САДА ЈЕ ОПРЕЗ НАЈВАЖНИЈИ! Уколико имате ову неуобичајену навику, постоји ТРИ ПУТА већи ризик од заразе короном
Ова навика може бити врло опасна током пандемије
Према новој студији, дељење посуђа или шоља са неким може утростручити вашу вероватноћу да ћете се заразити корона вирусом.
Денвер узвраћа ударац - Подржи Јокића и друштво уз 1.000 РСД бонуса и то БЕЗ УСЛОВА
КО ЋЕ РЕШИТИ ГОРДИЈЕВ ЧВОР НА МЕДИТЕРАНУ: Генерални секретар НАТО поздравља наставак разговора Грчке и Турске
АУСТРИЈА НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Курцов налог крив за ширење короне?
Студија о контроли случајева, која је недавно објављена у часопису "Емергинг Инфецтиоус Дисеасес", испитала је 211 ковид пацијената и 839 учесника који су припадали експерименталној групи на Тајланду.
Иако је почетни циљ истраживања био да се пронађе рана ефикасност ношења маске за лице и прања руку у заустављању ширења болести, налази су такође показали да особе које имају једну уобичајену навику су заправо изложене већем ризику од заразе.
Конкретно, људи који су делили посуђе или шоље имали су 2,71 пута већу вероватноћу да оболе од Covid-19 од оних који су храну и пиће задржали за себе.
Аутори студије такође истичу да је пренос вируса унутар домаћинстава био релативно висок у поређењу са радним местима и другим окружењима.
Упозорили су да када се брине о зараженом члану породице, "болесна особа треба да остане у одређеној соби; ако је могуће да користи засебно купатило; и не дели посуђе, шоље и прибор за јело".
У новој ЦДЦ студији, они који су делили цигарете имали су 6,12 пута већу вероватноћу да се заразе новим вирусом.
Још једна студија са Тајланда, објављена у јулу, испитивала је 11 ковид пацијената који су се заразили на забави јер су пили алкохолно пиће из једне чаше.
Истраживање је показало да су особе које су пиле из чаше мислиле да ће алкохол да убије вирус. Међутим, они су добили Covid-19 инфекцију. У међувремену, још четворо присутних на забави који нису пили из контаминиране чаше избегли су заразу.
Идеја да радници у услужној индустрији користе обично посуђе, које се користи и пере, довела је до тога да су многа предузећа привремено прешла на опције за једнократну употребу.
И док би требало да се запитате ко је још додиривао вашу шољу, тањир и други посуђе, амерички Центар за контролу и превенцију болести каже да је вероватноћа да се Covid-19 пренесе путем кувањахране још увек врло мала.