и градске службе, навео је.

Он је додао да је ситуација тешка. Могуће је да ће неки путеви или насеља у граду бити затворени за саобраћај.

Собјањин је позвао Москвовљане да се уздрже од путовања по граду и да остану код куће.

Затворени улази у Липецк

Улази у Липецк су блокирани из два правца - од Чаплигина и Лебеђана, наводи се у саопштењу градске управе. 

Ограничена путовања у региону који се граничи са Москвом

Гувернер Калушке области, која се граничи са федералном области града Москве, рекао је да ће кретање на путевима у региону бити ограничено у областима које се граниче са неколико оближњих региона Тулске, Брјанске, Орловске и Смоленске области. 

Чечени дошли пред Ростов

Чечени Рамзана Кадирова дошли су пред Ростов, који "држи" паравојска Јевгенија Пригожина - "Вагнер". Снимци и слике направљени су пред градом где су чеченске снаге дошле да се сукобе са јединицом која се отргла контроли Москве и јуриша на њу.

"Алаху Акбар", "Ахмат сила", "Ахмат је наша снага", узвикују војници Рамзана Кадирова пред Ростовом. 

"Ако положите своје оружје, бићете амнестирани"

Руске власти наводно су Вагнеровим побуњеницима понудиле амнестију ако се предају.

Руски заступник рекао је руској државној новинској агенцији Tass како је борцима Вагнера обећана амнестија ако положе своје оружје, али морају брзо да делују, преноси Ројтерс.

Гувернер руске покрајине: Вагнер стигао у Липецку област

Гувернер руске покрајине Липецк објавио је да је група Вагнер ушла и у ту у регију, јавља АП.

Власти у том подручју, које се налази на југозападу Русије, раније су позвале становнике да остану у својим домовима.

Ко крши мере ванредног стања иде у затвор

Путин је потписао данас Закон о мерама за кршење ванредног стања.

Како је наведено у том акту, Закон ступа на снагу даном објављивања.

 Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

Колоне Чечена иду ка Ростову

Након најаве чеченског лидера Рамзана Кадирова да ће његови борци кренути у помоћ Владимиру Путину, на друштвеним мрежама су почели да круже снимци конвоја, за које се тврде да су чеченски, како хитају ка Ростову на Дону, који су заузеле Вагнерове трупе.

 

Пригожинов план и рута ка Москви

 Где се тренутно налазе Вагнеровци и који је план шефа плаћеничке групе прочитајте ОВДЕ.

Руски "Алигатор" одбија напад Вагнера

Руски јуришни хеликоптер Ка-52 'Алигатор' одбранио се изнад Вороњежа од напада ракетом земља-ваздух коју су, како се наводи на друштвеним мрежама, лансирали припадници одметнутог Вагнера. Хеликоптер је одбио напад и уништио ракету ПВО система "Стрела-10" .

Тренутак велике експлозије на ауто-путу код Вороњежа

 

Зеленски коментарисао дешавања у Русији

Украјински председник Володимир Зеленски је на Твитеру коментарисао ескалацију сукоба између приватне војне компаније Вагнер и руске регуларне војске.

Свако ко изабере пут зла сам себе уништава  - поручио је украјински лидер.

Више о томе ОВДЕ.

Руси узвратили ударац

Друштвеним мрежама круже снимке које наводно приказују ударе руског ваздухопловства на Вагнерову колону која иде према Москви. Сматра се како су тиме почели сукоби у вороњешкој области између војске и Вагнероваца, Јевгенија Пригожина.

- Један од конвоја ПМЦ-а Вагнер нападнут је у региону Вороњеж. Авијација такође ради - написала је Вагнер група на Телеграму.

У Вороњежу оборен хеликоптер руских снага

На Телеграм каналу плаћеничке групе Вагнер објављена је вест да је у граду Вороњеж оборен хеликоптер ваздушно-космичких снага Русије.

- Оборени хеликоптер Ваздушно-космичких снага Русије, који је из ваздуха напао пешадију ПМЦ (Приватна војна компанија) Вагнер у Вороњежу - пише на телеграм каналу групе Јевгенија Пригожина.

Уз вест је објављена и фотографија оборене летелице.

На истом каналу објављен је и наводни видео пада једног авиона ваздушних снага Русије. Није наведено када је настао снимак и где је авио оборен.

Према неким информацијама, ради се о авиону за транспорт руских падобранаца "антонов ан26".

Напад на аеродром

Вагнерове снаге су у близини аеродрома у Вороњежу и спремају се да га заузму. Према доступним снимцима, имају тенкове Т-72, ​​па чак и противваздушни систем Панцир С1.

Експлозија складишта нафте у Вороњежу?

Мрежама се шире и снимци огромног дима. У међувремену је објављено и да је наводно експлодирало складиште нафте у Вороњежу.

За сада, међутим, нема званичне потврде.

- Руска војска спроводи "борбене мере" у регији Вороњеж - рекао је гувернер те области.

Александер Гусев је рекао да су у току "нужне оперативне и борбене мере" "у склопу противтерористичке операције".

- На друштвеним мрежама сада има много нетачних информација о наводним кретањима конвоја војне опреме на територији Вороњешке области - написао је он на свом Телеграм каналу, пренео је TASS.

Град Вороњеж је удаљен око 500 километара јужно од Москве.

Претходно је Вагнер заузео Ростов на Дону.

Одговор Пригожина

Оснивач и командант Вагнера Јевгениј Пригожин одговорио је на наредбу и оптужбе руског председника Владимира Путина.

Пригожин се у најновијој поруци обратио Владимиру Путину и поручио му да није у праву што га оптужује за издају. Више о томе ОВДЕ.

Пригожин: Сви смо спремни да умремо

Јевгениј Пригожин је рекао да су припадници његових снага, који су покренули оружану побуну, "спремни да умру", у поруци објављеној у Телеграму у суботу ујутро.

У низу аудио порука, вођа плаћеничке групе обећао је да ће срушити руско војно руководство.

- Сви смо спремни да умремо. Свих 25.000, а онда још 25.000. Спремни смо да умремо за руски народ - рекао је он.

Огласио се Медведев

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев позвао је на окупљање око руског председника Владимира Путина.

Медведев је на свом Телеграм каналу написао да су раскол и издаја пут до највеће трагедије.

Циљ је Москва

Британско Министарство одбране објавило је данас да се снаге приватне паравојне формације "Вагнер" Јевгенија Пригожина крећу на север, кроз Воренешку област, са готово сигурном циљем да дођу до Москве.

Путин се обратио нацији након оружане побуне Вагнера

Председник Русије Владимир Путин обратио се јавности, а након што су широм земље подигнуте мере безбедности након што су трупе групе "Вагнер" под контролом Јевгенија Пригожина умарширале су у Ростов на Дону, после његове оптужбе да руска војска "уништава" његове борце. Више о томе ОВДЕ.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Танјуг

 
Оружана побуна у Русији

Федерална служба безбедности Русије покренула је поступак против шефа приватне војне компаније “Вагнер“ Јевгенија Пригожина због наводне побуне, саопштио Национални антитерористички комитет Русије.

УЗБУНА У МОСКВИ, ВОЈСКА НА СВЕ СТРАНЕ, ОРУЖАНА ПОБУНА! Јединицама Вагнера наређено: "Не слушајте Пригожина, већ га приведите"

УЗБУНА У МОСКВИ, ВОЈСКА НА СВЕ СТРАНЕ, ОРУЖАНА ПОБУНА! Јединицама Вагнера наређено: "Не слушајте Пригожина, већ га приведите"

МОСКВОМ ЗАВИЈАЈУ СИРЕНЕ: Оклопна возила руских специјалаца на улицама спремна за рат! Чекају побуњенике! (ВИДЕО)

МОСКВОМ ЗАВИЈАЈУ СИРЕНЕ: Оклопна возила руских специјалаца на улицама спремна за рат! Чекају побуњенике! (ВИДЕО)

Руска Федереална служба безбедности синоћ је позвала све припаднике војне групације Вагнер да не доносе погрешне одлуке, да не спроводе било какве оружане акције против руског народа и не извршавају незаконита и издајничка наређења Јевгенија Пригожина већ да предузму мере како би га привели.

Полиција, Национална гарда Русије, специјалне снаге Спезназ су ноћас на ногама биле у руској престоници. Оружане снаге стављене су у стање највише приправности. На улицама Москве могу се видети оклопни транспортери и полицијски и војни џипови, а чуле су се и сирене.

Хитне мере су предузете због изјава шефа паравојне групе Вагнер Јевгенија Пригожина који је позвао народ и оружане снаге на свргавање власти у тој земљи.

ФСБ је такође потврдио и да је покренут кривични поступак против Пригожина према члану 279 руског кривичног кодекса, а како преносе медији, за то је предвиђена затворска казна од 12 до 20 година. 

"НИКО НА СВЕТУ ВИШЕ НИЈЕ СИГУРАН" Пљуште упозорења са свих страна: Рат на плавој линији није НЕИЗБЕЖАН, експлозија неће поштедети ни исток ни запад
Rat

"НИКО НА СВЕТУ ВИШЕ НИЈЕ СИГУРАН" Пљуште упозорења са свих страна: Рат на плавој линији није НЕИЗБЕЖАН, експлозија неће поштедети ни исток ни запад

22.09.2024. 22:59
ЗЕМЉОТРЕС ОД 5 СТЕПЕНИ ПО РИХТЕРУ ПОГОДИО ЧИЛЕ! Снажан потрес забележен у мору!
Foto: Shutterstock

ЗЕМЉОТРЕС ОД 5 СТЕПЕНИ ПО РИХТЕРУ ПОГОДИО ЧИЛЕ! Снажан потрес забележен у мору!

22.09.2024. 22:47
"БИЛО ЈЕ ВЕОМА ЗАСТРАШУЈУЋЕ" Има мртвих и повређених у језивој масовној пуцњави, ВРИСАК И ПЛАЧ одзвањали улицом
pucnjava

"БИЛО ЈЕ ВЕОМА ЗАСТРАШУЈУЋЕ" Има мртвих и повређених у језивој масовној пуцњави, ВРИСАК И ПЛАЧ одзвањали улицом

22.09.2024. 22:35
У ОВОМ СЛУЧАЈУ ТРАМП СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ Избори неизвеснији него икада, а он поручује: "Не, не видим се ту"
Donald Tramp

У ОВОМ СЛУЧАЈУ ТРАМП СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ Избори неизвеснији него икада, а он поручује: "Не, не видим се ту"

22.09.2024. 22:06
КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА? Знамо да ће трајати два месеца, а сад смо добили ОДГОВОР и шта чека будуће регруте - решене све дилеме
Vojska Srbije

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА? Знамо да ће трајати два месеца, а сад смо добили ОДГОВОР и шта чека будуће регруте - решене све дилеме

22.09.2024. 23:01
ОПАСНЕ ФАНТАЗИЈЕ КУРТИЈЕВИХ ТЕРОРИСТА Желе да набаве флоту хеликоптера и да праве "војску", противно Резолуцији 1244
Parapolicijske snage lažne države

ОПАСНЕ ФАНТАЗИЈЕ КУРТИЈЕВИХ ТЕРОРИСТА Желе да набаве флоту хеликоптера и да праве "војску", противно Резолуцији 1244

22.09.2024. 22:22
У ОВОМ СЛУЧАЈУ ТРАМП СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ Избори неизвеснији него икада, а он поручује: "Не, не видим се ту"
Donald Tramp

У ОВОМ СЛУЧАЈУ ТРАМП СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ Избори неизвеснији него икада, а он поручује: "Не, не видим се ту"

22.09.2024. 22:06
"ОД ЊЕ НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО" Рођака девојке која је страдала у тешкој несрећи код Ушћа изнела НОВЕ ПОТРЕСНЕ ДЕТАЉЕ: "Знала сам да је више нема..."
Devojka koja je stradala

"ОД ЊЕ НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО" Рођака девојке која је страдала у тешкој несрећи код Ушћа изнела НОВЕ ПОТРЕСНЕ ДЕТАЉЕ: "Знала сам да је више нема..."

22.09.2024. 21:57
ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА ПРОТИВ "WOKE" ПОКРЕТА: Србија је модерна земља, али није спремна да жртвује сопствене традиционалне вредности (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ИЗ ЊУЈОРКА ПРОТИВ "WOKE" ПОКРЕТА: Србија је модерна земља, али није спремна да жртвује сопствене традиционалне вредности (ВИДЕО)

22.09.2024. 21:45
"ОД ЊЕ НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО" Рођака девојке која је страдала у тешкој несрећи код Ушћа изнела НОВЕ ПОТРЕСНЕ ДЕТАЉЕ: "Знала сам да је више нема..."
Devojka koja je stradala

"ОД ЊЕ НИШТА НИЈЕ ОСТАЛО" Рођака девојке која је страдала у тешкој несрећи код Ушћа изнела НОВЕ ПОТРЕСНЕ ДЕТАЉЕ: "Знала сам да је више нема..."

22.09.2024. 21:57
РУСКА "САТАНА" ЕКСПЛОДИРАЛА ТОКОМ ВЕЖБЕ?! Полигон уништен, сателисти снимци открили размере катастрофе (ВИДЕО)
Krater

РУСКА "САТАНА" ЕКСПЛОДИРАЛА ТОКОМ ВЕЖБЕ?! Полигон уништен, сателисти снимци открили размере катастрофе (ВИДЕО)

22.09.2024. 19:40
"ДЕЦА СУ БИЛА ЛЕПА КАО АНЂЕЛИ" Комшије страдалих у стравичној несрећи код Ушћа у неверици коментаришу трагедију: "ЦЕО ГРАД ЈЕ ЗАВИЈЕН У ЦРНО"
Tragedija kod Ušća

"ДЕЦА СУ БИЛА ЛЕПА КАО АНЂЕЛИ" Комшије страдалих у стравичној несрећи код Ушћа у неверици коментаришу трагедију: "ЦЕО ГРАД ЈЕ ЗАВИЈЕН У ЦРНО"

22.09.2024. 21:20