Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВИ СУ У ПРИПРАВНОСТИ Најбољи пријатељ несталог младића одлучио да проговори! Отворио душу и ПРИЗНАО ДА СУ СЕ ЧУЛИ: "Слетео је са пута..."

28.06.2024. 14:29
Policija
Полиција / Извор: Shutterstock

Потресни детаљи нестанка. Момак последњи контакт имао са најбољим пријатељем?

Младић је нестао пре 12 дана, а од прошлог понедељка нема никаквих вести о њему. Сада, готово две недеље након што је потрага започета, полиција позива добровољце да помогну у претраживању суровог планинског терена где је последњи пут виђен.

Ова акција долази као део интензивних напора да се пронађе нестали тинејџер, чија је судбина и даље непозната. Волонтери са искуством у кретању по каменитим и неприступачним теренима су посебно потребни како би се повећале шансе за успешан исход претраге.

Џеј из Ланкашира је нестао пре 12 дана и није виђен нити чуо за њега од прошлог понедељка. Сада, скоро две недеље након почетка потраге, полиција на Тенерифима позива добровољце да помогну у претраживању планинског терена на острву, где је Џеј последњи пут виђен.

Званичници су најавили велику опсежну потрагу која ће се одржати сутра у Маски од 9 ујутро. Полиција је нагласила да не тражи "опште" неискусне људе да се придруже потрази, већ стручњаке за бављење каменитим теренима, као и професионалне волонтере попут ватрогасаца.

Упркос одбијању помоћи британских колега, јер су инсистирали да имају све потребне ресурсе, полиција на Тенерифима сада тражи помоћ. Полиција је издала следеће саопштење: "Грађанска гарда припрема и координира велику потрагу за проналажење младог Британца несталог у селу Маска. Тражи се сарадња свих волонтерских удружења: Цивилне заштите, ватрогасаца итд, па чак и приватних волонтера који су стручњаци за стрмоглаве терене. Масовни претрес ће се извршити у суботу, 29. јуна од 9 часова."

Џејева избезумљена мајка, Деби Данкан, прошле недеље је критиковала полицију на острву јер није дозволила полицајцима из Ланкаширске полиције да долете и помогну у потрази за њеним сином.

- Знам да шпанска полиција мисли добро, али проблем који имамо је језичка баријера, једноставно нам се не говори. Сигурна сам да дају све од себе. Рекли су ми да су користили псе и дронове, а затим су рекли да је полиција Ланкашира понудила своје ресурсе, али су то одбили, али мислим да би то заиста помогло. Осећала бих се срећније да наши људи помажу. Тако је тешко не знати где је. Подручје и терен су груби, али полиција је говорила да је сада превише људи горе и да би то могло да им смета у истрази. - истакла је мајка.

Nestali Džej
Нестали Џеј / Извор: Printscreen The Сун

Јединице паса трагача, специјално обучене за претрагу великих површина, дошле су из Мадрида, удаљеног око 1300 миља. Надали су се да ће специјално обучени пси пронаћи трагове о Џејевом боравишту.

Након одласка на рејв који је завршен у раним сатима 17. јуна, Џеј се упутио ка Маски са двојицом Британаца које је срео те ноћи. Деветнаестогодишњак је поделио последњи Snapchat са свог Аирбнб-а, приказујући руку која држи цигарету у 7:30 ујутро. Затим је покушао да се врати у свој смештај за одмор, удаљен 11 сати хода. Око 8:50 ујутро је последњи пут махнито позвао пријатељицу Луси, рекавши јој да се изгубио у "сред ничега" без воде и са само једним процентом батерије на телефону.

Од тада, огромна операција потраге, која укључује дронове, псе трагаче и хеликоптере, неуморно ради на проналажењу било каквог трага Џеја. Спасилачке екипе су највећи део своје потраге фокусирале на јаругу од 2000 стопа у пустом парку Рурал де Тено. Сада су се фокусирали на пећине у близини Лос Каризалеса, око сат и по хода од Аирбнб-а до којег је Џеј отишао са двојицом мушкараца. Лос Carrizales је мали заселак недалеко од Маске у планинама Тено.

Међутим, полицијски извори упозоравају да је "мало вероватно да је Џеј преживео ако се изгубио у планинама". Ипак, власти су саопштиле да још нема планова да се обустави потрага, упркос томе што нема знакова Џеја.

Позив полиције за помоћ долази након што су аматерски ТикТок трагачи преузели на себе да покушају да пронађу Џеја. Наоружани својим камерама и планинарским чизмама, снимили су себе како пешаче кроз планинско шикару где је Џеј последњи пут виђен. Међу њима су британски ТикТок влогери Ендру Најт и Пол Арнот, који деле клипове са легијама пратилаца. Пол, из Бедфордшира, тврди у свом најновијем видеу да га је полиција дочекала на Тенерифима.

Али бивши полицајац Чарли Хеџис упозорио је за The Сун на ризике онлајн детектива и аматерских трагача који покушавају да открију случај. Он је позвао јавност да не преузима на себе помоћ у потрази, јер је приметио да упркос њиховим најбољим намерама, могу на крају да изазову још више проблема.


Потресни детаљи нестанка

Најбољи пријатељ Џеја Слатера открио је да је могао чути како нестали тинејџер клизи по камењу током њиховог последњег видео позива. Успаничени 19-годишњак је назвао свог друга Бреда, са којим је био на одмору на Тенерифима, након што се изгубио прошлог понедељка ујутро.

После одласка на рејв који се завршио у раним сатима 17. јуна, Џеј је кренуо ка Маски са двојицом Британаца које је упознао те ноћи. Поделио је последњи Снепчет са њиховог Аирбнб-а, приказујући руку која држи цигарету у 7:30 ујутро.

Џеј је затим покушао да се врати у свој смештај за одмор, удаљен 11 сати хода. Око 8:50 ујутро, упутио је очајнички позив пријатељима, рекавши да се изгубио у "сред ничега" и да има само један проценат батерије на телефону. Такође је рекао да је посекао ногу на кактусу и да му је потребна вода.

Сада је Џејов пријатељ Бред отворио душу о њиховом последњем разговору, рекавши да Џеј у почетку није био забринут за повратак у смештај. У емисији "This Морнинг" на ИТВ-у, Бред је рекао да је могао чути Џејеве ноге како клизе по камењу.

Бред је изјавио: "Тако сам знао да је слетео с пута јер, знаш када ходаш по шљунку или по камењу, можеш чути како клизиш. То је био јасан знак да је скренуо са стазе."