Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СКАНДАЛОЗНИ ХИРУРГ ИЗ ШВЕДСКЕ ПОСЛАТ У ЗАТВОР НАКОН СМРТИ ТРИ ПАЦИЈЕНТА: Апелација одбила условну осуду

21.06.2023. 13:19
operacija
операција / Извор: Профимедиа/илустрација

Пре годину дана хирург Пауло Макијарини је у Окружном суду у Солни осуђен на условну казну за случај тешког напада наношења телесних повреда. Међутим, тужилац Џим Вестерберг није био задовољан и уложио је жалбу

Апелациони суд Свее пооштрава казну хирургу Паулу Макијаринију и осуђује га на две године и шест месеци затвора.

ОЧУХ МУ ЗАРОБЉЕН У ПОДМОРНИЦИ, А ОН СЕ ПРОВОДИ НА КОНЦЕРТУ: Размажени посинак милијардера: "Шта би требало да радим, да седим код куће?"

ОЧУХ МУ ЗАРОБЉЕН У ПОДМОРНИЦИ, А ОН СЕ ПРОВОДИ НА КОНЦЕРТУ: Размажени посинак милијардера: "Шта би требало да радим, да седим код куће?"

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ПОРУКА БРИТАНСКОГ МИЛИЈАРДЕРА ПРЕ НЕГО ШТО ИХ ЈЕ "ПРОГУТАО" ОКЕАН Пријатељ открио све: Није био пут ради забаве...

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ПОРУКА БРИТАНСКОГ МИЛИЈАРДЕРА ПРЕ НЕГО ШТО ИХ ЈЕ "ПРОГУТАО" ОКЕАН Пријатељ открио све: Није био пут ради забаве...

"КОНТРАДИКТОРНА МАНИФЕСТАЦИЈА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ САД" Песков о Бајденовим коментарима за Си Ђинпинга

"КОНТРАДИКТОРНА МАНИФЕСТАЦИЈА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ САД" Песков о Бајденовим коментарима за Си Ђинпинга

Тако је скандал који је троје пацијената коштао живота можда дошао до краја.

- Ово је веома леп осећај - каже професор етике Нилс-Ерик Салин за ДН.

Апелациони суд је, за разлику од Окружног, закључио да није било речи о ванредним ситуацијама када су интервенције на три пацијента.

- То је мудра пресуда. Адвокати су схватили озбиљност чињенице да је Пауло Макијарини своје истраживање радио супротно науци и доказаном искуству. Такође су видели да правило о ванредним ситуацијама није примењиво у овом случају - каже Нилс-Ерик Салин, професор медицинске етике на Универзитету Лунд и стручњак у Норвешком савету за медицинску етику.

 Он сматра да је позитивно што Апелациони суд на овај начин тумачи Закон о здравственој заштити.

- Пресуда показује да ко учини штету, не може проћи некажњено - каже професор.  

Пре годину дана хирург Пауло Макијарини је у Окружном суду у Солни осуђен на условну казну за случај тешког напада наношења телесних повреда. Међутим, тужилац Џим Вестерберг није био задовољан и уложио је жалбу.

Operaciona sala
Операциона сала / Извор: Профимедиа/илустрација

Када је у мају завршено рочиште у жалбеном суду, он је желео да хирург уместо тога буде осуђен на затворску казну по три тачке за тешки напад.

- Критични смо према пресуди окружног суда. То недостаје у многим аспектима - рекао је тада Џим Вестерберг у својој молби пред Апелационим судом Свеа.

Одбрана је, са своје стране, тражила потпуну ослобађајућу пресуду, због чега је и Пауло Макијарини уложио жалбу на пресуду.

Пре више од десет година, 2011. и 2012. године, италијански хирург Пауло Макијарини је обавио низ операција у Универзитетској болници Каролинска у Солни и Худингеу.

У вези са операцијама, тројици страних пацијената оштећени душници су замењени синтетичким, у пракси пластичним комадима налик цевима.

Пре операције, пластичне цеви су купане у раствору са матичним ћелијама у нади да ће се оне трансформисати у све различите врсте ћелија које су нормално потребне трахеји, укључујући крвне судове и мишиће. То није био случај.

Уместо тога, сви пацијенти су патили од тешких компликација. Данас су сви пацијенти мртви.

После операција показало се да интервенцијама недостају неопходне етичке дозволе и да је истраживање засновано на превари, упркос томе што је Макијарини увек тврдио супротно.

Против Паула Макијаринија је 2020. подигнута оптужница за три тачке за тешки напад, алтернативно наношење телесних повреда, тешка кривична дела.

Hirurzi, bolnica, operacija
Хирурзи, болница, операција / Извор: Профимедиа/илустрација

Према оптужници, метода пластичне трахеје била је потпуно недоказана, због чега су поступци спроведени супротно науци и доказаном искуству.

Такође су били незаконити јер нису чинили део било каквог облика здравствене заштите, или лиценциране истраживачке студије.

У окружном суду прошле године Макијарини је тврдио да је увек имао на уму најбоље интересе пацијената и да је деловао у хитним случајевима, јер су пацијенти умирали.

Окружни суд је делимично стао на страну одбране и сматрао да је у прва два случаја Макијарини деловао хитно због стања пацијената и позвао се на хитни део Кривичног законика који дозвољава ослобађање од одговорности за дела учињена у хитним ситуацијама.

Међутим, према оцени суда, трећа трансплантација није требало да буде спроведена с обзиром на компликације које су задесиле два претходна пацијента.

 

Чињенице о случају Макијарини


● У јесен 2010. године, хирург Паоло Макијарини је ангажован као гостујући професор на Институту Каролинска (КИ) и главни лекар у Универзитетској болници Каролинска (КС).

● Следеће године извршио је прву трансплантацију у свету синтетичке трахеје припремљене од ћелија коштане сржи. Ова револуционарна операција добила је велику пажњу. Од 2011. до 2012. године у КС су оперисана још два пацијента са синтетичком трахејом.

● Сви пацијенти су касније умрли. Први пацијент, 36-годишњи мушкарац, преминуо је 2,5 године након операције. Други, тридесетогодишњи мушкарац, преминуо је после четири месеца. Трећи пацијент, жена из Турске, претрпела је веома тешке компликације које су захтевале континуирану хоспитализацију све до смрти у марту 2017. године, када је имала 26 година.

● Када је постало јасно како су трансплантације протекле, Макијарини је у априлу 2013. престао да ради, а у новембру исте године му је престао радни однос у КС. И даље је био запослен у КИ до 2016. године.

● Током 2014. против хирурга је поднето неколико пријава КИ, укључујући четири доктора о недоличном понашању у истраживању. Спољни истражитељ је доказао да су оптужбе тачне, али је КИ ипак ослободио Макијаринија.

● У априлу 2015. године КС је полицији пријављен од стране Агенције за медицинске производе због кршења Закона о фармацеутским производима. Инспекторат за негу и негу (Иво) је 1. јуна исте године пријавио болницу полицији због кршења Закона о етичкој контроли. Неколико дана касније, тужиоци су отворили прелиминарну истрагу.

● У јануару 2016. СВТ је објавио документарну серију "Екпериментен" у којој је Макијаринијево истраживање доведено у питање. Неколико људи на кључним позицијама унутар КИ напустило је своје задатке као резултат онога што се појавило.

● У јуну 2016. Макијаринију је изречена сумња да је нанео тешку смрт другог човека и нанео тешке телесне повреде. Следеће године истрага је затворена када су тужиоци сматрали да није могуће показати да би неки други метод лечења био бољи.

● 2017. године, након прегледа шест научних чланака, укључујући прву трансплантацију са пластичним грлом, Централни одбор за етичку ревизију (ЦЕПН) је закључио да је Макијаринијево истраживање засновано на превари. Према ЦЕПН-у, дате су "обмањујуће и улепшавајуће информације о стварном стању пацијената", док су друге важне информације задржане.

● КИ је 2018. осудио седам истраживача, укључујући Макијаринија, за недолично понашање у истраживању, на основу истраге ЦЕПН-а. Исте године, тужиоци су одлучили да поново отворе истрагу након ревизије претходне одлуке о затварању.

● У септембру 2020. Пауло Макијарини је оптужен за тешки напад на три пацијента.

● Окружни суд у Солни је 16. јуна 2022. осудио Макијаринија на условну казну због наношења телесних повреда, тешког кривичног дела, у вези са младом женом из Турске. У прва два случаја је ослобођен.