Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПЕКЛО ЈЕ КАО ПАКАО" Снимци из авиона у пламену сведоче о терору који су преживели путници у Јапану (ВИДЕО)

02.01.2024. 21:42
Japan
Јапан / Извор: Фото: X Printscreen

Петоро чланова посаде Обалске страже погинуло је у судару путничког авиона "Јапан ерлајнс-а" и летелице Обалске страже, након чега је авион изгорео на писти аеродрома Ханеда у Токију.

Како се види на снимцима који су дељени на друштвеним мрежама, након што је дошло до авиона који је јурио пистом, док се иза њега вукао огроман пламен, 379 путника је успело да се евакуише за само 90 секунди. Са друге стране, људи су успаничено бежали од буктиње, док су стручњаци оценили да је управо брза евакуација и нова, побољшана технологија одиграла важну улогу у њиховом преживљавању.

СКОРО 400 ПУТНИКА ЕВАКУИСАНО ЗА СВЕГА 90 СЕКУНДИ: Док је пламен гутао авион људи су успели да напусте летелицу и избегну СМРТTokio

СКОРО 400 ПУТНИКА ЕВАКУИСАНО ЗА СВЕГА 90 СЕКУНДИ: Док је пламен гутао авион људи су успели да напусте летелицу и избегну СМРТ

ИМА МРТВИХ! Драматични снимци ВЕЛИКЕ трагедије у Токију, путници вриште, језива сцена (ВИДЕО)Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

ИМА МРТВИХ! Драматични снимци ВЕЛИКЕ трагедије у Токију, путници вриште, језива сцена (ВИДЕО)

УЖАС У ТОКИЈУ! Гори авион на аеродрому!Tokio, Japan

УЖАС У ТОКИЈУ! Гори авион на аеродрому!

Ипак, и поред среће која је пратила путнике, прво је уследио шок, затим су уследила врућина и дим, након чега се напокон активирао инстинкт преживљавања. Иако су сви путници са путничког авиона евакуисано, они у другој летелици, мањем авиону обалске страже који је требало да испоручи помоћ жртвама земљотреса, нису били те среће. Пет је погинуло, а пилот је тешко повређен.

Истрага у току

Истражитељи састављају шта се догодило у 17.47 по локалном времену на аеродрому Ханеда и зашто су два авиона могла бити на писти у исто време. За сада, видео снимци и изјаве путника дају слику неколико минута терора, а затим неверице у оно што су преживели.

- Цела кабина је била испуњена димом за неколико минута. Дим у кабини је пекао као пакао. Бацили смо се на под. Тада су се отворила врата за хитне случајеве и ми смо се бацили на њих. Нисмо имали појма куда идемо па смо само истрчали напоље. Био је хаос - изјавио је Швеђанин Антон Деибе (17), који је био путник на запаљеном авиону.

Он, његови родитељи и његова сестра успели су да побегну из олупине неповређени.

"Видео сам искру испод прозора"

Сатоши Јамаке, 59-годишњи путник, рекао је да је осетио да се авион "нагнуо у страну и осетио велику неравнину" у првом судару

Други неименовани путник је описао "ударац, као да се летелица сударила са нечим приликом слетања. Видео сам искру испред прозора, а кабина је била испуњена димом".

Трећи је известио "Кјото њуз" да је осетио "ударац, као да смо ударили у нешто и трзнуо се навише у тренутку када смо слетели".

Исечци ужаса ухваћени телефонима

Неки путници су снимили црвени сјај мотора који је још увек варио док се авион заустављао. Други је снимио изнутра дим који је брзо испунио простор и заклонио објектив камере док су путници викали, а кабинско особље покушавало да предузме своје следеће потезе.

Једна путница је рекла да је у авиону био мрак јер се ватра појачала након слетања.

- У авиону је постајало вруће и мислила сам, да будем искрена, нећу преживети - рекла је она јапанској телевизији "НХК".

Снимљен тренутак евакуације

Према речима другог путника, план бекства је био отежан јер су коришћена само једна врата.

- У саопштењу се наводи да се врата позади и по средини не могу отворити. Тако да су се сви искрцали с предње стране - рекао је он.

Слике и видео приказују тренутак када су људи почели да скачу низ тобогане на надувавање авиона — неки се преврћу у покушају да побегну из сада запаљене кабине и беже на већу безбедност.

"Књишки пример евакуације, једна ствар је ишла на руку"

Чини се да нико не држи свој гломазни ручни пртљаг — главни фактор у томе колико брзо кабина може да се рашчисти.

Алекс Мачерас, аналитичар за ваздухопловство, рекао је за "Би-Би-Си" да је посада "била у стању да започне књишки пример евакуације" у кључних првих неколико минута након удара.

Ватра је била "изолована у једној области" Ербаса А350 у првих 90 секунди, што им је омогућило кратак прозор да извуку све. Рекао је да је посада јасно могла да схвати која су врата удаљена од пламена, због чега слике показују да нису сви излази били отворени како би људи могли да побегну.

Он је додао да путници могу у паници да успоре ствари – на пример покушајем да зграбе своје торбе из ормарића.

"Ербас А350" је један од првих комерцијалних авиона који је направљен од композитних материјала од угљеничних влакана — који су изгледа добро издржали почетни судар и пожар који је уследио.

Све ово је постигнуто пошто се ватра брзо ширила и захватила авион. Видео снимак показује како се ватрогасци боре да обуздају пожар, док је труп авиона почео да се ломи на два дела.

Четрнаест повређених путника

Један од путника, Ијамаке, рекао је да је за сав хаос било потребно око пет минута да сви изађу. "Видео сам како се ватра проширила за око 10, 15 минута“, додао је он.

Кубаса Савада (28) рекао је да може "само да каже да је било чудо, могли смо да умремо".

Требало је неколико сати да се пожар коначно угаси. Четрнаест путника и чланова посаде је збринуто са лакшим повредама.

Путници су већ покушавали да се помире са тим што су управо преживели, говорећи пријатељима и вољенима да су добро, и припремајући се за оно што следи.

Савада је имао једно питање.

- Желим да знам зашто се то догодило - рекао је он и додао да не планира да уђе у други авион док не добије одговор.

Србија Danas/BBC/Blic