Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТАЛИБАНСКА ЕЛИТНА БРИГАДА БАДРИ 313 У СПЕЦИЈАЛНОЈ АКЦИЈИ: Кренули у лов на велике РИВАЛЕ, многе су побили и похапсили (ВИДЕО)

30.09.2021. 20:49
Brigada Badri 313
Бригада Бадри 313 / Извор: Профимедиа

Талибани одлучили да их све очисте

Талибанске специјалне снаге Бригада "Бадри 313" покренуле су операцију против припадника екстремистичке групе Исламска држава (ИСИС), рекао је портпарол талибана Билал Карими. Он је додао да су неки припадници Исламске државе већ ухапшени или убијени.

Квалитетно и у потпуности контролисано свеже месо

Квалитетно и у потпуности контролисано свеже месо

ПУТИН И ЕРДОГАН СЕ ДОГОВОРИЛИ: Имају план за решење сукоба у Идлибу, Русија ће помоћи Турској у још нечему

ПУТИН И ЕРДОГАН СЕ ДОГОВОРИЛИ: Имају план за решење сукоба у Идлибу, Русија ће помоћи Турској у још нечему

АМЕРИ ОСТАВИЛИ ПОРУКЕ ТАЛИБАНИМА У КАБУЛУ: Јој, шта су све написали, а онда испозирали испред графита (ФОТО)

АМЕРИ ОСТАВИЛИ ПОРУКЕ ТАЛИБАНИМА У КАБУЛУ: Јој, шта су све написали, а онда испозирали испред графита (ФОТО)

Карими тврди да Исламска држава више нема упориште у Авганистану, али да су талибани такође желели да смање своје "невидљиво присуство" на нулу, пренела је немачка новинска агенција ДПА.

Талибани нису открили где су се одвијале операције против припадника локалног огранка Исламске државе. Међутим, локални медији известили су да су операције талибански специјалци започели у главном граду Кабулу и провинцији Нангархар на истоку земље.

У експлозији у провинцији Кунар у близини Нангархара у међувремену су повређени локални званичници талибана. Један од њих је у критичном стању, рекли су талибани. Исламска држава Корасан је последњих недеља преузела одговорност за низ напада на талибане у источним деловима земље, посебно у Нангархару.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Јединица Бадри 313

Ко је једница Бадри 313, и како су постали најекспониранији део талибанске пропаганде. Заправо с правом можемо рећи да су они преторијанска гарда авганистанских мула.

Иако се тврди да је једница јачине пука, испоставило се касније према обавештајним подацима да је у питању једница ранга бригаде. За њу талибани кажу да је будућност војне организације и почетак нових безбедносних снага које ће бити формиране после коначног освајања власти.

Бригада Бадри 313 добила је има по једној бици која се одиграла пре 1.400 година код Бадра када је пророк Мухамед своје непријатеље победио са само 313 војника.

Ко може бити припадник Бригаде Бадри 313. Први и најбитнији захтев је спремност да се буде мученик, јер сви припадници ове бригаде јесу мученици. А онда иде остало физичка спремност, психичка стабилност. Процењује се да бригада Бадри 313 има око 5.000 бораца. Будући кандидат осим вере у мучеништво пролази сложену психофизичку обуку и тактику ратовања како на терену, тако и у урбаним условима.

Униформе које ова бригада корирсти, а према досадашњим подацима види се чак три комплета, а неки сматрају и четири је покупљена бивша америчка, има нешто што су користила авганистанска војска. У сваком случају од жизама, панцира, штитника до шлемова је оно што је америчка војска оставила по напуштеним базама.

Наоружање

Бригада Бадри према до сад расположивим информацијама користи све типове стрељачког наоружања од клашњикова у верзији АК-47 и АКС калибра 5,56 mm до М-16, Г-36, до модерних М-4 које је од скора војска САД широкогрудо им оставила док су бежали из Авганистана. На руку им је ишла и авганистанска војска која је оставила на десетине хиљада примерака ватреног оружја.

Од осталих возила ту су теренци пикапови разних произвођача, затим оклопни теренци Хамви, оклопна возила из арсенала АНА М117, МРАП MAXX Про, а од скора сакупили су и исправне хеликоптере УХ-60 Блек Хок, МД-350 и руксе Ми-17В5. Од пада аеродрома Кандахар у њиховом саставу је и шест извиђачких беспилотних летелица Сцанеагле. Борци како се може видети на камерама сви имају уређаје за ноћно осматрање и прецизне нишане. Предпоставља се и да у саставу ове јединице ухлебљење је нашао и велики број пребега авганистанских војника који су прошли америчку војну обуку па су и они дали свој допирнос у обуци и опремању ове специјалне јединице.

Команда

Према талибанским изворима овом јединицом командује Савет верских вођа који одучује о свим питањима припадника ове јединице па и о томе да ли ће изводити борбене акције или самоубилачку мисију. Верској Шури се затим преноси та одука, а они дају зелено светло за извођење операције. Официри ове бригаде се искључиво баве обуком.

Западни обавештајни извори сматрају да од култа мучеништва Бригаде Бадри 313 није остало ништа и да се њихова мисија променила, од кад су талибани узели власт у 95 посто државе. Неки су израчунали да само у оружју и војној опреми коју поседују сад има 28 милијарди долара, шта су све сакупили. Међутим, питање које и даље лебди у ваздуху колико је тога заиста исправно мисли се на борбена возила, теренце и хеликоптере.

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.