Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПУТИНОВА ВЕЛИКА ЧИСТКА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ Прво пао Шојгу, па његових пет НАЈБЛИЖИХ сарадника: Шта се крије иза акције руског председника?

02.06.2024. 17:49
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Смењивање дугогодишњег министра одбране са његове дужности није ништа необично. Хапшење пет његових највиших сарадника, међутим, очито је више од пуког тражења свеже крви - посебно у Русији којом влада Владимир Путин.

Након шокантног смењивања Сергеја Шојгуа с дужности министра одбране пре две недеље, талас хапшења је под маском антикорупцијске кампање очистио врх министарства одбране.

Временски оквир је једнако интригантан као и хапшења и промене. Након готово три године неуспеха на фронтовима у Украјини, Русија је управо стекла предност. У последњих неколико недеља покренула је углавном успешну офанзиву на северу према Харкову, уз позитивне помаке у регији Донбас на истоку.

"Врло сложена полицентрична игра"

Критични недостатак људства у Украјини и смањење залиха муниције, погоршано месецима одлагања одобрења пакета војне помоћи у америчком Конгресу, такође су помогли да се преокрене руска срећа.

Поставља се питање - зашто сада променити министарство које је задужено за победу у рату?

Аналитичари који су говорили за CNN описали су министарство одбране као једно од најкорумпиранијих у земљи.

Руски државни медији откривали су војне уговоре вредне невероватне износе новца и јавно срамотили високе званичнике министарства и њихов раскошан начин живота. Али како је један аналитичар рекао CNN-u, оно чему сведочимо је "врло сложена полицентрична игра" повезана с временом и Путиновом егзистенцијалном потрагом за победом против Запада.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Tanjug/AP/Alexander Казаков

Пригожинова порука из гроба

Над овом променом лебди дух Јевгенија Пригожина, шефа Вагнерове групе плаћеника, који је такође био познат као "Путинов кувар".

Пре своје смрти изразио је мржњу према Шојгуу и главном руском генералу Валерију Герасимову кроз тираде испуњене псовкама, оптужујући њих и руско министарство одбране за корупцију и неспособност.

Пригожин је водио побуну против Москве која је требало да се заврши свргавањем Шојгуа и Герасимова. Уместо тога, ставио је председника у непријатну позицију и изазвао његов ауторитет. Путин је одговорио описујући Пригожина као издајника и одузео му имовину, све пре него што је погинуо у сумњивој авионској несрећи заједно са својим највишим савјетницима.

Путин је стрпљиво чекао, а онда кренуо у чистку

Од тада је Путин држао неспособност министарства у набавци оружја, као и неуспелу инвазију на Украјину и оптужбе за корупцију далеко од јавности, желећи да покаже да неће донети исхитрене реакције након побуне. Чинећи то, могао би довести у питање свој ауторитет и снагу пред руским народом.

Путин је вероватно чекао да га руски народ поновно изабере у марту пре него што је кренуо у промене у министарству одбране. Промене су уследиле убрзо након прославе Дана победе 9. маја, којој су Путин и Шојгу заједно присуствовали, у наизглед пријатељском наступу.

Упркос његовој смени са места министра одбране, Шојгу ће остати у Путиновом кругу премештањем на нову улогу секретара Већа безбедности.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Реутерс

Путинов једини интерес је победа у Украјини

Татјана Становаја, виша сарадница у Карнеги Раша Еуразија Центру, рекла је CNN-u да није важно да ли је Пригожин био у праву о корупцији званичника. У Русији, рекла је, "у политици не постоји исправно и погрешно - важни су искључиво интереси."

Путинов интерес је у одржавању реда у својој кући, али, што је још важније, у постизању победе у Украјини. Министарство одбране је кључно за то како ће се тај рат завршити.

Постављањем цивилног економисте Андреја Белоусова за новог министра одбране, Путин је сигнализирао да жели да министарство, са својим огромним прорачуном, брже и економичније набавља оружје.

Руски прорачун за 2024. показује да намерава потрошити 6 одсто БДП-а на одбрану, највише у модерној руској историји, и надмашиће социјалну потрошњу, што је знак прелаза земље на ратну економију.

Корупција у министарству одбране

Михаил Комин, руски политички научник и гостујући сарадник у Европском већу за спољне послове са средиштем у Бечу, рекао је да је "Шојгуова група, међу руским елитама, једна од оних које највише траже ренте. Више, на пример, него неки из Путиновог ужег круга."

Прошлог петка, генерал-пуковник Вадим Шамарин, начелник Главне управе за комуникације Оружаних снага Русије, оптужен је за "примање мита у посебно великом износу" од 36 милиона рубаља (око 393.000 долара) од фабрике која потпомаже министарство комуникацијском опремом. У замену, наводно је тој фирми доделио уносне државне уговоре.

Шамарин се изјаснио да није крив, саопштили су руски државни медији.

Руски државни медији такође су играли улогу у комуницирању акције Кремља против министарства. Након Шамариновог хапшења у мају, државна агенција Риа Новости саопштила је да је његова супруга 2018. године купила Мерцедес-Бенз ГЛЕ за 20 милиона рубаља (око 218.000 долара) у време када је његов приход био највише 34.000 долара. У посебном извештају откривено је да је њен приход те године износио 872.000 рубаља (9.740 долара).

Највише профилиран од пет ухапшених званмичника био је Тимур Иванов, заменик министра одбране. Стављен је у кућни притвор крајем априла, такође под сумњом за примање мита.

Иванов је постао фокус Фондације за борбу против корупције, коју је основао Алексеј Наваљни, који је убијен у руском затвору у фебруару. Он и његова организација открили су раскошан начин живота Ивановљеве партнерке - посети само за позване драгуљаре, ношење високе моде и поседовање планинске куће у отменом скијалишту Куршевел у Француској. Питали су се како је могла да приуштити такав начин живота када је службени годишњи приход њеног супруга био 175.000 долара.

Руски државни медији саопштили су да Иванов тврди да је невин, цитирајући личне изворе.

Интереси не смеју да се преклапају, али корупција остаје

За Становају, разлози за замену фигура попут Иванова и Шамарина су једноставни.

-Део Путинове логике је да не можете имати некога на овој позицији (министра одбране) где постоје значајни интереси претходника.

Како би помогао да се очистити министарство, Путин је именовао Олега Савељева, бившег ревизора у Руској рачуноводственој комори, за заменика министра одбране. Биће "свестан корупције која већ постоји у одбрамбеном сектору," рекао је Комин.

Пригожинова последња жеља

С обзиром на опсежне промене које је председник направио, круже гласине о положају начелника Главног стожера Оружаних снага, Валерија Герасимова, другог циља Пригожинових тирада.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Танјуг/АП

Становаја је рекла да "постоји толико много гласина, да би Герасимов ускоро могао да буде смењен", али чињеница да је до сада био поштеђен даје Герасимову "временски оквир да почне да се бори за своје интересе," додала је.

-Герасимов се бори против својих непријатеља, покушавајући да обезбеди своју будућност - рекла је Становаја.

-Није проблем наћи новог човека. Проблем је пронаћи место за претходног.

Комин се сложио да би Герасимов могао да задржи своју позицију за сада, јер је Путин рекао да не намерава да направи друге промене.

Кључно, Комин је сугерисао да Герасимов има среће јер не постоји положај сличан Шојгуовом где би могао да буде јавно премештен без потпуног нарушавања његове репутације.

У Путиновој Русији председник остаје фокусиран на побједу у Украјини, али недавни потези показали су да се пратећа екипа може променити и да је председник спреман да буде немилосрдан у својој потрази за победом.

Извор: Србија Данас/Курир

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи
Donald Tramp

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи

20.09.2024. 10:34
СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија
Al Kaida

СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија

20.09.2024. 09:22
ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"
poplave u Mađarskoj

ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"

20.09.2024. 09:16
Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"

20.09.2024. 09:01
"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље

20.09.2024. 12:41
ВУЧИЋ О ВОЈНОМ РОКУ: Очекујем да Влада Србије данас донесе одлуку
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О ВОЈНОМ РОКУ: Очекујем да Влада Србије данас донесе одлуку

20.09.2024. 12:38
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДРАСТИЧНО СМО НАПРЕДОВАЛИ" Председник Србије се обраћа јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić
УЖИВО

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДРАСТИЧНО СМО НАПРЕДОВАЛИ" Председник Србије се обраћа јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
Преминула глумачка легенда Радмила Живковић
najnovija vest, najnovija

Преминула глумачка легенда Радмила Живковић

20.09.2024. 12:23
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50