Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО: Постала руска "МИЉЕНИЦА" за кратко време, ко је Путинова "ЖЕНА БРОЈ ЈЕДАН"? (ФОТО)

27.08.2024. 10:11
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Shutterstock

Идентитет 52-годишње Цивилеве први пут је био под лупом када је њен супруг Сергеј Цивилев именован за гувернера региона Кемерово.

Британски лист Тајмс објавио је у петак чланак у којем се тврди да руски председник Владимир Путин своју рођаку Ану Цивилеву гура на све више и више позиције моћи у Министарству одбране, рачунајући да породична лојалност надмашује све друге, а истовремено дугогодишњи савезници руског лидера остају у позадини, све више маргинализовани.

Када су руски министар енергетике и његова супруга овог месеца посетили центар за војну обуку у Чеченији, како истиче Тајмс, чеченски званичници су више пажње посветили Ани Цивилевој, једној од десет заменика руског министра одбране, упркос томе што је она далеко нижег ранга од свог супруга.

Промоција рођаке председника Владимира Путина, која је прошлог викенда именована за државног секретара за војску, подстакла је спекулације да руски лидер можда припрема своју породицу за руководеће улоге, док би неки од његових лојалних савезника, као што је колега из ФСБ-а Николај Патрушев, могли би да остану по страни.

Осим тога, Цивилева није једини пример да су рођаци највиших званичника постављени на више улоге у влади, али је један од најистакнутијих, каже Екатерина Шулман из Карнеги руског Евроазијског центра у Берлину.

Талас именовања најближих рођака у ходницима моћи Кремља почео је пре неколико година, када су синови Путинових савезника унапређени на високе функције, заузимајући места као што су заменици премијера или шефови главног ревизорског тела Русије. У међувремену, стара гарда је тихо деградирана, укључујући и самог 73-годишњег Патрушева, бившег шефа ФСБ-а и председника Савета безбедности Русије, који је у мају именован за саветника председника за бродоградњу, што се заправо сматра почасним пензионисањем.

Удаљавање од совјетске доктрине

Попут самог Путина, други највиши руски званичници нерадо откривају своје везе са новим именованим особама, што изгледа да је укорењено у начину размишљања совјетског естаблишмента.

- У совјетском систему, ако сте били шеф, нисте могли да поставите свог сина за шефа током свог живота, а камоли на позицију која вам је једнака или виша од вас – то је био неприкладан чин - каже Шулманова.

Додуше, совјетска политичка елита се, објашњава она, репродуковала, али је извесна бољшевичка скромност морала бити јавно истакнута.

- Оно што сада видимо је прилично дрско у поређењу са оним што смо видели раније.

Именовање синова и кћери највиших званичника на кључне позиције у влади могло би да укаже на предстојећу генерацијску транзицију. Али то може бити и због уочених ризика у Русији јер су власници предузећа под све већим притиском тужилаца и судова, што значи да би се "јавна канцеларија могла сматрати јединим безбедним местом за децу", рекла је Шулманова.

Ana Civileva
Ана Цивилева / Извор: YouTube printscreen/Комсомольская Правда

Познато је да се Путин стриктно придржава приватности када је његова породица у питању јер је, на пример, одбио да потврди идентитет своје две одрасле ћерке када га је новинар "притиснуо" на ту тему 2019. године. Именовање рођака на положаје моћи уз одбијање да се јавно признају њихове везе такође може бити намерна тактика да се избегне рањивост.

- То даје Путину дистанцу - Путин не воли да буде у позицији у којој нема избора - рекао је Сем Грин, професор руске политике на Краљевском колеџу у Лондону.

- Када је реч о људима који би могли да траже његову лојалност, мислим да он то не жели да призна јер та ствар може постати полуга коју неко може да искористи. Ипак, то није спречило две Путинове ћерке да заузму истакнуту улогу на Економском форуму у Санкт Петербургу раније ове године.

Неке друге промене на врху указале су на све веће ослањање Путина на људе који су блиско повезани са њим или његовим главним савезницима. Овог месеца, Путинов бивши телохранитељ, Алексеј Ђумин, добио је задатак да води операцију протеривања украјинских снага из руске области Курск.

Ђумин, који је наводно једном спасао Путина од медведа у близини планинарског дома, учествовао је овог месеца на састанку на коме се разговарало о кризи у Курску.

Не тражи наследника, већ заштитника

Иако то није званично потврђено, о његовој новој улози су навелико извештавали Телеграм канали и члан парламента из Туле, региона где је Ђумин био гувернер осам година док га Путин није позвао у Москву у мају.

Путинови потези последњих година да промени руски устав и уклони ограничења мандата умањили су очекивања за наследника. А напредовање у хијерархији оних који читаву своју каријеру дугују Путину показује да он једноставно јача сопствену одбрану и безбедност, сматра Михаил Жигар, руски новинар који живи у Берлину, али има широку мрежу контаката у Кремљу.

- Путин не планира да прерано оде са функције или да тражи наследника – управо због тога је вратио свог лојалног телохранитеља у тим - написао је на свом блогу ове недеље.

- Ђуминова улога је да га заштити од било каквих сценарија који укључују транзицију власти, као што га је некада штитио од медведа - додао је он.

Идентитет 52-годишње Цивилеве први пут је био под лупом када је њен супруг Сергеј Цивилев именован за гувернера региона Кемерово, богатог угљем 2018. Локални медији су навелико извештавали да је његова супруга, која у то време није имала званичну функцију, често играла улогу саветника на састанцима владе.

Прошло је неколико година пре него што је руски истраживачки медиј Пројект открио да је Цивилева ћерка покојног Путиновог рођака. Тинејџерка која много личи на Цивилеву уочена је на црно-белој породичној фотографији, која приказује Путина, његову тадашњу супругу и његове родитеље на селу крајем 1980-их. На питање новинара у каквом је сродству са Путином, Цивилева је једноставно одговорила да је Путин "наш председник".

Ana Civileva
Ана Цивилева / Извор: Instagram/russian_kremlin

Ни она ни руски лидер нису коментарисали породичне везе. Њен успон од психијатра у покрајинској болници 1990-их, почео је у протеклој деценији, када је постала већински власник уносног бизниса са угљем вредног стотине милиона долара. Прошле године, председничким декретом, она је задужена за нови државни фонд за помоћ руским војницима који се боре у Украјини, положај који је користила за покретање рекламне кампање у којој је њен рад представљала као рад за "браниоце отаџбине", како их она назива.

Специјални задатак

Цивилева се у јуну придружила тиму Андреја Белоусова, релативно непознатог технократе из Кремља – који је недавно заменио Сергеја Шојгуа на месту министра одбране – иначе већ деценијама чврстог Путиновог савезника. Белоусов, потпуни аутсајдер када је војска у питању, суочава се са тешким задатком да је политички контролише и спречи војсковође да "трче око њега", како објашњава Грин.

- Потребни су му потчињени који су му политички лојални. Именовање Ане Цивелеве могло би да укључи неке од ових калкулација.

Блумберг је ове недеље цитирао неколико неименованих руских званичника који су рекли да је Цивилева имала бољи и директнији приступ председнику од многих њених претпостављених. Иако има мање формалну улогу од министарског портфеља, Цивилева ће надгледати социјална питања војног особља, укључујући стотине хиљада војника који ће се вратити из Украјине, што ће вероватно постати велики проблем у послератној Русији.

- То ће бити велики посао када се рат заврши и неко ће морати да га плати и организује - каже Шулман.

- Можда је идеја да Цивилева не краде као други и да министарство не буде заглављено у бујној корупцији као што је било под Шојгуом, што је прилично наивно – напротив, она ће бити сигурна у свој имунитет, шта год да ради - закључује Екатерина Шулман.

Извор: Република

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"
policija

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"

19.09.2024. 18:03
РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ
Dete u bolnici

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"
Vladimir Putin

ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"

19.09.2024. 16:29
УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију
najnovija vest, najnovija

УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију

19.09.2024. 18:07
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!
čamac

ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!

19.09.2024. 18:02
Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом
granica

Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом

19.09.2024. 17:57
(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику
Vladan Milojević

(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику

19.09.2024. 17:31
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку
Rodžer Federer, Novak Đoković

ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку

19.09.2024. 16:49