Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Умро човек који је одиграо кључну улогу у распаду Југославије

03.07.2024. 21:59
sveća
свећа / Извор: Shutterstock

Ролан Дима, француски политичар који је био близак савезник бившег председника Франсоа Митерана и служио у његовој влади током 1980-их и 1990-их, углавном као његов главни дипломата, преминуо је, потврдила је његова породица за АФП и друге француске медије у среду. Имао је 101 годину.

Дима, социјалиста, био је министар спољних послова Француске између 1984. и 1986, а затим поново између 1988. и 1993. године, јавља Франце24.

Током другог мандата на месту шефа француске дипломатије Дима је преговарао са Слободаном Милошевићем, кога је описивао као тврдог преговарача. Више пута је истицао своју велику наклоност према Србима, као и да му је тешко пало што је на крају морао, између осталих да стави и свој потпис на распад СФРЈ. У више наврата истицао је да није могао против Немачке, која је била за растурање Југославије.

Након времена у влади, Дима је председавао Уставним саветом Француске између 1995. и 1999. године.

"Био је лик из романа. Као адвокат, био је оличење талента и скромности. Када бисте га срели, нешто бисте научили", рекао је његов колега адвокат Марсел Секалди за АФП.

Дима је био син хероја француског Покрета отпора којег је убио Гестапо током Другог светског рата. Жак Атали, бивши Митеранов саветник, испричао је да је чак и "након што је видео свог оца како га убијају нацисти, постао велики актер у француско-немачким односима."

Министар правде Ерик Дипон-Морети на платформи X поздравио је човека којег је описао као "великог адвоката, затим главног политичара, а коначно и председника Уставног савета."

Љубав према луксузним поклонима и лепим женама

Током своје дуге и славне правне каријере, Дима је изградио репутацију елоквентног говорника, шармантног адвоката - али такође, као и његов стари пријатељ Митеран, непоправљивог заводника.

"Дима је био заводник који је волео маневрисање, жене и новац до невиђених граница", написао је водећи лист Ле Монде.

"Такође је имао суптилну интелигенцију и неодољиве социјалне вештине, корисне за извлачење из невоља у које су га уводиле његове сплетке."

Његова слабост према женама била је та која је довела до његовог пада, са суђењем против њега на основу доказа које је обезбедила бивша љубавница, Кристин Девиерс-Зонкур, која је тврдила да је плаћана милионима долара да би утицала на њега.

Са предстојећим судским поступком, Дима је био приморан да напусти престижну позицију на челу Уставног савета 2000. године, а тај потез је описао као "срцепарајући."

Године 2001, осуђен је на шест месеци затвора и кажњен са 150.000 евра због примања поклона илегално плаћених од стране бивше државне нафтне компаније Елф, пре него што је ослобођен у жалбеном поступку.

Али није успео да избегне пресуду за превару због незаконите продаје уметничких дела швајцарског вајара Алберта Ђакометија, за шта је добио условну затворску казну од једне године и казну од 150.000 евра.

Као извршитељ тестамента удовице Ђакометија, Дима је проглашен кривим за заверу са водећим аукционаром уметничких дела Жаком Тајаном током продаје 14 скулптура и четири слике 1994. године.

Пријатељство са Митерандом

Димино пријатељство и политичка блискост са Митерандом учврстили су се након Другог светског рата, и био је верни члан унутрашњег круга који је Митеран довео са собом када је изабран за председника у мају 1981. године.

"Памтићу га као лика из романа чије су романтичне авантуре, као и неки несташлуци, изазвали много приче, али који је такође био храбар члан Покрета отпора који је показао изузетну лојалност према Митерану", рекао је Жан Главани, шеф Института Франсоа Митеран, за АФП.

Дима је био похваљен за свој допринос стварању уједињене Европе, блиско сарађујући са немачким колегом Ханс-Дитрихом Геншером, и као дискретан, али ефикасан бранилац француских ставова током првог Заливског рата.

Адвокат за Пикаса и Гбага

Као борац Покрета отпора попут свог оца, Дима је рођен у Лиможу, у централној Француској, 23. августа 1922. године.

Једном је желео да постане оперски певач, али након студија које су обухватале право, језике, политичке науке и економију - и након кратког периода у регионалном новинарству - придружио се Париској адвокатској комори 1950. године.

Његови клијенти, поред Митерана, укључивали су и водеће уметнике попут Анрија Матиса и Пабла Пикаса.

Године 2011, Дима је шокирао пристајући да буде у правном тиму бившег председника Обале Слоноваче, Лорана Гбага, који је ухапшен након што је одбио да се повуче после спорних председничких избора 2010. године.

У фебруару 2015, изазвао је негодовање када је сугерисао да премијер Мануел Валс вероватно делује под јеврејским "утицајем".

Дима је имао троје деце. Написао је неколико књига о историји, правној професији и књижевној и уметничкој својини.

Србија Данас/Телеграф