Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РЕАЛНОСТ ЖИВОТА ТОКОМ ЕКСТРЕМНИХ ТОПЛОТНИХ ТАЛАСА: Све више мртвих, а ужарени асфалт ствара брдо проблема - ситуација је алармантна

04.09.2024. 16:56
majka i dete
мајка и дете / Извор: Shutterstock

Због веома високих температура, људи који живе на улици много су склонији смрти и подложнији другим здравственим компликацијама, а због тога је тим лекара набавило стратегије за помоћ као што су ИВ инфузије, центри за хлађење и галони бесплатне воде.

У Лос Анђелесу, температура је 28°Ц и дува благи поветарац – олакшање од тропских врућина које овај кварт може достићи током лета. Ипак, чланови бескућничке заједнице су неуобичајено летаргични док Ktown фор All, непрофитна организација која пружа помоћ онима без дома, обавља свој посао. Волонтери деле оброке, хигијенске пакете, боце воде и понеки шатор људима који спавају на улици, као и проверавају како се сналазе са врућином.

Старији човек по имену Францис тражи склониште на аутобуској станици, док су му ствари нагомилане на клупи. Прихвата воду, влажне марамице и храну, и потврђује да успева да се расхлади. Обично је причљив и воли да разговара, али данас је ћутљив и одговара једносложним одговорима.

Људи који заспу на тротоару могу доживети опекотине другог и трећег степена због екстремних температура које асфалт достиже – William Ellert

- Велики део онога што радимо је покушај да изградимо односе унутар наше заједнице и омогућимо људима да се осећају виђени и саслушани, -  каже Схерин Varghese, адвокат током недеље и руководилац за контакте за Ktown фор All током викенда и вечери.
- Али када време постане вруће, људи заиста не проводе много времена разговарајући јер покушавају да сачувају своју енергију.

ИВ инфузије, центри за хлађење и галони бесплатне воде - Како помаћи бескућницима да преживе смртоносне врућине

- Људи су увек веома захвални за воду, јер се суочавају с пуно тежим условима, -  каже Verghese. - Покушавају да пронађу сенку, да остану унутра негде, да нађу заштиту јер тротоари могу постати невероватно врући и изазвати опекотине.

Flaša
Флаша / Извор: Shutterstock

Волонтери обилазе осам рута у Koreatownu, које пролазе три суботе у месецу, делећи храну, воду, санитарне потрепштине и све друге корисне предмете који су донирани. Чак су почели да деле чарапе како би људи могли да заштите своје ноге и спрече опекотине.

Процењује се да у самом ЛА-у живи око 46,260 бескућника, а број расте последњих година. Бескућништво је, наравно, проблем током целе године, али постаје посебно хитно током екстремних временских услова – попут врућине или интензивних падавина. Према стручњацима, бескућници су много склонији смрти због врућине и такође су подложнији дуготрајним здравственим компликацијама након топлотног удара.

Вода може бити тешко доступна за оне који живе на улици, каже Verghese. - Имала сам људе који су ми рекли да ходају око 800 метара до продавнице која има диспенсер за воду, а затим се враћају пола миље са петогалонком воде, јер нема довољно услуга које задовољавају потребу за водом.

Током лета, њен тим покушава да подели што више замрзнутих боца воде. - Само покушавамо да доставимо воду директно људима јер чак и када постоји доступна вода, често није пијаћа. Имате људе који покушавају да пију из хидрантских црева или славина које су изван зграда. А на крају се све своди на то: ако сте без дома, да ли ћете користити своја ограничена средства за приступ води?

Анабел, 38, живи на улици четири године, након што је изгубила посао током пандемије. Учинила је подручје око West Hollywooda својим домом. Али ефекат урбаног топлотног острва може значајно утицати на то колико се подручје загрева током летњих дана – и ноћи. Анабел има колица пуна својих ствари и привремену структуру направљену од картона и цераде, која каже да постаје екстремно врућа.

- Заиста је тешко расхладити се, - каже она. - Јер ова церада блокира сваки поветарац и једноставно се печете унутра, иако је заштићена од Сунца. Такође је теже добити довољно воде за пијење током летњих месеци, додаје она. - Само се осећам горе када је вруће, па ми треба више воде, али проналажење воде може одузети цео дан.

Број екстремних врућих дана у ЛА-у предвиђа се да ће расти, а Лос Анђелес ће до 2041. године имати три пута више дана са температуром од 35°Ц. Према истраживању ЛА Тимес-а из 2023. године, бескућници су чинили скоро половину смртних случајева повезаних с врућином у округу ЛА у 2022. години, иако чине само 70,000 од 9,8 милиона становника округа.

Град има мрежу центара за хлађење, који укључују библиотеке, паркове и спортске дворане.

Међутим, Varghese каже да често може бити тешко доћи до њих, а постоји недостатак ресурса за бескућнике, посебно током врућине. - Постоји лажна нарација да ако омогућимо људима да оперу руке након коришћења WC-a, или да приступе пијаћој води, то ће некако омогућити бескућништво. Да ће одузети средства која су усмерена на пружање смештаја.

vrućina
врућина / Извор: Shutterstock

Проблеми са којима се суочава бескућничка популација у ЛА-у нису јединствени, и широм Америке, непрофитне организације попут Vargheseove проналазе нове начине да помогну бескућницима да се носе са екстремним временским условима.

У округу Марицопа, Аризона, 645 људи је умрло од узрока повезаних са врућином у 2023. години. Најмање 45% тих смрти биле су код особа које су искусиле бескућништво. Марицопа је дом Phoenixu, највећем граду у Аризони, где је број бескућника без склоништа порастао за 64% у последњих неколико година.

- Наша врућина је достигла 48°Ц,- каже William Ellert, главни медицински службеник Цирцле the City, непрофитне организације која пружа медицинску помоћ бескућницима. - Тако да можете замислити утицај који то има.

Ellertov тим, који пружа око 54,000 медицинских интервенција годишње приближно 8,000 особа, редовно види чланове бескућничке заједнице који пате од исцрпљености због врућине, топлотног удара – па чак и озбиљних опекотина. - Знате, људи који заврше спавајући на тротоару могу добити опекотине другог и трећег степена због тога колико асфалт може постати врућ, каже он. - Имамо вероватно око четири месеца у години када екстремна врућина погађа нашу бескућничку популацију.

Ове године, Ellertov тим је покушао неуобичајен нови приступ лечењу исцрпљености због врућине пре него што се развије у топлотни удар – што Ellert каже да често доводи до хоспитализације или, у најгорем случају, може бити смртоносно. - Видели смо број смртних случајева који су се догодили прошле године и рекли смо - Морамо учинити нешто више.

И тако тим лекара примењује ИВ инфузије на својим пацијентима без дома. - У последњих 45 дана, применили смо их око 70 и прилично смо уверени да смо тако спречили хоспитализацију,-  каже он - То може бити спашено. Ако можемо да их рехидрирамо, можемо да избегнемо хоспитализацију или прелазак у топлотни удар. Јер када дођете до тог стадијума, не можете више заиста да контролишете температуру свог тела. Тако да верујемо да применом ових ИВ инфузија можемо да спречимо људе да заврше у хитној помоћи и потенцијално да избегнемо смрт.

Ellert верује да је његов тим једина група у Аризони која на овај начин примењује ИВ инфузије, али су у сарадњи с другим непрофитним организацијама како би ширили вест.

Организација такође има - навигатора, који одлази у болнице како би помогао у организацији накнадне бриге када се бескућници отпусте. - Навигатори се могу уградити у болнице и помоћи медицинском тиму са сигурним отпустом пацијената, - објашњава Ellert. 
-Постали смо стручњаци за медицину бескућника.

Ellert каже да је накнадна брига за бескућнике који су третирани у болницама посебно тешка током врућих дана. Чиреви, апсцеси и инфекције могу се лако развити када живите на улици.

То је нешто што је Varghese такође приметила. - Остали здравствени проблеми се погоршавају, инфекција се шири брже на врућини. Тешко је одржати ране чистима јер је вода веома тешко доступна. Имали смо више људи који траже медицинске потрепштине, а инсулин је велики проблем јер треба да се држи у фрижидеру, што је велики изазов. И немамо добро решење за то.

То је велики проблем, каже Varghese, али постоје мале ствари које појединци могу учинити да помогну. - Мале ствари нису решења системских проблема, али ако можете да купите кутију воде, ставите је у замрзивач и носите неколико са собом када идете у шетњу – или чак да понесете ледене сладоледе – можете стварно помоћи некоме дајући им хладну воду на врућем дану.

Извор: Србија Данас

ПРИПАДНИЦИ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПУЦАЛИ НА НАПАДАЧА Ово су детаљи новог покушаја атентата на Трампа
Donald Tramp

ПРИПАДНИЦИ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПУЦАЛИ НА НАПАДАЧА Ово су детаљи новог покушаја атентата на Трампа

15.09.2024. 21:51
ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИЗНАЛА "Постоји велика вероватноћа да су таоци убијени у нашем ваздушном нападу"
IDF

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИЗНАЛА "Постоји велика вероватноћа да су таоци убијени у нашем ваздушном нападу"

15.09.2024. 21:22
ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата
Donald Tramp

ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата

15.09.2024. 21:09
Поновни покушај АТЕНТАТА на Доналда Трампа? Одјекнули стравични пуцњи испред голф клуба
Donald Tramp

Поновни покушај АТЕНТАТА на Доналда Трампа? Одјекнули стравични пуцњи испред голф клуба

15.09.2024. 20:47
Прелиставање дневних новина за 16. септембар 2024. године
prelist

Прелиставање дневних новина за 16. септембар 2024. године

15.09.2024. 21:59
ПРИПАДНИЦИ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПУЦАЛИ НА НАПАДАЧА Ово су детаљи новог покушаја атентата на Трампа
Donald Tramp

ПРИПАДНИЦИ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ПУЦАЛИ НА НАПАДАЧА Ово су детаљи новог покушаја атентата на Трампа

15.09.2024. 21:51
ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИЗНАЛА "Постоји велика вероватноћа да су таоци убијени у нашем ваздушном нападу"
IDF

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ПРИЗНАЛА "Постоји велика вероватноћа да су таоци убијени у нашем ваздушном нападу"

15.09.2024. 21:22
ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата
Donald Tramp

ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата

15.09.2024. 21:09
Поновни покушај АТЕНТАТА на Доналда Трампа? Одјекнули стравични пуцњи испред голф клуба
Donald Tramp

Поновни покушај АТЕНТАТА на Доналда Трампа? Одјекнули стравични пуцњи испред голф клуба

15.09.2024. 20:47
ПОЉСКА СЕ СУОЧАВА СА КАТАСТРОФОМ ВЕКА! Власти упутиле још једно упозорење грађанима, следи паклена ноћ: Нови поплавни талас на прагу, биће ЈАЧИ ОД ПРЕТХОДНОГ (ВИДЕО)
poplave u Poljskoj

ПОЉСКА СЕ СУОЧАВА СА КАТАСТРОФОМ ВЕКА! Власти упутиле још једно упозорење грађанима, следи паклена ноћ: Нови поплавни талас на прагу, биће ЈАЧИ ОД ПРЕТХОДНОГ (ВИДЕО)

15.09.2024. 18:01
ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата
Donald Tramp

ОГЛАСИО СЕ ТРАМПОВ ШТАБ НАКОН ПУЦЊАВЕ Ово је стање председничког кандидата

15.09.2024. 21:09
ГРОБАРИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД НАВИЈАЧА ПАРТИЗАНА: Настрадао у тешкој саобраћајној несрећи, освануле потресне читуље: "Био си храбар ратник на трибинама!"
poginuo navijač Partizana

ГРОБАРИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД НАВИЈАЧА ПАРТИЗАНА: Настрадао у тешкој саобраћајној несрећи, освануле потресне читуље: "Био си храбар ратник на трибинама!"

15.09.2024. 20:33