Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РАТ У УКРАЈИНИ СЕ РЕШАВА НА БАЛКАНУ?! Жељно ишчекиван сусрет представника САД и Русије у четвртак

29.11.2023. 07:41
Ukrajina, Rusija
Украјина, Русија / Извор: Фото:Србија Данас/Саша Džambić/Youtube/Printscreen/Obozrevatel/Shutterstock

У Скопљу се одржава самит ОЕБС-а у четвртак. Присуствоваће шефови дипломатија САД и Русије, Блинкен и Лавров. Није било договора о састанку између њих, али није искључено да у пролазу неће разговарати. Лаврову је први пут дозвољено да прелети Бугарску, али и да дође у Северну Македонију. Украјина и балтичке државе бојкотују самит због учешћа Русије.

Шефови дипломатија Русије и САД Сергеј Лавров и Ентони Блинкен учествоваће на самиту Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Скопљу у четвртак, а оно што све занима јесте да ли ће два званичника имати састанак.

ОТКРИВЕНО КАКО СУ СПАСЕНИ ЗАТРПАНИ РУДАРИ: Коришћена је одавно СТРОГО ЗАБРАЊЕНА ТЕХНОЛОГИЈАtunel

ОТКРИВЕНО КАКО СУ СПАСЕНИ ЗАТРПАНИ РУДАРИ: Коришћена је одавно СТРОГО ЗАБРАЊЕНА ТЕХНОЛОГИЈА

УХАПШЕНО ШЕСТОРО МАЛОЛЕТНИКА који стоје иза лажних претњи бомбама HapÅ¡enje

УХАПШЕНО ШЕСТОРО МАЛОЛЕТНИКА који стоје иза лажних претњи бомбама

ЧЕТВОРО МРТВИХ НА АУТО-ПУТУ: У директном судару возила марке ''Фијат'' и комбија страдала и ТРИ ВОЈНИКАpolicija

ЧЕТВОРО МРТВИХ НА АУТО-ПУТУ: У директном судару возила марке ''Фијат'' и комбија страдала и ТРИ ВОЈНИКА

Очекује се да ће на састанак у Скопље допутовати 76 делегација земаља чланица и партнера ОЕБС-а, које углавном представљају министри спољних послова.

Односи Русије и САД су због руске инвазије на Украјину на најгорем нивоу још од Хладног рата, а званичници редовно размењују оптужбе. Ипак, мале су шансе да дође до званичног састанка Блинкена и Лаврова.

Помоћник државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен одбио је да каже да ли ће у Скопљу бити било какве интеракције између Лаврова и делегације САД, али је за "Глас Америке" рекао да ће Блинкен "имати добру дискусију" са колегама из ОЕБС-а о америчкој подршци Украјини.

С друге стране, из Кремља кажу да неће бити састанка. Лавров је навео да су са њим затражили састанак поједини западни званичници, али није рекао који.

- Вашингтон није затражио састанак и састанка неће бити - рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

То не значи међутим, да њих двојица неће разговарати, макар у пролазу.

Тако је било и у марту ове године, када су се срели накратко на маргинама састанка дипломата Г20 у Њу Делхију. Амерички званичници рекли су да су Блинкен и Лавров разговарали око 10 минута.

Blinken i Lavrov
Блинкен и Лавров / Извор: Профимедиа

Високи амерички званичник је рекао да је Блинкен искористио дискусију да Лаврову изнесе три тачке: да ће САД подржавати Украјину у сукобу онолико дуго колико је потребно да се рат оконча, да Русија треба да поништи своју одлуку да суспендује учешће у нуклеарном споразуму Нови СТАРТ и да Москва треба да ослободи притвореног Американца Пола Вилана.

Званичник, који је разговарао са новинарима под условом анонимности да би разговарао о приватном разговору, рекао је да је Блинкен "одвратио" Лаврова од било какве идеје да би америчка подршка Украјини могла да се поколеба.

Званичник је одбио да окарактерише Лавровљев одговор, али је рекао да Блинкен није стекао утисак да ће у блиској будућности доћи до било какве промене у понашању Русије. Русија није одмах коментарисала суштину разговора, али је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла да је Блинкен тражио да разговара са Лавровом.

То је био њихов први контакт од прошлог лета, када је Блинкен назвао Лаврова телефоном у вези са предлогом САД да Русија ослободи Вилана и раније притворену звезду ВНБА Бритни Грајнер. Грајнер је касније пуштена у замену за затвореног руског трговца оружјем Виктора Бута, али Вилан остаје у притвору у Русији након што је оптужен за шпијунажу.

Блинкен и Лавров су се последњи пут уживо срели у Женеви, у Швајцарској, јануара 2022. уочи руске инвазије. На том састанку, Блинкен је упозорио Лаврова на последице са којима ће се Русија суочити ако настави са планираном војном операцијом, али је такође покушао да одговори на неке притужбе које је руски председник Владимир Путин изнео према САД и НАТО.

Показало се да су ти разговори били неубедљиви јер је Русија напредовала са својим плановима за инвазију, а Блинкен затим отказао заказани састанак са Лавровом који је заказан за само два дана пре него што је Москва на крају извршила инвазију 24. фебруара 2022.

О чему би разговарали

Ако би се сада пак срели Блинкен и Лавров, главна тема би, наравно, поново била Украјина.

Рат у Украјини се одужио и сада се дефинитивно налази у застоју.

Ukrajina
Украјина / Извор: Shutterstock

Украјинска контраофанзива није била нарочито успешна, а са друге стране ни руски напади нису довели до неког већег напретка.

Током протеклих 11 месеци, током којих су и Русија и Украјина покренуле велике офанзиве, нешто више од 700 квадратних километара територије је променило власника – то је мање од једне петине од 1 процента територије Украјине.

Москва и Кијев за сада не изгледају заинтересовани за преговоре о окончању рата, па чак ни за замрзнути конфликт. Зато се чини да је највећа нада да се појачају дипломатске активности Запада, предвођеним САД.

У последње време се све чешће помиње могући притисак Запада на Украјину да пристане на преговоре и компромис са Русијом.

Таблоид "Билд" је 24. новембра известио позивајући се на анонимни извор да Немачка и САД желе да приморају Украјину да прибегне преговорима са Русијом користећи ограничења у снабдевању наоружањем као полугу.

Како се наводи у чланку, Берлин и Вашингтон разматрају опцију замрзавања рата, чиме ће линија судара постати "нова квази-граница између Украјине и Русије".

Немачке и америчке власти су негирале наводе "Билда".

Лаврову ипак дозвољен лет

Министарство спољних послова Бугарске саопштило је да је дозволило да авион руског министра спољних послова Сергеја Лаврова прелети Бугарску како би могао да учествује на самиту ОЕБС у Скопљу.

Бугарско Министарство је такву одлуку донело на захтев Северне Македоније која тренутно председава ОЕБС-ом, пренео је Бугарски сервис Радија Слободна Европа.

Бугарска је као и већина земаља у Европи затворила свој ваздушни простор за руске авионе у фебруару 2022. у знак солидарности са Украјином, после инвазије коју је покренула Москва. Забрана се односи на све авионе са лиценцом коју је издала Руска Федерација.

Портпарол европске дипломатске службе Петер Стано рекао да дозвола проласка авиона с руском делегацијом ради учешћа на састанку ОЕБС-а у Северној Македонији не представља кршење санкција Русији.

OEBS
ОЕБС / Извор: Shutterstock

Бугарско Министарство спољних послова у саопштењу је навело да је дало дозволу за лет Специјалне јединице ваздухопловства Русија" кроз ваздушни простор Бугарске ради превоза делегације за учешће на међународном форуму. Дозвола је привремена.

Северна Македонија, која је чланица НАТО, такође је увела забрану за руске авионе, али је пре неколико дана најавила да да ће направити изузетак за долазак Лаврова.

Подсетимо, прошле године Лавров је морао да откаже најављену посету Београду, јер су му суседне земље забраниле да прелеће преко њихових територија.

САД забринуте за Западни Балкан

Пре него што се упути у Скопље, Блинкен је посетио Брисел, где учествује на састанку министара спољних послова НАТО-а, где је једна од седница посвећена безбедности и демократији на Западном Балкану.

- Стабилна, просперитетна будућност Западног Балкана мора бити заснована на добром управљању, владавини закона, мултиетничкој демократији и поштовању људских права и основних слобода - рекао је О’Брајен.

Званичници НАТО-а потврдили су посвећеност алијансе одржавању безбедног окружења истовремено доприносећи широј стабилности на западном Балкану.

Саопштење је уследило као одговор на раније упозорење украјинског председника Володимира Зеленског овог месеца, у којем је он пренео информације које сугеришу да Русија има план за дестабилизацију Балкана.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Shutterstock

Говорећи 21. новембра у Скопљу, у Северној Македонији, током завршне станице турнеје по Западном Балкану, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да алијанса помно прати активности Русије у региону. Али он је рекао да тренутно не постоји уочена војна претња било којој чланици НАТО-а у тој области.

Украјина и балтичке државе бојкотују самит

Украјина, Летонија, Естонија и Литванија саопштиле су да ће њихови министри спољних послова бојкотовати самит ОЕБС-а који се крајем седмице одржава у Скопљу због присуства министра спољних послова Русија Лаврова.

Ово ће бити први пут да Лавров учествује у састанку ОЕБС-а од почетка сукоба у Украјини у фебруару прошле године.

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи
Donald Tramp

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи

20.09.2024. 10:34
СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија
Al Kaida

СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија

20.09.2024. 09:22
ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"
poplave u Mađarskoj

ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"

20.09.2024. 09:16
Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"

20.09.2024. 09:01
Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели
Tomislav Momirović

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели

20.09.2024. 13:30
МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије
"Zastava 2024"

МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије

20.09.2024. 13:27
"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове

20.09.2024. 13:24
"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље

20.09.2024. 12:41
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
Преминула глумачка легенда Радмила Живковић
najnovija vest, najnovija

Преминула глумачка легенда Радмила Живковић

20.09.2024. 12:23
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50