Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РЕКОРДНЕ ВРУЋИНЕ У ЧИТАВОМ СВЕТУ: Најгори сценарио премашен, а тек нам следи пакао - алармантно упозорење стручњака

11.07.2021. 07:42
vrućina, voda, leto
врућина, вода, лето / Извор: Профимедиа

Прошле недеље је такозвана "топлотна купола" изнад Британске Колумбије, држава Вашингтон и Орегона оборила температурне рекорде у неким местима за преко пет степени Целзијуса

Свет мора да појача припреме за екстремне врућине, које могу да погоде планету брже и снажније него што је претходно прогнозирано, упозорила је група водећих климатских научника након застрашујуће високих температура забележених на северној хемисфери - Канади, Сједињеним Државама и Европи.

ВЕЛИКА ВРУЋИНА СКУВАЛА ШКОЉКЕ У МОРУ: Шокантно сведочанство о трагедији након екстремно високих температура (ВИДЕО)

ВЕЛИКА ВРУЋИНА СКУВАЛА ШКОЉКЕ У МОРУ: Шокантно сведочанство о трагедији након екстремно високих температура (ВИДЕО)

СРУШИО СЕ АВИОН У АРИЗОНИ: Нема преживелих!

СРУШИО СЕ АВИОН У АРИЗОНИ: Нема преживелих!

МУЗИКА СЕ ПОНОВО ЧУЈЕ У "ГРАДУ ЉУБАВИ" Париз после 16 месеци отворио врата ноћних клубова

МУЗИКА СЕ ПОНОВО ЧУЈЕ У "ГРАДУ ЉУБАВИ" Париз после 16 месеци отворио врата ноћних клубова

Прошле недеље је такозвана "топлотна купола" изнад Британске Колумбије, држава Вашингтон и Орегона оборила температурне рекорде у неким местима за преко пет степени Целзијуса, а то повећање би се две недеље уназад сматрало немогућим, рекли су експерти.

То је изазвало забринутост да је клима прешла опасан праг.

Прве анализе топлотног таласа, објављене у среду, откриле су да су климатске промене изазване људским акцијама учиниле екстремне временске услове најмање 150 пута вероватнијим, пренео је "Гардијан".

Премашен најгори сценарио

Температуре расту широм света као последица емисија штетних гасова. Научници су већ дуго предвиђали обарање топлотних рекорда са појачаним интензитетом. Али, аутори нове студије рекли су да је последњи талас врућине премашио чак и најгори сценарио климатских модела, што их је натерало да ревидирају своје разумевање топлотних таласа и размотре могућност да би и други делови света могли да претрпе сличне температурне ударе какви су погодили северну хемисферу.

- Ово је надалеко највећи скок у рекорду (температуре) који сам икад видео. Дефинитивно не треба да очекујмо да ће се таласи врућине понашати као што су у прошлости… у смислу оног за шта треба да се припремимо - истакла је др Фредерик Ото са Универзитета Оксфорд и један од оснивача групе WWA (World Weather Attribution) која је направила нову студију.

Кључни фокус сада је усмерен на то да ли погођена подручја просто нису имала среће или је климатски систем прешао праг и ушао у нову фазу у којој мала количина глобалног загревања може узроковати бржи пораст екстремних температура.

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа

Други аутор студије, Герт Јан ван Олденборг са Холандског краљевског метеоролошког института, рекао је да су до прошле године стандардни климатски модели претпостављали да постоји горња граница таласа врућине која су се кретали отприлике двапут брже од ширих глобалних топлотних трендова.

- Мислили смо да знамо шта се дешава… А онда је дошао овај талас врућине који је био далеко изнад горње границе. Са прошлогодишњим знањем то је било немогуће. То је било изненађујуће и потресно. Сада смо мање сигурни у вези таласа врућине него што смо били пре две недеље. Веома смо забринути у вези могућности да се ово деси било где, али просто још не знамо - рекао је он.

Рекордне врућине у читавом свету

Врућине са рекордно забележених 49,6 степени које су погодиле погодиле САД и Канаду - на сличној географској ширини као Велика Британија у којој је температура била умерена - однеле су преко 500 живота, узроковале катастрофалне пожаре - читав град Литон изгорео је за 15 минута - онеспособиле електричне мреже и топиле путеве.

Научници су истакли да се слични трендови могу пронаћи у многим другим деловима света, иако често пролазе незабележено, посебно у субсахарској Африци која нема много мониторинг станица и прима далеко мање медијске пажње у односу на САД и Канаду. Делови Сибира и Пакистана су такође недавно претрпели необично интензивне топлотне таласе. Најтоплији икад дани у јуну забележени су прошлог месеца и у Хелсинкију, Москви и Естонији.

Kanada,požar
Канада,пожар / Извор: Реутерс

Група WWA претходно је пратила снажну везу између климатске кризе и других екстремних дешавања, укључујући талас врућине у Сибиру 2020, пожаре у Аустралији 2019-2020, таласе врућине у Европи 2018. и 2019. и тропску олују Имелда која је погодила Тексас 2019.

Више од олуја и поплава, Ото каже да људске емисије имају најјаснији и најдеструктивнији утицај на таласе врућине, који сада достижу нивое који нису адекватно представљени у тренутним компјутерским моделима.

- Оно што сви требају узети из ове студије је како се утицај климатских промена данас манифестује у великој мери у јаком интензитету и учесталости топлотних таласа - рекла је Ото.

Данак у животима

А трошкови - у смислу смрти, болести, пропуштања радних часова и имовинске штете - расту брзо.

- Таласи врућине нашли су се на врху глобалних листи најсмртоноснијих несрећа и 2019. и 2020 - рекао је Мартен ван Алст са Универзитета Твент.

Пријављени данак је вероватно потцењен јер се врућине ретко помињу на смртовницама, указује "Гардијан".

Vrućina
Врућина / Извор: Профимедиа

Студија рађена 20 година показала је да сваке године широм света умре више од пет милиона људи због претерано топлих или хладних услова, као и да су смрти повезане са врућинама у порасту. Екстремно топло-хладни услови одговорни су за око 9,4 одсто глобалних смрти годишње, што је еквивалентно 74 "додатних" смрти на 100.000 људи. Више их је умрло од хладноће него врућине за протекле две деценије, али су смрти од врућине у порасту, док су смрти од хладноће у паду, а научници кажу да ће се овај тренд вероватно наставити у будућности.

- Ако не предуземо никакву акцију да ублажимо климатске промене… узроковаће још смрти - истакао је професор Универзитета Монаш Јуминг Гуо, додајући да је у Европи већ било повећања стопе смрти повезане са врућинама.

Катастрофалне последице

Највећа стопа "вишка смрти" повезана са врућинама била је у источној Европи, док је субсахарска Африка имала највећи морталитет повезан са хладним температурама, због адаптације људи на климу у којој живе.

Недавно истраживање "Политика" показало је да ће се север Европске уније борити са поплавама и пожарима чак и према тренутним пројекцијама, док ће југ погодити суше, прегрејавање градова и уништење усева, а према проценама стручњака годишње ће од последица врућине умирати 95.000 Европљана, што је чак 30 пута више од тренутног просека.

Научници ургирају владе да ојачају системе раног упозоравања као и контра мере за таласе врућине. Архитекте и градски урбанисти треба да праве зграде и просторе са више зеленила и хладовине. Али, још ургентније је брзо укидање емисија које узрокују глобално загревање. На тренутном нивоу загревања – око 1,2 степена више од прединдустријског нивоа - недавни смртоносни талас на северозападу Америке сматра се необичним, али нова студија показује да би се то могло дешавати сваких 5-10 година уколико глобалне температуре порасту за два степена, што би могло бити већ 2050.